• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Latvijai vienādi rūp attiecības ar visiem kaimiņiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.09.1999., Nr. 290/291 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17383

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijai vienādi rūp attiecības ar visiem kaimiņiem" (turpinājums)

Vēl šajā numurā

07.09.1999., Nr. 290/291

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Latvijai vienādi rūp attiecības ar visiem kaimiņiem"

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:

Intervijā Latvijas radio vakar, 6. septembrī, raidījumā "Pusdiena" pulksten 12.35. Raidījumu vada žurnālists Andris Siksnis

— Kā katru otro pirmdienu, Latvijas radio studijā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Labdien!

V.Vīķe-Freiberga:

— Labdien!

— Prezidentes kundze, kā jau tas ir bijis, apmēram 20 minūtes runāsim par aktualitātēm gan mūsu valstī, gan starptautiskajā arēnā. Esat ar mieru?

V.Vīķe-Freiberga:

— Jā, labprāt.

— Pavisam nesen jūs bijāt Igaunijā. Jūs to nosaucāt par reģiona iepazīšanas braucienu. Jūs tikāties ar Igaunijas prezidentu Lennartu Meri. Gan Latvijas, gan Igaunijas plašsaziņas līdzekļu pārstāvji bija patīkami pārsteigti, konstatējot, ka jūsu starpā radies ļoti labs kontakts un jūs esat runājuši pat vairākas stundas. Kā jūs to varat komentēt? Par ko jūs runājāt?

V.Vīķe-Freiberga:

— Mēs runājām par daudz ko, tik tiešām laikam kādu trīs stundu garumā, kontakts mums ir tiešām izcili labs. Es Meri kungu ļoti apbrīnoju, viņš ir atjautīgs un ļoti gudrs cilvēks, un es konstatēju, ka arī ļoti populārs savā tautā. Ārkārtīgi interesants sarunu biedrs. Bet būtiskākais ir tas, ka mēs vienojāmies par to, ka Latvijai un Igaunijai ir pilnīgi vienādas augstākās prioritātes patlaban, tās ir mūsu ārpolitikas prioritātes, tātad virzība uz Eiropas Savienību un uz NATO. Šajā sakarībā nav zaudējusi savu aktualitāti tā vienotība, kas mums bija Baltijas ceļa laikā pirms desmit gadiem, tā vēl arvien ir tikpat aktuāla un ir ļoti svarīgi, lai mēs vispirms savā starpā atgādinātu visu laiku, ka esam vienoti, mums ir kopēji mērķi, mums ir kopējas vērtības, ir ļoti līdzīga pagātne, mums nākotnes virzība ir līdzīga, ka mēs vēlamies viens otru savstarpēji atbalstīt.

Meri kungs ļoti uzsvēra šo savstarpējās palīdzības aspektu. Es viņam pateicos arī par to, ka Igaunija pagājušajā gadā jau bija aizstāvējusi Latviju starptautiskos forumos. Tas tika ļoti augstu novērtēts un bija Latvijai ļoti būtisks. Mēs norunājām, ka mums vajadzētu piestrādāt visu līmeņu kontaktos starp Latviju un Igauniju, vienmēr paturēt prātā šos mūsu kopējos ideālus, vērtības, virzību. Visi citi jautājumi, kas kādreiz varētu rasties, kas ir risināmi praktiski, nedrīkst pazaudēt perspektīvu. Mums ir cieša brālība mūsu tautu starpā un tas ir svarīgākais, viss pārējais ir sekundāri, tās ir praktiskas lietas, kas ir risināmas attiecīgos līmeņos, un tā arī tiks darīts. Starp citu, es varētu pieminēt, ka braucot pa Tallinas ielām — tā bija darba diena, bet tikko cilvēki pamanīja Latvijas karodziņu, atplauka smaidā un dažs labs māja ar roku. Es izjutu igauņu tautas ārkārtīgi draudzīgo attieksmi.

— Jā, bet Latvijā Igaunija kā valsts tiek uzskatīta par tādu kā mērauklu Latvijai tieši Eiropas virziena tiekšanās kontekstā. Kā jūs uzskatāt, vai igauņi mums ir paraugs daudzviet?

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!