• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Zinātņu akadēmija: Par pavasara kopsavilkumu Latvijas zinātnē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.2008., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173420

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

04.04.2008., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Zinātņu akadēmija: Par pavasara kopsavilkumu Latvijas zinātnē

 

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) pavasara pilnsapulcē autoratīvā akadēmijas saime vakar, 3.aprīlī, vērtēja aizvadīto četru gadu darbu un pārvēlēja akadēmijas vadību.

Pilnsapulcē tika pasniegtas LZA vārdbalvas gan ievērojamajiem, pieredzējušajiem zinātniekiem un kultūras darbiniekiem, gan “zinātnes jaunaudzei”, jo Scientia est potentia – zināšanas ir spēks.

 

Vārdbalvas izciliem latviešu zinātniekiem

Raiņa balvu saņēma LZA goda loceklis Jānis Streičs par izcilu ieguldījumu mūsdienu latviešu nacionālās kultūras veidošanā.

Edgara Siliņa balvu fizikā – Dr.habil.phys. Juris Purāns (LU Cietvielu fizikas institūts) par sasniegumiem precīzu cietvielu struktūras pētījumos ar sinhrotrona starojuma palīdzību.

Artura Balklava balvu zinātnes popularizēšanā – Dr.phys. Andrejs Alksnis un Irena Pundure par veiksmīgu un uzticīgu zinātnes popularizēšanu Latvijā (sakarā ar žurnāla “Zvaigžņotā Debess” 50 gadu jubileju).

Kārļa Ulmaņa balvu – LZA īst.loc. Andris Caune (LU Latvijas vēstures institūts) par izcilu ieguldījumu Latvijas valsts vēstures problēmu izpētē.

Dītriha Lēbera balvu politikas zinātnē – LZA īst.loc. Tālavs Jundzis (Latvijas Zinātņu akadēmija) par Latvijas valsts atjaunošanas un tiesiskas valsts veidošanas norišu pētījumiem.

Marģera Skujenieka balvu statistikā – LZA īst.loc. Oļģerts Krastiņš (Statistikas institūts) par mūža devumu statistikas zinātnē.

Viļa Plūdoņa balvu latviešu literatūrzinātnē – LZA kor.loc. Ausma Cimdiņa (LU Filoloģijas fakultāte) par aktuālu literatūras vēstures un teorijas jautājumu pētniecību.

LZA un “RD Electronics” 2008.gada balvu fizikā un tās inženierpielietojumos – LZA īst.loc. Jānis Lielpēters par būtisku ieguldījumu lietišķās magnetohidrodinamikas attīstībā.

Paula Stradiņa balva medicīnas zinātnē piešķirta LZA ārz.loc. Bertramam Zariņam (Hārvarda universitāte) par būtisku ieguldījumu moderno mazinvazīvo ortopēdisko tehnoloģiju ieviešanā Latvijas ārstniecības iestādēs. (Balva tiks pasniegta, izcilajam mediķim iebraucot Latvijā).

 

Vārdbalvas jaunajiem zinātniekiem

Ludviga un Māra Jansonu balva fizikā – Bc. Aivaram Vembrim (LU Fizikas un matemātikas fakultāte) par darbu “Hromofora molekulu optiskās orientēšanas un dezorientēšanas procesa pētījumi viesu–saimnieka (host-guest) sistēmā – DMABI – PMMA” (vad. Dr.phys. M.Rutkis).

Mārtiņa Straumaņa – Alfrēda Ieviņa balva ķīmijā – Mg. Elīnai Kolodinskai (LU Ķīmijas fakultāte) par darbu “Tritija izdalīšanās no kodolsintēzes reaktora berilija materiāliem” (vad. LZA īst.loc. J.Tīliks, Dr.chem. G.Ķizāne).

Zentas Mauriņas balva literatūrzinātnē – LU Filoloģijas fakultātes maģistrantei Diānai Ratinīkai-Graudiņai par darbu “G.Repšes un N.Ikstenas jaunāko romānu (“Sarkans”, “Īkstīte”, “Dzīves svinēšana”, “Jaunavas mācība”) prozas poētika (vad. LZA kor.loc. A.Cimdiņa).

Emīlijas Gudrinieces balva ķīmijā – RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes maģistrantam Dmitrijam Lubrikam par darbu “Daudzfunkcionālo indolilmagnijorganisko savienojumu sintēze” (vad. Dr.chem. E.Sūna).

 

Balvas jaunajiem zinātniekiem

LU maģistrantei Laurai Mančinskai – par darbu “Vispārinātais Bloha vektors un blīvuma matricas īpašvērtības” (vad. LZA īst.loc. R.M.Freivalds).

