• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par primāro medicīnisko aprūpi laukos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2008., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174009

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par situāciju hokeja attīstībā

Vēl šajā numurā

17.04.2008., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par primāro medicīnisko aprūpi laukos

 

Veselības ministrija (VM) 15.aprīlī Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē nespēja paskaidrot, kādēļ ar vairākiem feldšeriem nav noslēgti līgumi un viņi trīs mēnešus nav saņēmusi algu, lai gan šajā laikā ir godprātīgi strādājuši.

Deputāti noskaidroja, ka daudzi ārstu palīgi laukos ir spiesti strādāt pusslodzi vai pat ceturto daļu slodzes, saņemot par to niecīgu atalgojumu, bet no jūlija viņi var palikt vispār bez darba, jo beidzas līgums ar Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūru. Daudzi feldšeri jau tagad pamet darbu, jo nav pietiekama atalgojuma un drošības par nākotni.

Tajā pašā laikā feldšeru punkti laukos daudziem cilvēkiem ir vienīgā iespēja laikus saņemt primāro medicīnisko aprūpi, jo ģimenes ārsti ir tālu un sliktās infrastruktūras vai transporta trūkuma dēļ praktiski nav sasniedzami. Vēl vairāk – ārstu palīgi pagastos pazīst katru ģimeni un faktiski veic arī sociālo funkciju, jo daudzviet pašvaldību sociālais darbs nav attīstīts. Feldšerus nedrīkst pakļaut iznīcībai, lai gan VM īstenotā politika liecina tieši par šādu scenāriju, norādīja deputāti. “Kā var turēt bada maizē šos feldšeru punktus,” jautāja apakškomisijas deputāts Pēteris Tabūns.

Kā vienu no situācijas risinājumiem Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija redz īpašas piemaksas laukos strādājošiem ārstu palīgiem, kā arī feldšeru funkciju paplašināšanu, piemēram, uzticot viņiem arī mājas aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

VM solīja, ka risinājumus sasāpējušām lauku ģimenes ārstu un feldšeru problēmām varēs piedāvāt maija sākumā, kad darbu būs beigusi attiecīga darba grupa. Apakškomisijas deputāti nolēma šo jautājumu atkārtoti skatīt 13.maija Sociālo un darba lietu komisijas sēdē, uz to aicinot veselības ministru Ivaru Eglīti. Sēdē plānots skatīt arī citus sasāpējušus veselības nozares jautājumus, piemēram, par nedziedināmi slimu bērnu aprūpi.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!