• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Lubāna mitrāja dabas liegumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2008., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174010

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu

Vēl šajā numurā

17.04.2008., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Lubāna mitrāja dabas liegumu

 

9.aprīlī Saeimas Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija secināja, ka iedzīvotājiem Lubāna ezera apkaimē nav pietiekami izskaidrots, kā viņu dzīvi ietekmēs Lubāna mitrāja dabas lieguma izveidošana.

Komisija izskatīja ap Lubāna mitrāju dzīvojošo vēstuli, kurā pausts satraukums par plāniem striktāk ierobežot zvejošanu, makšķerēšanu, medības un tūrismu. Vēstules autori atsaucas uz Vides ministrijas izstrādāto Ministru kabineta noteikumu projektu par dabas lieguma “Lubāna mitrājs” individuālo aizsardzību un izmantošanu. Tāpat arī cilvēki ir neziņā par kompensācijām, kādas varēs saņemt par saimnieciskās darbības ierobežojumiem dabas liegumā. “Daudzas problēmas noteikumos jau novērstas, taču iedzīvotājiem ir jāpaskaidro, kā dabas lieguma izveide ierobežos viņu tiesības,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Anna Seile.

Sēdē tika uzklausīti vairāku pašvaldību vadītāju viedokļi, kā arī Vides ministrijas un Zemkopības ministrijas pārstāvju skaidrojumi. Tika secināts, ka vietējo cilvēku satraukumu radījis tas, ka ar viņiem nav pietiekami runāts un skaidrota situācija. Cilvēki nezina, kā mainīsies viņu ikdienas dzīve, ja tiks noteikti ierobežojumi, piemēram, zvejot zivis, šaut ūdensputnus vai mežā cirst malku. Vairāki pagasti nav informēti par iespējamajām izmaiņām viņu teritoriju plānojumos.

Deputāti nolēma sagatavot atbildi vēstules iesniedzējiem un pašvaldībām, norādot, ka Zemkopības ministrija ir apņēmusies izstrādāt un iepazīstināt iedzīvotājus ar precīzu kompensāciju mehānismu. Savukārt Vides ministrija līdz aprīļa beigām sagatavos galīgo Lubāna mitrāja aizsardzības un izmantošanas noteikumu variantu un nosūtīs pašvaldībām atzinuma sniegšanai.

Lubāna mitrājs ir Eiropas un pasaules nozīmes dabas komplekss. Tajā ligzdo un mitrājā ir sastopamas daudzas aizsargājamas, kā arī pasaulē apdraudētas putnu sugas. Šī ir arī svarīga atpūtas un barošanās vieta caurceļojošajiem ūdensputniem. Lubāna ezera apkārtnē ir daudz aizsargājamu biotopu: dabīgie ezeri, upju palieņu pļavas, neskarti augstie purvi, purvainie meži, parkveida pļavas un melnalkšņu staignāji. Dabas lieguma “Lubāna mitrājs” teritorijā ir paredzēts ierobežot mežsaimniecisko darbību, aizliegt zemes transformāciju un purvu nosusināšanu, kā arī zemes sadalīšanu mazākos gabalos par 10 hektāriem.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!