• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 9. aprīļa lēmums Nr. 45 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.483/08/06/3". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2008., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174026

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts augu aizsardzības dienesta dienesta informācija Nr.01-08/279

Par izmaiņām Augu aizsardzības līdzekļu reģistrā

Vēl šajā numurā

17.04.2008., Nr. 60

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 45

Pieņemts: 09.04.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.45

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2008.gada 9.aprīlī (prot. Nr.16, 5.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lieta Nr.483/08/06/3

Par Nordic Food s.r.o. un HAMÉ, a.s., OTOMAC, a.s., BAPA-Papáčkovy bagety, s.r.o., HAME HUNGARIA Élelmiszerfeldolgozó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság, S.C. HAME ROMANIA S.R.L. ziņojumu par apvienošanos

 

Konkurences padome 29.02.2007. saņēma Čehijas Republikā reģistrētās sabiedrības Nordic Food s.r.o. pilnvaroto pārstāvju sagatavoto ziņojumu (turpmāk – Ziņojums) par Nordic Food s.r.o. un HAMÉ, a.s., OTOMAC, a.s., BAPA-Papáčkovy bagety, s.r.o., HAME HUNGARIA Élelmiszerfeldolgozó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság, S.C. HAME ROMANIA S.R.L. apvienošanos.

Konkurences padome Ziņojumā konstatēja nepilnības, tādēļ 03.03.2008. Nordic Food s.r.o. pilnvarotajam pārstāvim tika nosūtīta vēstule Nr. 614 ar lūgumu papildināt ziņojumu ar iztrūkstošo informāciju atbilstoši Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr. 897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi) noteiktajām prasībām.

28.03.2008. tika iesniegti visi nepieciešamie papildinājumi Ziņojumam atbilstoši Noteikumos noteiktajām prasībām. Līdz ar to par pilnīga Ziņojuma datumu, kad Ziņojums iesniegts Konkurences padomē, ir uzskatāms 28.03.2008.

Nordic Food s.r.o. ir Čehijas Republikas sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar reģistrācijas numuru 282 13 556, kura reģistrēta Prāgas pašvaldības tiesu Komercreģistrā, C sadaļā, ieraksts 133034, un tās juridiskā adrese ir Na Příkopĕ 15, Prāga 1, pasta indekss 110 00, Čehijas Republika.

HAMÉ, a.s. ir Čehijas Republikas akciju sabiedrība ar reģistrācijas numuru 469 03 305, kura reģistrēta Brno rajona tiesas Komercreģistrā, B sadaļā, ieraksts 866, un tās juridiskā adrese ir Babice 572, okres Uherske Hradištĕ, Čehijas Republika.

OTOMAC, a.s. ir Čehijas Republikas akciju sabiedrība ar reģistrācijas numuru 499 74 122, kura reģistrēta Brno rajona tiesas Komercreģistrā, ieraksts 1281, un tās juridiskā adrese ir Uherské Hradištĕ-Mařatice, Sokolovská 406, Čehijas Republika.

BAPA-Papáčkovy bagety, s.r.o. ir Čehijas Republikas sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar reģistrācijas numuru 259 96 924, kura reģistrēta Hradec Králové rajona tiesas Komercreģistrā, C sadaļā, ieraksts 18874, un tās juridiskā adrese ir Letohrad, Živnostenská 858, 56151, Čehijas Republika.

HAME HUNGARIA Élelmiszerfeldolgozó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság ir Ungārijas Republikas sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar reģistrācijas numuru 01-09-718791, un tās juridiskā adrese ir 1095 Budapešt IX Haller u. 11-13.II/210, Ungārijas Republika.

S.C. HAME ROMANIA S.R.L. ir Rumānijas Republikas sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar reģistrācijas numuru 13382905, kura reģistrēta Olt rajona tiesa Komercreģistrā, un tās juridiskā adrese ir Caracal, ul.Vasile Alecsandri 81, Rumānijas Republika.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1.Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju Nordic Food s.r.o. ir Nordic Partners ehf pilnībā piederošs meitas uzņēmums (*).

(*)

2. Iegādājamās sabiedrības.

2.1. HAMÉ, a.s (*).

2.2. OTOMAC, a.s. (*).

2.3. BAPA-Papáčkovy bagety, s.r.o. (*).

2.4. HAME HUNGARIA Élelmiszerfeldolgozó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (*).

2.5. S.C. HAME ROMANIA S.R.L. (*).

3. Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto: “Tirgus dalībnieku apvienošanās ir “tāds stāvoklis, kad (..) viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst (..) tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem (..)””.

(*)

Tādējādi tiek veikta apvienošanās Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē.

