• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Piedaloties Starpparlamentu savienības 118.asamblejas un 182.padomes sesijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.04.2008., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173985

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Preses konferencē par Rīgas pils atjaunošanu

Vēl šajā numurā

16.04.2008., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Piedaloties Starpparlamentu savienības 118.asamblejas un 182.padomes sesijā

 

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, uzrunājot Starpparlamentu savienības (SPS) 118.asamblejas dalībniekus, uzsvēra, ka “21.gadsimtā valstīm, tāpat kā cilvēkiem, ir gandrīz neiespējami pastāvēt izolācijā, atšķirtiem no pārējās pasaules, tādēļ jārēķinās, ka notikumi vienuviet pasaulē ietekmēs arī citas valstis”. Savā runā viņš pievērsās ne tikai globalizācijas radītajām priekšrocībām, bet arī izaicinājumiem, uzsverot, ka mūsdienās liela nozīme ir tieši globālajai sadarbībai, īpaši reģionu līmenī.

G.Daudze informēja klātesošos, ka šogad Latvija svin valsts pastāvēšanas deviņdesmitgadi, kuras laikā mūsu valsts ir pieredzējusi trīs okupācijas, masu deportācijas un daudzus gadus bijusi citu pakļautībā. “Tagad mēs esam Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts. Tas ir bijis iespējams, tieši pateicoties stiprai reģionālajai sadarbībai, kas mums ļāvusi apgūt un pārņemt kaimiņvalstu labo praksi. Šobrīd mēs varam un gribam piedāvāt savu pieredzi tādām valstīm kā Gruzija, Moldova un Ukraina,” teica Saeimas priekšsēdētājs.

Kā vienu no galvenajām atbildībām globālajā un nacionālajā līmenī G.Daudze minēja cīņu pret nabadzību, kurā izšķiroša nozīme ir tieši valstu un deputātu politiskajai gribai. 

“Tikai sabalansējot demokrātiju, funkcionējošu tirgus ekonomiku, uzticamu pārvaldību un sociālo taisnīgumu, valsts var kļūt par globālu politisko spēlētāju, sasniegt ilgtspējīgus panākumus un labklājību,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs.

Pavisam SPS 118.asamblejas un 182.padomes sesijā piedalījās 50 valstu spīkeri un 23 valstu vicespīkeri, no kuriem vispārējās debatēs runas teica 31 parlamenta vadītājs.

Piedaloties SPS komiteju darbā, Latvijas delegācijas pārstāvji atbilstoši savas valsts pozīcijai var iesaistīties globālās politikas veidošanā tādos jautājumos kā globālā sasilšana vai cilvēku drošības un individuālo brīvību līdzsvarošana.

Šajā sesijā ir pārstāvētas visas Baltijas valstis – Latviju un Lietuvu pārstāv četri parlamenta deputāti, bet Igaunijas delegācijā ir septiņi pārstāvji. Ņemot vērā, ka balsu skaits katrai valstij tiek piešķirts proporcionāli iedzīvotāju skaitam, valstu klātbūtnei ir liela nozīme ārkārtas jautājumu iekļaušanai darba kārtībā un to tālākā izskatīšanā.

Šajā sesijā pastāvīgajās komitejās paredzēts izskatīt tādas tēmas kā parlamentu nozīme valsts drošības, cilvēku drošības un individuālo brīvību līdzsvarošanā, kā arī demokrātijas apdraudējumu novēršanā (Miera un starptautiskās drošības komiteja); parlamentārā uzraudzība pār valsts politiku ārvalstu palīdzības jautājumos (Ilgtspējīgas attīstības, finanšu un tirdzniecības komiteja), kā arī darbaspēku migrācija, cilvēku tirdzniecība, ksenofobija un cilvēktiesības (Demokrātijas un cilvēktiesību komiteja).

Saeimas priekšsēdētājs un deputātu delegācija piedalās SPS 118.asamblejas un 182.padomes sesijā. Šī ir vecākā un lielākā starpparlamentu savienība, kura pastāv jau kopš 1889.gada un apvieno 146 valstis, kā arī piecus reģionālos parlamentus.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!