• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2008.gada 21.aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2008., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174361

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finanšu kontroles nodrošināšanu valstī un pašvaldībās
Ministru prezidents Ivars Godmanis

Vēl šajā numurā

23.04.2008., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2008.gada 21.aprīlī

 

ĀM: Par notariālo funkciju veikšanu Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās

Ministru kabinets 21.aprīlī apstiprināja noteikumu projektu “Noteikumi par notariālo funkciju veikšanu Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās”.

Tie nosaka kārtību, kādā konsulārās amatpersonas veic notariālās funkcijas Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs, paredzot, ka pārstāvniecībās tiks veiktas tikai atsevišķas notariālās funkcijas, ievērojot, ka konsulārās amatpersonas nav zvērināti notāri. Noteikumi nosaka, ka konsulārā amatpersona veic šādas funkcijas: taisa pilnvaras; apliecinājumus; izsniedz izrakstus no notariālo aktu grāmatas, aktu un apliecinājumu reģistra; apliecina: paraksta īstumu; to, ka persona ir dzīva; norakstus un tulkojumus; dokumentu uzrādīšanas laiku; pilnvarojumu atsaukšanu; paziņojumu nodošanu.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

 

FM: Par Eiropas Savienības finansēto programmu iekšējā audita metodiku

Finanšu ministrija ir sagatavojusi Ministru kabineta (MK) instrukciju par Eiropas Savienības (ES) pilnīgi vai daļēji finansēto programmu un projektu iekšējā audita metodiku. Instrukcijas projekts 21.aprīlī tika apstiprināts valdībā.

ES pilnīgi vai daļēji finansēto programmu vai projektu iekšējā audita mērķis ir sniegt ministrijas vai iestādes vadītājam pārliecību par programmas vai projekta administrēšanai izveidotās vadības un kontroles sistēmas darbības efektivitāti, atbilstību normatīvajiem aktiem un līgumiem par ES finansējuma piešķiršanu un programmas vai projekta ieviešanu.

Instrukcija reglamentē kārtību, kādā iekšējā audita struktūrvienības Finanšu ministrijai sniedz Eiropas Komisijas pieprasīto informāciju par ES finansēto programmu un projektu īstenošanas sistēmu iekšējā audita ieteikumu ieviešanu.

MK instrukciju papildina divas veidlapas:

• ES pilnīgi vai daļēji finansēto programmu un projektu iekšējo auditu ieteikumu izpildes kopsavilkums, kas jāsagatavo un jāiesniedz Finanšu ministrijā līdz kārtējā gada 30.janvārim;

• Audita izpildes kopsavilkums, kas jāiesniedz 10 darbadienu laikā pēc audita slēgšanas kopā ar noslēguma ziņojuma kopiju.

Audita izpildes kopsavilkumā iekšējā audita struktūrvienība iekļauj vienu no šādiem viedokļiem par vadības un kontroles sistēmas darbības efektivitāti:

• sistēma darbojas labi – ja sistēmas darbībā nav konstatēti trūkumi vai ir konstatēti trūkumi, kuri neietekmē sistēmas darbību;

• sistēma darbojas, bet ir nepieciešami atsevišķi uzlabojumi – ja sistēmas darbībā ir konstatēti tādi trūkumi, kas būtiski neietekmē sistēmas darbību;

• sistēma darbojas daļēji, ir nepieciešami būtiski uzlabojumi – ja sistēmas darbībā ir konstatēti trūkumi, kuri būtiski ietekmē sistēmas darbību;

• sistēma nedarbojas, ja ir konstatēti liela apjoma sistemātiski būtiski trūkumi, kuri nozīmīgi ietekmē sistēmas darbību.

To, ka MK jāapstiprina šāda instrukcija, paredz Iekšējā audita likumā noteiktais deleģējums.

 

FM: Par biedrībām un nodibinājumiem, kas būs atbrīvoti no nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem

21.aprīlī valdībā tika apstiprināti Finanšu ministrijas sagatavotie Ministru kabineta (MK) noteikumi par biedrībām un nodibinājumiem, kas 2009.gadā būs atbrīvoti no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumiem par tiem piederošajām ēkām.

