• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ivara Godmaņa vadītā Ministru kabineta darbību no 2007.gada 20.decembra līdz 2008.gada 14.aprīlim. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.04.2008., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174101

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Starptautiskā Valūtas fonda misijas pārstāvjiem

Vēl šajā numurā

18.04.2008., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ivara Godmaņa vadītā Ministru kabineta darbību no 2007.gada 20.decembra līdz 2008.gada 14.aprīlim

Ministriju, sekretariātu un Valsts kancelejas paveiktais, īstenojot Valdības rīcības plānā noteiktos pasākumus un neatliekamos uzdevumus*

 

1. Aizsardzības ministrija

Uzdevums Nr.1.1.

Izstrādāt koncepciju karavīru, virsnieku, pretošanās kustības dalībnieku rehabilitācijas centra izveidei

Plānots: 10.04.2008.

Izpildīts: 03.04.2008.

Tā kā pašlaik medicīniskajam nodrošinājumam piešķirtais finansējums nenodrošina kvalitatīvu medicīnisko pakalpojumu sniegšanu karavīriem, Aizsardzības ministrija ir izstrādājusi koncepcijas projektu “Nacionālo bruņoto spēku karavīru un nacionālās pretošanās kustības dalībnieku rehabilitācijas (rekreācijas) centra izveides koncepcija”, kuras mērķis ir rekreācijas un rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšana NBS karavīriem pēc to atgriešanās no starptautiskajām operācijām, kā arī darba spēju atjaunošana pēc dienesta gaitā gūtajiem veselības traucējumiem. Līdztekus šo centru paredzēts izmantot arī Nacionālās pretošanās kustības dalībnieku vajadzībām.

Koncepcija analizē vairākus iespējamos centra celtniecības variantus. Aizsardzības ministrijas atbalstītais variants paredz rekreācijas centra (sanatorijas) ar SPA tipa rekreācijas iespējām un ierobežotām medicīniskajām procedūrām, ar vismaz 130 gultasvietām celtniecību šim nolūkam piemērotā teritorijā jūras tuvumā (Ventspilī, Jūrmalciemā vai Salacgrīvā). Kopējie šī varianta realizācijai nepieciešamie kapitālieguldījumi aprēķināti 6,43 miljonu latu apmērā, bet ikgadējie uzturēšanas izdevumi 1,25 miljonu latu apmērā.

Vēl pirms koncepcijas izstrādes Aizsardzības ministrija ir iesniegusi papildu finansējuma pieprasījumu (jaunā politikas iniciatīva) “Nacionālo bruņoto spēku profesionālā dienesta attīstība” ar mērķi nodrošināt darba tirgū konkurētspējīgas sociālās garantijas karavīriem, kā arī nodrošinot karavīru motivāciju piedalīties starptautiskajās operācijās. Viena no trim šīs iniciatīvas aktivitātēm paredz izveidot vienotu sistēmu, kādā tiek nodrošināti rekreācijas pakalpojumi NBS karavīriem, to ģimenēm, atvaļinātiem karavīriem un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem. Kopējais pieprasītais papildu finansējuma apjoms: 2009.gadā – 6,89 milj. Ls, 2010.gadā – 21,86 milj. Ls, 2011.gadā – 59,65 milj. Ls.

Uzdevums Nr.1.2.

Izstrādāt koncepciju par bruņoto spēku dienesta viesnīcu (dienesta dzīvokļu) jautājumu risināšanu, izmantojot publiskās privātās partnerības modeļus

Plānots: 01.04.2008.

Izpildīts: 27.03.2008.

Otrs Aizsardzības ministrijas sagatavotais koncepcijas projekts “Nacionālo bruņoto spēku personālsastāva nodrošināšana ar dienesta dzīvojamām telpām” paredz risināt ar karavīru rekrutēšanu un rotāciju no vienas dienesta vietas uz citu saistīto dzīvojamo telpu trūkumu.

Ministrija identificēto problēmu plāno risināt pakāpeniski, pārdodot tās valdījumā esošos, bet neizmantojamos nekustamos īpašumus, iegūtos finanšu līdzekļus izmantojot jauna dzīvojamā fonda veidošanai. Tādējādi tiks uzlaboti karavīru un to ģimenes locekļu dzīves apstākļi un nodrošinātas sociālās garantijas.

Koncepcijas projekts š.g. 27.martā “Nacionālo bruņoto spēku personālsastāva nodrošināšana ar dienesta dzīvojamām telpām” (VSS-601) izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē. Aizsardzības ministrijas atbalstītais risinājuma variants paredz izveidot jaunu valsts akciju sabiedrību, kuras uzdevums ir pārdot Aizsardzības ministrijas neizmantojamos valdījumā esošos nekustamos īpašumus, iegūtos finanšu līdzekļus izmantojot jauna dzīvojamā fonda veidošanai. Detalizēti aprēķini par to, cik kopumā izmaksās koncepcijas atbalstītā risinājuma varianta īstenošana, nav veikti.

Uzdevums Nr.1.3.

Izstrādāt Latvijas 90.gadu jubilejas pasākuma plānu, finanšu plānu un publicitātes plānu

Plānots: 15.03.2008.

Izpildīts: 17.03.2008.

Aizsardzības ministrija sadarbībā ar citām iesaistītajām institūcijām ir izstrādājusi Latvijas 90.gadu jubilejas pasākumu, finanšu un publicitātes plānus, nododot šos dokumentus lēmumu pieņemšanai valdībai.

Aizsardzības ministrija š.g. 21.februārī iesniedza informatīvo ziņojumu “Par Latvijas Republikas proklamēšanas 90.gadadienas rīcības komitejas apstiprinātajiem pasākumu un publicitātes plāniem”. Rīcības komitejai tika uzdots izstrādāt svētku pasākumu plānu, publicitātes pasākumu plānu un finansējuma tāmi, norādot finansējuma avotu, un Rīcības komitejas priekšsēdētājam līdz 2008.gada 20.janvārim iesniegt to noteiktā kārtībā Ministru kabinetā. Sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK rīkojumā Nr. 732, iesniegšanas termiņš tika pagarināts līdz 2008.gada 14.martam. Svētku pasākumu plāns, publicitātes pasākumu plāns un nepieciešamā finansējuma aprēķini iesniegti Valsts kancelejā 17.03.2008. Informācija, kas ir ietverta finansēšanas plānā, ir klasificēta (statuss – dienesta vajadzībām).

Ministrija, īstenojot Valdības rīcības plānu, ir nodrošinājusi šādu pasākumu izpildi:

* Aizsardzības ministrija ir realizējusi Valdības rīcības plānā paredzēto uzdevumu līdz š.g. 1.aprīlim izstrādāt priekšlikumus, lai paaugstinātu kompensācijas dzīvojamās telpas īres izdevumiem. Sākot ar 2008.gada 1.janvāri līdz 100 latiem paaugstināt kompensāciju dzīvojamās telpas īres izdevumu un komunālo maksājumu segšanai, bet ar 2.pusgadu ir plānots palielināt uzturdevas kompensāciju, tādējādi motivējot karavīrus ilgtermiņa dienestam, lai nodrošinātu NBS uzdevumu un starptautisko saistību izpildi.

* Aizsardzības ministrija sadarbībā ar abām pārējām Baltijas valstīm ir izstrādājusi politiskās vadlīnijas par Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas risinājumiem pēc 2018.gada, politiskās vadlīnijas Baltijas valstu jūras eskadriļas attīstība (BALTRON) ilgtermiņa attīstībai, kā arī tiek turpināts darbs pie jauna Baltijas valstu trīspusējā sadarbības līguma aizsardzības jomā. Vienlaikus sadarbībā ar Baltkrievijas pusi turpinās darbs pie robežzīmju protokolu sagatavošanas, lai pabeigtu robežu demarkācijas kartes sagatavošanu ne vēlāk kā 2010.gadā.

* Saskaņā ar saistībām pret NATO ir nodrošināta Jūras spēku mīnu meklēšanas kuģa IMANTA dalība NATO augstas gatavības pretmīnu cīņas eskadrā no šā gada 5.janvāra līdz 19.maijam.

Papildus uzdevumi:

Starptautiskajās misijās dienošo karavīru bruņojuma uzlabošana

Aizsardzības ministrs ir aktualizējis starptautiskajās operācijās dienošo karavīru bruņojuma jautājumu. Pēc aizsardzības ministra iniciatīvas panākta vienošanās ar ASV aizsardzības resoru par bruņotu automobiļu HMWV (hamvī) nepieciešamā skaita saņemšanu. 

2. Ārlietu ministrija

Uzdevums Nr.2.1.

Izstrādāt Lisabonas līguma ratifikācijas un sabiedrības informēšanas procesa darba plānu

Plānots: 15.02.2008.

Izpildīts: 18.02.2008.

Ministru kabinetā ir apstiprināts Lisabonas līguma ratifikācijas un sabiedrības informēšanas procesa darba plāns, paredzot, ka Saeima lēmumu par līguma ratifikāciju pieņem līdz šī gada jūnijam. Vienlaikus plāns paredz arī virkni sabiedrības informēšanas pasākumu (gan Rīgā, gan reģionos) par Lisabonas līguma būtību, tā ieviestajām izmaiņām pašreizējā Eiropas Savienības darbībā. Š.g. 29.februārī tas tika apspriests ar nevalstiskām organizācijām, ar kurām ĀM noslēgts sadarbības memorands (Eiropas Kustība Latvijā, Latvijas Pilsoniskā alianse, Klubs “Māja”, Providus), kā arī Latvijas darba devēju konfederāciju un ES Informācijas aģentūru, vienojoties par sadarbību turpmāku pasākumu īstenošanā.

Lisabonas līguma ratifikācijas un sabiedrības informēšanas procesa darba plāns iesniegts Valsts kancelejā š.g. 18.februārī, SAN 55/3311. Vēstule Ministru prezidentam nosūtīta š.g. 14.februārī. Sabiedrības informēšanas plāns pievienots vēstulei kā pielikums. 2008.gada 20.februārī izdots Ministru kabineta rīkojums Nr.81 “Par Lisabonas līgumu, ar ko groza Līgumu par Eiropas Savienību un Eiropas Kopienas dibināšanas līgumu”. Tas paredz atbalstīt Lisabonas līguma, ar ko groza Līgumu par Eiropas Savienību un Eiropas Kopienas dibināšanas līgumu, projektu.

Lisabonas līguma 1.lasījums Saeimā notika š.g. 10.aprīlī un Saeima konceptuāli atbalstīja tā ratifikāciju.

Uzdevums Nr.2.2.

Izstrādāt informatīvo ziņojumu par pievienošanās Eiropas Savienībai pārejas noteikumu saistību izpildi

Plānots: 17.03.2008.

Izpildīts: 04.03.2008.

Ministrija sagatavojusi informatīvo ziņojumu par Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai pārejas noteikumu saistību izpildi. Secināts, ka ir beigušies 17 pārejas periodi un 18 vēl joprojām turpinās. Šobrīd ES likumdošanas ieviešanai vēl nav noslēdzies 21 Latvijai piešķirtais pārejas periods. Šo saistību izpildei turpmāk jāpievērš īpaša uzmanība, atbilstoši plānojot finansiālos un cilvēkresursus, jo tādi jautājumi kā, piemēram, gaisa, ūdens un dzeramā ūdens kvalitātes nodrošināšana, rūpnieciskā piesārņojuma kontrole un riska pārvaldība, kā arī naftas produktu rezervju izveide prasa ievērojamas investīcijas. Saistību izpildi ir jānodrošina atbildīgajām ministrijām.

Uzdevums Nr.2.3.

Sagatavot Ministru kabineta rīkojuma projektu par Latvijas iesaistīšanos ES plānotajā civilajā operācijā Kosovā un tās paredzamajām izmaksām

Plānots: 17.03.2008.

Izpildīts: 04.04.2008.

Pieņemts lēmums par kopumā 8 Latvijas ekspertu (t.sk. 1 eksperta no ĀM) dalību ES Tiesiskuma misijā Kosovā, EULEX Kosovo (MK rīkojums “Par Latvijas eksperta dalību Eiropas Savienības Tiesiskuma varas misijā Kosovā, EULEX Kosovo”). Lēmums pieņemts, pamatojoties uz Eiropas Savienības Padomes šī gada februārī apstiprināto Vienoto Rīcību par Eiropas Savienības Tiesiskuma misiju Kosovā, EULEX Kosovo. Izdevumus, kas saistīti ar Ārlietu ministrijas darbinieka nosūtīšanu dalībai Eiropas Savienības Tiesiskuma varas misijā Kosovā, tiek paredzēts segt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, jo Ārlietu ministrijas 2008.gada budžetā finanšu līdzekļi minētajam nolūkam nav piešķirti.

Izdevumi Ārlietu ministrijas darbinieka nosūtīšanai uz 6 mēnešiem dalībai Eiropas Savienības Tiesiskuma varas misijā Kosovā sastāda vairāk nekā Ls 26 000. Ārlietu ministrija ir izstrādājusi Starptautiskās palīdzības likumprojektu, kas ir izskatīts Saeimā 2.lasījumā, uz kura pamata tiks izstrādāts Ministru kabineta noteikumu projekts “Civilo ekspertu dalība starptautiskajās misijās un to finansēšanas kārtība”. Šie noteikumi paredzēs Ministru kabinetam, lemjot par civilā eksperta nosūtīšanu dalībai starptautiskā misijā, norādīt koeficientu no 1 līdz 1,8 eksperta atlīdzības aprēķināšanai par dalību starptautiskajā misijā.

Koeficienta apmēru, kas tiks noteikts, lai samaksa atbilstu konkrētās misijas specifikai, ierosinātu Ārlietu ministrija, ņemot vērā terorisma draudu iespējamību, etnisku vai cita veida bruņotu konfliktu izcelšanās iespējamību, ekoloģiskos apstākļus un attiecīgās starptautiskās misijas veidu un veicamos pienākumus, kā arī dzīvošanas un uzturēšanās drošības apstākļus starptautiskās misijas laikā.

Uzdevums Nr. 2.4.

Izstrādāt Ministru kabineta rīkojuma projektu par Valsts robežas demarkācijas komisijas izveidi

Plānots: 29.02.2008.

Izpildīts: 26.02.2008.

Ministru kabinetā ir apstiprināts rīkojums par Valsts robežas demarkācijas komisijas izveidi, lai nodrošinātu valsts robežas demarkāciju.

Lai ievērotu demarkācijas komisijas paritātes principu, Ārlietu ministrija šī gada 26.februārī atkārtoti uzrunāja Krievijas pusi ar aicinājumu sniegt informāciju par Krievijas puses demarkācijas komisijas locekļu skaitu. Tā kā konkrētā informācija netika sniegta, Ārlietu ministrija paredz, ka Latvijas puses demarkācijas komisijas locekļu skaits var tikt mainīts.

Uzdevums Nr.2.5.

Izstrādāt Baltijas jūras valstu padomes (BJVP) samita norises plānu un nodibināt samita rīcības komiteju (samits tiek plānots 2008.gada jūnijā)

Plānots: 01.03.2008.

Izpildīts: 02.02.2008.

Ir izdots Ministru kabineta rīkojums Nr.49 “Par darba grupas izveidi Baltijas jūras valstu padomes dalībvalstu valdību vadītāju tikšanās 2008.gada 3.–4.jūnijā Rīgā organizēšanai” ar mērķi veicināt divpusējo sadarbību Baltijas jūras reģionā.

Lai nodrošinātu Baltijas jūras valstu padomes dalībvalstu valdību vadītāju tikšanās organizēšanu, ir izveidota darba grupa (tās vadītājs N.Penke, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs) un apstiprināts tikšanās norises plāns.

Uzdevums Nr.2.6.

ASV–Latvijas konsulārās darba grupas ietvaros sākt Saprašanās memoranda projekta izstrādi, gatavojoties Latvijas dalībai ASV bezvīzu programmā, un informēt Ministru kabinetu par projekta izstrādes gaitu

Plānots: 14.04.2008.

Izpildīts: 12.03.2008.

Lai stiprinātu transatlantisko sadarbību, ASV Tēvzemes drošības departamenta sekretāra M.Čertofa vizītes laikā Rīgā š.g. 12.martā parakstīts Saprašanās memorands ar ASV, gatavojoties Latvijas dalībai ASV bezvīzu programmā.

Ar Saprašanās Memoranda parakstīšanu ir panākts nozīmīgs pirmais solis, lai Latvija pievienotos ASV bezvīzu programmai. Parakstot Saprašanās memorandu ar ASV, Latvija ir panākusi līdzvērtīgu rezultātu ar Čehiju un Igauniju, kā arī Slovākiju, Ungāriju un Lietuvu. Notiek regulāras ASV Tēvzemes drošības ministrijas (DHS) pārstāvju vizītes Latvijā un konsultācijas ar Latvijas pusi, lai vienotos par nākošiem soļiem Saprašanās Memoranda minēto drošības prasību izpildē.

Tāpat notiek regulāra sadarbība Vīzu vienlīdzības koalīcijas dalībvalstu starpā Vašingtonā, Briselē un Rīgā. Notikušas Latvijas amatpersonu vizītes Vīzu vienlīdzības koalīcijas dalībvalstīs.

Uzdevums Nr. 2.7.

Izstrādāt Ministru kabineta rīkojuma projektu par Latvijas – Krievijas starpvaldību komisiju

Plānots: 01.03.2008

Izpildīts: 20.02.2008

Š.g. 20.februārī izdots Ministru kabineta rīkojums Nr.74 “Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 21.marta rīkojumā Nr.165 “Par Latvijas–Krievijas starpvaldību komisiju””. Ir izdarīti grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 21.marta rīkojumā Nr.165 “Par Latvijas–Krievijas starpvaldību komisiju” un par starpvaldību komisijas vadītāju iecelts finanšu ministrs.

Ministrija, īstenojot Valdības rīcības plānu, ir nodrošinājusi šādu pasākumu izpildi:

* regulāri tiek organizēta sadarbība Vīzu vienlīdzības koalīcijas dalībvalstu starpā Vašingtonā, Briselē un Rīgā. Notikušas Latvijas amatpersonu vizītes Vīzu vienlīdzības koalīcijas dalībvalstīs;

* atbalstīta regulas par autonomo tirdzniecības priekšrocību piešķiršanu Moldovai un jau kopš š.g. 1.marta Moldova saņem ES autonomās tirdzniecības priekšrocības;

* Ārlietu ministrija ir izstrādājusi Starptautiskās palīdzības likumprojektu, kas ir izskatīts Saeimā 2. lasījumā, uz kura pamata tiks izstrādāts Ministru kabineta noteikumu projekts “Civilo ekspertu dalība starptautiskajās misijās un to finansēšanas kārtība”. Šie noteikumi paredzēs Ministru kabinetam, lemjot par civilā eksperta nosūtīšanu dalībai starptautiskā misijā, norādīt koeficientu no 1 līdz 1,8 eksperta atlīdzības aprēķināšanai par dalību starptautiskajā misijā;

* Latvija kā Baltijas jūras valstu padomes prezidējošā valsts uztur dialogu ar EK, nodrošinot Baltijas jūras valstu padomē ietilpstošu valstu valdību, kā arī citu partneru iesaisti ES Stratēģijas Baltijas jūras reģionam tapšanā. Maija beigās tiek plānota Baltijas valstu un Eiropas Komisijas (3+1) sanāksme par minēto stratēģiju un Baltijas valstu interesēm;

* 2008.g. 18. janvārī Latvijas Republikas vēstniecības telpās Japānā tika atvērta Latvijas investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecība;

* Latvija, izmantojot ES darba grupas formātus strādā, lai panāktu ES dalībvalstu kompromisu vīzu paritātes ar Brazīliju jautājuma virzīšanā un drīzā laika periodā tiktu apstiprināts Sarunu mandāts, kas pilnvarotu Eiropas Komisiju uzsākt sarunas ar Brazīlijas pusi. Latvija uzskata, ka sarunas ar Brazīlijas pusi jāuzsāk pēc iespējas ātrāk, un sagaida līguma noslēgšanu tuvākajā laikā;

* Latvija ir panākusi bezvīzu režīma ceļošanas kārtību uz Dominikānas Republiku un Kolumbiju.

* Ministru kabineta sēdē apstiprināta Latvijas Republikas sākotnējā pozīcija jautājumā par Eiropas Savienības budžeta pārskatīšanu un sagatavotas rekomendācijas turpmākām sarunām ar Eiropas Savienības institūcijām;

* Ministru kabinets ir piešķīris finanšu līdzekļus, bet Ārlietu ministrija nodrošinājusi atbildīgo amatpersonu, lai atbalstītu Vairas Vīķes-Freibergas kā ES Pārdomu grupas līdzpriekšsēdētājas darbību;

* Sekmējot Latvijas – Krievijas divpusējo dialogu, ir notikušas divu darba grupu sēdēs – š.g. 27.februārī notikusi humanitāro jautājumu darba grupas sēde, savukārt š.g.8.aprīlī ekonomiskās sadarbības jautājumu darba grupas sēde.

3. Bērnu un ģimenes lietu ministrija

Uzdevums Nr.3.1.

Izstrādāt Programmu vardarbības mazināšanai ģimenē 2008.–2012.gadam

Plānots: 01.02.2008.

Izpildīts: 04.04.2008.

Ministrija izstrādājusi politikas plānošanas dokumenta projektu “Programma vardarbības mazināšanai ģimenē 2008.–2011.gadam”. Programmas vispārējais mērķis ir panākt ar vardarbību ģimenē saistīto nodarījumu skaita samazināšanos. Programmā ir iekļauti rīcības virzieni vardarbības ģimenē atpazīšanai, vardarbības ģimenē profilaksei un institūciju sadarbībai palīdzības un rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanā.

Programmas projekts Valsts kancelejā iesniegts š.g. 4.aprīlī, lai iesniegtu izskatīšanai Ministru kabinetā. Programmas projekts nodots atzinuma sagatavošanai VK Juridiskajam departamentam.

Uzdevums Nr.3.2.

Iesniegt Ministru prezidentam informatīvo ziņojumu par dotāciju piešķiršanu pašvaldībām sākumskolas skolēnu ēdināšanai, ietverot analīzi par pašvaldību līdzfinansējuma iespējām

Plānots: 14.03.2008.

Izpildīts: 18.03.2008.

Sniegta analīze par dotāciju piešķiršanu pašvaldībām sākumskolas skolēnu ēdināšanai, ietverot analīzi par pašvaldību līdzfinansējuma iespējām. Ziņojumā apzināta situācija par pašvaldību līdzfinansējuma proporciju (pašlaik sākumskolas skolēnu ēdināšanu (pakalpojums un pārtikas produktu izmaksas) bez maksas nodrošina 5 pašvaldības (no 194 pašvaldībām, kas sniedza precīzu informāciju), tikai ar ēdināšanas pakalpojuma sniegšanu saistītos izdevumus pilnībā nodrošina 120 pašvaldības, daļēju ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas izmaksas sedz 19 pašvaldības, bet 55 pašvaldību līdzfinansējums nodrošina ar ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu saistītos izdevumus pilnībā, kā arī daļēji sedz pārtikas produktu izmaksas).

Apkopojot un analizējot no pašvaldībām un to iestādēm saņemto informāciju par sākumskolas skolēnu pusdienu cenu un ēdināšanas izmaksām, konstatējams, ka pašlaik vairāk nekā ceturtā daļa pašvaldību daļēji vai pilnībā finansē sākumskolas skolēnu ēdināšanu. No atbildēm secināms, ka ne visas pašvaldības spēj sniegt precīzu informāciju par sākumskolas skolēnu ēdināšanas faktiskajām izmaksām, jo pašvaldībās līdz šim nav veikti aprēķini pa atsevišķām izdevumu pozīcijām. Precīzu informāciju par pašvaldības līdzfinansējumu un tā apjomu sākumskolas skolēnu ēdināšanas nodrošināšanai ir sniegušas 194 pašvaldības, tomēr arī ne visas no šīm 194 pašvaldībām ir varējušas precīzi nodalīt pārtikas produktu izmaksas un ar ēdināšanas pakalpojuma sniegšanu saistītos izdevumus.

