• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vai mūsu daudz, un cik mums bērnu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.09.1999., Nr. 290/291 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17385

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vai mūsu daudz, un cik mums bērnu (turpinājums)

Vēl šajā numurā

07.09.1999., Nr. 290/291

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vai mūsu daudz, un cik mums bērnu

Par precēšanos, šķiršanos, bērnu dzimšanu, adopciju un dzīvi

I.JPG (26855 BYTES) Ārija Iklāva, Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta direktore, — "Latvijas Vēstnesim"

— Jūsu vadītais departaments ar dzimtsarakstu nodaļām rajonos un pilsētās laikam ir vistuvāk katra cilvēka priekiem un bēdām visā dzīves gaitā, jo gan bērna piedzimšana, gan laulības, gan miršana un, protams, vēl citas ar cilvēka dzīvi saistītas lietas neiet secen jūsu reģistriem. Kas jūs gandarī, kas varbūt sarūgtina, ieklausoties skaitļu valodā?

— Nupat esam apkopojuši skaitļus par pirmo pusgadu. Kas iepriecina? Kaut nedaudz, tomēr šajā laikposmā salīdzinājumā ar pērnā gada sešiem mēnešiem pasaulē nācis vairāk bērnu. 1999.gada pirmajā pusē reģistrēti 9881 jaundzimušie, 1998.gada attiecīgā laikposmā — 9407 bērni. Jāpiebilst, bet bez gandarījuma, ka tomēr diezgan daudz ir ārlaulībā dzimušo, tas ir, no minētajiem 9881 — 1540 bērni. Protams, tēvi pēc kāda laika var pārdomāt, un tad varbūt arī izveidosies pilntiesīga ģimene ar abiem vecākiem. Taču reģistrācijas brīdī ir šāda situācija.

Kaut arī dzīve ekonomiskā stāvokļa dēļ ir sarežģīta, daudzu ģimeņu rocība maza, tomēr no pusgadā dzimušajiem 1199 bērnu vecāki izteikuši vēlēšanos mazuļu dzimšanas apliecības saņemt svinīgos apstākļos dzimtsarakstu nodaļās. Tas, protams, priecē. Zinu, ka daļa dzimušo saņem garīgo svētību arī baznīcā.

Laulību skaits ir nedaudz samazinājies — 1999.gada pirmajos sešos mēnešos reģistrēti 3578 pāri, pērn šajā laikā — 3704. No šajā gadā reģistrētajām laulībām 693 pāri izvēlējušies svinīgo ceremoniju baznīcā. Protams, pāris simtu samazinājums vēl neliecina, ka cilvēki nedzīvo kopā. Taču mani satrauc šis apstāklis. Jo faktiski īsta ģimene ir tad, ja nokārtota arī juridiskā puse.

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!