Dr.sc.ing. Aleksandram Vališevskim (RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultāte) par darbu “Lēmumu pieņemšana varbūtiskās nenoteiktības un izplūduma apstākļos” (vad. Dr.habil.sc.comp. A.Borisovs).

Mg. Marijai Mihailovai (Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs) par darbu “HCV prototipa vakcīna uz hepatīta B kora vīrusveidīgo daļiņu pamata” (vad. LZA īst.loc. P.Pumpēns, Dr.biol. I.Sominska, Dr.biol. S.Viazovs (Vācija)).

Mg. Irinai Potoročinai (RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte) par darbu “Jaunu bioloģiski aktīvo savienojumu sintēze, modificējot 1,1-dioksocef-3-ēm-4-karbonskābes terc-butilesteri” (vad. Dr.chem. M.Vorona).

Mg. Inesei Indričānei (LU Latviešu valodas institūts) par darbu “Latviešu valodas nebalsīgo eksplozīvo slēdzeņu akustisks raksturojums” (vad. Dr.philol. J.Grigorjevs).

Mg., LU doktorantei Agatei Zaķei par darbu “Dzimumlīdztiesības vērtējums sieviešu – pašvaldību vadītāju skatījumā” (vad. LZA īst.loc. E.Vanags).

Atzinība izteikta: Mg. Annai Grigorjevai (LU Ķīmijas fakultāte), Mg. Kristapam Māliņam (RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte), Mg. Kristīnei Šalmai (RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte).

 

Pārskatu par LZA darbību 2007.gadā

sniedza LZA ģenerālsekretārs akadēmiķis Raimonds Valters, LZA Uzraudzības padomes ziņojumu – akadēmiķis Pēteris Zvidriņš, ziņojumu par LZA Statūtu grozījumiem – akadēmiķis Juris Jansons.

 

LZA prezidents Juris Ekmanis, atzīmējis, ka paiet četri gadi, kopš Latvijas zinātne ir oficiāla ES zinātnes sastāvdaļa, uzsvēra, ka galvenās runas vairs nav par līdzekļu piesaisti, bet gan par speciālistiem, par studentu ieinteresēšanu zinātnē, par zinātniskā potenciāla konsolidāciju lielu projektu īstenošanai, par patentu sistēmas efektivitāti, par nacionālās valodas un kultūras attīstību.

Kāda ir Zinātņu akadēmijas loma šajos procesos? Ekspertu loma zinātnē un tajā valsts organizatoriskajā sistēmā, kas attiecas uz zinātni. Iepriecinoši, ka tā nostiprinās. LZA prestižs ļauj uzturēt tiešu dialogu ar Saeimu un valdību. LZA šogad ir apmeklējuši ministri Tatjana Koķe un Kaspars Gerhards, jau pirms savas ievēlēšanas to izdarīja Valsts prezidents Valdis Zatlers. 4.martā prezidents piedalījās LZA Senāta un Latvijas Organiskās sintēzes institūta padomes kopsēdē “Inovatīva zinātne Latvijā”. Likumdošanā fiksētais LZA statuss saskaņā ar speciāliem deleģēšanas līgumiem ar Izglītības un zinātnes ministriju ļauj saņemt finansējumu tieši no ministrijas. IZM deleģēja Zinātņu akadēmijai daļu funkciju – starptautiskos sakarus. Arī līdz šim LZA ir pildījusi valstiskas funkcijas – tā ir valsts emeritēto zinātnieku aprūpe, Terminoloģijas komisija, kas darbojas akadēmijā. LZA ienāk gados jauna zinātnieku paaudze. Ienāk, ievēlēti konkursa ceļā. Un tā ir garantija zinātnes perspektīvai.

 

LZA vadības un amatpersonu vēlēšanu rezultāti

Prezidents – Juris Ekmanis; viceprezidents, kura uzdevumos ietilpst saikne ar sabiedrību un Valsts pētījumu programmas “Letonika” realizācija, – akadēmiķis Tālavs Jundzis; ģenerālsekretārs LZA organizatoriskajos un finanšu jautājumos – akadēmiķis Valdis Kampars; ārlietu sekretārs – akadēmiķis Andrejs Siliņš; LZA fonda priekšsēdētājs – akadēmiķis Jānis Bērziņš; nodaļu vadītāji ar viceprezidenta tiesībām pārstāvēt akadēmiju savas nodaļas profilā – akadēmiķi Ilga Jansone, Juris Jansons un Raimonds Valters; Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas priekšsēdētājs – LZA korespondētājloceklis Arnis Treimanis.

Ilga Tālberga,

LZA zinātniskais sekretariāts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!