Izstrādāts Ministru kabineta noteikumu projekts “Dotācijas pašvaldībām sākumskolas skolēnu ēdināšanai aprēķināšanas, piešķiršanas un izlietošanas kārtība un dotācijas apmērs”. Noteikumi paredz brīvpusdienu nodrošināšanu Ls 0,80 apmērā 1.klases skolēniem, sākot no 2008./2009.mācību gada. Noteikumu projekts izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē š.g. 28.februārī.

Uzdevums Nr.3.4.

Sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību iesniegt Ministru prezidentam analītisku pārskatu par pašvaldību pabalstu izsniegšanu trūcīgām personām un ģimenēm ar bērniem

Plānots: 01.04.2008.

Izpildīts: 02.04.2008.

Ministrija analizējusi pašvaldību pabalstu izsniegšanu trūcīgām personām un ģimenēm ar bērniem. Ir sniegti dati par ģimeņu skaitu, kas ir saņēmušas pabalstus garantētā minimālā ienākuma (GMI) nodrošināšanai, par citiem pašvaldību pabalstiem (dzīvokļa jautājumu risināšanai, medicīnas pakalpojumu samaksai, ēdināšanai), kā arī finansējumu, ko pašvaldības ir izlietojušas. Laikposmā no 2006.gada līdz 2008.gadam (ieskaitot, prognoze) ir vērojams straujš pašvaldību sociālā budžeta pieaugums (15,7%), bet tajā pašā laikā – attiecībā pret pašvaldību kopējo budžetu – finansējums sociālās palīdzības nodrošināšanai saglabājas iepriekšējā līmenī. Palielinās to pabalstu apjoms un finansējums, kuri nav tieši pakļauti pabalstu saņēmēju obligātai ienākumu izvērtēšanai (pabalsts GMI nodrošināšanai samazinās).

Secināts, ka sociālās palīdzības “lauvas tiesa” nenonāk ģimenēs ar bērniem, bet gan ģimenēs bez bērniem (pensionāri, invalīdi u.tml.). Finanšu apjoms, kas tiek izlietots ģimeņu ar bērniem atbalstam, ir palielinājies minimāli. (par 1,3%, turpretī 22,92% ģimenēm bez bērniem laikā no 2006. līdz 2007.gadam).

Uzdevums Nr.3.5.

Uzsākt aizbildnības reformu, pilnveidojot tiesisko regulējumu un atbalsta sistēmu ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem un personām, kas to īsteno. Sadarbībā ar Labklājības ministriju iesniegt Ministru prezidentam priekšlikumus par iespēju ministrijai turpmāk pārņemt finansējumu, kas budžetā paredzēts pabalsta aizbildnim par bērna uzturēšanu un atlīdzības par aizbildņa pienākumu pildīšanu izmaksai

Plānots: 01.04.2008.

Izpildīts: 01.04.2008.

Izskatīta iespēja ministrijai turpmāk pārņemt finansējumu, kas budžetā paredzēts pabalsta aizbildnim par bērna uzturēšanu un atlīdzības par aizbildņa pienākumu pildīšanu izmaksai. Ziņojumā (iesniegts Valsts kancelejā š.g. 2.aprīlī) apkopota aktuālākā informācija par iecelto aizbildņu skaitu, norādot precīzu informāciju par to, cik un kādas personas ir ieceltas par bērna aizbildņiem (Latvijā ir iecelti 5395 aizbildņi 6410 bērniem, 74 % bērnu aizbildņu ir bērna radinieki).

Konstatētas šādas problēmas: aizbildņi, kas nav bērna radinieki, nav motivēti bērnus adoptēt, jo valsts atbalsts ģimenēm ar bērniem ir mazāks; straujais inflācijas pieaugums mazina izmaksājamo pabalstu vērtību.

Ministrija ir sagatavojusi vienošanās projektu ar Labklājības ministriju par finanšu līdzekļu, kas paredzēti pabalstam aizbildnim par bērna uzturēšanu un atlīdzībai par aizbildņa pienākumu pildīšanu, ietveršanu Bērnu un ģimenes lietu ministrijas budžetā.

Uzdevums Nr.3.6.

Izstrādāt koncepcijas projektu, ietverot tajā analītisku pārskatu par ieceri paaugstināt uzturlīdzekļu izmaksas vecumu bērniem līdz 19 gadu vecumam, ja viņi turpina mācīties

Plānots: 14.02.2008.

Izpildīts: 21.02.2008.

Ministrija sagatavoja koncepcijas projektu par uzturlīdzekļu izmaksu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda bērniem pēc pilngadības sasniegšanas, ja viņi turpina izglītošanos, kas tika izsludināts š.g. 21.februāra Valsts sekretāru sanāksmē (VSS-362). Koncepcijas projekts pēc būtības satur arī analītisku pārskatu par nosprausto risinājumu ietekmi uz budžetu un sociālo situāciju. Atbilstoši koncepcijas projektā par uzturlīdzekļu izmaksu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda bērniem pēc pilngadības sasniegšanas, ja viņi turpina izglītošanos, noteiktajam piedāvāts paaugstināt bērna vecumu, līdz kuram tiek maksāti uzturlīdzekļi, ja bērns šajā vecumā iegūst izglītību (līdz 19 gadiem), kā arī analizēti un piedāvāti alternatīvi risinājuma varianti, lai sasniegtu mērķi sniegt atbalstu pilngadību sasniegušajam bērnam, nodrošinot uzturlīdzekļus, kamēr tiek turpināta izglītošanās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē dienas nodaļā.

4. Ekonomikas ministrija

Uzdevums Nr.4.1.

Sadarbībā ar Finanšu ministriju izstrādāt strukturētu informatīvo ziņojumu par pasākumiem makroekonomiskās situācijas stabilizācijai 2008.–2009.gadam

Plānots: 08.02.2008.

Izpildīts: 02.04.2008.

Sagatavots un izskatīšanai Ministru kabinetā iesniegts informatīvais ziņojums par pasākumiem makroekonomiskās situācijas stabilizācijai 2008.–2009.gadam, kurā ir ietverta analītiska informācija, kā arī prioritārās jomas un pasākumi, kas ir jāveic, lai nodrošinātu makroekonomikas stabilizācijas procesu. Pasākumu plānā paredzēti šādi mērķi un uzdevumi:

* fiskālā atbildība, nodokļu politika un budžeta ieņēmumu un izdevumu efektivitātes paaugstināšana;

* produktīvās kapacitātes paaugstināšana. Šeit galvenie uzdevumi ir administratīvās slodzes mazināšana; uzņēmējdarbības uzsākšanas un finanšu pieejamības veicināšana; konkurences nodrošināšana un administratīvi regulējamo cenu noteikšana; eksporta veicināšana; elastīga darba tirgus veidošana; energoefektivitātes uzlabošana;

* zināšanu ietilpīgas ekonomikas veidošana. Šis virziens, kas veidos stabilas izaugsmes garantu nākotnē un līdz ar to nodrošinās līdzsvarotu ekonomisko attīstību, ir ekonomiskā modeļa maiņa no lēta darbaspēka priekšrocību izmantošanas uz zināšanu ietilpīgu ekonomiku.

Uzdevums Nr.4.2.

Izstrādāt informatīvo ziņojumu par iespēju atvieglot tirdzniecības nosacījumus vairumtirdzniecības bāzēs

Plānots: 01.03.2008.

Izpildīts: 11.04.2008.

Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi un iesniegusi Ministru kabinetam informatīvo ziņojumu par vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības nosacījumu atvieglošanu ar nolūku veicināt konkurenci. Analīzes rezultātā iecerēts atcelt vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības organizatorisku nodalīšanu tirdzniecības teritorijā, ēkā un telpā, kā arī atcelt ierobežojumus fiziskajām personām iepirkties vairumtirdzniecības vietās.

Informatīvais ziņojums par iespēju atvieglot tirdzniecības nosacījumus vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā izsludināts VSS 21.02.2008. (VSS-358 prot.Nr.8, 8.§). Informatīvā ziņojuma protokollēmuma projekts paredz uzdot izstrādāt:

* grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, iekļaujot tiesību normas attiecībā uz tirgotāja un tā preču identificēšanu mazumtirdzniecības vietās;

* grozījumus likumā “Par nodokļiem un nodevām”, precizējot skaidras naudas lietošanas ierobežojumus vairumtirdzniecībā;

* MK noteikumu projektu par grozījumiem 27.12.2005. MK noteikumos Nr.1038 “Noteikumi par pavadzīmēm ar Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtiem numuriem”, precizējot pavadzīmju lietošanas kārtību;

* MK noteikumu projektu par grozījumiem 02.05.2007. MK noteikumos Nr.282 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība”, precizējot kases aparātu lietošanas kārtības nosacījumus par vairumtirdzniecībā pārdotajām precēm.

Uzdevums Nr.4.3.

Izstrādāt informatīvo ziņojumu par prognozēm darbaspēka pieprasījuma un piedāvājuma atbilstībai vidējā termiņā

Plānots: 22.02.2008.

Izpildīts: 28.02.2008.

Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi un iesniegusi Ministru kabinetam informatīvo ziņojumu par prognozēm darbaspēka pieprasījuma un piedāvājuma atbilstībai vidējā termiņā, kas atspoguļo pašreizējās darbaspēka tirgus tendences un prognozes uz 2013.gadu, kā arī identificē problēmas, kas ir saistītas ar darbaspēka trūkumu un produktivitāti, un sniedz priekšlikumus šo problēmu risināšanai. Turpinās informatīvā ziņojuma starpministriju saskaņošanas process.

Informatīvā ziņojumā atspoguļotās darba tirgus prognozes parāda iespējamo darba tirgus attīstību līdz 2013.gadam, ja saglabāsies esošā darbaspēka sagatavošanas struktūra. Lai novērstu iespējamās darba tirgus problēmas, savlaicīgi ir jāparedz turpmākā rīcība.

Izdarot korekcijas izglītības piedāvājumā un bezdarbnieku un darba meklētāju apmācībā, var ietekmēt darbaspēka piedāvājuma struktūru, iespēju robežās nodrošinot darbaspēka piedāvājuma atbilstību darbaspēka pieprasījumam. Tādēļ Izglītības un zinātnes ministrijai un Labklājības ministrijai nepieciešams izstrādāt pasākumus izglītības piedāvājuma izmaiņām, ņemot vērā informatīvajā ziņojumā sagatavotās darba tirgus vidēja termiņa prognozes. Pamatojoties uz operatīviem darba tirgus datiem un darba tirgus īstermiņa prognozēm, nepieciešams veikt regulāru, operatīvu darba tirgus situācijas novērtēšanu, ja nepieciešams, īstenojot neatliekamus pasākumus.

Valstī būtu nepieciešams veikt regulāru darba tirgus monitoringu. Nodarbinātības valsts aģentūrai jāpastiprina darbs, laicīgi nodrošinot informāciju par brīvajām darba vietām u.c. aktuāliem darba tirgu raksturojošiem datiem nepieciešamā detalizācijā. Tādēļ Labklājības ministrijai (Nodarbinātības valsts aģentūrai), pamatojoties uz operatīvo informāciju par situāciju darba tirgū, jāveic regulārs (reizi pusgadā) darba tirgus monitorings un jāsniedz Ministru kabinetam informācija par situāciju darba tirgū.

Nepieciešams turpināt darba tirgus vidēja termiņa prognožu pilnveidošanu. Jāpilnveido instrumentārijs, jāveic padziļināta darba tirgus un ietekmējošo faktoru izpēte, kā arī regulāri jāatjauno prognozes. Tādēļ Ekonomikas ministrijai jāuzlabo prognozes izstrādes metodika.

Uzdevums Nr.4.4.

Izstrādāt informatīvo ziņojumu par Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Tūrisma attīstības valsts aģentūras pārstāvniecību darbības efektivitāti

Plānots: 29.02.2008.

Izpildīts: 28.02.2008.

Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi un iesniegusi Ministru kabinetam informatīvo ziņojumu par Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) pārstāvniecību darbības efektivitāti, kurā ir analizēta situācija ar ekonomiskajiem rādītājiem un ekonomisko un tūrisma pārstāvniecību funkcijām, plānojot veikt šo pārstāvniecību padziļinātu auditu.

Ekonomikas ministrija ierosina šādus uzlabojumus:

* Pilnveidot Latvijas ekonomisko pārstāvniecību pārklājumu, atverot LIAA pārstāvniecības Lietuvā, Igaunijā, Ukrainā, Baltkrievijā un Ķīnā, kā arī Baltijas tūrisma informācijas birojus Francijā, Itālijā un Spānijā, lai nodrošinātu sistēmas atbilstību Latvijas eksporta struktūrai un perspektīvo tūrisma valstu grupai.

* Veikt uzlabojumus CRM datu bāzes programmatūrā, kā arī nodrošināt tajā savlaicīgu informācijas ievadīšanu par LIAA un tās pārstāvniecību, Latvijas Republikas ekonomisko diplomātu aktivitātēm, kas nodrošinātu, ka CRM datubāze atspoguļotu visas iesaistīto pušu veiktās darbības, līdz ar to nebūtu vajadzīgs papildus pieprasīt atskaites par projektu īstenošanas gaitu. Papildu uzlabojumus datubāzes informatīvajam saturam dotu arī TAVA biroju īstenoto aktivitāšu ievadīšana datubāzē.

* Lai nodrošinātu atgriezenisko saiti un veicinātu efektīvu dialogu ar komersantiem, EM vismaz reizi gadā veikt komersantu aptauju par LIAA pārstāvniecību sniegto pakalpojumu kvalitāti.

* Samazināt LIAA ASV pārstāvniecībā nodarbināto skaitu un izvērtēt nepieciešamību pārstāvniecības pārvietošanai no Vašingtonas uz ekonomiski aktīvāku ASV reģionu, vienlaikus izveidojot tajā arī LR konsulātu.

* Paplašināt LIAA pārstāvniecības Nīderlandē darbības pārklājumu, nodrošinot tās sniegto pakalpojumu pieejamību arī Beļģijā un Luksemburgā (Benelux).

* Piešķirt TAVA biroju darbiniekiem ierēdņa statusu un diplomātisko rangu, līdz ar to nodrošinot vienlīdzīgus darba nosacījumus darbiniekiem, kas veic viena veida funkcijas.

* Ja tiek nodrošināta 5.punktā minētā statusa piešķiršana, izskatīt iespēju, ka valstīs, kurās atrodas tikai LIAA pārstāvniecība vai TAVA birojs, attiecīgajam darbiniekam tiek uzdots veikt arī otras institūcijas pārstāvniecības funkciju īstenošanu minimālā līmenī.

* Veikt grozījumus TAVA 2008.gada darbības plānā, kas vienlaikus nodrošinātu uzsākto ārvalstu biroju optimizācijas pasākumu (izņemot biroju telefonu pāradresāciju uz Rīgu) īstenošanu, kā arī turpmāku TAVA biroju Helsinkos un Stokholmā darbību.

Uzdevums Nr.4.5.

Iesniegt Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par jaunu bāzes jaudu elektrostaciju un lēmuma projektu par turpmāko rīcību

Plānots: 22.02.2008.

Izpildīts: 11.03.2008.

Ministrija ir sagatavojusi informatīvo ziņojumu “Elektroenerģijas ražošanas jaunu bāzes jaudu ieviešanas varianti” (VSS-361, MK sēdes protokollēmuma projekts izsludināts VSS š.g. 20.februārī, prot.Nr.8, 10.§). Informatīvais ziņojums satur informāciju par pašreizējo enerģijas patēriņu, enerģijas ražošanas veidiem un iespējamajām ieviešanas iespējām Latvijā.

Ziņojumā secināts, ka Latvijā, sākot ar 2012.gadu, paredzams jaudu deficīts 300–500 MW apjomā. Enerģētikas attīstības pamatnostādnes 2007.–2016.gadam nosaka, ka 2012.gadā Latvijas energosistēmā ir jāsasniedz 80% pašnodrošinājuma ar elektroenerģiju un 2016.gadā tam jābūt 100%. Tas paveicams, maksimāli izmantojot atjaunojamos resursus un koģenerācijas ciklu elektroenerģijas ražošanai, bet atlikušo deficīta daļu aizpildot ar jaunām elektroenerģijas ražošanas bāzes jaudām – būvējot un nododot ekspluatācijā dabas gāzes kombinētā cikla elektrostaciju līdz 2015.gadam un cietā kurināmā elektrostaciju pēc 2015.gada.

Uzdevums Nr.4.6.

Izstrādāt Latvijas Republikas 1.energoefektivitātes rīcības plānu

Plānots: 22.02.2008.

Izpildīts: 07.04.2008.

Latvijas Republikas Pirmā energoefektivitātes rīcības plāna projekts 2008.–2010.gadam (VSS-952, TA-3496) izsludināts VSS 28.06.2007. (prot. Nr.25 9.§), izskatīts MKK 07.01.2008. (prot.Nr.2, 1.§). Rīcības plāna precizētā versija saskaņā ar iepriekš minētā protokola 2.3.punktu 20.02.2008. elektroniski nosūtīta saskaņošanai RAPLM. Ar RAPLM saskaņotais precizētais rīcības plāna projekts iesniegts MK 27.02.2008. (EM vēstule Nr.1-1-2172).

Iesniegtais plāns papildināts atbilstoši Valsts kancelejas sniegtajam atzinumam un atkāroti iesniegts MK 07.04.2008. (EM vēstule Nr.1-1-3619).

Rīcības plāna projektā ir iekļauts valsts indikatīvā enerģijas ietaupījuma mērķa aprēķins un atspoguļoti energoefektivitātes pasākumi mājokļu, pakalpojumu, rūpniecības, transporta un lauksaimniecības sektoros, kā arī horizontālie un starpsektoru pasākumi. Rīcības plāna projektā norādīta valsts sektora parauglomas izpilde un atzīmētas tiesību aktu iniciatīvas.

Uzdevums Nr.4.7.

Iesniegt informatīvo ziņojumu par sarunu gaitu saistībā valsts kontrolē esošo SIA “Lattelekom” un SIA “Latvijas Mobilais Telefons” kapitāla daļu pārdošanu

Plānots: 20.02.2008.

Izpildīts: 12.02.2008.

Informatīvais ziņojums iesniegts MK 08.02.2008. (EM vēstule Nr.84-6-19DV). Informatīvais ziņojums par valsts kontrolē esošo SIA “Lattelecom” un SIA “Latvijas Mobilais Telefons” kapitāla daļu iespējamo pārdošanu (TA-88, TA-384) izskatīts MK 12.02.2008. sēdē (prot.Nr.9, 37.§). Jautājums izskatīts arī 11.03.2008. MK sēdē (126-k, 45-k, prot.Nr.16, 26.§) un 01.04.2008. MK sēdē (126-k, SAN-1244, prot.Nr.21, 54.§). Jautājums izskatīts un lēmums par valsts kontrolē esošajām kapitāla daļām pieņemts 14.04.2008. MK ārkārtas sēdē (126-k, prot.Nr.23, 1.§ “Par valsts kontrolē esošo SIA “Lattelecom” un SIA “Latvijas Mobilais Telefons” kapitāla daļu iespējamo pārdošanu”).

Uzdevums Nr.4.8.

Nodrošināt koncepcijas “Vienots universālā pakalpojuma modelis sabiedrisko pakalpojumu nozarēm” izsludināšanu, saskaņošanu un virzību izskatīšanai Ministru kabinetā

Plānots: 07.02.2008.

Izpildīts:15.04.2008.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes vadībā sagatavots un Ministru prezidentam iesniegts koncepcijas projekts “Vienots universālā pakalpojuma modelis sabiedrisko pakalpojumu nozarēm” (TA-36). Koncepcijas projekta mērķis ir piedāvāt īstenošanai valstī vienotu universālā pakalpojuma modeli sabiedrisko pakalpojumu nozarēm, tai skaitā universālā pakalpojuma kopas un kvalitātes kritērijus, lietotāju mērķgrupas un viņu finansiālā atbalsta principus, tīro izmaksu aprēķina un kompensācijas algoritmus un apjomus, pakalpojuma sniedzēja izvēles algoritmu, universālā pakalpojuma finansējuma un kompensācijas pārvaldes modeli.

Saskaņā ar Ministru prezidenta 11.03.2008. rezolūciju Nr.111-1/74 Ekonomikas ministrija iesniegusi MK 27.03.2008. informatīvo pārskatu (Informatīvais ziņojums par institūciju izteiktajiem iebildumiem par koncepcijas projektu “Vienots universālā pakalpojuma modelis sabiedrisko pakalpojumu nozarēm” (TA-880)) (EM vēstule Nr.1-1-3217) par institūciju atzinumos paustajiem iebildumiem (t.sk. arī EM 07.02.2008. atzinumu Nr.1-1-1472), kas sniegti saskaņā ar Ministru prezidenta 28.01.2008. rezolūciju Nr.18/TA-36. Starpministriju sanāksme notika 07.04.2008., pēc kuras atbilstoši precizētais projekts iesniegts MK.

Ministrija, īstenojot Valdības rīcības plānu, ir nodrošinājusi šādu būtisku pasākumu izpildi.

Ekonomikas ministrija ir iesniegusi informatīvo ziņojumu “Par Eiropas Savienības struktūrfonda ieguldījumu fonda ieviešanu”, kurā ir risināti jautājumi par iespējamajiem ieguldījumu fondu ieviešanas variantiem. Jautājums izskatīts Ministru kabinetā un atbilstoši protokollēmumam par ieguldījumu fonda ieviesēju izvēlēts Eiropas Investīciju fonds, savukārt Ekonomikas ministrijai sadarbībā ar Tieslietu ministriju un Finanšu ministriju sagatavos līguma projektu ar Eiropas Investīciju fondu par ieguldījumu fonda ieviešanu. Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 13.pantu Ekonomikas ministrijai jāizstrādā un līdz 2008.gada 1.jūlijam jāiesniedz noteiktā kārtībā Ministru kabinetā noteikumu projekts par ieguldījumu fonda uzraudzības padomi, kā arī sadarbībā ar Finanšu ministriju jāsagatavo un līdz 2008.gada 30.decembrim jāiesniedz noteiktā kārtībā Ministru kabinetā likumprojekts, ar kuru par ieguldījumu fonda apsaimniekotāju noteiktu SIA “Latvijas Garantiju aģentūra”.

Ministru kabinetā 07.04.2008. iesniegts ikgadējais Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāns (EM vēstule Nr.1-1-3639).

Informatīvais ziņojums (par administratīvā sloga mērījumu progresu un rezultātiem saskaņā ar EK rīcības programmu administratīvā sloga samazināšanai) līdz ar pozīciju par Labāka regulējuma stratēģisko pārskatu par administratīvā sloga mērījumu progresu, kurā tika iekļauts Latvijas situācijas apraksts, skatīts MK sēdē 11.02.2008. (Latvijas nacionālās pozīcijas ES Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes 12.02.2008. sanāksmē izskatāmajos jautājumos, TA-375; prot.Nr.8, 22.§), un attiecīgais jautājums (Latvijas nacionālās pozīcijas ES Konkurētspējas ministru padomes 25.02.2008. sanāksmē izskatāmajos EM kompetencē esošajos jautājumos, TA-478) izskatīts MK sēdē 19.02.2008. (prot.Nr.11, 18.§).