(*)

4. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka: “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Apvienošanās dalībnieku kopējo apgrozījumu nosaka saskaņā ar Noteikumu IV sadaļu “Apgrozījuma aprēķināšana”.

Ziņojumā norādīts, ka apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums, kas aprēķināts saskaņā ar Noteikumu prasībām, Latvijas teritorijā 2006.gadā pārsniedza 25 miljonu latu (*).

Veicot galīgo kopējā apgrozījuma aprēķināšanu, atbilstoši Noteikumiem, tas pārsniedz 25 miljonu latu kritēriju. Līdz ar to izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā paredzētais kritērijs, un pirms apvienošanās Nordic Food s.r.o. ir pienākums iesniegt Ziņojumu par apvienošanos Konkurences padomē.

5. Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 5.punktu konkrētās preces tirgus – noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības.

Izvērtējot Ziņojumā sniegto informāciju, Konkurences padome secina, ka apvienošanās tiešie dalībnieki veic komercdarbību atšķirīgos konkrētās preces tirgos. Uz apvienošanās brīdi apvienošanās dalībnieku darbība notiek atšķirīgos ģeogrāfiskos tirgos, izņemot HAMÉ, a.s., kura Latvijas teritorijā pārdod saldumus (ievārījumus, džemus, kompotus). Līdz ar to faktiski nepārklājas konkrēto preču tirgus un konkrētais ģeogrāfiskais tirgus.

Saskaņā ar Ziņojumu izšķirošās ietekmes ieguvējs pārtikas preču nozarē Latvijas Republikas teritorijā galvenokārt nodarbojas ar:

1) saldumu tirdzniecību (šokolādes saldumi, šokolāde, konfektes, karameles, zefīri);

2) svaigu un glabājamu miltu konditorejas izstrādājumu tirdzniecību (piparkūkas, krekeri, cepumi, vafeles);

3) franču maižu un sviestmaižu tirdzniecību;

4) dārzeņu produktu tirdzniecību;

5) gatavo ēdienu tirdzniecību;

6) bezalkoholisko dzērienu tirdzniecību.

Izšķirošās ietekmes ieguvējs Latvijas Republikā tirgo savas Latvijā saražotās pārtikas preces.

Iegādājamās sabiedrības pārtikas preču nozarē Latvijas teritorijā nodarbojas ar:

1) ilgstoši glabājamu un atdzesētu apstrādātu gaļas produktu tirdzniecību (gaļas konservi un pastēte);

2) zīdaiņu pārtikas tirdzniecību;

3) glabājamu saldumu tirdzniecību (ievārījumi, džemi, kompoti).

Iegādājamās sabiedrības Latvijā tirgo tikai savas Ziņojumā norādītās preces un Čehijas Republikā saražotās pārtikas preces.

No Ziņojumā sniegtās informācijas secināms, ka apvienošanās dalībnieki darbojas atsevišķos tirgos, apvienošanās dalībnieku pārdodamie produkti nav savstarpēji aizvietojami.

Tādējādi Konkurences padome secina, ka nav nepieciešams lietā definēt konkrēto tirgu.

6. Apvienošanās darījums radīs iespēju Nordic Food s.r.o. mātes uzņēmumam Nordic Partners ehf ieiet Centrāleiropas un Austrumeiropas tirgos un paaugstināt savu konkurētspēju šajos tirgos, paplašināt apvienošanās dalībnieku darbību. Konkrētajos ģeogrāfiskajos tirgos, kuros apvienošanās dalībnieki darbojas, apvienošanās radīs pozitīvu iespēju izplatīšanas tīklos paplašināt preču klāstu.

Ņemot vērā to, ka apvienošanās darījumā iesaistītie tirgus dalībnieki darbojas dažādos konkrētajos tirgos, apvienošanās rezultātā netiks ietekmēta konkurence nevienā no konkrētajiem preču tirgiem.

Līdz ar to Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā tirgū neradīsies un nenostiprināsies dominējošs stāvoklis un netiks būtiski samazināta konkurence nevienā no konkrētajiem preču tirgiem.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut Nordic Food s.r.o. un HAMÉ, a.s., OTOMAC, a.s., BAPA-Papáčkovy bagety, s.r.o., HAME HUNGARIA Élelmiszerfeldolgozó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság, S.C. HAME ROMANIA S.R.L. apvienošanos, Nordic Food s.r.o. iegūstot izšķirošu ietekmi HAMÉ, a.s., OTOMAC, a.s., BAPA-Papáčkovy bagety, s.r.o., HAME HUNGARIA Élelmiszerfeldolgozó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság, S.C. HAME ROMANIA S.R.L.

Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!