• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministre: Ar vakarskolu direktoriem apspriežot mūžizglītības problēmas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.04.2008., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173707

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

10.04.2008., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministre: Ar vakarskolu direktoriem apspriežot mūžizglītības problēmas

 

9.aprīlī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe, tiekoties ar Latvijas vakara (maiņu) skolu direktoriem, uzsvēra šo skolu nozīmi izglītības attīstības kontekstā, īpaši akcentējot to potenciālu mūžizglītības un pieaugušo izglītības attīstībā un pieejamības veicināšanā.

Ministre un direktori vienojās par regulāru sadarbību, īpaši uzsverot savstarpējo konsultāciju nozīmi izglītības attīstības veicināšanā. Kā atzina direktori, pēdējos gados regulāra sadarbība starp ministru un vakarskolu vadītājiem neesot bijusi.

T.Koķe uzsvēra, ka Latvijas lielākā vērtība ir cilvēki, tādēļ valstij un pašvaldībām kopīgi jāpaplašina izglītības iespējas, lai palielinātu izglītoto cilvēku skaitu, lai veicinātu cilvēku sociālo integrāciju un integrāciju darba tirgū. Ministre īpaši akcentēja mūžizglītības un pieaugušo formālās izglītības (gan pamata, gan vidējās izglītības posmā) nozīmi un vakarskolu lomu šīs izglītības veicināšanā.

Tādēļ Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) paredzējusi attīstīt pieaugušo izglītības centrus reģionos, formālās un neformālās izglītības programmu (e-mācības, vakara un neklātienes mācības) un elastīgas otrās iespējas izglītības piedāvājumu, īpaši sociālās atstumtības riskam pakļautajām grupām. Un kā par bāzi šīm aktivitātēm varētu kalpot arī vakarskolas, izmantojot un pilnveidojot to potenciālu.

Lai nodrošinātu šo mērķu sasniegšanu, līdztekus valsts atbalstam IZM plānojusi piesaistīt Eiropas Savienības (ES) līdzekļus, 2007.–2013.gada plānošanas periodā īstenojot vairākas aktivitātes, piemēram:

• atbalsta pasākumus jauniešu sociālās atstumtības riska mazināšanai un jauniešu ar funkcionālajiem traucējumiem integrācijai izglītībā (10 miljoni eiro);

• atbalstu Mūžizglītības politikas pamatnostādņu īstenošanai (19,3 miljoni eiro);

• iekļaujošās izglītības un sociālās atstumtības riskam pakļauto jauniešu atbalsta sistēmas izveidi, nepieciešamā personāla sagatavošanu, nodrošināšanu un kompetences paaugstināšanu (6 miljoni eiro).

Tā rezultātā paredzēts pilnveidot vakarskolu, tālākizglītības un dažādu kursu programmas, veicinot elastīgas “otrās iespējas” izglītības pieejamību atbilstoši ikviena vajadzībām.

Tāpat plānots pilnveidot mūžizglītības pārvaldes un īstenošanas struktūru, kā arī palielināt izglītības un tālākizglītības pieejamību pieaugušajiem.

Vienlaikus šo aktivitāšu ietvaros plānots izstrādāt atbilstošas izglītības programmas (izglītību izlīdzinošās, profesionālās izglītības, speciālās izglītības, sociālās korekcijas u.c. programmas), pilnveidot mācību metodiku un mācību līdzekļus, kā arī sagatavot un apmācīt skolotājus, sociālos pedagogus un psihologus.

 

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!