Saistībā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 18.01.2006. Direktīvas Nr.2005/89/EK par pasākumiem, lai nodrošinātu elektroapgādes drošumu un ieguldījumus infrastruktūrā pārņemšanu ir nodrošināta grozījumu pieņemšana Enerģētikas likumā (Saeimā pieņemti 10.04.2008.) Sagatavots MK noteikumu projekts “Grozījums Ministru kabineta 2006.gada 25.aprīļa noteikumos Nr.322 “Noteikumi par pārvades sistēmas operatora ikgadējo novērtējuma ziņojumu””, izsludināts VSS 13.03.2008. (VSS- 495, prot.Nr.11, 5.§).

Izstrādāti ES struktūrfondu piesaistīšanai nepieciešamie projekti:

MK noteikumu projekts “Noteikumi par darbības programmas “Cilvēkresursi un nodarbinātība” papildinājuma apakšaktivitāti 1.3.1.1.1. “Atbalsts nodarbināto apmācībām komersantu konkurētspējas veicināšanai – atbalsts partnerībās organizētām apmācībām” un apakšaktivitāti 1.3.1.1.4. “Atbalsts nodarbināto apmācībām komersantu konkurētspējas veicināšanai – atbalsts komersantu individuāli organizētām apmācībām”” (VSS-1322, TA-675) apstiprināts 25.03.2008. MK sēdē (prot.Nr.19, 7.§).

MK noteikumu projekts “Noteikumi par darbības programmas ‘’Uzņēmējdarbība un inovācijas’’ papildinājuma 2.1.2.1.2.apakšaktivitāti ‘’Tehnoloģiju pārneses kontaktpunkti’’’’ (VSS-1333, TA-220) apstiprināts MK 26.02.2008. sēdē (prot.Nr.12, 27.§).

MK noteikumu projekts par Darbības programmas “Cilvēkresursi un nodarbinātība” papildinājuma 1.3.1.9. aktivitāti “Augstas kvalifikācijas darbinieku piesaiste” (VSS-1697, TA-440) apstiprināts MK 26.02.2008. sēdē (prot.Nr.12, 28.§).

MK noteikumu projekts “Noteikumi par darbības programmas “Infrastruktūra un pakalpojumi” papildinājuma 3.4.2.1.1.apakšaktivitāti “Valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļu saglabāšana, atjaunošana un infrastruktūras pielāgošana tūrisma produktu attīstībai”” (VSS-1500, TA-681) pieņemts MK 17.03.2008. sēdē (prot.Nr.17, 9.§).

MK noteikumu projekts par Darbības programmas “Uzņēmējdarbība un inovācijas” papildinājuma 2.1.2.2. aktivitātes “Jaunu produktu un tehnoloģiju izstrāde” 2.1.2.2.1. apakšaktivitāti “Atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei” un 2.1.2.2.3. apakšaktivitāti “Atbalsts rūpnieciskā īpašuma tiesību nostiprināšanai” izsludināts VSS 20.03.2008. (VSS-570, prot.Nr.12, 8.§).

Papildus uzdevumi:

Grozījumu Konkurences likumā pieņemšana Saeimā

Kā būtiskākais instruments konkurences veicināšanai jāmin grozījumi Konkurences likumā, pēc kuru pieņemšanas Konkurences padome kā uzraudzības iestāde spēs daudz efektīvāk vērsties pret konkurences pārkāpumiem Latvijā, tiks atvieglotas formalitātes uzņēmējiem un tiks novērsta iespēja, kad dominējošā stāvoklī vai monopolstāvoklī esošs uzņēmums nosaka diskriminējošus noteikumus gan attiecībā pret piegādātājiem, gan patērētajiem. 

5. Finanšu ministrija

Uzdevums Nr.5.1.

Izstrādāt informatīvo ziņojumu par “Inflācijas samazināšanas plāna” izpildes gaitu

Plānots: 05.02.2008.

Izpildīts: 05.02.2008.

Informatīvais ziņojums izskatīts Ministru kabineta š.g. 5.februāra sēdē. Ministrija ir sagatavojusi ziņojumu par Inflācijas ierobežošanas plāna izpildes gaitu, kurā secināts, ka šī plāna īstenoto pasākumu rezultātā 2007.gadā ir samazinājušies gan kreditēšanas, gan mazumtirdzniecības apjomi, taču uzlabojumi inflācijas rādītājos sagaidāmi vidējā termiņā. Ziņojumā arī iekļauts sagatavotais Latvijas zemākas ekonomiskās izaugsmes scenārijs, kas atspoguļo IKP pieauguma tempu samazināšanos no plānotajiem 7,5% uz 5,1% 2008.gadā, kā arī nodokļu ieņēmumu plāna izpildes iespējamos riskus.

Uzdevums Nr.5.2.

Sagatavot Ministru kabineta rīkojumu “Par vidēja termiņa budžeta mērķiem un prioritārajiem attīstības virzieniem 2009.–2011.gadam”

Plānots: 28.02.2008.

Izpildīts: 04.03.2008.

Ministru kabinets ir pieņēmis Finanšu ministrijas izstrādāto rīkojumu “Par vidēja termiņa budžeta mērķiem un prioritārajiem attīstības virzieniem 2009.–2011.gadam”, kurā noteikti 17 prioritārie attīstības virzieni, kā arī noteikts, ka valsts budžeta finansētā atalgojuma līmeņa nodrošināšanai tiek piemērots inflācijas kompensācijas princips. Noteikts, ka valsts budžeta iestādēm komunālo pakalpojumu sadārdzinājuma kompensācijai jānotiek pēc vienotas sistēmas. Atbilstoši rīkojumā minētajiem mērķiem tika veikta ministriju un citu centrālo valsts iestāžu jauno politikas iniciatīvu izvērtēšana.

Uzdevums Nr.5.3.

Sagatavot Ministru kabineta noteikumu projektu par kārtību, kādā Valsts kase aptur asignējumus Eiropas Savienības finansējuma saņēmējam, pamatojoties uz Eiropas Savienības politiku instrumentu vadībā iesaistītās iestādes lēmumu

Plānots: 01.04.2008.

Izpildīts: 21.02.2008.

Ministrija ir izstrādājusi kārtību, kādā ir apturami Eiropas Savienības politiku instrumentu vai ārvalstu finanšu palīdzības asignējumi projekta īstenošanai, ja savlaicīgi nav iesniegti pārskati par projekta īstenošanu vai finansējuma pieprasījumu. Ministru kabineta noteikumu projekts “Eiropas Savienības politiku instrumentu vai ārvalstu finanšu palīdzības asignējumu apturēšanas, atjaunošanas vai atsaukšanas kārtība” izsludināts š.g. 21.februāra Valsts sekretāru sanāksmē un turpinās tā saskaņošana ar iesaistītajām iestādēm. Saskaņā ar Ministru prezidenta š.g. 20.marta rezolūciju Nr.12/SAN-1116 noteikumu projekta iesniegšanas izskatīšanai Ministru kabinetā termiņš ir š.g. 1.jūnijs.

Uzdevums Nr.5.4.

Sagatavot informatīvo ziņojumu par valsts budžeta finansēto iestāžu tēriņiem 2007.gada novembra un decembra mēnesī pa izdevumu veidiem un izdevumu ekonomiskās klasifikācijas kodu griezumā

Plānots: 01.03.2008.

Izpildīts: 29.02.2008.

Finanšu ministrijas informatīvais ziņojums “Par valsts budžeta finansēto institūciju tēriņiem 2007.gada novembra un decembra mēnesī pa izdevumu veidiem un izdevumu ekonomiskās klasifikācijas kodu griezumā” ir iesniegts Valsts kancelejā š.g. 29.februārī (dok.Nr.30.1.8.-5.5/537). Ziņojumā apkopota informācija par valsts pamatbudžeta un speciālā budžeta izdevumu izpildi, kā arī sniegti secinājumi par valsts budžeta finansēto iestāžu tēriņiem un to ietekmi uz valsts budžeta līdzekļu ekonomijas mērķiem:

* 2007.gadā ir vērojama neliela valsts pamatbudžeta finansiālās bilances uzlabošanās, tomēr saglabājoties būtiskam finansiālajam deficītam;

* 2007.gada decembrī ir izdevies samazināt valsts pamatbudžeta kārtējo izdevumu tēriņu proporciju attiecībā pret vidējo kārtējo izdevumu attiecību gada laikā pret kopējiem izdevumiem par 3,2%;

* pirmo reizi fiksēta valsts pamatbudžeta līdzekļu tēriņu gada beigās pieauguma samazināšanās pret gada vidējiem izdevumiem novembrī un decembrī.  

Uzdevums Nr.5.5.

Izstrādāt informatīvo ziņojumu par likumprojekta “Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likums” izskatīšanas gaitu Saeimā

Plānots: 15.02.2008.

Izpildīts: 15.02.2008.

Finanšu ministrija ir sagatavojusi “Informāciju par sākumdeklarēšanas ieviešanas gaitu 2004.–2008.gadā”, kas saņemta Valsts kancelejā š.g. 15.februārī (TA-453). Dokumentā atrodama informācija par likumprojekta “Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likums” un ar to saistīto likumprojektu paketes izstrādes gaitu un virzību, sākot ar darba grupas sasaukšanu un likumprojektu paketes vairākkārtēju apspriešanu valdībā un beidzot ar likumprojektu paketes virzību Saeimā un tās redakcionālajām izmaiņām katrā lasījumā. Minētā likumprojektu pakete izstrādāta, pamatojoties uz valdības apstiprināto koncepciju “Par fizisko personu ienākumu gūšanas kontroles pilnveidošanu”. 

6. Iekšlietu ministrija

Uzdevums Nr.6.1.

Iesniegt Ministru prezidentam Valsts policijas un tās struktūrvienību rīcības plānu nelegālo narkotiku izplatīšanas noziegumu apkarošanai

Plānots: 20.03.2008.

Izpildīts: 06.03.2008.

Valsts policijas priekšnieks 2008.gada 17.janvārī apstiprināja izstrādāto rīcības plānu. Plāns ievietots Iekšlietu ministrijas mājaslapā š.g. 5.martā un iesniegts Ministru prezidentam š.g. 6.martā.

Uzdevums Nr.6.2.

Sagatavot Rīcības plānu kūlas dedzināšanas apkarošanai 2008.–2010.gadam

Plānots: 01.04.2008.

Izpildīts: 31.03.2008.

Ministrija ir izstrādājusi Kūlas dedzināšanas apkarošanas plānu 2008.–2010.gadam, kurā paredzēto pasākumu rezultātā prognozēta kūlas ugunsgrēku skaita samazināšanās no 3500 uz 1500. Uzdevumu izpildē iesaistot vairākas institūcijas paredzēts nodrošināt apmācību un kvalifikācijas paaugstināšanu ugunsdrošības un civilās aizsardzības jomā, ugunsdrošības aģitāciju un propagandu, kā arī platību samazināšanu, kurās iespējama kūlas veidošanās.

Uzdevums Nr.6.3.

Sagatavot informatīvo ziņojumu par Latvijas Policijas akadēmijas akadēmisko un profesionālo studiju programmu studējošo skaita rādītājiem un iespējām palielināt sagatavojamo speciālistu skaitu profesionālajās studiju programmās

Plānots:15.02.2008.

Izpildīts:15.04.2008.

Ziņojumā ietverta informācija par Latvijas Policijas akadēmijā studējošajiem sadalījumā pa mācību gadiem un studiju programmām, un par jau veiktajiem, kā arī plānotajiem pasākumiem ar mērķi palielināt profesionālajās programmās studējošo speciālistu skaitu. Šī gada martā pieņemti Ministru kabineta noteikumi, kuri nosaka, ka studiju finansējums no valsts budžeta līdzekļiem var tikt piešķirts arī nepilna laika studijām profesionālajās studiju programmās LPA studiju vietām Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām ar speciālajām dienensta pakāpēm. Saskaņā ar IEM un LPA noslēgto līgumu 2008.gada septembrī profesionālajās bakalaura un maģistra programmās kopā tiks uzņemtas 177 amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm. Tāpat tiek uzlabota sadarbība starp LPA, Latvijas policijas koledžu un Valsts robežsardzi. Plānots turpināt darbu pie jaunu LPA profesionālās augstākās izglītības studiju programmu “Policijas darbs” un “Robežsardze” izveides, kas būtu pēctecīgas Valsts policijas koledžā un Valsts robežsardzes koledžā piedāvātajām 1.līmeņa augstākās izglītības programmām. Valsts policija un Valsts robežsardze iecerējusi arī veikt pasākumu kompleksu policista, robežsarga profesijas un studiju popularizēšanā Iekšlietu ministrijas izglītības iestādēs.

Uzdevums Nr.6.4.

Sagatavot Ministru kabineta noteikumu projektu par papildsoda – policijas kontrole – izpildes kārtību atbilstoši likumam “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā”.

Plānots: 29.02.2008.

Izpildīts: 06.03.2008.

Saskaņā ar Ministru prezidenta I.Godmaņa 2008.gada 31.janvāra rezolūciju Nr.728 (2008-JUR-3) ir noteikts cits minētā tiesību akta projekta iesniegšanas un sagatavošanas termiņš. Atbilstoši rezolūcijai dokumenta projekta iesniegšana izskatīšanai Ministru kabinetā jānodrošina trīs mēnešu laikā no Ministru prezidenta rezolūcijas parakstīšanas brīža, t.i., līdz 2008.gada 30.aprīlim.

Valsts kancelejas lietvedības sistēmā saņemts Iekšlietu ministrijas iesūtītais noteikumu projekts (VSS-456), kas iekļauts š.g. 6.marta VSS darba kārtībā un ir pieejams atzinumu sniegšanai. Noteikumu projektā ietvertas sadaļas papildsoda policijas kontrole organizēšanu, izpildes kārtību, grozīšanu un izbeigšanu.

Uzdevums Nr.6.5.

Sagatavot informatīvo ziņojumu par darba organizāciju meklēšanā izsludināto personu un nepilngadīgo noziedzības samazināšanai jomā.

Plānots: 29.02.2008.

Izpildīts: 21.03.2008.

Informatīvais ziņojums par darba organizāciju meklēšanā izsludināto personu un nepilngadīgo noziedzības samazināšanas jomā ir saņemts Valsts kancelejas lietvedības sistēmā š.g. 21.martā (TA-901).

Saskaņa ar pausto informāciju 2007.gadā valstī kopumā tika meklētas 7607 dažādu kategoriju personas (2006.gadā – 4307 personas). Jāatzīmē, ka minētā statistika atspoguļo kopējo ierosināto meklēšanas gadījumu skaitu, jo viena un tā pati persona var tikt izsludināta meklēšanā vairākkārt. Minētajā statistikā iekļauts tikai to meklēšanā izsludināto personu skaits, kuras tiek meklētas meklēšanas lietu/kriminālprocesu ietvaros pēdējo 10 gadu periodā, neuzrādot to personu skaitu, kuras atrastas un identificētas, neierosinot meklēšanas lietas/kriminālprocesu.

Uzdevums Nr.6.7.

Sagatavot Valsts robežsardzes darbības stratēģiju 2009.–2011.gadam

Plānots: 14.04.2008.

Izpildīts: 14.04.2008.

Valsts robežsardzes stratēģijas iesniegta Valsts kancelejā š.g. 10.aprīlī, tā apstiprināta ar Iekšlietu ministra rīkojumu. Valsts robežsardzes darbības stratēģijas 2009.–2011.gadam projekts atrodas saskaņošanas stadijā un ievietota Iekšlietu ministrijas mājaslapā un iesniegta Ministru prezidentam.

Uzdevums Nr.6.8.

Sagatavot Valsts robežas likuma projektu nosakot Šengenas acquis prasībām atbilstošus principus un pasākumus valsts robežas drošības nodrošināšanai, iekšējo un ārējo robežu definīciju

Plānots: 10.04.2008.

Izpildīts: 01.04.2008.

Ministrija š.g. 1.aprīlī izstrādājusi likumprojektu “Latvijas Republikas valsts robežas likums”, kas palīdzēs ātri un efektīvi piemērot vai nepieciešamības gadījumā pārņemt nepieciešamās Šengenas acquis prasības, jo lietotā terminoloģija un nosacījumi atbilst esošajai Šengenas acquis terminoloģijai un pastāvošām prasībām. Likumprojekta mērķis ir noteikt valsts robežu un nodrošināt Latvijas Republikas teritorijas apsardzību, lai novērstu nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu – personām, precēm un transporta līdzekļiem.

Normatīvā akta projekts nosaka valsts robežas režīma nodrošināšanas pasākumus, valsts robežas šķērsošanas kārtību, kā arī robežšķērsošanas vietās veicamo pasākumu kompleksu.

Normatīvā akta projekts izskaidro pierobežas, pierobežas joslas un valsts robežas joslas režīmu būtību, personu tiesības, pienākumus un atbildību uzturoties vai veicot darbības teritorijās, kur ir spēkā pierobežas, pierobežas joslas un valsts robežas joslas režīms.

Normatīvā akta projekts nosaka robežšķērsošanas vietas režīmu, tā būtību, personu tiesības un pienākumus uzturoties robežšķērsošanas vietās vai šķērsojot valsts robežu.

Uzdevums Nr.6.9.

Sagatavot informatīvo ziņojumu Iedzīvotāju reģistrā iekļaujamās informācijas drošību un datu kvalitāti

Plānots: 10.04.2008.

Izpildīts:10.04.2008.

2008.gada sākumā Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde veica jaunu Iedzīvotāju reģistra informācijas sistēmas drošības un datu kvalitātes auditu, un šī gada 14.aprīlī Valsts kancelejā ir saņemts ziņojums par šī audita rezultātiem. Galvenie secinājumi ir, ka iedzīvotāju reģistrā iekļautie personas dati tiek apstrādāti likumīgi un godprātīgi un informācijas sistēmu lietotāju tiesību piešķiršana tiek veikta atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Tomēr, lai pilnveidotu Iedzīvotāju reģistra informācijas sistēmu, nepieciešams veikt šādus pasākumus – veicināt personāla izpratni informācijas drošības jomā, organizējot apmācības par informācijas aizsardzības jautājumiem, pāriet uz jaunākām programmatūras versijām, veikt pasākumus, lai novērstu nepilnības operētājsistēmu un programmatūras pārvaldībā, kā arī izstrādāt un ieviest incidentu pārvaldības plānu.

Ziņojumā norādīts, ka lielākajai daļai informācijas sistēmas uzlabošanas pasākumu nepieciešams piešķirt papildus valsts budžeta līdzekļus.

Uzdevums Nr.6.10.

Sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un Labklājības ministriju veikt analīzi par migrācijas jautājumiem – iespējamās nodevas apmēru ievestajam darbaspēkam, koordinācijas shēmu, darba devēju pieprasījumu, iespējamām nodarbināto grupām vai nozarēm, kurās būtu nepieciešams imigrantu darbaspēks, salīdzinājumā ar citām Baltijas valstīm

Plānots: 14.04.2008.

Izpildīts: 10.04.2008.

Dokuments saņemts Valsts kancelejā š.g. 10.aprīlī.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes darba grupa sadarbībā ar EM un LM izstrādājusi ziņojumu par ekonomisko migrāciju Baltijas valstīs. Ziņojumā sniegta informācija, ka, lai gan ik gadu ieceļojušo ārzemnieku skaits palielinās, Latvijā (un citur Baltijā) tas joprojām ir ļoti zems un kopumā var secināt, ka migrācijas politika nodarbinātības jomā ir balstīta uz iekšējā darba tirgus aizsardzības principu. Ziņojumā izteikti priekšlikums deleģēt MK tiesības lemt par tām profesijām, kuru pārstāvjus varētu piesaistīt ar vienkāršotu procedūru, kā arī ieviest “vienas pieturas aģentūras” principu NVA un PMLP darbā šajā jomā.

Ziņojumā piedāvāti iespējamie varianti valsts nodevas par uzturēšanās un darba atļauju noformēšanai samazināšanu.

Papildus uzdevumi:

Narkotiku apkarošana un narkomānijas ierobežošana

Valsts policijā atjaunots Narkotiku apkarošanas birojs un izstrādātss rīcības plāns nelegālo narkotiku izplatīšanas noziegumu apkarošanai.

Iekšlietu ministrijas dienestu darbinieku profesionālā sagatavošana

Veikta Latvijas Policijas akadēmijas akadēmisko un profesionālo studiju programmu studējošo skaita rādītāju analīze, secināts, ka LPA nepieciešams pilnveidot jau esošās mācību programmas “Policijas darbs” un “Robežsardzes darbs”, veidojot to pēctecību ar Valsts policijas koledžas un Valsts robežsardzes koledžas programmām, kā arī marta sākumā MK atbalstīta Iekšlietu ministrijas ieceri finansēt no valsts budžeta līdzekļiem IeM amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm studijas LPA neklātienē. 

7. Izglītības un zinātnes ministrija

Uzdevums Nr.7.1.

Sadarbībā ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju izveidot darba grupu un izstrādāt priekšlikumus izglītības iestāžu tīkla attīstībai, iesniedzot Ministru kabinetā starpziņojumu par darba gaitu

Plānots: 01.04.2008.

Izpildīts: 01.04.2008.

Ministrija š.g. 1.februārī ir izveidojusi darba grupu priekšlikumu izstrādei izglītības iestāžu tīkla attīstībai, un ir notikušas vairākas darba grupas sanāksmes. Tās darba rezultātā ir veikti aprēķini par optimālo skolēnu skaitu skolās novados un republikas pilsētās katrā izglītības pakāpē. Izstrādājot finansēšanas modeli “Nauda seko skolēnam”, konstatēts, ka vispārējās izglītības programmas īstenošanai plānojama viena pedagoga darba likme uz 5,8 skolēniem novados, viena pedagoga darba likme uz 7,5 skolēniem – republikas pilsētās.

Protams, šie rādītāji vēl nevar būt līdzvērtīgi Eiropas valstu rādītājiem, kuri ir aptuveni divas reizes augstāki. Izmantojot šos aprēķinus, pamatskolā būtu jābūt vismaz 100 skolēniem, vidusskolā – 160 skolēniem. Darba grupa turpina izstrādāt kritērijus pašvaldību atlasei pilotprojekta veikšanai, izveidot pedagogu darba slodzes sakārtošanas atbilstoši 40 darba stundām nedēļā plānu esošo finanšu līdzekļu ietvaros, precizēs “Pedagogu darba samaksas programmu 2006.-2010.gadam”, kā arī risinās citus ar ATR saistītos jautājumus.

Vienlaikus darba grupas locekļu vairākums ieteica saglabāt sākumskolas (1.–6.klasei) pēc iespējas tuvāk skolēnu dzīvesvietai, izstrādājot mācību metodiku un sagatavojot/pārprofilējot skolotājus darbam šādās skolās. Ir nolemts, ka jāpārskata arī mazo skolu administrēšana. IZM ir aprēķināts, ka skolas administrācijai un atbalsta personālam (psihologam, bibliotekāram) nevajadzētu paredzēt vairāk nekā 15% no skolas pedagogu darba samaksas fonda.

IZM jau 2007.gadā apkopoja izglītības pārvalžu ieteikumus par to, kā pēc ATR organizēt pārvalžu darbu. Tad arī izveidojās darba grupai piedāvātie četri izglītības pārvaldības modeļi:

(1) saglabātas esošās pārvaldes republikas pilsētās kā konsultatīvie centri, novadu pašvaldības slēgtu līgumus ar šiem centriem par pakalpojumu saņemšanu;

(2) esošās rajonu izglītības pārvaldes tiek nodotas lielākajam novadam pašreizējā rajona teritorijā;

(3) tiek veidotas IZM pakļautībā esošas valsts finansētas izglītības pārvaldes;

(4) tiek noteiktas novadu funkcijas izglītības jomā, un katrs novads atbilstoši izglītības iestāžu skaitam veido izglītības speciālistu amatus vai struktūrvienības šo funkciju veikšanai.

