• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tieslietu ministrija: Par Administratīvās rajona tiesas tiesu namu izveidi reģionos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.2008., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173520

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 3.aprīlī

Vēl šajā numurā

08.04.2008., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tieslietu ministrija: Par Administratīvās rajona tiesas tiesu namu izveidi reģionos

 

Saeima 3.aprīlī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā “Par tiesu varu”, nosakot, ka rajona (pilsētas) tiesai var būt struktūrvienības – tiesu nami, kurus izvieto attiecīgās rajona (pilsētas) tiesas darbības teritorijā. Līdz ar to radīts tiesiskais pamats Administratīvās rajona tiesas tiesu namu izveidei reģionos. 

“Viens no tiesiskas valsts pamatnosacījumiem ir tiesu pieejamība. Bet par kādu pieejamību var runāt, ja pašlaik Latvijā ir tikai viena Administratīvā rajona tiesa Rīgā, kura ir tik noslogota, ka uz lietas izskatīšanu ir jāgaida gads vai pat ilgāk. Tāpēc viena no manām galvenajām prioritātēm, stājoties tieslietu ministra amatā, bija administratīvo rajona tiesu izveide reģionos, pietuvinot tiesas cilvēku dzīvesvietai, kā arī paātrinot lietu izskatīšanu. Esmu gandarīts, ka tagad administratīvo rajonu tiesu izveidei ir arī tiesisks pamats,” sacīja tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš.

Lai samazinātu lietu uzkrājumu administratīvajās tiesās un veicinātu šo tiesu pieejamību reģionos, pēc tieslietu ministra iniciatīvas 2007.gadā tika izveidota darba grupa, kura izstrādāja koncepciju par administratīvo tiesu izvietojumu reģionos.

Darba grupa secināja, ka saglabājama viena pirmā līmeņa administratīvā tiesa – Administratīvā rajona tiesa, veidojot Administratīvās rajona tiesas tiesu namus reģionos. Tas nodrošinātu vienotas tiesu prakses veidošanos, kā arī nepieciešamības gadījumā ļautu efektīvāk un vieglāk risināt administratīvās tiesas noslodzes jautājumu reģionos, veicinot lietu savlaicīgu izskatīšanu. Turklāt reģionu iedzīvotājiem vairs nebūs jādodas uz Rīgu, lai iesniegtu prasības Administratīvajā rajona tiesā.

Paredzēts, ka tiesu nami tiks izvietoti pa vienam katrā tiesu apgabalā, proti, pilsētās, kurās pašlaik atrodas apgabaltiesas, – Rēzeknē, Jelgavā, Valmierā un Liepājā. Lemjot par šādu tiesu izvietojumu reģionos, tika vērtēta gan tiesu nama pieejamība iedzīvotājiem, ņemot vērā pilsētas sasniedzamību atbilstoši tās ģeogrāfiskajai atrašanās vietai, gan arī iespēja nodrošināt tiesu darba vajadzībām nepieciešamās telpas.

Pašlaik jau uzsākts aktīvs darbs pie tiesnešu atlases, jo paredzēts, ka administratīvās tiesas reģionos sāks darbu nākamā gada janvārī.

Grozījumus likumā “Par tiesu varu” izstrādāja darba grupa, kuras sastāvā bija pārstāvji no Tieslietu ministrijas, Tiesu administrācijas, Administratīvās rajona tiesas un Administratīvās apgabaltiesas.

Administratīvās tiesas savu darbību sāka 2004.gada 2.februārī, un administratīvo procesu tiesā patlaban nodrošina Administratīvā rajona tiesa, Administratīvā apgabaltiesa un Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments.

 

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!