Likums par NĪN paredz, ka ar nodokli netiek apliktas biedrībām un nodibinājumiem piederošās ēkas un būves, kas atbilst MK noteiktajiem kritērijiem un tiek iekļautas apstiprināto organizāciju sarakstā.

MK noteikumi par kritērijiem, pēc kuriem biedrībām un nodibinājumiem piederošās ēkas un būves netiek apliktas ar NĪN, reglamentē, ka ar nodokli neapliek biedrībām piederošās ēkas un būves, kuras atbilst šādiem kritērijiem:

• īpašumtiesības uz ēkām un būvēm ir nostiprinātas zemesgrāmatā;

• ēkas un būves pieder biedrībai, kurai Sabiedriskā labuma organizāciju likumā noteiktajā kārtībā ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, vai invalīdu biedrībai;

• ēkas un būves tiek izmantotas tajā sabiedriskā labuma darbības jomā, kas noteikta lēmumā par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu (izņemot invalīdu biedrībām piederošās).

Biedrībām, kuras atbilst MK noteikumos minētajiem kritērijiem, līdz taksācijas gada 31.janvārim jāiesniedz rakstisks iesniegums Finanšu ministrijā par NĪN atbrīvojumu un citi dokumenti. Finanšu ministrija līdz 15.februārim apkopo saņemtos dokumentus, sagatavo un iesniedz MK noteikumu projektu par biedrībām, kas atbrīvotas no NĪN maksājumiem par tām piederošajām ēkām un būvēm. Nodokļu atbrīvojums tiek piešķirts uz vienu taksācijas gadu.

Šogad Finanšu ministrija saņēma pieteikumus no 18 biedrībām un nodibinājumiem, un visas organizācijas tika iekļautas MK noteikumu projektā. Salīdzinot ar MK noteikumiem par 2008.gadu, papildus no nodokļa nākamgad tiek atbrīvotas vēl četras biedrības – Rīgas Ebreju kopiena, Itas Kozakēvičas Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācija, Izglītības attīstības centrs, kā arī Latvijas Mākslinieku savienība. Savukārt Latvijas Jaunatnes padome no saraksta tika izslēgta, jo 2008.gada 7.janvārī tai tika atņemts sabiedriskā labuma organizācijas statuss. Sēdes laikā Ministru kabinets nolēma papildināt organizāciju sarakstu ar nodibinājumu – Latvijas Bērnu fonds.

Noteikumi paredz, ka no nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem par biedrībām un nodibinājumiem piederošajām ēkām tiek atbrīvotas šādas biedrības un nodibinājumi:

• Auces latviešu biedrības Krīzes centrs “Namiņš”;

• 1991.gada barikāžu dalībnieku biedrība;

• biedrība “Rīgas Ebreju kopiena”;

• biedrība “Latvijas Arhitektu savienība”;

• Latvijas biedrība “Glābiet bērnus”;

• biedrība “Latvijas Nedzirdīgo savienība”;

• biedrība “Latvijas Neredzīgo biedrība”;

• biedrība “Latvijas Sarkanais Krusts”;

• biedrība “Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija”;

• nodibinājums “Pasaules Dabas fonds”;

• Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas invalīdu biedrība;

• Stendes aprūpes un attīstības biedrība “Mežazīle”;

• biedrība “Latvijas Pašvaldību savienība”;

• biedrība “Latvijas Teātra darbinieku savienība”;

• biedrība “Dunduriņš”;

• biedrība “Itas Kozakēvičas Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācija”;

• biedrība “Izglītības attīstības centrs”;

• biedrība “Latvijas Mākslinieku savienība”;

• nodibinājums “Latvijas Bērnu fonds”.