Darba grupā tika uzsvērts, ka diskusijas par izglītības pārvaldību tiks turpinātas, lai rastu optimālu risinājumu izglītības funkciju kvalitatīvai nodrošināšanai / pārmantojamībai ATR īstenošanas kontekstā.

Uzdevums Nr.7.2.

Izstrādāt koncepcijas projektu “Valsts attīstībai atbilstošas augstākās izglītības studiju programmu sadalījuma pa nozarēm struktūras modelis”

Plānots: 20.03.2008.

Izpildīts: 27.03.2008.

Lai nodrošinātu darba tirgus vajadzībām atbilstošu, augsti kvalificētu speciālistu skaita palielināšanas mehānismu izstrādi, ministrija ir izstrādājusi koncepcijas projektu “Valsts attīstībai atbilstošas augstākās izglītības studiju programmu sadalījuma pa nozarēm struktūras modelis” (VSS-577). Projekta sagatavošanas gaitā saņemti Latvijas augstskolu, Rektoru padomes un Augstākās izglītības padomes priekšlikumi. Projekts izsludināts 2008.gada 29.marta Valsts sekretāru sanāksmē.

Uzdevums Nr.7.3.

Izstrādāt Valsts izglītības informatizācijas sistēmas izglītības reģistru centrālo datubāžu vadības sistēmu, tās ieviešanas pilotprojekta plānu, kā arī izstrādāt normatīvo aktu grozījumus, lai uzsāktu Valsts izglītības informatizācijas sistēmas izstrādi (veikt pirmos 6 realizācijas etapus no kopējiem 12).

Plānots: 17.03.2008.

Izpildīts: 11.04.2008.

Saskaņā ar Valsts izglītības informācijas sistēmas izstrādes plānu, paveikta 6 no 12 moduļu izstrāde, kas veicinās operatīvu personu uzskaiti, caurskatāmu finanšu plūsmu un ļaus efektīvi un operatīvi plānot izglītības sistēmas finansējumu, nodrošinot tās attīstību.

VIIS izstrādei ir izveidota VIIS vadības grupa un darba grupa, kas strādā pie sistēmas izstrādes, pieaicinot nepieciešamos ekspertus sistēmas izstrādei, kā arī izveidota uzraudzības padome.

Saskaņā ar 2007.gada 18.decembrī noslēgtā līguma ar SIA “Tietoenator Alise” par Valsts izglītības informācijas sistēmas izglītības reģistru centrālo datubāžu vadības sistēmas izstrādi, pašlaik ir pabeigti šādi sistēmas izstrādes posmi:

1.sprints – notikusi Projekta uzsākšana, veikti organizatoriskie darbi, izstrādes darba vides sagatavošana, programmatūras prasību specifikācijas papildināšana, prototipa demonstrācija;

2.sprints – izstrādāts Izglītības un zinātnes iestāžu reģistrs;

3.sprints – sagatavoti izglītības programmu paraugi, profesijas standarts, dokumentu pārvaldība;

4.sprints – sagatavoti centrālie klasifikatori, lokālie klasifikatori, klašu un grupu pārvaldība;

5.sprints – izstrādāts Personu reģistrs;

6.sprints – tiek realizēts Rindu modulis.

Veidojas sadarbība ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP) par informācijas sistēmu sasaisti tiešsaistes režīmā. Tika sagatavota nepieciešamā informācija datu apmaiņas nodrošināšanai, kā arī tiek gatavota starpresoru vienošanās.

Lai panāktu VIIS esošās informācijas kvalitātes izaugsmi, tiek izvērtēta nepieciešamība un iespēja organizēt datu apmaiņu ar Valsts zemes dienesta Adrešu reģistru.

Sistēmas ietvaros tiek risināts arī jautājums par bērnudārzu rindām un pieteikšanos izglītības iestādēs, panākot konceptuālu vienošanos ar Rīgas domi šajos jautājumos.

Vienlaikus ar izglītības sistēmas izstrādi katra posma ietvaros tiek apzināti visi ar īstenojamo funkcionalitāti saistītie normatīvie akti, kas būtu jāpapildina vai jāgroza līdz ar VIIS ieviešanu.

Uzdevums Nr.7.4.

Izstrādāt Augstākās izglītības likumprojektu

Plānots: 07.03.2008.

Izpildīts: 07.02.2008.

Ministrija ir izstrādājusi un iesniegusi Ministru kabinetā izskatīšanai Augstākās izglītības likumprojektu, lai veicinātu darba tirgus vajadzībām atbilstošas augstākās izglītības attīstību, akcentējot sadarbību ar darba devējiem. Likumprojektā ir noteiktas normas, kas veicinās Latvijas augstākās izglītības iekļaušanos starptautiskajā augstākās izglītības telpā un sekmēs studentu un pasniedzēju mobilitāti, kā arī veicinās augstākās izglītības iestāžu autonomiju un stiprinās atbildību par darbības rezultātu. Likumprojekts izskatīts Ministru kabineta komitejas sēdē 2008.gada 14.aprīlī.

Uzdevums Nr.7.5.

Izstrādāt informatīvo ziņojumu par iespējamajiem risinājumiem, lai pastiprinātu prasības skolēnu sekmības jautājumos

Plānots: 17.03.2008.

Daļēji izpildīts: 14.04.2008.

Izstrādāts informatīvā ziņojuma projekts par pasākumiem, lai samazinātu skolēnu ar zemiem mācību sasniegumiem daudzumu vispārējā izglītībā. Projekts tika saskaņots ar Latvijas Izglītības vadītāju asociāciju un izglītības pārvaldēm un līdz 2008.gada 25.aprīlim tiks iesniegts izskatīšanai Ministru kabinetā. Informatīvajā ziņojumā ir iezīmēta IZM perspektīvā rīcība un risinājumi skolēnu mācību sasniegumu paaugstināšanai.

Izglītības un zinātnes ministrija ar 2007./2008.mācību gadu ir pastiprinājusi prasības pārcelšanai nākamajā klasē. Bez tam šajā mācību gadā tika noteikti obligāti papildu mācību pasākumi (konsultācijas) un pēcpārbaudījumi visiem izglītojamiem, kuriem vērtējums kādā mācību priekšmetā ir nepietiekams.

Papildus tam ir noteikts atbalsts pedagogiem, izdarot grozījumus Ministru kabineta 2004.gada 24.augusta noteikumos Nr.746 “Pedagogu darba samaksas noteikumi”, nosakot papildus divas apmaksātas darba stundas nedēļā par vienu darba likmi individuālajam darbam ar izglītojamajiem mācību priekšmetā, kā arī 10 % piemaksu par darbu ar izglītojamiem ar speciālām vajadzībām, kuri integrēti vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestādēs.

Lai samazinātu skolēnu nesekmību ir iezīmēta nepieciešamā rīcība, nosakot, ka ar 2009./2010.mācību gadu uz nākamo klasi plānots pārcelt tikai ar pietiekamiem (vismaz 4 balles no 10 ballēm) vērtējumiem visos obligātajos mācību priekšmetos, kā arī izglītības dokumenti tiek izsniegti tad, ja skolēns ir ieguvis pietiekamu vērtējumu visos mācību priekšmetos gadā, kā arī obligātajos valsts pārbaudījumos.  

8. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs

Uzdevums Nr.8.1.

Izstrādāt koncepciju par politisko partiju finansēšanas iespējamiem modeļiem un “trešo personu” lomu priekšvēlēšanu aģitācijā

Plānots: 14.04.2008.

Izpildīts: 16.04.2008.

Partiju finansēšanas sistēmu Latvijā raksturo vairāki neatrisināti jautājumi saistībā ar priekšvēlēšanu aģitāciju. Nav noteikta tā saucamo “trešo personu” – personu, kas piedalās priekšvēlēšanu aģitācijā, aģitējot par vai pret kādu partiju vai deputātu kandidātu, bet nav saistīta ar partijām – darbība, slēptās politiskās reklāmas izvietošana, maksa par politiskās reklāmas izvietošanu, valsts institūciju iespējas savlaicīgi reaģēt uz konstatētajiem pārkāpumiem u.c. jautājumi.

Tāpat atzīmējams, ka Latvijā nav ieviesta pārkāpumiem atbilstoša, adekvāta sodu sistēma par pārkāpumiem partiju finansēšanas jomā.

Tādējādi ir nepieciešama konceptuāla vienošanās par partiju finansēšanas sistēmas attīstību un nepieciešamo grozījumu normatīvajos aktos būtību.

Koncepcijā minēto problēmu risināšanai tiek piedāvāti trīs risinājuma varianti:

1. Pašreizējās partiju finansēšanas sistēmas pilnveidošana, nepiesaistot būtisku valsts finansējumu. Risinājuma variants paredz pilnveidot spēkā esošos normatīvos aktus, precizējot tajos noteikto regulējumu, tādējādi novēršot pretrunas vai nosakot regulējumu jomās, kurās tā trūkst – noteikt nodokļu atvieglojumus personām, kuras dāvina (ziedo) partijām, likumā noteiktos atklātības un finanšu līdzekļu legalitātes principus attiecināt arī uz partiju biedru naudā iemaksātajiem finanšu līdzekļiem, noteikt dāvinājuma (ziedojuma) maksimālā apjoma ierobežojumus vienlaicīgai partiju un to apvienību finansēšanai, noteikt īsāku termiņu partiju deklarāciju pārbaudei, definēt tā saucamās “trešās personas”, kā arī noteikt to tiesības un pienākumus, definēt, kas ir slēptā priekšvēlēšanu aģitācija, nodrošināt visām partijām vienlīdzīgas iespējas priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošanai, noteikt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Nacionālās radio un televīzijas padomes tiesības un pienākumus to kompetences ietvaros savlaicīgi reaģēt uz normatīvo aktu pārkāpumiem, diferencēt atbildību par normatīvo aktu pārkāpumiem partiju finansēšanas un priekšvēlēšanu aģitācijas jomā u.c. pasākumi.

Lai īstenotu šajā variantā paredzētos pasākumus, nepieciešams papildu finansējums no valsts budžeta: 2009.gadā – 165,3 tūkst. latu, 2010.gadā – 131,8 tūkst. latu, 2011.gadā – 75,8 tūkst. latu.

2. Koncepcijas risinājumu 1.variantā paredzētie pasākumi un valsts finansējuma piešķiršana partijām. Risinājuma variants paredz 1.variantā minēto pasākumu īstenošanu un valsts finansējumu partijām, daļēji apmaksājot priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošanai televīzijā un radio nepieciešamo raidlaiku, kā arī daļēji sedzot zvērināta revidenta pakalpojumu apmaksu.

Lai īstenotu šajā variantā paredzētos pasākumus, nepieciešams papildu finansējums no valsts budžeta: 2009.gadā – 1327,1 tūkst. latu, 2010.gadā – 1260,5 tūkst. latu, 2011.gadā – 106,1 tūkst. latu.

3. Koncepcijas risinājumu 2.variantā paredzētie pasākumi un valsts finansējuma piešķiršana partijām arī citu nepieciešamo izdevumu segšanai, sākot ar 2010.gada novembri, t.i., pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām. Risinājuma 3.variants paredz 2.variantā minēto pasākumu īstenošanu un valsts finansējuma piešķiršanu arī citu partijas izdevumu segšanai, proti, apmaksājot partiju tēriņus par priekšvēlēšanu aģitācijas izgatavošanu un izvietošanu, telpu, sakaru līdzekļu izmantošanu un citām vajadzībām.

Lai īstenotu šajā variantā paredzētos pasākumus, nepieciešams papildu finansējums no valsts budžeta: 2009.gadā – 1327,1 tūkst. latu, 2010.gadā – 1733,3 tūkst. latu, 2011.gadā – 578,9 tūkst. latu. 

9. Kultūras ministrija

Uzdevums Nr.9.1.

Izstrādāt XXIV Vispārējo latviešu dziesmu un XIV Deju svētku sagatavošanai un norisei nepieciešamos tiesību aktus

Plānots: 31.03.2008.

Izpildīts: 31.03.2008.

Ministrija ir nodrošinājusi nepieciešamo tiesību aktu sagatavošanu XXIV Vispārējo latviešu dziesmu un XIV Deju svētku norisei:

1. 26.02.2008. apstiprināti Ministru kabineta noteikumi Nr.115 “Noteikumi par Kultūras ministrijas sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādi” (prot. nr.12, 18.§,TA-424).

2. 26.02.2008.pieņemti grozījumi Ministru kabineta 23.05.2006. rīkojumā Nr.360 “Par Dziesmu un deju svētku padomes sastāvu” (prot. nr.12, 19.§,TA-468).

3. 17.03.2008. Valsts kancelejā apstiprināšanai Ministru kabinetā iesniegts “Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanas un attīstības programmas 2008. – 2013.gadam” projekts (VSS-1751). Programmas projekts tika izskatīts 14.04.2008. Ministru kabineta komitejas sēdē, kuras protokola Nr.12, 2.§ 2.punktā noteikts, ka “Kultūras ministrijai jāizvērtē nepieciešamību veikt grozījumus Dziesmu un deju svētku likuma 9.panta otrajā daļā jautājumā par Dziesmu un deju svētku starplaikā piešķiramā ikgadējā valsts budžeta līdzekļu apjomu, ņemot vērā sēdes laikā izteikto viedokli, un, ja nepieciešams, sagatavot Ministru kabineta sēdes protokollēmuma projektu ar attiecīgu uzdevumu Kultūras ministrijai. Ministru kabineta sēdes protokollēmuma projektu vai informāciju, kas apliecina šī uzdevuma izpildi, iesniegt Valsts kancelejā”. Patlaban Kultūras ministrija gatavo informāciju iesniegšanai Valsts kancelejā.

4. Apstiprināšanai Ministru kabinetā sagatavots Ministru kabineta rīkojuma projekts “Par grozījumiem Ministru kabineta 2007.gada 4.aprīļa rīkojumā Nr.187 “Par XXIV Vispārējo latviešu dziesmu un XIV Deju svētku rīkošanu”” (VSS-1491, TA-760). 10.04.2008. notika starpministriju sanāksme, kurā piedalījās Tieslietu ministrijas un Kultūras ministrijas pārstāvji, vienojoties par tiesību akta galīgo redakciju. Rīkojuma projekts tiks iesniegts Ministru kabinetā apstiprināšanai līdz š.g. 18. aprīlim.

Uzdevums Nr.9.2.

Izstrādāt Ministru kabineta lēmuma projektu par Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecības finansēšanu

Plānots: 14.02.2008.

Izpildīts: 20.02.2008.

Ministru kabinets ir pieņēmis būtiskus lēmumus, kas nodrošina Latvijas Nacionālās būvniecības procesu:

2008.gada 20.februārī izdots Ministru kabineta rīkojums Nr.79 “Par Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecību”, nosakot, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecības projekts tiek īstenots divos posmos. 

Ņemot vērā Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas likumu un to, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecība ir saistīta ar būtisku valsts interešu aizsardzību (būvdarbu uzsākšanas aizkavēšana būtu saistīta ar papildu finansējuma nepieciešamību), ir noteikts, ka saskaņā ar Publisko iepirkumu likuma 3.panta trešo daļu Publisko iepirkumu likums Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecības projekta īstenošanā netiek piemērots.

Savukārt, ņemot vērā valsts aģentūras “Jaunie “Trīs brāļi”” organizētajā konkursā “Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas būvdarbi” (iepirkuma identifikācijas Nr.J3B-2007/33) piedāvāto zemāko būvdarbu izmaksu summu, Kultūras ministrijai (valsts aģentūrai “Jaunie “Trīs brāļi””) uzdots nodrošināt sarunu procesu ar piegādātāju apvienību “Nacionālā būvkompāniju apvienība”, piegādātāju apvienību “SIA “PBLC”, SIA “Moduls Rīga” un SIA “PB Fasādes”” un piegādātāju apvienību “A/S “Merko Ehitus” un SIA “Merks””.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas būvdarbu izmaksas par abiem projekta īstenošanas posmiem nedrīkst pārsniegt 164,67 miljonus latu (ar pievienotās vērtības nodokli).

Kultūras ministrija pēc sarunu procesa noslēgšanas 2008.gada 13.aprīlī sagatavojusi un iesniegusi izskatīšanai Ministru kabinetā rīkojuma projektu “Par līguma noslēgšanu par Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecību” (TA-1059), kas tika izskatīts un apstiprināts Ministru kabineta sēdē 2008.gada 15.aprīlī. Rīkojumā noteikts, ka Kultūras ministrijai atļauts slēgt līgumu par Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas būvniecību ar piegādātāju apvienību “Nacionālā būvkompāniju apvienība” par līgumcenu, kas nepārsniedz 135 324 597 latus (ar pievienotās vērtības nodokli).

Uzdevums Nr.9.4.

Izstrādāt VSID Darbības programmas “Infrastruktūra un pakalpojumi” pasākuma “Kultūras sociālekonomiskā ietekme” ieviešanai nepieciešamos normatīvos aktus, lai apgūtu ES Struktūrfondu finansējumu 2007.–2013.gadam

Plānots: 31.03.2008.

Izpildīts: 20.03.2008.

Ministrija ir izstrādājusi ES struktūrfonda pasākuma “Kultūras sociālekonomiskā ietekme” ieviešanai nepieciešamos normatīvos aktus, lai apgūtu ES Struktūrfondu finansējumu 2007.–2013. gadam.

Izstrādāts un šī gada 20.marta Valsts sekretāru sanāksmē uzsaukts MK noteikumu projekts “Noteikumi par darbības programmas “Infrastruktūra un pakalpojumi” papildinājuma 3.4.3.1.aktivitāti “Nacionālas un reģionālas nozīmes daudzfunkcionālu centru izveide”” (VSS-525, protokols Nr.12, 25.§), notiek projekta starpinstitūciju saskaņošana. 

10. Labklājības ministrija

Uzdevums Nr. 10.1.

Sagatavot informatīvo ziņojumu, sniedzot analīzi par valsts sociālā budžeta finanšu plūsmas izmaiņām (ieņēmumu–izdevumu svārstībām) un to iemesliem 2007.gadā un prognozēm 2008.gadam

Plānots: 14.04.2008.

Izpildīts: 16.04.2008.

Izstrādāts informatīvais ziņojums “Par valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta finanšu plūsmas izmaiņām un to iemesliem 2007.gadā un prognozēm 2008.gadam”, kurš ietver detalizētu analīzi par valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta finanšu plūsmas izmaiņām gan kopā pa 2007.gadu, gan atsevišķi pa mēnešiem, kā arī pa 2008.gada janvāra un februāra mēnešiem, un izmaiņas ietekmējošiem faktoriem. Sniegtas arī prognozes 2008.gadam.

Uzdevums Nr.10.2.

Sagatavot informatīvo ziņojumu (vai koncepciju) par iespējām paaugstināt pabalstu garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa nodrošināšanai

Plānots: 07.03.2008.

Izpildīts: 04.03.2008.

Labklājības ministrija ir izstrādājusi koncepcijas projektu par iespējām paaugstināt pabalstu garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa nodrošināšanai.

Koncepcijā tiek piedāvāti trīs finansēšanas modeļi:

* Finansēšanas modelis Nr.1 – GMI pabalsts tiek finansēts no pašvaldību budžeta, veicot līdzekļu iekšēju pārstrukturēšanu starp pašvaldības pabalstiem, Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā nosakot, ka pašvaldība saistošajos noteikumos līdztekus GMI pabalstam, kas pamatā paredzēts pārtikas iegādei, var paredzēt tikai testētos pabalstus (tiek piešķirti izvērtējot ienākumus) pārējo šajā likumā (1.panta 11.punkts) definēto pamatvajadzību (mājoklim, veselības aprūpei, obligātajai izglītībai, apģērbam) nodrošināšanai;

* Finansēšanas modelis Nr.2 – GMI pabalsts tiek finansēts no valsts budžeta, pārējā sociālā palīdzība – Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikto pamatvajadzību nodrošināšanai – no pašvaldību budžeta;

* Finansēšanas modelis Nr.3 – Visi pašvaldību sociālās palīdzības pabalsti tiek finansēti no valsts budžeta, tikai Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikto pamatvajadzību nodrošināšanai.

Uzdevums Nr.10.3.

Sadarbībā ar Finanšu ministriju izstrādāt informatīvo ziņojumu par finanšu līdzekļu nodrošināšanu pensiju indeksācijai 2008.gadā

Plānots: 15.02.2008.

Izpildīts: 14.02.2008.

Izstrādāts informatīvais ziņojums “Par finanšu līdzekļu nodrošināšanu pensiju indeksācijai 2008.gadam”. Tiek secināts, ka, ņemot vērā aktualizētās indeksu prognozes, lai nodrošinātu pensiju indeksāciju normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, pēc stāvokļa uz 2008.gada 30.janvāri indeksācijai nepieciešami pavisam 71,87 milj. latu, t.i., sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta izdevumi palielinātos par 33,56 milj. latu, salīdzinot ar apstiprināto budžetu.

Lai gan sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā ir nepieciešamie līdzekļi (iepriekšējo gadu līdzekļu atlikumi) papildus izdevumu finansēšanai sakarā ar prognozēto pensiju indeksācijas izdevumu pieaugumu, tomēr šie līdzekļi nav pieejami, ja netiek veikti grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2008.gadam” vai netiek veiktas izmaiņas normatīvajos aktos, mainot pašreizējo asignējumu piešķiršanas kārtību.

Tādējādi, lai atrisinātu problēmu par sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta asignējumu limitu, kad naudas līdzekļi kontā, lai nosegtu sociālās apdrošināšanas speciālo budžetu izdevumus, ir pietiekami, bet finansējuma apjoms ir ierobežots ar asignējumu limitu, pastāv divas iespējas:

* veikt grozījumus likumā “Par valsts budžetu 2008.gadam”, paredzot papildu līdzekļu piešķiršanu pensiju indeksācijas nodrošināšanai;

* veikt grozījumus Likumā par budžetu un finanšu vadību, nosakot, ka finanšu ministram ir tiesības palielināt gadskārtējā valsts budžeta likumā noteikto apropriāciju sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta izdevumu segšanai.

Papildus minētajam informatīvajā ziņojumā sniegta informācija par asignējumu vecāku pabalsta izmaksai potenciālo nepietiekamību 2008.gadā, ko sekmē pabalsta apmēra ierobežojumu atcelšana (ar š.g. 1.janvāri) un izteikts brīdinājums par līdzīgu situāciju veidošanos arī citos valsts sociālās apdrošināšanas speciālajos budžetos.

Uzdevums Nr.10.4.

Sadarbībā ar Finanšu ministriju izstrādāt informatīvo ziņojumu par neapliekamā minimuma attiecināšanu uz strādājošo pensionāru algām

Plānots: 07.03.2008.

Izpildīts: 22.02.2008.

Informatīvo ziņojumu iesniedza Finanšu ministrija, kas to bija izstrādājusi sadarbībā ar Labklājības ministriju (Finanšu ministrijas 22.02.2008. vēstule Nr. 5-1-01/670, Informatīvais ziņojums “Par iespēju samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli personām, kas saņem pensiju un turpina strādāt un būt ekonomiski aktīvas”).

