• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vecāku tiesību ierobežojumiem izvēlēties bērniem skolu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.2008., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173637

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrs: Par gada inflāciju un to ietekmējošiem faktoriem

Vēl šajā numurā

09.04.2008., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vecāku tiesību ierobežojumiem izvēlēties bērniem skolu

 

7.aprīlī publiski izskanēja priekšlikums aizliegt vecākiem pašiem izvēlēties saviem bērniem skolu.

Tāpat tiek ierosināts ar likumu noteikt, ka pamatskola jāapmeklē pašvaldībā, kurā ģimene mitinās.

Tiesībsargs uzsver, ka šis ierosinājums ir pretrunā ar starptautiskajiem cilvēktiesību dokumentiem, kuros noteiktajās personu tiesībās iekļautas arī vecāku tiesības izvēlēties saviem bērniem piemērotāko izglītības iestādi.

Latvija, pievienojoties un ratificējot Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Starptautisko paktu par ekonomiskajām, sociālajām un kultūras tiesībām, atbilstoši 13.panta trešajai daļai apņēmusies cienīt vecāku un attiecīgos gadījumos likumīgo aizbildņu brīvību izvēlēties saviem bērniem ne vien valsts varas orgānu dibinātās skolas, bet arī citas skolas, kas atbilst tam izglītības prasību minimumam, kādu var noteikt vai apstiprināt valsts, un brīvību sekmēt savu bērnu reliģisko un tikumisko audzināšanu saskaņā ar savu pārliecību.

Arī ANO Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas 26.panta trešā daļa nosaka, ka vecākiem ir prioritāras tiesības izvēlēties izglītību, kāda tiks nodrošināta viņu bērniem.

Jāatzīmē, ka pašreizējais regulējums Izglītības likumā ir atbilstošs starptautiskajiem dokumentiem un apliecina valsts apņemšanos attiecīgās tiesības garantēt. Likuma 57.panta pirmā daļa skaidri nosaka, ka bērna vecākiem vai likumīgajiem aizbildņiem ir tiesības izvēlēties pirmsskolas izglītības un pamatizglītības iestādi, kurā bērns iegūst izglītību, ņemot vērā bērna vēlmes.

Tāpēc tiesībsargs aicina pievērst uzmanību cēloņiem, kāpēc dažas izglītības iestādes nevar nokomplektēt klases, bet citas ir pārpildītas.

Bieži vien vecāku izvēle par labu skolai, kas atrodas ārpus dzīvesvietas un nereti prasa papildu izdevumus no ģimenes budžeta, saistīta ar tuvumā esošo skolu nespēju nodrošināt pietiekami augstu izglītības kvalitāti.

Līdz ar to valstij būtu jādomā nevis par cilvēktiesību ierobežošanu, bet gan par cēloņu apzināšanu, kāpēc vecāki un arī paši bērni izvēlas doties mācīties uz citu rajonu izglītības iestādēm.

Tostarp jādomā par risinājumiem, kā radušos situāciju novērst, ievērojot cilvēktiesības, nevis tās ierobežojot.

 

Tiesībsarga biroja Informācijas un komunikācijas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!