• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Tiekoties ar Igaunijas reģionālo lietu ministru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.2008., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173525

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents: Paužot principiālu Latvijas nostāju NATO valstu un valdību vadītāju samitā Bukarestē

Vēl šajā numurā

08.04.2008., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Tiekoties ar Igaunijas reģionālo lietu ministru

 

4.aprīlī reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns tikās ar Igaunijas reģionālo lietu ministru Sīmu Kīsleru, kurš darba vizītē apmeklēja Latviju, lai, tiekoties ar Latvijas amatpersonām, apmainītos viedokļiem par vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu.

Piedaloties arī Reģionālās attīstības un pašvaldību ministrijas (RAPLM) parlamentārajam sekretāram Mārim Krastiņam, valsts sekretārei Laimdotai Straujumai un citām ministrijas vadošajām amatpersonām, tika pārrunātas aktualitātes, īstenojot reģionālās attīstības politiku, īpašu uzmanību veltot vietējo pašvaldību reformai.

Pašvaldību reformas jautājumi šobrīd ir aktuāli arī Igaunijā. Kā norādīja S.Kīslers, visām vietējām pašvaldībām ir ar likumu noteiktas vienādas funkcijas, bet to izpilde atšķiras.

Ministrs E.Zalāns Igaunijas kolēģi iepazīstināja ar reformas mērķiem un gaitu, akcentējot nepieciešamību Latvijā izveidot ekonomiski attīstītiesspējīgus novadus, kas spētu pildīt visas normatīvajos aktos noteiktās funkcijas un tādējādi nodrošinātu iedzīvotājus ar pieejamiem un mūsdienīgiem pakalpojumiem.

E.Zalāns informēja, ka pēdējo gadu laikā pašvaldības ir saņēmušas nozīmīgu atbalstu no valsts infrastruktūras attīstībai. Pagājušajā gadā pašvaldībām, kas vienojušās par novadu izveidi, tika piešķirts atbalsts infrastruktūras attīstībai 32,9 miljonu latu apmērā, bet šogad tas sasniegs 55,55 miljonus latu. 2009.gadā novadu infrastruktūras attīstībai būs nepieciešami vēl 15,3 miljoni latu.

Īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, šobrīd svarīgākais uzdevums ir sagatavot priekšlikumus pašvaldību darbības tiesiskā regulējuma pilnveidošanai, kā arī vienoties par jaunu pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmas modeli.

RAPLM valsts sekretāra vietnieks Artis Stucka Igaunijas delegāciju iepazīstināja ar priekšlikumiem rajonu pašvaldību reorganizācijai, kas izstrādāti, konsultējoties ar pašvaldībām un apkopojot pagājušajā gadā notikušo diskusiju laikā izteiktos viedokļus. Paredzēts, ka rajona padomes pilnvaras izbeigsies 2009.gada 1.jūlijā, savukārt reorganizācijas process varētu ilgt līdz 2009.gada beigām.

Igaunijas reģionālo lietu ministrs sarunā ar E.Zalānu interesējās par funkciju sadalījumu starp vietējām un rajona pašvaldībām. Igaunijā visas funkcijas pilda vietējās pašvaldības, savukārt 15 reģionālajām pašvaldībām ir nodotas atsevišķas valsts iestāžu funkcijas, piemēram, izglītības sistēmas un pašvaldību darbības pārraudzība, attīstības plānošana, sabiedriskā transporta organizācija.

E.Zalāns informēja, ka pēc administratīvi teritoriālās reformas pabeigšanas, reorganizējot rajona pašvaldības, to funkcijas tiks nodotas vietējām pašvaldībām – novadiem un republikas pilsētām. Atsevišķas funkcijas varētu nodot arī plānošanas reģioniem, piemēram, starpnovadu satiksmes maršrutu organizēšanu.

Līdz ar ministru S.Kīsleru vizītē Latvijā ieradusies Igaunijas reģionālo lietu ģenerālsekretāra vietniece Einike Uri, Vietējo pašvaldību un reģionālo pārvalžu departamenta vadītājs Vaino Toemets, kā arī citi reģionālās politikas speciālisti.

Baltijas valstu ministri regulāri apmainās viedokļiem par reģionālās attīstības jautājumiem. Kopš 1995.gada tiek rīkotas trīspusējas ministru tikšanās, kas ir lieliska iespēja gan dalīties pieredzē, gan vienoties par visām Baltijas valstīm svarīgiem reģionālās attīstības principiem Eiropas Savienības kontekstā.

Ministru tikšanās katru gadu tiek organizēta kādā no Baltijas valstīm. Šogad tā notiks Druskininkos (Lietuvā).

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!