Informatīvajā ziņojumā “Par iespēju samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli personām, kas saņem pensiju un turpina strādāt un būt ekonomiski aktīvas” un MK 11.03.2008. protokollēmumā (prot.Nr.16, 12.§) risināts jautājums par iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildus atvieglojumu apmēru personām, kas saņem pensiju, taču turpina strādāt un būt ekonomiski aktīvas. (Pašreizējā kārtība – ja persona vienlaicīgi saņem vecuma pensiju un strādā algotu darbu, tai tiek piemērots viens neapliekamais minimums pensijai, t.i., pensiju neapliekamais minimums – Ls 165 mēnesī, savukārt darba alga tiek aplikta ar normatīvajos aktos noteiktajiem nodokļiem.)

Papildus noteikts uzdevums Finanšu ministrijai līdz 01.09.2008. iesniegt MK grozījumus likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kas deleģētu MK noteikt minēto atvieglojumu un piemērot to no 01.01.2009., kā arī triju mēnešu laikā pēc minētā likuma spēkā stāšanās iesniegt MK noteikumu projektu, kas regulētu atvieglojuma apmēru (atkarībā no valsts budžeta iespējām) un piemērošanas kārtību.

Uzdevums Nr.10.5.

Izstrādāt normatīvo regulējumu ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu paaugstināšanai

Plānots: 14.04.2008.

Izpildīts: 03.03.2008.

Izstrādāts MK noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 26.jūlija noteikumos Nr.562 “Noteikumi par ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību”” (TA-641, iesniegts VK 03.03.2008., izskatīts 14.04. MKK (prot. Nr.12 12.§), kas paredz:

* ar 2009.gada 1.janvāri paaugstināt ģimenes valsts pabalsta apmēru par pirmo bērnu ģimenē līdz Ls 10 mēnesī, kā rezultātā palielināsies ģimenes valsts pabalsta apmēri par otrajiem, trešajiem, ceturtajiem un nākamajiem bērniem ģimenē. Par otro bērnu ģimenē ģimenes valsts pabalsts ir 1,2 reizes, par trešo – 1,6 reizes, par ceturto bērnu un nākamajiem bērniem – 1,8 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu. Tātad ar 2009.gada 1.janvāri ģimenes valsts pabalsta apmērs par otro bērnu ģimenē būs 12 lati, par trešo – 16 lati, par ceturto un nākamajiem bērniem - 18 lati mēnesī;

* ar 2009.gada 1.janvāri paaugstināt piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēru līdz Ls 75 mēnesī;

* precizēt piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēra pārskatīšanas kārtību, nosakot, ka piemaksas apmēru pārskata Ministru kabinets pēc labklājības ministra ierosinājuma:

− atbilstoši valsts budžeta iespējām, kā arī izvērtējot ekonomisko situāciju valstī;

− ja Centrālās statistikas pārvaldes noteiktais vidējais patēriņa cenu indekss kopš iepriekšējās piemaksas apmēra paaugstināšanas pārsniedzis 10%.

Uzdevums Nr.10.6.

Balstoties uz visaptverošas darba tirgus īstermiņa prognozēšanas rezultātiem (darba devēju aptaujām, darba tirgus situācijas detalizētas analīzes nozaru un reģionu griezumā), izveidot profesiju sarakstu, kurās turpmāk nodrošināt bezdarbnieku profesionālās apmācības, pārkvalifikācijas un kvalifikācijas paaugstināšanas programmas. Par profesiju sarakstu informēt Ministru kabinetu.

Plānots: 14.04.2008.

Izpildīts: 11.04.2008.

Izstrādāts informatīvais ziņojums “Par darba tirgus īstermiņa prognozēšanas rezultātiem un profesijām, kurās nodrošināt bezdarbnieku profesionālo apmācību, pārkvalifikāciju un kvalifikācijas paaugstināšanu”, kas ietver informāciju par darba tirgus īstermiņa prognozēšanas rezultātiem Nodarbinātības valsts aģentūrā (balstoties uz darba devēju aptauju, darba tirgus situācijas analīzi nozaru un reģionu griezumā) un profesiju, kurās Nodarbinātības valsts aģentūra nodrošinās bezdarbnieku profesionālo apmācību, pārkvalifikāciju un kvalifikācijas paaugstināšanu 2008.gadā, sarakstus.

Ministrija, īstenojot Valdības rīcības plānu, ir nodrošinājusi šādu pasākumu izpildi:

* Izstrādāts (iesniegts VK) MK noteikumu projekts “Grozījumi MK 2006.gada 21.novembra noteikumos Nr.946 “Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtība””. Noteikumu projekts precizē dokumentus, kuri iesniedzami, personai pārceļoties no valsts sociālās aprūpes centra uz pašvaldības grupu māju (dzīvokli), un lēmumu pieņemšanas kārtību;

* Izstrādāti (iesniegti VK) grozījumi MK 08.06.1999. noteikumos Nr.208 “Kārtība, kādā bērnam, kurš cietis no prettiesiskām darbībām, sniedzama nepieciešamā palīdzība”. Noteikumu projekta mērķis ir pastiprināt bērnu aizsardzību pret visa veida vardarbību, precizējot sociālās rehabilitācijas pakalpojuma saņemšanas kārtību;

* Izstrādāts (iesniegts VK) MK noteikumu projekts “Grozījums Ministru kabineta 2007.gada 18.decembra noteikumos Nr.921 “Noteikumi par pabalsta apmēru invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, pabalsta apmēra pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību””. Noteikumu projekts paredz, sākot ar 01.01.2009., paaugstināt pabalsta apmēru invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, no Ls 100 uz Ls 150 mēnesī;

* Apstiprināts grozījums Ministru kabineta 2005.gada 22.novembra noteikumos Nr.891 “Noteikumi par ikmēneša piemaksu pie vecuma pensijas”. Grozījumi nosaka, ka no 01.06.2008. piemaksas pie vecuma pensijas apmērs par vienu apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 31.12.1995., būs Ls 0,40 (līdzšinējo Ls 0,19 vietā);

* Izstrādāti (izsludināti VSS) grozījumi MK 22.11.2005. noteikumos Nr.891 “Noteikumi par ikmēneša piemaksu pie vecuma pensijas”. Noteikumu projekts paredz papildus piemaksai, kas izmaksāta 2008.gadā Ls 0,19 apmērā laikā no 01.01.2008. līdz 31.05.2008., piešķirt Ls 0,21 par vienu apdrošināšanas stāža gadu un šo summu izmaksāt kopā ar 2008.gada jūnija piemaksu;

* Izstrādāts (iesniegts VK, izskatīts 14.04. MKK) MK noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 26.jūlija noteikumos Nr.561 “Noteikumi par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un apbedīšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību””. Noteikumu projekts paredz, sākot ar 01.01.2009., paaugstināt valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru veciem cilvēkiem, apgādniekus zaudējušiem bērniem un invalīdiem no Ls 45 uz Ls 60 mēnesī, bet invalīdiem kopš bērnības no Ls 50 uz Ls 75 mēnesī.

Papildu uzdevumi:

* 28.02.2008. Saeimā pieņemti grozījumi likumā “Par valsts pensijām”, kas paredz divas reizes gadā indeksēt valsts pensijas, kas nepārsniedz 150 Ls (līdz tam – 135 Ls). Likums stājās spēkā ar 05.03.2008.

* 10.04.2008. Saeimā pieņemti grozījumi likumā “Par valsts pensijām”, kas nosaka plašāku to cilvēku loku, kas saņem piemaksu pie vecuma pensijas – grozījumi atceļ sociālās apdrošināšanas stāža ierobežojumu piemaksas pie vecuma pensijas piešķiršanai un paaugstina pensijas apmēru no Ls 135 līdz Ls 225, līdz kuram tiek piešķirta piemaksa pie vecuma pensijas. 

11. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Uzdevums Nr.11.1.

Apzināt un izstrādāt informatīvo ziņojumu (normatīvo aktu saraksts, uzdevumi, termiņi un atbildīgās institūcijas) par visiem normatīvajiem aktiem, kas saistīti ar administratīvi teritoriālās reformas pabeigšanu

Plānots: 01.03.2008.

Izpildīts: 03.03.2008.

Ministru kabinets š.g. 3.martā apstiprināja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas izstrādāto normatīvo aktu sarakstu, lai, pabeidzot vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālo reformu, sagatavotu nepieciešamos grozījumus ar pašvaldību darbību saistītajos likumos. Ministru kabineta apstiprinātajā informatīvā ziņojuma A sadaļā ir raksturota pašvaldību kompetence, ieskaitot rajona pašvaldības funkciju nodošanu novadiem, pabeidzot vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālo reformu. Ziņojuma B sadaļā ir izklāstīti rajona pašvaldību mantas, tiesību un saistību pārņemšanas principi un termiņi, īpaša uzmanība ir veltīta jautājumam par atsevišķu īpašumu pārņemšanu un pašvaldības īpašuma reģistrāciju un pārreģistrāciju zemesgrāmatā.

Uzdevums Nr.11.2.

Sagatavot visu likumprojektu sarakstu prioritārā secībā, kas saistīti ar rajona funkciju pārņemšanu un rajona pašvaldību reorganizāciju un noteikt atbildīgās institūcijas par likumprojektu sagatavošanu

Plānots: 15.02.2008.

Izpildīts: 12.02.2008.

Saskaņā ar rīkojuma projektu “Par nepieciešamajiem grozījumiem ar pašvaldību darbību saistītajos likumos, noslēdzot vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālo reformu” likumprojektu saraksts iesniegts š.g. 15.janvārī , VSS-98, un izskatīts Ministru kabinetā sēdē š.g. 12.februārī, (Protokols Nr.9, 23.§)

Saskaņā ar Ministru kabineta 22.02.2008. rīkojumā Nr.90 “Par nepieciešamajiem grozījumiem ar pašvaldību darbību saistītajos likumos, pabeidzot vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālo reformu” noteikto tā 1.pielikumā uzskaitīti likumi, kuros jāprecizē un jāpilnveido tiesiskais regulējums, kas nosaka vietējo pašvaldību, to institūciju kompetenci, kā arī pašvaldību darba organizāciju pēc 2009.gada vietējo pašvaldību vēlēšanām. Institūcijām attiecīgos tiesību aktu projektus apstiprināšanai MK jāiesniedz līdz šā gada 1.maijam.

2.pielikumā uzskaitīti likumi, kuros nepieciešami grozījumi saistībā ar jaunā administratīvi teritoriālā iedalījuma noteikšanu, tos iesniedz MK līdz 2009.gada 1.martam.

3.pielikumā uzskaitīti likumi, kuros nepieciešams veikt grozījumus saistībā ar attiecīgo administratīvo teritoriju, vietējo pašvaldību domju (padomju), citu institūciju neesamību. Šajos likumos ir nepieciešami galvenokārt tikai tehniskas dabas grozījumi, šādi grozījumi ir veicami kopā ar citiem grozījumiem (grozījumiem pēc būtības) šajos likumos, bet ne vēlāk kā līdz 2011.gada 1.janvārim.

Pielikumos uzskaitītie likumi ir sadalīti pa nozaru ministrijām. RAPLM attiecīgi paredzēta koordinējoša loma attiecībā uz citu institūciju darbību, sagatavojot un veicot grozījumus nozaru ministriju kompetences likumos.

Uzdevums Nr.11.3.

Izstrādāt koncepciju “Vienota un koordinēta valsts investīciju plānošanas procesa izveide un ieviešana valsts pārvaldē”

Plānots: 01.04.2008.

Izpildīts: 27.03.2008.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija 2007.gada 20.decembrī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē (VSS-1842) koncepcijas projektu “Vienota un koordinēta valsts investīciju plānošanas procesa izveide un ieviešana valsts pārvaldē”. Š.g. 27.februārī notika strapministriju saskanošas sanāksmē un tajā izteiktie priekšlikumi tiek iestrādāti koncepcijas tekstā. Koncepcija tiek gatavota izskatīšanai Ministru kabinetā (datums, līdz kuram dokuments jāiesniedz Ministru kabinetā – 03.06.2008.).

Š.g. 27.martā koncepcijas projekts tika izskatīts Nacionālajā reģionālās attīstības padomes sēdē, kurā tika atbalsīta koncepcijas projekta tālākā virzību uz MK.

Uzdevums Nr.11.4.

Izveidot darba grupu koncepcijas izstrādei saistībā ar otrā līmeņa pašvaldību izveidošanas iespējām

Plānots: 01.03.2008.

Izpildīts: 28.02.2008.

Ministrija ir izveidojusi darba grupu (tās vadītājs E.Zalāns – reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs), lai izstrādātu koncepciju par otrā līmeņa pašvaldību izveidošanas iespējām. Jautājuma risināšanā iesaistīti valsts, pašvaldību un sabiedrisko organizāciju pārstāvji. Darba grupā tiks izvērtēti un izstrādāti priekšlikumi 2.līmeņa pašvaldību likumprojektam.

Uzdevums Nr.11.5.

Sadarbībā ar Tieslietu ministriju sagatavot grozījumus Aizsargjoslu likumā, kas skar normas par applūstošajām teritorijām

Plānots: 01.03.2008.

Izpildīts: 01.04.2008.

Kopīgi ar Tieslietu ministriju ir sagatavoti un 06.03.2008. Saeima pieņēma (01.04.2008. stājās spēkā) grozījumus “Aizsargjoslu likumā”, kas paredz precīzi un viennozīmīgi noteikt būvniecības kārtību zonās, kuras periodiski pārplūst. 

12. Satiksmes ministrija

Uzdevums Nr.12.1.

Sagatavot informatīvo ziņojumu par VAS “Latvijas pasts” problēmām, kas saistītas ar pasta pamatpakalpojumu nodrošināšanu Latvijas teritorijā

Plānots: 14.04.2008.

Izpildīts: 01.04.2008.

Satiksmes ministrija ir veikusi virkni pasākumu, lai uzlabotu VAS “Latvijas Pasts” darbu un sagatavojusi informāciju par pasākumiem tā darbības uzlabošanai. Ņemot vērā ziņojumā minētos pasākumus un to izpildes riskus VAS “Latvijas Pasts” finansiālā stāvokļa uzlabošanai, Ministru kabinets ir atbalstījis priekšlikumu par to, ka VAS “Latvijas Pasts” pārtrauks e-paraksta sertifikācijas pakalpojumus un līdz 15.maijam Satiksmes ministrijai būs jāiesniedz Ministru kabinetā detalizēta informācija par VAS “Latvijas Pasts” saistībām un to izpildi sakarā ar saņemto valsts budžeta finansējumu e-paraksta sertifikācijas pakalpojumu sniegšanai.

Satiksmes ministrijai uzdots arī sniegt detalizētu informāciju par turpmāko VAS “Latvijas Pasts” biznesa attīstību. Papildus minētajam, 2008.gada 1.aprīlī Ministru kabineta sēdē tika izskatīts informatīvais ziņojums un tam pievienotais MK protokollēmuma projekts “Par valsts akciju sabiedrības “Latvijas Pasts” preses piegādes pakalpojumu sniegšanas lauku apvidos radīto zaudējumu kompensēšanu”, paredzot nepieciešamā finansējuma līdz 4 093 516 latiem (summa precizējama pēc audita veikšanas) piešķiršanu valsts akciju sabiedrībai “Latvijas Pasts”, lai kompensētu preses izdevumu piegādes pakalpojumu sniegšanas lauku apvidos radītos zaudējumus 2007.gadā, nosakot, ka finanšu avots minētajai summai ir Satiksmes ministrijas budžeta līdzekļi.

Uzdevums Nr.12.2.

Sadarbībā ar Tieslietu ministriju sagatavot informatīvo ziņojumu par iespējamiem risinājumiem zemes atsavināšanas procedūrām, kura nepieciešama nacionāla līmeņa infrastruktūras būvniecībai, balstoties uz starptautiskās prakses analīzi.

Plānots: 10.04.2008.

Izpildīts: 15.04.2008.

Darbā piesaistīti juristi konsultanti, izanalizēta Somijas, Igaunijas, Lietuvas un Lielbritānijas pieredze, sagatavoti priekšlikumi grozījumiem normatīvajos aktos. Koncepcijas projekts iesniegts Valsts kancelejā izsludināšanai VSS 17.04. sēdē. Ministru kabineta rīkojums paredz atbalstīt koncepcijā iekļauto variantu – izdarīt grozījumus Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā, Valsts pārvaldes iekārtas likumā, speciālajos likumos, kas attiecas uz transporta objektu būvniecību, kā arī izstrādāt Ministru kabineta noteikumu projektu par nekustamā īpašuma un kompensējamo zaudējumu novērtēšanu un nomas maksas noteikšanu saistībā ar nekustamā īpašuma atsavināšanu. Normatīvo aktu grozījumu būtība – definēt brīvprātīgas nekustamā īpašuma atsavināšanas kārtību, nostiprināt principu, ka privāto tiesību sfērā publiska persona darbojas tāpat kā privātpersona, kā arī padarīt efektīvāku nekustamā īpašuma atsavināšanas procesu.

Uzdevums Nr.12.3.

Sagatavot Ministru kabineta noteikumu projektu “Valsts pamatbudžeta valsts autoceļu fonda programmai piešķirto līdzekļu izlietošanas kārtība”

Plānots: 31.03.2008.

Izpildīts: 11.03.2008.

Ministru kabinets 2008.gada 11.martā apstiprināja Ministru kabineta noteikumus Nr.173 “Valsts pamatbudžeta valsts autoceļu fonda programmai piešķirto līdzekļu izlietošanas kārtība”. Noteikumi nosaka kritērijus mērķdotāciju sadalei ceļu un ielu uzturēšanai, renovācijai, satiksmes drošības uzlabošanai u.c. pasākumiem. Ministru kabineta noteikumos ir noteikts, ka mērķdotāciju sadales principi pašvaldībām 2009. un 2010.gadam saskaņojami Satiksmes ministrijas, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības sarunās.

Uzdevums Nr.12.4.

Sagatavot informatīvo ziņojumu par ES valstu pieredzi par maksas noteikšanu transportlīdzekļiem par autoceļu izmantošanu

Plānots: 31.03.2008.

Izpildīts: 14.04.2008.

Ministrijā tiek apkopota informācija par Austrumeiropas valstu (Lietuva, Polija, Čehija) pieredzi. Š.g. aprīlī plānots piedalīties Eiropas Komisijas organizētā konferencē Briselē par ceļu lietotāju maksas nākotni Eiropas Savienībā. Pēc tam plānots attiecīgi precizēt informatīvo ziņojumu un maijā iesniegt Ministru kabinetā. Atbilstoši Valdības rīcības plānam, ir sagatavoti Grozījumi likumā “Par autoceļiem”, kas pēc saskaņošanas atkārtoti tiks virzīti uz VSS (nav panākta vienošanās ar Ekonomikas ministriju) un tiek izstrādāts atbilstošs Ministru kabineta noteikumu projekts, lai ar 2009.gada 1.janvāri Latvijā ieviestu maksu par valsts galveno autoceļu lietošanu kravas automašīnām.

Uzdevums Nr.12.5.

Sagatavot informatīvo ziņojumu par situāciju, kas saistīta ar problēmām ieviešot bezmaksas palīdzības tālruni 112 un nosakot izsaucēja atrašanās vietu

Plānots: 31.03.2008.

Izpildīts: 07.04.2008.

Šobrīd ir pilnībā izpildītas visas tās Eiropas Savienības un Latvijas Republikas tiesību aktu normas, kas attiecas uz bezmaksas palīdzības tālruņa “112” izsaukšanu un izsaucēja atrašanās vietas noteikšanu un šo datu nodošanu operatīvajiem dienestiem.

Tomēr, Iekšlietu ministrija norāda, ka izsaucēja atrašanās vietas datus operatīvo dienestu pienākumu izpildei praktiski nav iespējams izmantot ilgā datu saņemšanas laika un nepietiekamās precizitātes dēļ. Lai uzlabotu izsaucēja atrašanās vietas datu precizitāti, Satiksmes ministrijai ir jāveic grozījumi Noteikumos, kas noteiktu minimālo un maksimālo robežu metros apdzīvotās vietās un kilometros ārpus apdzīvotām vietām. Šādu grozījumu izstrādei un ieviešanai praksē ir nepieciešams valsts budžeta finansējums, kura apmēri varētu pārsniegt aptuveni 2 miljonus eiro katram mobilo sakaru komersantam.

Tā kā Eiropas Komisija ir publicējusi grozījumus elektronisko sakaru nozares direktīvās, kas cita starpā skar jautājumu arī par izsaucēja atrašanās vietas datiem, tad grozījumu izstrāde Noteikumos ir lietderīga tikai pēc direktīvu grozījumu pieņemšanas un publicēšanas Eiropas Savienības Oficiālajā žurnālā. Direktīvu grozījumi šobrīd tiek skatīti Telekomunikāciju un informācijas sabiedrības Padomes darba grupā un plānotais šo grozījumu pieņemšanas laiks ir 2009.gada nogale.

Līdz ar to šobrīd Latvijā izveidoto sistēmu izsaucēja atrašanās vietas noteikšanai nav nepieciešams mainīt. Par tās darbības uzlabošanu var runāt tikai pēc attiecīgu likumdošanas izmaiņu pieņemšanas Eiropas Savienības līmenī.

Satiksmes ministrija ir īstenojusi arī Valdības rīcības plānā noteiktos uzdevumus:

* Lai risinātu Rīgas un Pierīgas transporta problēmas, Ministrija ir sagatavojusi mobilitātes plāna izstrādes koncepciju iesniegšanai Eiropas Komisijā. Pašlaik ir izstrādāts darba uzdevuma projekts ilgtermiņa konsultantu piesaistei mobilitātes plāna izstrādes vadībai.

* Lai uzlabotu jūras transporta drošību, 2008.gada 25.martā likumprojekts “Grozījumi “Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likumā”” tika atbalstīts Ministru Kabineta sēdē un 2008.gada 27.martā iesniegts Saeimā.

* Veikti priekšdarbi reģionālo lidlauku tīkla izveidei. 

13. Tieslietu ministrija

Uzdevums Nr. 13.1.

Iesniegt Ministru prezidentam analītisku ziņojumu, kurā izvērtēti Valsts drošības iestāžu likuma 07.04.2004. grozījumi, veikta to tiesisko aspektu analīze, sniegts salīdzinājums ar valsts drošības dienestu parlamentārās kontroles institucionālajiem risinājumiem Igaunijā un Lietuvā, kā arī iespējas noteikt normatīvo regulējumu par parlamentārās kontroles atjaunošanu valsts drošības iestādēm, kas būtu balstīts uz Valsts drošības iestāžu likuma redakciju līdz 2002.gadam

Plānots: 20.03.2008.

Izpildīts: 20.03.2008.

Tieslietu ministrija š.g. 20.martā iesniegusi Ministru prezidentam ziņojumu, kurā izvērtētas izmaiņas ar valsts drošības iestādēm saistītajā normatīvajā regulējumā un secināts, ka esošā tiesību normu sistēma ir pamatota, vienlaikus ierosinot izveidot darba grupu ar mērķi izvērtēt valsts drošības iestāžu kontroles mehānismu. Ziņojumā analizēta arī Lietuvas un Igaunijas pieredze.

Pamatojoties uz informatīvajā ziņojumā sniegto informāciju, kā arī veiktajiem grozījumiem Valsts drošības likumā un citos normatīvajos aktos, Tieslietu ministrija uzskata, ka līdz šim izveidotā un šobrīd esošā tiesību normu sistēma par valsts drošības iestāžu darbības nodrošināšanu un tiesiskuma kontroli ir pamatota, jo saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu visām iestādēm, tai skaitā valsts drošības iestādēm ir jāatrodas kopējā valsts pārvaldes sistēmā Ministru kabineta padotībā. Tieslietu ministrija piedāvā izveidot starpinstitūciju darba grupu, kurā tiktu izvērtēts valsts drošības iestāžu darbības uzraudzības īstenošanai nepieciešamais kontroles mehānisms un valsts drošības iestāžu savstarpējās sadarbības tiesiskā regulējuma pilnveidošanas iespējas. Šādā darba grupā ieinteresētās puses kompleksi varētu izvērtēt valsts drošības iestāžu kontroles mehānismu, konceptuāli vienoties par praktiski veicamiem pārbaužu principiem, procedūrām un kritērijiem, lemt par nepieciešamajiem grozījumiem ārējos normatīvos aktos, izdodot kurus turklāt nepieciešams ņemt vērā arī valsts noslēpuma saglabāšanas nosacījumus, kā arī lemt par atbilstoša normatīvā regulējuma iekļaušanu valsts drošības iestāžu iekšējos normatīvajos aktos.

Uzdevums Nr.13.2.

Iesniegt Ministru prezidentam ziņojumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumu, analizējot iespējas stiprināt ģenerālprokurora lomu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka iecelšanas amatā procesā, un identificējot minētā likuma noteikumu pretrunas ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu jautājumos par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka atstādināšanu no amata un disciplināro izmeklēšanu, kā arī administratīvo aktu un faktiskās rīcības apstrīdēšanu un pārsūdzēšanu, un to novēršanas iespējas

Plānots: 31.03.2008.

Izpildīts: 31.03.2008.

2008.gada 31.martā tieslietu ministrs, izpildot Ministru kabineta “Neatliekamo darbu”, 13.2.punktu iesniedza vēstuli nr.1-7.3/1518 “Par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka iecelšanu amatā, atstādināšanu no amata un disciplināro sodīšanu”. Ziņojumā ir analizēta pastāvošā situācija un līdzšinējās veiktās darbības Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka iecelšanas un atbrīvošanas procesa pilnveidošanā, norādot, ka būtu izvērtējama iespējamība noteikt komisijā, kas izvērtē iemeslus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka atbrīvošanai no amata, lēmumu pieņemšanu ar kvalificēto balsu vairākumu, lai samazinātu politiski motivētas iejaukšanās iespējamību. Ziņojumā analizēts arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka atstādināšanas no amata tiesiskais regulējums, norādot uz pretrunām, kas izriet no Valsts pārvaldes iekārtas likuma un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma. Vēstulē arī izteikti priekšlikumi, ka nepieciešams noteikt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka disciplinārās sodīšanas procedūru, jo šobrīd saskaņā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma 5.panta sestās daļas 10.punktu ir paredzēts, ka biroja amatpersonu var atbrīvot no amata piemērojot disciplinārsodu, taču attiecībā uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieku šī procedūra nav piemērojama. Ņemot vērā, ka š.g. 6.martā Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sagatavotais likumprojekts “Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu un darbinieku disciplināratbildības likums” un likumprojekts “Grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā”, jautājums par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka disciplināratbildību būtu risināms starpinstitūciju saskaņošanas procesā.

Uzdevums Nr.13.3.

Iesniegt Saeimas Juridiskās komisijas apakškomisijai priekšlikumus nepieciešamajām izmaiņām Kriminālprocesa likuma 410.pantā un ar to saistītajās normās. Izstrādāt priekšlikumus grozījumiem Kriminālprocesa likuma 410.pantā, nosakot kārtību, kādā ģenerālprokurors nodrošina prasību izpildi personai, attiecībā pret kuru ir izbeigts kriminālprocess, atdot cietušajam noziedzīgi iegūtos līdzekļus, paredzot tiesības trešajām personām (līdzīgi kā 346.–349.pantā) pārsūdzēt pieņemto lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu pret personu, kura būtiski palīdzējusi atklāt smagu noziegumu un nosakot kārtību, kādā ģenerālprokurors iesniedz lūgumu Augstākajā tiesā izbeigt kriminālprocesu pret personu, kura būtiski palīdzējusi atklāt smagu vai sevišķi smagu noziegumu, kas ir tikpat smags kā šīs personas pašas izdarītais noziedzīgais nodarījums. Grozījumu projektam pievienot Ģenerālprokuratūras un Augstākās tiesas viedokli

Plānots:15.03.2008.

Izpildīts: 05.03.2008.

Sagatavoti un ar Tieslietu ministra parakstu 2008.gada 5.martā iesniegti priekšlikumi Saeimas komisijai. 2008.gada 25.martā un 27.martā nosūtīta vēstule Ministru prezidentam, pievienojot iesniegtos priekšlikumus. 10.martā Saeimas Juridiskās komisijas apakškomisijas darbam ar likumprojektu “Grozījumi Kriminālprocesa likumā” (Nr.192/Lp9) sēdē tika skatīti priekšlikumi saistībā ar Kriminālprocesa 410.pantu. Sēdē kopumā tika izskatīti trīs priekšlikumi par šo pantu – Nr.266 (deputāta Dz. Jaundžeikara priekšlikums), Nr.267 (Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūras priekšlikums) un Nr.267a (Tieslietu ministrijas iesniegtais un pastāvīgās Kriminālprocesa likuma grozījumu izstrādes darba grupas izstrādātais priekšlikums). Pēc diskusijām apakškomisija nolēma – neatbalstīt priekšlikumus Nr.266, daļēji atbalstīt priekšlikumus Nr.267 (kurš tika iekļauts priekšlikumā Nr.267a) un atbalstīja priekšlikumu Nr.267a.

Tādējādi apakškomisija atbalstīja šādu redakciju:

“Izteikt likumprojekta 4.pantu šādā redakcijā:

“410.pantā:

Izteikto otro daļu šādā redakcijā:

“(2) Šā panta pirmajā daļā noteiktais nav piemērojams personai, kura tiek saukta pie kriminālatbildības par sevišķi smagu noziegumu izdarīšanu, kas paredzēti Krimināllikuma 116., 117., 118., 125., 160., 176., 1901 ., 251., 252. un 2531.pantā vai, ja persona pati izveidojusi vai vadījusi organizētu grupu vai bandu.”;

Papildināt pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

“(3) Lēmumā par kriminālprocesa izbeigšanu norāda rīcību ar noziedzīgi iegūto mantu un izlemj jautājumu par kaitējuma kompensāciju cietušajam.”””

Uzdevums Nr.13.4.

Izstrādāt Ieslodzījuma vietu infrastruktūras attīstības koncepciju

Plānots: 31.03.2008.

Izpildīts: 03.04.2008.

Tieslietu ministrija ir sagatavojusi koncepcijas projektu “Ieslodzījuma vietu infrastruktūras attīstības koncepcija”, kurā analizētas pašreizējās ar brīvības atņemšanas soda izpildi saistītās problēmas un apstākļi ieslodzījuma vietās, kā arī piedāvāti identificēto problēmu iespējamie risinājumi, nodrošinot ieslodzījuma vietu atbilstību starptautiskajiem cilvēktiesību aizsardzības standartiem.

Plānots, ka līdz 2008.gada 31.decembrim izveidojama valsts kapitālsabiedrība ieslodzījuma vietu infrastruktūras sakārtošanai un uzturēšanai. Tieslietu ministrijas piedāvātajā atbalstāmajā koncepcijas risinājuma variantā paredzēts izstrādāt publiskās – privātās partnerības projektu, kura ietvaros līdz 2019.gadam uzbūvējami 9 jauni, visām starptautiskajām prasībām atbilstoši cietumi. Kopējās projekta izmaksas – Ls 398 504 859.

Uzdevums Nr.13.5.

Izveidot darba grupu priekšlikumu grozījumiem Latvijas Republikas Satversmē sistemātiskai analīzei un izvērtēšanai

Plānots: 31.01.2008.

Izpildīts: 21.01.2008.

Tieslietu ministrijā ir izveidota darba grupa, kurai uzdots sistemātiski izvērtēt visas iniciatīvas, kas nākotnē radīsies saistībā ar priekšlikumiem izdarīt grozījumus Latvijas Republikas Satversmē.

Papildus uzdevumi:

Administratīvās rajona tiesas pieejamība reģionos

Lai veicinātu tiesu pieejamību un samazinātu Administratīvajā rajona tiesā Rīgā izskatāmo lietu skaitu, Tieslietu ministrija ir izstrādājusi plānu administratīvo tiesu izveidei četros Latvijas reģionos – Valmierā, Rēzeknē, Jelgavā un Liepājā. Lai īstenotu plānu, tika izstrādāti arī grozījumi likumā “Par tiesu varu”, nosakot, ka rajonu (pilsētu) tiesām var būt filiāles – tiesu nami.

14. Valsts kanceleja

Uzdevums Nr.14.1.

Izstrādāt Valsts pārvaldes politikas attīstības pamatnostādnes 2008.–2013.gadam

Plānots: 01.04.2008.

Izpildīts: 07.02.2008.

Ir izstrādātas “Valsts pārvaldes politikas attīstības pamatnostādnes 2008.–2013.gadam. Labāka pārvaldība: Pārvaldes kvalitāte un efektivitāte”. Pamatnostādnes izstrādātas, balstoties uz ieviesto reformu izvērtējumu un pastāvošo problēmu analīzi.

Pamatnostādnēs ir ietverts ievērojams skaits ar valsts pārvaldi un tās darbības efektivitāti saistīto politikas jomu – politikas plānošana un finanšu vadība, korupcijas novēršana, institucionālās efektivitātes jautājumi, pakalpojumu kvalitāte, kvalitātes vadība, administratīvo šķēršļu mazināšana, e-pārvaldes attīstība, valsts un privātā partnerība, administratīvais process, cilvēkresursu attīstība, pilsoniskās sabiedrības stiprināšana un citi aktuāli jautājumi. Par pamatnostādņu īstenošanu ir atbildīgas gan augstākās tiešās valsts pārvaldes institūcijas, gan to padotības iestādes un pašvaldības. Vispārējo pamatnostādņu uzraudzību veic Valsts kanceleja.

Pamatnostādņu ilgtermiņa mērķis ir nodrošināt tiesisku un efektīvu valsts pārvaldi, kas nodrošina valsts pārvaldes sniegtos pakalpojumus atbilstoši sabiedrības vajadzībām.

Attiecīgi šim mērķim ir pakārtoti vairāki politikas apakšmērķi:

1. Uz nākotni vērsta, stratēģiska un sabalansēta politikas plānošana, kas līdzsvarota ar tās īstenošanai pieejamiem resursiem.

2. Iedzīvotāju vajadzībām atbilstoši, pieejami un kvalitatīvi valsts pārvaldes iestāžu pakalpojumi.

3. Valsts pārvaldes darbība atbilst likumam un tiesībām, tajā tiek garantētas cilvēktiesības un efektīvi nodrošināta privātpersonu tiesību ievērošana.

4. Profesionāli, kompetenti un motivēti valsts pārvaldes darbinieki.

5. Pastāv un tiek izmantotas iespējas aktīvai pilsoniskai līdzdalībai, un rezultātā tiek pieņemti izsvērti, lietderīgi un pamatoti lēmumi.

Uzdevums Nr.14.2.

Izstrādāt Valsts pārvaldes cilvēkresursu attīstības pamatnostādnes 2008.–2013.gadam

Plānots: 20.03.2008.

Izpildīts: 31.01.2008.

Valsts kancelejas izstrādātās “Valsts pārvaldes cilvēkresursu attīstības pamatnostādnes 2008.–2013.gadam” ir pirmais mēģinājums noteikt cilvēkresursu politikas attīstības mērķus un prioritātes, veicinot maksimāli efektīvu cilvēkresursu attīstību un izmantošanu valsts pārvaldē.

Cilvēkresursu attīstības politikas mērķis ir profesionālu, kompetentu un motivētu darbinieku piesaiste, attīstīšana un noturēšana valsts pārvaldē, lai nodrošinātu tiesisku, atbildīgu un efektīvu valsts pārvaldes darbību sabiedrības interesēs.

Pamatnostādnēs ir uzsvērta nepieciešamība veikt pasākumus integrējošas, stratēģiskas cilvēkresursu vadības pieejas definēšanai un ieviešanai attiecībā uz visiem valsts pārvaldes darbiniekiem (ierēdņi, amatpersonas un darbinieki), nevis attiecināt politiku tikai uz vienu nelielu, kaut arī svarīgu nodarbināto grupu, t.i., ierēdņiem. Kopš 2007.gada 1.jūlija spēkā ir jaunā darba samaksas sistēma, kā rezultātā atalgojuma līmenis ir pakāpeniski tuvinājies privātajā sektorā nodarbināto atalgojumam.

Pamatnostādnes paredz pasākumus nodarbināto skaita novērtēšanai un plānošanai, uz kompetencēm balstītas ikgadējās darba novērtēšanas sistēmas pilnveidei, sadarbības veicināšanai starp valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī starp valsts institūcijām un augstskolām, kas nodrošina valsts pārvaldes darbinieku sagatavošanu. Pamatnostādnes paredz vienotu ētikas vadlīniju izstrādi valsts pārvaldē.

Uzdevums Nr.14.3.

Iesniegt Ministru prezidentam informatīvo ziņojumu par paveikto publiskās un privātās partnerības jomas tiesiskā regulējuma sakārtošanā

Plānots: 15.02.2008.

Izpildīts: 01.02.2008.

Nodrošinot privātās un publiskās partnerības ieviešanu, Ministru prezidenta uzdevumā ir izveidota darba grupa, lai līdz šī gada 1.jūlijam izstrādātu likumprojektu, kas noteiks un regulēs galvenos publiskās un privātās partnerības jautājumus un nodrošinās ar likumu saistīto tiesību aktu projektu izstrādi. Plānots, ka likums regulēs gan modeļus, kuros partnerība starp publisko sektoru un privāto sektoru pamatojas tikai uz līgumiskām attiecībām (līgumiskā partnerība), gan modeļus, kuros partnerība noris atsevišķas sabiedrības ietvaros (institucionālā partnerība).

Darba grupai uzdots līdz 2008.gada 1.jūlijam iesniegt Ministru prezidentam iepriekš minētos tiesību aktu projektus, kā arī, lai nodrošinātu ar likumu saistīto tiesību aktu projektu izstrādi.

Uzdevums Nr.14.4.

Apkopot nepieciešamo informāciju un sniegt pārskatu Ministru prezidentam par pastāvošajām valsts aģentūrām, to funkcijām, uzdevumiem un tām piešķirto valsts budžeta finansējumu

Plānots: 14.04.2008.

Izpildīts: 01.04.2008.

Ir izstrādāts un Ministru kabinetā izskatīts informatīvais ziņojums “Par nodarbināto skaita izmaiņām tiešās pārvaldes iestādēs”, konstatējot ievērojamu valsts pārvaldes sektorā strādājošo skaita pieaugumu pēdējo trīs gadu laikā, kas kopsummā veido 633 papildus aizņemtās darba vietas ar noslēgtiem darba līgumiem. Ministru prezidents ir noteicis uzdevumu ministriem līdz š.g. 22.aprīlim iesniegt priekšlikumus Valsts kancelejā, lai samazinātu nodarbināto skaitu valsts pārvaldes iestādēs, sasniedzot 2005.gada līmeni, vienlaikus paaugstinot valsts pārvaldes darba produktivitāti un efektivitāti.

15. Veselības ministrija

Uzdevums Nr.15.1.

Veselības ministrijai un tās izveidotajām darba grupām primārās veselības aprūpes sakārtošanai sniegt vienotu starpziņojumu Ministru prezidentam par esošā primārās veselības aprūpes modeļa izvērtējumu un turpmāko rīcību

Plānots: 14.04.2008.

Izpildīts: 14.04.2008.

Pamatojoties uz Veselības ministrijas 2008.gada 7.februāra rīkojumu Nr.23 “Par primārās veselības aprūpes finansēšanas un darba organizācijas darba grupas izveidošanu”, ir izveidota darba grupa, kuras darbs organizēts četrās apakšgrupās. Tās izveidotas ar mērķi pilnveidot primārās veselības aprūpes finansēšanas modeli un noteikt nepieciešamo finansējuma apjomu, kā arī uzlabot primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju darba organizāciju, ievērojot Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas priekšlikumus.

Starpziņojums, atbilstoši Plānā par Ivara Godmaņa vadītā Ministru kabineta Neatliekamajiem darbiem norādītajam grafikam, 2008.gada 14.aprīlī iesniegts Ministru prezidentam.

Uzdevums Nr.15.2.

Sagatavot informatīvo ziņojumu par iespējām efektīvāk regulēt zāļu iepirkumu izmaksas no valsts budžeta līdzekļiem un pastiprināt zāļu cenu uzraudzību

Plānots: 21.03.2008.

Izpildīts: 28.02.2008.

Sagatavots informatīvais ziņojums “Informatīvais ziņojums par iespējām efektīvāk regulēt zāļu iepirkumu izmaksas no valsts budžeta līdzekļiem un pastiprināt zāļu cenu uzraudzību”, kas 2008.gada 28.februārī izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē (Prot.Nr.9, 36.§, VSS-394). Turpinās darbs pie izstrādātā ziņojuma apspriešanas, uzsverot tādus aspektus kā konkurences veicināšana, patērētāju izglītošana, administratīvo slogu pārskatīšana un cenu veidošana.

Uzdevums Nr. 15.3.

Pārskatīt spēkā esošos normatīvos aktus un sagatavot informatīvo ziņojumu par tiem normatīvajiem aktiem (arī to saraksts), kuros jāveic grozījumi, lai samazinātu medicīniskās izglītības ieguves prasības un efektivizētu ārstniecības personu pārkvalifikāciju

Plānots: 14.03.2008.

Izpildīts: 14.03.2008.

Ir izstrādāts un no 2008.gada 14.marta pieejams Veselības ministrijas mājas lapā informatīvā ziņojuma projekts par tiem normatīvajiem aktiem, kuros jāveic grozījumi, lai samazinātu medicīniskās izglītības ieguves prasības un efektivizētu ārstniecības personu pārkvalifikāciju. Informatīvā ziņojuma projekts 2008.gada 10.aprīlī ir izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē (Prot.Nr.15, 43§, VSS-692).

Izstrādājot informatīvo ziņojumu “Informatīvais ziņojums par normatīvajiem aktiem, kuros jāveic grozījumi, lai samazinātu medicīniskās izglītības ieguves prasības un efektivizētu ārstniecības personu pārkvalifikāciju”:

1) ir veikts normatīvajos aktos noteikto medicīniskās izglītības ieguves minimālo prasību salīdzinājums ar ES Direktīvās ietvertajām prasībām un ES “veco” un “jauno” dalībvalstu praksi;

2) ir izstrādāti pamatnosacījumi ārstniecības personu profesionālās kvalifikācijas pilnveidei un zināšanu un prasmju apguvei, lai atvieglotu viņu reģistrāciju Ārstniecības personu reģistrā un tādējādi veicinātu darba tirgus prasībām atbilstošu speciālistu piesaisti.

Tāpat arī Veselības ministrija iesniegusi Saeimā priekšlikumus grozījumiem Ārstniecības likumā, kas vērsti uz ārstniecības personu kvalifikācijas un pienākumu noteikšanu, kā arī apmācīt tiesīgo personu un ārstniecības iestāžu noteikšanas vienkāršošanu. Papildus Veselības ministrija veic pasākumus, lai samazinātu prasības tām ārstniecības personām, kas vēlas atgriezties strādāt savā profesijā.

Uzdevums Nr.15.4.

Veikt normatīvo aktu izvērtēšanu un sagatavot informatīvo ziņojumu par turpmāko rīcību slimnīcu nodrošināšanai ar medicīnas tehnoloģijām un to racionālu izmantošanu atbilstoši slimnīcu darbības mērķim

Plānots: 31.03.2008.

Izpildīts: 31.03.2008.

Informatīvā ziņojuma projekts no 2008.gada 31.marta pieejams Veselības ministrijas mājas lapā. Šobrīd izstrādātais ziņojums ir nosūtīts papildus izvērtēšanai un viedokļu sniegšanai iesaistītajām institūcijām un sabiedriskajām organizācijām.

Izstrādājot informatīvā ziņojuma projektu par turpmāko rīcību slimnīcu nodrošināšanai ar medicīnas tehnoloģijām un to racionālu izmantošanu atbilstoši slimnīcu darbības mērķim:

1) ir apzināta situācija saistībā ar “dārgo” un “augsto izmaksu” medicīnisko tehnoloģiju (piemēram, datortomogrāfs, magnētiskā rezonanse) noslogojumu ārstniecības iestādēs;

2) ir apzinātas “dārgo” medicīnisko tehnoloģiju tehniskās apkopes vidējās izmaksas medicīnas ierīču tirgū;

3) ir apzināti diagnostiskajā radioloģijā strādājošo (pamatdarbā un blakusdarbā) ārstniecības personu resursi.

Uzdevums Nr.15.5.

Sākt Eiropas Savienības fondu finansējuma apguvi, izstrādājot un iesniedzot Ministru kabinetā noteikumu projektus par šādām aktivitātēm: Onkoloģijas slimnieku radioterapijas ārstēšanas attīstība; Neatliekamās medicīniskās palīdzības attīstība; Veselības aprūpes un veicināšanas procesā iesaistīto institūciju personāla kompetences, prasmju un iemaņu līmeņa paaugstināšana

Plānots: 31.03.2008.

Izpildīts: 28.02.2008.

2008.gada 26.februārī ir pieņemti Ministru kabineta noteikumi Nr.131 “Noteikumi par darbības programmas “Infrastruktūra un pakalpojumi” papildinājuma 3.1.5.3.2.apakšaktivitāti “Onkoloģijas slimnieku radioterapijas ārstēšanas attīstība”.

Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par darbības programmas “Infrastruktūra un pakalpojumi” papildinājuma 3.1.5.2.aktivitāti “Neatliekamās medicīniskās palīdzības attīstība”” 2008.gada 28.februārī ir izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē (Prot. Nr.9, 38 §, VSS-433).

Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par darbības programmas “Cilvēkresursi un nodarbinātība” papildinājuma 1.3.2.3.aktivitāti “Veselības aprūpes un veicināšanas procesā iesaistīto institūciju personāla kompetences, prasmju un iemaņu līmeņa paaugstināšana”” 2008.gada 28.februārī ir izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē (Prot.Nr.9, 37§, VSS-432) un 2008.gada 15.aprīlī iesniegts izskatīšanai Ministru kabineta sēdē.  

16. Vides ministrija

Uzdevums Nr.16.1.

Sagatavot informatīvo ziņojumu par Latvijas gatavību izpildīt nosacījumus, kas saistīti ar tās dalību starptautiskajā emisiju tirdzniecībā. Sniegt pārskatu par darbībām, kas saistītas ar Eiropas Savienības emisiju tirdzniecības sistēmas ieviešanu, emisiju kvotu tirdzniecību un siltumnīcefekta gāzu emisijas prognozēm

Plānots: 01.03.2008.

Izpildīts: 03.03.2008.

Vides ministrija š.g. 3.martā ir iesniegusi VSS Informatīvo ziņojumu par Latvijas gatavību izpildīt nosacījumus, kas saistīti ar tās dalību starptautiskajā emisijas kvotu tirdzniecībā, par darbībām, kas saistītas ar Eiropas Savienības emisijas kvotu tirdzniecības sistēmas ieviešanu, emisijas kvotu tirdzniecību un siltumnīcefekta gāzu emisijas prognozēm”. Šajā informatīvajā ziņojumā ietvertas trīs nodaļas:

1. Eiropas Savienības emisijas kvotu tirdzniecības sistēma (ES ETS);

2. Starptautiskā emisijas kvotu tirdzniecība;

3. Siltumnīcefekta gāzu emisijas un to piesaistes prognoze Latvijā.

1.nodaļā ir sniegts pārskats par ES ETS darbību Latvijā gan par 2005.–2007.gada periodu, gan 2008.–2012.gada periodu.

Emisijas kvotas gan obligātajiem, gan brīvprātīgajiem ES ETS dalībniekiem tika piešķirtas par brīvu. Informatīvā ziņojumā ir konstatēts, ka par pirmo periodu ir emisijas kvotu atlikums, kuru operatori varēja pārdot ES emisijas kvotu tirgū. Lielāko iegūto finanšu līdzekļu daļu no emisijas kvotu pārdošanas komersanti ieguldīja tehnoloģisko iekārtu rekonstrukcijā, tehnoloģisko iekārtu nomaiņā, siltumtīklu sakārtošanā un siltumu zudumu samazināšana siltuma tīklos, ražošanas iekārtu modernizācijā, kā arī izlietoja kā kompensāciju siltumenerģijas patērētājiem, samazinot siltumenerģijas tarifu. Komersanti iegūtos finanšu līdzekļus izmantoja arī ikgadējo pārskatu verificēšanai un Latvijas Siltumnīcefekta gāzu emisijas vienību reģistra emisijas kvotu kontu uzturēšanai. Tomēr informācija par iegūto līdzekļu izlietojumu nav pilnīga, jo ne visi komersanti ir snieguši attiecīgu informāciju.

Ir apzināts, ka ikgadējais jaunām iekārtām nepieciešamais emisijas kvotu apjoms ir 1,989 miljoni (2008.gadā – 1,379 milj., 2009.gadā – 1,983 milj., 2010.gadā – 2,167 milj., 2011.gadā – 2,202 milj. un 2012.gadā – 2,213 milj.) (Prognoze par emisijas kvotu apjomu balstīta Emisijas kvotu sadales plānā 2008.–2012.gadam 1.6.apakšnodaļā minētajiem politikas plānošanas dokumentiem un informāciju par jauno iekārtu izbūvi, kas iegūta no Ekonomikas ministrijas un citām valsts un pašvaldību iestādēm, un anketējot ETS 2005.–2007.gada periodā iesaistītos iekārtu operatorus. Šo informāciju 2007.gada septembrī atkārtoti pārskatījusi un koriģējusi Ekonomikas ministrija.).

2008.-2012.gada perioda piecos gados Latvija plāno sadalīt starp esošajām iekārtām un jaunajām iekārtām (Šajā grupā ietilpst tās patlaban zināmās un potenciālās iekārtas, kas dalību sistēmā uzsākušas vai plāno uzsākt pēc 2006.gada 16.augusta. Šai iekārtu grupā ietilpst arī piesārņojošās darbības paplašināšanās gadījumi, t.i., papildu tehnoloģisku vienību, kas veic likumā “Par piesārņojumu” 2.pielikumā minētās piesārņojošās darbības, uzstādīšanu.) kopā 17,14058 milj. emisijas kvotas (3,428116×5 gadi).

2.nodaļā ir sniegta informācija par Latvijas gatavību dalībai starptautiskajā emisiju tirdzniecībā (SET). Šobrīd Vides ministrija risina pārrunas ar pieciem potenciālajiem noteiktā daudzuma vienību (NDV) pircējiem, lai uzsāktu starptautisko emisiju tirdzniecību.

Informatīvā ziņojuma 3.nodaļā ir sniegta informācija par Latvijas SEG emisiju prognozēm. Kopumā SEG emisijas ir atkarīgas no tautsaimniecības aktivitātēm un ekonomikas efektivitātes.

Kopējās SEG emisijas līdz 2010.gadam ir prognozēts, ka pieaug par 23%, salīdzinot ar 2005.gadu, bet tās joprojām ir par 46,6 % mazāk nekā bāzes gadā (1990.gads). Tiek prognozēts, ka arī pēc 2010.gada turpinās kopējo SEG emisiju pieaugums. Latvijas SEG emisijas prognoze ir pamatota uz ilgtermiņa makroekonomisko prognozes scenāriju.

Uzdevums Nr.16.2.

Sagatavot informatīvo ziņojumu par finanšu līdzekļu izmantošanu un pasākumu nodrošināšanu, lai minimizētu draudus atkārtotam Daugavas piesārņojumam ar naftas produktiem, kā arī lai minimizētu plūdu radītos draudus

Plānots: 01.04.2008.

Izpildīts: 12.02.2008.

Informatīvais ziņojums iesniegts 2008.gada 12.februārī, kurā ir plānota finanšu līdzekļu izmantošana ar mērķi minimizēt draudus atkārtotam piesārņojumam Daugavā.

Ņemot vērā no Krievijas uzņēmuma saņemtos naudas līdzekļus 320 914,54 latu apmērā par Baltkrievijā notikušās dīzeļdegvielas noplūdes rezultātā Latvijai nodarīto kaitējumu un radītajiem zaudējumiem, paredzēts nodot:

1) Iekšlietu ministrijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam 151 250 latus tehnikas iegādei Krāslavas un Daugavpils struktūrvienībām;

2) Vides ministrijai 134 100 latus tehniski ekonomiskā pamatojuma sagatavošanai un izpētes un projektēšanas darbu veikšanai darbiem stacionāro aizsargbūvju būvniecības uzsākšanai;

3) Nacionālo Bruņoto spēku Krasta apsardzes dienestam 35 564 latus avārijas seku likvidācijas tehnikas iegādei un tehniskā aprīkojuma uzlabošanai.

Pašlaik minēto pasākumu veikšanai vēl nav sagatavoti grozījumi normatīvajos aktos, lai minētos pasākumus veiktu pilnībā, t.i. nav piešķirti līdzekļi no budžeta. Vides ministrija gatavo MK rīkojuma projektu, lai tiktu apgūti attiecīgā kārtībā budžeta līdzekļi.

Uzdevums Nr.16.3.

Sagatavot informatīvo ziņojumu par ES līgumu, regulu un direktīvu noteiktām saistībām vides jomā un to izpildes termiņiem

Plānots: 31.03.2008.

Izpildīts: 25.03.2008.

Ministrija informē, ka ES vides aizsardzības likumdošana aptver ļoti plašu likumdošanas kopumu aptuvenu 300 ES līmeņa tiesību akti, kas reglamentē prasības vides aizsardzības jomā.

LR saskaņā ar Pievienošanās Eiropas Savienībai līgumu, kas nosaka Latvijas pievienošanās ES nosacījumus, tika piešķirti astoņi pārejas periodi atsevišķu ES direktīvu nosacījumu ieviešanai. Saskaņā ar piešķirtajiem pārejas periodiem turpinās šādu direktīvu prasību ieviešana:

* Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva 94/63/EK (1994.gada 20.decembris) par kontroli attiecībā uz gaistošu organisko savienojumu (GOS) emisiju, ko rada benzīna glabāšana un nosūtīšana no termināļiem uz degvielas uzpildes stacijām līdz 2008.gada 31.decembrim

* Padomes Direktīva 91/271/EEK (1991.gada 21.maijs) par komunālo notekūdeņu attīrīšanu, ko groza Komisijas 27.2.1998. Direktīva 98/15/EK;

* līdz 2015.gada 31.decembrim Padomes Direktīva 98/83/EK (1998.gada 3.novembris) par dzeramā ūdens kvalitāti;

* līdz 2010.gada 31.decembrim Padomes Direktīva 96/61/EK (1996.gada 24.septembris) par piesārņojuma integrētu novēršanu un kontroli.

Informatīvajā ziņojumā tiek atspoguļoti kavējošie faktori, kas apgrūtina laicīgu Direktīvu pārņemšanu, kā arī pasākumi, kas nepieciešami, lai to risinātu. Analizējot nozīmīgākās problēmas, pastāv bažas, ka Rīgas pilsētas aglomerācija aizkavēsies direktīvu prasību ieviešana attiecībā uz ūdensaimniecību (ņemot vērā noteikto pārejas periodu līdz 31.12.08.) Pašreiz tiek plānots darbs, lai rastu risinājumu kavējošo faktoru novēršanai.

Uzdevums Nr.16.4.

Sagatavot informatīvo ziņojumu par problēmām un nepieciešamiem pasākumiem, to izmaksām, kas netieši saistīti ar radioaktīvo atkritumu apglabāšanas turpmāku attīstību

Plānots: 17.03.2008.

Izpildīts: 13.03.2008

Informatīvais ziņojums izsludināts VSS š.g. 13.martā. Informatīvā ziņojumā apkopota informācija, kas saistīta ar Ministru padomes 1991.gada 11.jūlija lēmuma Nr.178 “Par celtniecību Baldonē sakarā ar uzņēmuma “Radons” rekonstrukciju” izpildi. Attiecīgajā lēmumā atkritumu apglabāšanas jomas sakārtošana tiek saistīta ar Baldones vidusskolas rekonstrukcijas veikšanu, kompensējot izdevumus šim mērķim no valsts budžeta.

Konkretizējot kompensācijas apjomu, no Baldones pilsētas ar lauku teritoriju domes saņemta informācija, ka problēmas risināšanai nepieciešamā summa kopumā ir Ls 3 414 870, kas tiks precizēta 2008.gada beigās, ņemot vērā kredīta % summu, un sastāv no:

1) nepieciešamības dzēst pašvaldības kredītu Valsts kasē Ls 800 000 (2008.gads) un atlikušais uz 2009.gada 1.janvāri – Ls 435 280, kas kopā ir Ls 1 235 280;

2) nepieciešamības segt pašvaldības ieguldījumu vidusskolas būvniecībā un atmaksāt kredīta pamatsumma un kredīta % summa 2007.gadā un 2008.gadā, t.i., Ls 460 520 (% tiks precizēti 2008.gada beigās), novirzot minēto summu kā valsts investīcijas pirmsskolas izglītības iestādes “Vāverīte” renovācijai;

3) pabeigt vidusskolas rekonstrukciju saskaņā ar izstrādātajām tāmēm – Ls 1 719 070.

Lai izpildītu Ministru padomes 1991.gada 11.jūlija lēmumu Nr.178, ir ierosināts iekļaut valsts budžeta pieprasījumā nepieciešamās summas kā mērķdotācijas pašvaldību investīcijām 2009.un 2010.gadam. Vienlaikus, lai precizētu nepieciešamo finansējumu un tā sadali pa gadiem, jautājumu risināšanā iesaistīt Baldones pašvaldības ar lauku teritorijas domi.

Uzdevums Nr.16.5.

Sagatavot informatīvo ziņojumu par pārkāpumu statistiku, gadījumu skaitu un būtību, pieejamiem resursiem un situāciju, kas saistīta ar kāpu izbraukāšanu

Plānots: 17.03.2008.

Izpildīts: 11.03.2008.

Sagatavots informatīvais ziņojums “Par pārkāpumu statistiku, gadījumu skaitu un būtību, pieejamiem resursiem un situāciju, kas saistīta ar kāpu izbraukāšanu”. Ziņojumā raksturota problēmas būtība, kas saistīta ar normatīvo aktu pārkāpumiem attiecībā uz Baltijas jūras un Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsardzību, izbraukājot kāpas ar autotransportu, un sniegta informācija par pārkāpumu statistiku, pieejamajiem kontrolējošo institūciju resursiem un nepieciešamajiem pasākumiem situācijas uzlabošanai.

Laikposmā no 2006.gada decembra līdz 2007.gada decembrim Vides ministrijas institūcijas ir konstatējušas 352 pārkāpumus attiecībā uz kāpu izbraukāšanu, piemēroti administratīvie sodi Ls 6990 apmērā.

Papildus, veicot krasta kāpu aizsargjoslas kontroli, bieži tiek konstatēti kāpu izbraukāšanas gadījumi, kad pārkāpēji ir jau aizbraukuši no pārkāpuma vietas un nav iespējams sastādīt administratīvo protokolu. Lai risinātu šādas situācijas, tika izstrādāti un pieņemti 2007.gada 28.augusta MK noteikumi Nr.568 “Kārtība, kādā noformējams administratīvā pārkāpuma protokols–paziņojums par mehānisko transportlīdzekļu pārvietošanās noteikumu pārkāpšanu ārpus autoceļiem Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes krasta kāpu aizsargjoslā, pludmalē vai īpaši aizsargājamā dabas teritorijā”.

Pašreiz galvenās problēmas, kas saistītas ar kāpu izbraukāšanu, ietver no vienas puses, kapacitātes trūkumu kontrolējošajās institūcijās un, no otras puses, sabiedrības apziņas un informētības līmeni. Vides ministrijas darbība stratēģijā 2007.–2009.gadam (apstiprināta ar MK 2007.gada 15.augusta rīkojumu Nr.514) nepietiekama institucionālā kapacitāte ir minēta kā problēma, kura risināma pakāpeniski, to palielinot atbilstoši ikgadējam budžetam.

Papildus uzdevumi:

Sakārtotākā atkritumu apsaimniekošanas nozare

* Saeimā 13.martā tika pieņemts likumprojekts “Grozījumi Atkritumu apsaimniekošanas likumā”, kurā ir iekļauti vairāki skaidrojumi attiecībā uz iepirkuma procedūru piemērošanu sadzīves atkritumu apsaimniekošanā pašvaldībās un ietverti pasākumi, lai nodrošinātu ES direktīvas par baterijām un akumulatoriem prasību pārņemšanu Latvijas normatīvajos aktos. 

* ES Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta “Malienas reģiona sadzīves atkritumu apsaimniekošana” ietvaros pabeigta poligona “Kaudzītes” būvniecība. Objekts nodots ekspluatācijā 27.02.2008. Līdz ar poligona darbības uzsākšanu, tiks nodrošināta atkritumu savākšana un noglabāšana no reģionā esošās 61 pašvaldības – no visiem pilsētu un 75% lauku iedzīvotāju. 

17. Zemkopības ministrija

Uzdevums Nr.17.1.

Izstrādāt visus ar Koncepcijas “Par lauksaimniecības risku vadības politiku Latvijā” ieviešanu un lauksaimniecības apdrošināšanas fonda izveidošanu saistītos Ministru kabineta noteikumu projektus

Plānots: 17.03.2008.

Izpildīts: 13.03.2008.

Grozījumi Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā Saeimā ir pieņemti 13.03.2008, kas rada deleģējumu normatīvo aktu izstrādei. Ministru kabineta noteikumu projekts “Kārtība, kāda administrē un uzrauga lauksaimniecības riska fondu, nosaka iemaksu veikšanu un kompensāciju izmaksu no fonda” iesniegts 2008.gada 20.martā Valsts sekretāru sanāksmē, protokols Nr.12, 46.§.

Uzdevums Nr.17.2.

Sagatavot informatīvo ziņojumu par situāciju, piena tirgū, saistībā ar piena izveduma apjomiem

Plānots: 03.03.2008.

Izpildīts: 06.03.2008.

Zemkopības ministrija ir izvērtējusi situāciju piena tirgū un sagatavojusi “Informatīvo ziņojumu par situāciju piena tirgū saistībā ar piena izveduma apjomiem”, kas šobrīd atrodas saskaņošanas procesā ar citām institūcijām. Ir konstatēts, ka, salīdzinot ar 2005.gadu, piena ievedums un imports 2006.gadā pieaudzis apmēram 3,8 reizes, tomēr 2007.gadā ir novērojams piena importa samazinājums.

Tai pašā laikā kopējais piena izveduma apjoms uz Lietuvu 2007.gadā bija 127,4 tūkst. tonnu, kas ir 17,5% no Latvijas kopējās piena kvotas un 14% no kopējā saražotā piena. Tādējādi piens tiek izvests uz Lietuvu tālākai pārstrādei piena produktos šīs valsts uzņēmumos.

Tādējādi lielie piena izvešanas apjomi samazina pašražotas piena izejvielas pieejamību Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem. Vienlaikus ir konstatēts, ka piena pārstrādes uzņēmumi ir lieli gatavās produkcijas uzkrājumi, kuru pārdošanas iespējās ir ierobežotas, jo to cena ir pārāk augsta, veicinot piena produktu tirgus nestabilitāti.

Uzdevums Nr.17.3.

Sagatavot informatīvo ziņojumu par platību maksājumu izmantošanu laika periodā no 2002.–2007.gadam, analizējot maksājumu izmaiņas un ar to saistītās investīcijas lauksaimniecībā

Plānots: 03.03.2008.

Izpildīts: 06.03.2008.

Zemkopības ministrija ir sagatavojusi informatīvo ziņojumu par platību maksājumu izmantošanu laika periodā no 2002.–2007.gadam, analizējot maksājumu izmaiņas un ar to saistītās investīcijas lauksaimniecībā, kas arī šobrīd atrodas saskaņošanas procesā ar citām institūcijām. Kopumā lauksaimniecības un lauku attīstībai laika periodā no 2002.gada līdz 2007.gadam izmaksāts atbalsts Ls 883,8 milj. apmērā, no kuriem Ls 417,8 milj. jeb 47,3% tika izmaksāti kā platību maksājumi.

Lai īstenotu Kopējās lauksaimniecības politikas mērķus, atbalsta apjoms ir palielinājies attiecīgi 12,5 reizes un 20,7 reizes, salīdzinot 2007.gadu ar 2003.gadu. Lielākā daļa platību maksājumu atbalsta līdz šim izmaksāta no Eiropas Lauksaimniecības virzības un garantiju fonda.

Uzdevums Nr.17.4.

Sagatavot informatīvo ziņojumu par graudu un graudu izstrādājumu tirgus attīstības tendencēm un iepirkuma cenu izmaiņām

Plānots: 17.03.2008.

Izpildīts: 13.03.2008.

Tāpat ir sagatavots informatīvais ziņojums par graudu un graudu izstrādājumu tirgus attīstības tendencēm un iepirkuma cenu izmaiņām, konstatējot, ka 2007.gadā Latvijā graudus izveda galvenokārt uz Eiropas Savienības 27 valstīm (turpmāk – ES-27). Augsto cenu ietekmē, eksports uz ES-27, salīdzinot ar 2006.gadu, pieaudzis gandrīz četras reizes. Tāpat arī eksports uz trešajām valstīm, salīdzinot ar 2006.gadu, ir par 39% lielāks. Strauji palielinājies arī imports no trešajām valstīm un imports no ES-27, attiecīgi septiņas un trīsdesmit sešas reizes. Graudi kopējās lauksaimniecības preču vērtības bāzes cenās ieņem nākamo augstāko pozīciju (20%) aiz piena.

Neskatoties uz to, ka 2007.gada kopražas prognoze Latvijā ir par 27% lielāka kā 2006.gadā, tāpat kā visā ES, arī Latvijā šī gada laikā vērojams nepārtraukts cenu kāpums, kas 2008.gada janvārī pārtikas kviešiem salīdzinājumā ar 2007. un 2006.gada janvāri attiecīgi ir palielinājies par 70% un 111%.

Pastāv varbūtība, ka palielinoties graudu cenām pieaugs miltu izstrādājumu cenas un samazināsies patēriņš.

Uzdevums Nr.17.5.

Sniegt informāciju Ministru kabinetā un sagatavot viegli uztveramu informāciju lauku iedzīvotājiem par Lauku attīstības programmas un Rīcības programmas Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalsta ieviešanai Latvijā pasākumiem un to ieviešanas plānu

Plānots:14.04.2008.

Izpildīts: 14.04.2008.

Š.g. 14.aprīlī Zemkopības ministrija Ministru prezidentam ir iesniegusi “Informatīvo ziņojumu par viegli uztveramas informācijas sniegšanu lauku iedzīvotājiem par Lauku attīstības programmas un Rīcības programmas Eiropas Zivsaimniecībasfonda atbalsta ieviešanai Latvijā pasākumiem un to ieviešanas plānu”. Informatīvā ziņojuma ietvaros tiek apskatīta komunikācijas stratēģija Latvijas Lauku attīstības programmai 2007.–2013.gadam, komunikācijas stratēģijas mērķa auditorijas (potenciālie atbalsta saņēmēji, profesionālās organizācijas, ekonomiskie un sociālie partneri, dzimumu līdztiesības aizstāvji, nevalstiskās organizācijas, Eiropas informācijas centri). Tāpat tiek uzskaitīti būtiskākie informācijas un publicitātes pasākumi, sniegts no laika plānojums.

Papildus uzdevumi:

Lauksaimniecības apdrošināšanas fonda izveide

Nobeiguma fāzei tuvojas risku vadības koncepcijas ieviešanai nepieciešamo Ministru kabineta noteikumu izstrāde. Pašlaik tie tiek saskaņoti ar ministrijām un notiek pēdējās diskusijas ar lauksaimniekiem par to. Tas nozīmē, ka turpmāk dažādu dabas stihiju radīto postījumu gadījumā lauksaimniekiem vairs nevajadzēs lūgt valdību kompensēt radušos zaudējumus.

Rezultatīva ES fondu apgūšana lauksaimniecībā

* Eiropas Komisija (EK) apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto Latvijas Lauku attīstības programmu 2007.–2013. gadam (LAP) un Rīcības programmu Eiropas zivsaimniecības fonda atbalsta ieviešanai Latvijā 2007.–2013.gadam. Valdībā apstiprināti MK noteikumi “Zvejas un akvakultūras produktu apstrāde” un “Investīcijas akvakultūru uzņēmumos” dod iespēju jau tuvākajā laikā pieteikties ES zivsaimniecības fonda atbalsta saņemšanai – līdz 2013.gadam kopumā 15,35 miljonu latu apmērā.

* Lauku atbalsta dienests (LAD) martā sāka līgumu slēgšanu ar pasākumu “Lauku saimniecību modernizācija” un “Atbalsts uzņēmumu attīstībai un radīšanai” pirmās kārtas projektu iesniedzējiem, jo iesniegumu pieņemšana atbalstam šajos pasākumos notika jau 2007.gadā – no 3.septembra līdz 3.oktobrim. Tādējādi ZM ir pirmā mūsu valstī, kas sākusi apgūt jaunā finansējuma perioda maksājumus.

* Īstenojot Ministru prezidenta Ivara Godmaņa uzstādījumu par lauksaimnieku un zivsaimnieku pilnvērtīgu informēšanu par LAP un ES Zivsaimniecības fonda apguves iespējām – ZM visā Latvijā organizē 20 informatīvos seminārus – katrā reģionā piecus.

* Šogad pirmo reizi Latvijā iesniegumus tiešo platību maksājumu saņemšanai lauksaimnieki varēs aizpildīt un iesniegt elektroniski, tādējādi tiks mazināts administratīvais slogs lauksaimniekiem. Elektroniskā pieteikšanās uz platību maksājumiem 2008.gadā ir pirmais solis ES atbalsta maksājumu elektroniskās pieteikšanās sistēmas izveidē, kuru plānots attīstīt arī turpmāk.

18. Īpašu uzdevumu ministra Eiropas Savienības finanšu pārvaldes lietās birojs

Uzdevums Nr.18.1.

Sagatavot informatīvo ziņojumu par ES fondu apguves gaitu un sasniegtajiem rezultātiem 2004.–2006.gada plānošanas periodā

Plānots: 01.02.2008.

Izpildīts: 12.02.2008.

Ir apkopota informācija par progresu ES finanšu resursu apguvē. ES struktūrfondu (SF) projekti par visu Latvijai pieejamo SF finansējumu bija apstiprināti jau 2007.gada pirmajā pusē, un finansējuma saņēmējiem kopā izmaksāti 276,8 miljoni latu jeb 63 % no kopējā pieejamā SF finansējuma. Ievērojami pieauguši arī no Eiropas Komisijas valsts budžetā atmaksātie ES finanšu līdzekļi – līdz 2007.gada 4.ceturkšņa noslēgumam Eiropas Sociālā fonda ietvaros valsts budžetā atmaksāti 50,8 miljoni latu jeb 56,7 % no kopējā fonda finansējuma, bet Eiropas Reģionālās attīstības fonda ietvaros atmaksāti 138,3 miljoni latu jeb 51,5 % no kopējā fonda finansējuma. Nākamais informatīvais ziņojums par ES fondu apguves gaitu un sasniegtajiem rezultātiem 2004.–2006.gada plānošanas periodā par laikposmu līdz 2008.gada 31.martam tiks iesniegts Ministru kabinetā līdz 2008.gada aprīļa beigām (saskaņā ar informatīvā ziņojuma iesniegšanas laika grafiku – vienu reizi ceturksnī), kad tiks apkopota no ES SF vadībā iesaistītajām institūcijām saņemtā informācija.

Uzdevums Nr.18.2.

Sagatavot informatīvo ziņojumu par 2007.–2013.gada ES fondu plānošanas perioda uzsākšanu

Plānots: 01.02.2008.

Izpildīts: 12.02.2008.

Informatīvais ziņojums “Par Eiropas Savienības finanšu resursu (struktūrfondu un Kohēzijas fonda) apguvi” tika izskatīts Ministru kabineta sēdēs š.g. 12. un 19.februārī. Šajā ziņojumā tika iekļauts 5.pielikums “2008.gada 1.ceturksnī uzsākamās 2007.–2013.gada ES fondu perioda aktivitātes”.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2008.gada 19.februāra sēdes protokollēmumā (ar Ministru kabineta 2008.gada 4.marta sēdē veiktajiem grozījumiem attiecībā uz Izglītības un zinātnes ministrijas uzdevumiem) norādīto nozares ministrijām tika uzdots izstrādāt un iesniegt Ministru kabinetā 35 Ministru kabineta noteikumu projektus par dažādu ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda aktivitāšu īstenošanu. Līdz 2008.gada 11.aprīlim Ministru kabinetā ir apstiprināti 13 Ministru kabineta noteikumu projekti un izskatīšanai Valsts sekretāru sanāksmē iesniegti 19 Ministru kabineta noteikumu projekti. Jānorāda, ka Ministru kabinetā ir apstiprināti 7 Ministru kabineta noteikumi un 21 Ministru kabineta noteikumu projekts iesniegts izskatīšanai Valsts sekretāru sanāksmē, kas nebija norādīti iepriekšminētajā Ministru kabineta sēdes protokollēmumā.

Neraugoties uz to, 2007.–2013.gada ES fondu perioda atbalsta programmas jāuzsāk maksimāli ātri un pietiekamā apmērā. Savlaicīgi neuzsākot jaunā perioda līdzekļu apguvi, riskējam nokļūt nepatīkamā situācijā ar apguves nosacījumu izpildi turpmākajos gados. Ziņojums atklāj, ka vairāk nekā pusē no jaunajā periodā plānotajām aktivitātēm nozaru ministrijas nav gatavas iepriekš plānotajam tempam pilnu aktivitāšu apguves nosacījumu izstrādē.

Uzdevums Nr.18.3.

Sagatavot priekšlikumus par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu ES fondu projektu sadārdzinājuma segšanai (MK 18.12.2007.sēdes protokola Nr.70, 47.§) un par pasākumiem, kas samazinātu nepamatota sadārdzinājuma risku ES fondu projektos

Plānots: 31.03.2008.

Izpildīts: 19.02.2008.

Sagatavotais “Informatīvais ziņojums par izmaksu sadārdzinājumu Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda projektos” izskatīts 2008.gada 12.februāra Ministru kabineta sēdē 2008.gada 19.februāra sēdē. Ministru kabineta 2008.gada 19.februāra sēdes protokola Nr.11, 9.§. nolemts:

* Noteikt, ka ar 2008.gada 20.februāri 2004.–2006.gada un 2007.–2013.gada plānošanas periodu Eiropas Savienības fondu līdzfinansētajos projektos radies sadārdzinājums netiek līdzfinansēts no valsts budžeta līdzekļiem.

* Lai līdzsvarotu būvniecības tirgus piedāvājumu un plānoto Eiropas Savienības fondu līdzfinansēto investīciju projektu radīto pieprasījumu, plānot projektu iesniegšanu, apstiprināšanu un īstenošanu tā, lai kopējais nozarē īstenojamo projektu finansējums sadalītos vienmērīgi ar lineāru apjoma pieaugumu 2008.–2015.gada īstenošanas termiņā.

* Lai samazinātu Eiropas Savienības fondu līdzfinansēto projektu sadārdzināšanās risku 2007.–2013.gada plānošanas perioda būvniecības projektos, atlasē priekšroku dot projektiem, kuru īstenošanas laiks nav plānots garāks par diviem gadiem un kuriem projekta iesniegšanas brīdī ir izstrādāts tehniskais projekts. Vienlaikus noteikt, ka pirmais iepirkuma konkurss ir jāizsludina ne vēlāk kā triju mēnešu laikā no projekta iesnieguma apstiprināšanas brīža.

* Lai vecinātu efektīvu iepirkumu veikšanu Eiropas Savienības fondu līdzfinansētajos projektos, nodrošināt analītisko izmaksu kataloga izstrādi, uzturēšanu un ikgadēju aktualizēšanu un nodrošināt metodisku palīgmateriālu izstrādāšanu Eiropas Savienības fondu finansējuma saņēmējiem.

Uzdevums Nr.18.4.

Sagatavot ziņojumu par iespējām pārstrukturēt ES fondu 2007.–2013.gada finansējumu ar mērķi novirzīt lielāku atbalstu enerģētikas sektoram

Plānots: 31.03.2008.

Izpildīts: 27.03.2008.

Sagatavotajā ziņojumā iezīmētas iespējas, kā tiesiskajā un ES fondu plānošanas ietvarā pārdalīt esošo ES fondu finansējumu. Ziņojumā analizēta esošā tiesiskā situācija un piedāvātas trīs iespējas pārstrukturizēt finansējumu:

* 1.iespēja. Paredz samazināt KF vides jomas piešķīrumu par 43 miljoniem EUR, kā arī palielināt energoefektivitātes un atjaunojamo energoresursu jomas piešķīrumu par 43 miljoniem EUR.

* 2.iespēja. Paredz samazināt KF transporta jomas piešķīrumu par 43 miljoniem EUR un palielināt energoefektivitātes un atjaunojamo energoresursu jomas piešķīrumu par 43 miljoniem EUR.

* 3.iespēja. Paredz ERAF līdzfinansētās prioritātes “Policentriska attīstība” ietvaros (ERAF līdzfinansējums – 263 miljoni EUR) finansējumu novirzīt energoefektivitātes jautājumu risināšanai 17 nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centros.

19. Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāts

Uzdevums Nr.19.1.

Sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju izstrādāt informatīvo ziņojumu par IZM pārziņā esošo informācijas sistēmu savietošanas problēmām, lai novērstu statistiskās informācijas trūkumu par izglītības iestādēm, pedagogiem un skolēniem

Plānots: 14.02.2008.

Izpildīts: 14.02.2008.

Ministrija, izstrādājot informatīvo ziņojumu, uzdevumā minēto problēmu izklāstam izmantoja izglītības nozarē esošo valsts informācijas sistēmu izvērtēšanas (turpmāk – Ekspertīze), kuru no 2007.gada 20.jūnija līdz 2007.gada 18.oktobrim organizēja Sekretariāts, rezultātus. Pamatojoties uz Ekspertīzes rezultātiem, informatīvajā ziņojumā tika norādītas ne tikai izglītības reģistru (Audzēkņu reģistra, Pedagogu reģistra un Izglītības iestāžu reģistra) savietošanas problēmas un statistiskās informācijas iegūšanas problēmas, lietojot minētos reģistrus, bet arī problēmas šo reģistru vadības, uzturēšanas un drošības jomā, kuras tika apskatītas Ekspertīzes laikā. Ievērojot noteikto uzdevuma tēmu, informatīvajā ziņojumā tika izdalītas atsevišķas daļas, kurās minētas galvenās reģistru savietošanas problēmas, kā arī galvenās statistiskās informācijas iegūšanas problēmas.

Uzdevums Nr.19.2.

Izstrādāt un valsts iestādēm izplatīt vadlīnijas par labas prakses risinājumiem informācijas sistēmu drošības apdraudējumu gadījumā

Plānots: 14.04.2008.

Izpildīts: 14.04.2008.

Sekretariāta mājaslapas sadaļā “Informācijas sistēmu drošība” publicēts metodiskais palīgmateriāls “Valsts informācijas sistēmu drošības pārvaldības ieviešanas vadlīnijas” (jeb Preventīvie labās prakses risinājumi valsts informācijas sistēmu drošības apdraudējuma gadījumā), kas izstrādāts, lai iestādēm, kuru pārziņā ir valsts informācijas sistēmas (VIS), palīdzētu pildīt normatīvajos aktos noteiktās prasības un veicinātu labākās pieredzes ieviešanu VIS drošības pārvaldībā.

Vadlīnijas ir balstītas uz 11.10.2005. MK noteikumiem Nr.765 “Valsts informācijas sistēmu vispārējās drošības prasības un LVS ISO/IEC 17799:2005 standartu. Projektu līdzfinansēja Eiropas Savienība. Minētajā ĪUMEPLS mājaslapas sadaļā apkopota arī cita ar IS drošību saistīta informācija (ziņojumi, prezentācijas, publikācijas), kā arī interesentiem pieejams forums, kur iespējams komunicēt par IS drošības jautājumiem.

Saskaņā ar sekretariāta sniegto informāciju tiek gatavotas jaunas vadlīnijas, par pamatu ņemot drošības audita ziņojumā konstatētās nepilnības un labās prakses piemērus.

Uzdevums Nr.19.3.

Izstrādāt informatīvo ziņojumu par rīcību valsts būtiskāko informācijas sistēmu drošību ārēja apdraudējuma gadījumā (kiberuzbrukuma gadījumi)

Plānots: 14.02.2008.

Izpildīts: 10.01.2008.

Sekretariāts š.g. 10.janvārī ir izstrādājis un Ministru kabinets apstiprinājis pasākumus valsts mēroga informācijas sistēmu drošības uzlabošanai un algoritmu rīcībai kiberuzbrukuma gadījumā. Sekretariāts ir sagatavojis informatīvo ziņojumu par rīcību valsts būtiskāko informācijas sistēmu drošības ārējā apdraudējuma gadījumā ir nosūtījis arī Saeimas Ārlietu komisijai. Turpmākā darbība tiks vērsta uz risku analīzi un draudu izvērtēšanas kritēriju izstrādi. Vienlaikus ir izstrādātas vadlīnijas (metodiskais materiāls) par risinājumiem informācijas sistēmu drošības apdraudējuma gadījumā, ar ko tiek iepazīstinātas valsts pārvaldes iestādes un kas ir pieejamas sekretariāta mājaslapā. Noteikti šādi uzdevumi:

* Sekretariātam kopīgi ar Satiksmes ministriju izveidot darba grupu un līdz 2008.gada 1.jūnijam izstrādāt kritērijus kritisko informācijas un komunikācijas tehnoloģiju un informācijas sistēmu infrastruktūru noteikšanai;

* Sekretariātam sadarbībā ar Aizsardzības ministriju, Iekšlietu ministriju un Satiksmes ministriju, kā arī Satversmes aizsardzības biroju veikt valsts kiberuzbrukumu risku analīzi, sagatavot priekšlikumus kiberuzbrukumu draudu samazināšanai un līdz 2008.gada 1.jūlijam iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā.

Uzdevums Nr.19.4.

Izstrādāt informatīvo ziņojumu par e-paraksta ieviešanas gaitu, problēmām un ārvalstu pieredzi, ieviešot to vienlaikus ar personu identifikācijas kartēm

Plānots: 14.04.2008.

Izpildīts: 14.04.2008.

Izsludināts VSS š.g. 14.februārī Nr. 7 38.§, VSS-320.

Informatīvais ziņojums “Par koncepcijas “Par droša elektroniskā paraksta nesēja izvēli un droša elektroniskā paraksta ieviešanu Latvijas Republikā” īstenošanas gaitu” sagatavots saskaņā ar Ministru kabineta 2005.gada 7.novembra rīkojuma Nr.714 “Par droša elektroniskā paraksta nesēja izvēli un droša elektroniskā paraksta ieviešanu Latvijas Republikā” 5.punktu. Pamatojoties uz 2008.gada 22.janvāra Ministru prezidenta Neatliekamo darbu plāna (prot.Nr.5, 43.§) 19.4.punktā uzdoto, informatīvais ziņojums papildināts ar informāciju par ārvalstu pieredzi, ieviešot drošu elektronisko parakstu vienlaikus ar personu identifikācijas kartēm. Informatīvajā ziņojumā aprakstīti Sekretariāta pasākumi e-paraksta izsniegšanas un ieviešanas veicināšanas pasākumi (vēstules ministrijām, pašvaldībām), apkopota informācija par normatīvo aktu uzlabošanu, kā arī informācija par izņemtajām un neizņemtajām viedkartēm par visām ministrijām un padotības iestādēm.

Papildus ir apkopota Igaunijas, Spānijas, Itālijas un Beļģijas pieredze e-paraksta risinājumu ieviešanā.

Uzdevums Nr.19.5.

Sadarbībā ar Iekšlietu ministriju sagatavot plānu Koncepcijas par elektronisko vēlēšanu sistēmas izveidi īstenošanai

Plānots: 14.04.2008.

Izpildīts: 14.04.2008.

Koncepcijas ieviešanas plāns ir izstrādāts saskaņā ar 2007.gada 17.decembra Ministru kabineta rīkojuma Nr.810 “Par Koncepciju par elektroniskās vēlēšanu sistēmas izveidi” 3.punktā doto uzdevumu, kas nosaka Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariātam sadarbībā ar Iekšlietu ministriju izstrādāt un līdz 2008.gada 8.janvārim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā Koncepcijas par elektroniskās vēlēšanu sistēmas izveidi īstenošanas plānu. Plāns tika izstrādāts sadarbībā ar Iekšlietu ministriju un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi. Plāns izsludināts 2008.gada 31.janvārī (VSS-228).

Apkopoti saņemtie iebildumi no Tieslietu ministrijas, Finanšu ministrijas, Valsts kancelejas, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas. Nav saņemts atzinums no Centrālās vēlēšanu komisijas.

Saņemtie iebildumi galvenokārt ir par nepieciešamo finansējumu, kas plānā ir lielāk, nekā norādīts koncepcijā. Lai plānu varētu ieviest, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei līdz 2008.gada 1.jūnijam no valsts budžeta līdzekļiem (vai arī no ERAF) nepieciešami 130 tūkstoši latu Vēlētāju reģistra uzlabojumu veikšanai.

Papildu uzdevumi:

Elektronisko pakalpojumu klāsta pieaugums

Lai veicinātu elektroniskā paraksta izmantošanu, tiek papildināts elektronisko pakalpojumu klāsts, piemēram, OCTA polises iegāde, ielīgumu formēšana vīzas saņemšanai, finanšu tirgus dalībnieku licencēšana, ķīlas dzēšana Valsts zemesgrāmatā, u.c. 

20. Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts

Uzdevums Nr.20.1.

Izstrādāt Pilsoniskās sabiedrības stiprināšanas programmu 2008.–2012.gadam

Plānots: 14.04.2008.

Izpildīts: 20.03.2008.

Programma ir izstrādāta, pašlaik notiek starpministriju saskaņošana. 16.04.2008. programmu plānots iesniegt Ministru kabinetā.

Programmas mērķis ir nodrošināt vidi, lai sekmētu pilsoniskās sabiedrības attīstību, kurā iedzīvotājiem ir motivācija un nav šķēršļu sadarboties sabiedrības jautājumu risināšanā.

Programmā noteikto mērķu sasniegšanai nav paredzēti vairāki risinājuma varianti, jo ir apzināta situācija un nepieciešamo pasākumu kopums. Programmā izvirzītie uzdevumi, darbības un pasākumi programmas rezultātu sasniegšanai ir saskaņoti ar situācijas analīzi un no jauna atklātajām vai apstiprinātajām problēmām.

Uzdevums Nr.20.2.

Pārstrādāt informatīvo ziņojumu par nepieciešamo rīcību, lai veicinātu darba meklējumos izbraukušo Latvijas iedzīvotāju atgriešanos Latvijā

Plānots: 14.04.2008.

Izpildīts: 15.04.2008.

Informatīvais ziņojums ir izstrādāts un 15.04.2008 iesniegts izskatīšanai Ministru kabinetā. Ziņojums satur situācijas analīzi un ieteicamos pasākumus situācijas uzlabošanai, kas orientēti uz šādiem virzieniem:

1. Pastāvīgs situācijas monitorings;

2. Publiskā/privātā sadarbība, atbalstot iedzīvotāju komercdarbības iniciatīvas;

3. Dzīves vides pilnveidošana Latvijā;

4. Informatīvās saiknes nodrošināšana ārzemēs dzīvojošajiem;

5. Sabiedrības izglītošana un pozitīvās domāšanas stimulēšana;

6. Tiesisko, finansiālo un institucionālo šķēršļu mazināšana.

Uzdevums Nr.20.3.

Izstrādāt nepieciešamos grozījumus attiecīgajos tiesību aktos, lai pilnveidotu bērnu tiesisko aizsardzību, risinot jautājumus, kas saistīti ar pilsonības piešķiršanu bērniem, kā arī Otrā pasaules kara bēgļiem un izsūtītajiem

Plānots: 14.02.2008.

Izpildīts: 20.03.2008.

Š.g. 14.martā sagatavots un iesniegts izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmei likumprojekts “Grozījumi Pilsonības likumā”, kas risina jautājumus par pilsonības piešķiršanu bērniem, kuri dzimuši Latvijas pilsoņiem, kas pašlaik atrodas ārvalstīs, kā arī Otrā pasaules kara bēgļiem un izsūtītajiem.

Sakarā ar Tieslietu ministrijas izteiktajiem iebildumiem, 21.aprīlī plānota starpministriju saskaņošanas sanāksme. Tā kā Tieslietu ministrijas iebildumi ir konceptuāla rakstura, prezumējams, ka vienošanās netiks panākta. Līdz ar to likumprojekts būs iesniedzams atkārtotai izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē (plānots līdz 1.maijam). Ja valsts sekretāru sanāksmē netiks panākta vienošanās, tad likumprojekts jāizskata Ministru kabineta komitejā.

* Vakar, 17.aprīlī, Saeimā iesniegtais Ministru prezidenta Ivara Godmaņa informatīvais ziņojums par Valdības darbības 100 dienās paveikto

 

Ministru kabineta faktiskā darbība

Notikušas 23 Ministru kabineta sēdes, t.sk. 3 ārkārtas sēdes

Kopā izskatīti jautājumi

747

t.sk.:

pamata darba kārtībā

573 (77%)

papildu darba kārtībā

174 (23%)

Kopā izskatīti jautājumi pa veidiem:

Ministru kabineta komitejā neskatītie,

bet izskatīti tieši Ministru kabineta sēdē

445

Ministru kabineta lietas

133

Ar Latvijas dalību Eiropas Savienībā

saistītie jautājumi

61

Informācijas

52

Ministru kabineta komitejā atbalstītie

45

Politikas plānošanas dokumenti

11

 

Ministru kabinetā pieņemti:

MK noteikumi

260

MK rīkojumi

205

MK instrukcijas

3

Ministru prezidents izdevis:

MP rīkojumi

183

Ministru kabinets atbalstījis un nosūtījis Saeimai:

Likumprojekti

50

 
 

Pārskats par Ministru prezidenta un Ministru prezidenta biroja sadarbību ar NVO, uzņēmēju apvienībām un sociālajiem partneriem

Janvāris

Organizācijas

Temats

Latvijas Pašvaldību savienība

Administratīvi teritoriālā reforma

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība

Atalgojums valsts sektorā strādājošajiem (skolotāji, policisti, mediķi u.c.), atalgojuma pieauguma grafiks

Latvijas Darba devēju konfederācija

Ekonomikas stabilizācijas plāns, nodokļu politika

Latvijas Ostu padome

E-pārvaldes sistēmas veidošana tranzīta biznesa attīstībai

Latvijas Lielo pilsētu asociācija

Administratīvi teritoriālā reforma, finansējums infrastruktūras uzturēšanai

Latvijas Pašvaldību savienība

Administratīvi teritoriālā reforma, finansējums infrastruktūras uzturēšanai

Latvijas Darba devēju konfederācija

Ekonomikas stabilizācijas plāns

Tirdzniecības nozares uzņēmumi

Cenu stabilizācija, konkurences veicināšana

NVO – MPB, Rīcības plānu apspriešana

Tiesiskums un valsts pārvalde

NVO – MPB, Rīcības plānu apspriešana

Drošība, ārlietas, iekšlietas un ES jautājumi

NVO – MPB, Rīcības plānu apspriešana

Reģionālie jautājumi

NVO – MPB, Rīcības plānu apspriešana

Vide, zemkopība

NVO – MPB, Rīcības plānu apspriešana

Tautsaimniecība, tai skaitā transports, tranzīts

Februāris

23 Latvijas komercbanku vadītāji

Kreditēšanas politika, tautsaimniecības stabilizācijas pasākumi

Nacionālā trīspusējās sadarbības padome

Darba likuma grozījumi, nesaskaņotie jautājumi

Latvijas Pensionāru federācija

Pensiju indeksācija, piemaksas par nostrādātajiem gadiem, indeksācijas robežu pārskatīšana

Pārtikas pārstrādātāji, Konkurences padome

Cenu stabilizācija, konkurences veicināšana

Ministru kabineta un nevalstisko organizāciju sadarbības memoranda īstenošanas padome

NVO iesaistīšanās un priekšlikumi Valdības rīcības plānam (ap 50 NVO pārstāvji)

NVO– MPB, Rīcības plānu apspriešana

Veselība, sociālie jautājumi, pensijas

NVO – MPB, Rīcības plānu apspriešana

Bērni, jaunieši, izglītība, kultūra, integrācija

Marts

Latvijas Ostu padome

Aizsargjoslu likums

Latvijas – Baltkrievijas ekonomisko sakaru veicināšanas biedrība

Latvijas eksporta veicināšana

Ministru kabineta un nevalstisko organizāciju sadarbības memoranda īstenošanas padome

Ministriju sniegtais finansiālais atbalsts nevalstiskajām organizācijām: 2004.–2008.gads (ap 40 NVO pārstāvji)

Piena produktu ražotāji un pārstrādātāji

Cenu stabilizācija, konkurences veicināšana

Latvijas Komercbanku asociācija

Kreditēšanas politika, tautsaimniecības stabilizācijas pasākumi

Garīgo lietu padome

Kristīgās mācības / ētikas apguve skolās, valsts atbalsts NVO un reliģiskajām konfesijām

Nacionālā trīspusējās sadarbības padome

Minimālās mēneša darba algas paaugstināšana 2009.gadā; darbinieku identifikācijas iespēju uzlabošana, ieviešot nodarbināto apliecības tautsaimniecībā

Aprīlis

Ārvalstu investoru padome

Gatavošanās Ārvalstu investoru padomes sēdei (2008.gada jūnijs)

 

Kopsavilkums:

28 tikšanās ar dažādu jomu/nozaru nevalstiskā sektora pārstāvjiem un sociālajiem partneriem, no tām:

• 2 Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomes sēdes (kopā ap 90 NVO pārstāvju);

• 2 Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdes (sociālie partneri – LDDK un LABS);

• 3 tikšanās ar pārtikas ražotājiem, piena pārstrādātājiem un lielajiem tirgotājiem par cenu stabilizācijas jautājumiem;

• 7 tikšanās starp nevalstisko organizāciju un Ministru prezidenta biroja pārstāvjiem par Valdības rīcības plāna sagatavošanu (kopā vairāk nekā 100 NVO pārstāvju).

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!