Atbrīvojot šīs organizācijas no NĪN maksājuma, pašvaldību ieņēmumi 2009.gadā samazināsies par 13,4 tūkstošiem latu salīdzinājumā ar 2008.gadu. Paredzams, ka MK noteikumi stāsies spēkā ar 2009.gada 1.janvāri.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

IZM: Par ministrijas pārraudzībā esošo koledžu sniegto maksas pakalpojumu cenrādi

21.aprīlī Ministru kabineta (MK) sēdē tika apstiprināts Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārraudzībā esošo koledžu sniegto maksas pakalpojumu cenrādis. Saskaņā ar Likumu par budžetu un finanšu vadību MK izdod noteikumus par valsts tiešās pārvaldes iestāžu sniegto maksas pakalpojumu cenrāža apstiprināšanu.

Apstiprinātais cenrādis paredz šādus koledžu sniegto maksas pakalpojuma veidus: dienesta viesnīcas pakalpojumi, kancelejas pakalpojumi, ar mācību procesu saistītie pakalpojumi (piemēram, eksāmenu kārtošana) un citi pakalpojumi (piemēram, telpu vai tehnikas noma).

IZM pārraudzībā ir 13 valsts dibinātās koledžas – Daugavpils Medicīnas koledža, Jēkabpils Agrobiznesa koledža, Liepājas Jūrniecības koledža, Liepājas Medicīnas koledža, Malnavas koledža, Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledža, P.Stradiņa veselības un sociālās aprūpes koledža, Rīgas 1.medicīnas koledža, Rīgas Celtniecības koledža, Rīgas Medicīnas koledža, Rīgas Tehniskā koledža, Rīgas Uzņēmējdarbības koledža un Sarkanā Krusta medicīnas koledža. Maksas pakalpojumus sniegs visas koledžas, izņemot Liepājas Medicīnas koledžu.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

LM: Par pašvaldību sociālo dienestu speciālistu supervīziju

Lai sniegtu sociālā darba speciālistiem papildu atbalstu ikdienas darbā, Labklājības ministrija (LM) noteikusi prasību pašvaldību sociālajiem dienestiem nodrošināt saviem speciālistiem supervīziju.

To paredz LM izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par prasībām sociālo pakalpojumu sniedzējiem, kurus 21.aprīlī apstiprināja valdība.

Supervīzijas laikā attīstīs sociālo darbinieku prasmes, nodrošinās pieredzes, zināšanu un informācijas apmaiņu, meklēs risinājumus problēmsituācijām darbā, kā arī sniegs emocionālo atbalstu.

Pēc LM speciālistu domām, lai sociālie darbinieki nenogurstoši strādātu un “neizdegtu” ikdienas darbos, viņiem ir nepieciešamas plašas zināšanas, atbilstoša psiholoģiskā sagatavotība, kā arī profesionāls atbalsts.

Tāpēc LM noteikusi prasību pašvaldību sociālajiem dienestiem nodrošināt atbalstu saviem sociālā darba speciālistiem. Paredzēts, ka supervīzijai jābūt ne mazāk kā deviņām stundām gadā vai ne mazāk kā 18 stundām grupu apmācībai.

Lai pilnveidotu sociālās rehabilitācijas procesu, apstiprinātajos noteikumos precizēts arī tas, kādiem dokumentiem jāatrodas sociālo pakalpojumu sniedzēju institūcijās.

Tāpat noteiktas prasības, kādām jābūt bērnu sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās izveidojamajām atsevišķajām telpām bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kas pārsnieguši 15 gadu vecumu. Šīs ir pārejas mājas – pašvaldību bērnu sociālās aprūpes institūcijas, kurās bērni apgūst iemaņas patstāvīgai dzīvei ārpus institūcijas pēc pilngadības sasniegšanas.

 

LM: Par grozījumiem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtībā

Lai veicinātu cilvēku ar invaliditāti integrāciju sabiedrībā, Labklājības ministrija (LM) pilnveidojusi kārtību sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanai.

Tas noteikts LM izstrādātajos grozījumos Ministru kabineta noteikumos par Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtību, kurus 21.aprīlī apstiprināja valdība.

Apstiprinātie noteikumi precizē:

• dokumentus, kuri iesniedzami, cilvēkam pārceļoties no valsts sociālās aprūpes centra uz pašvaldības grupu māju (dzīvokli), un lēmumu pieņemšanas kārtību;

• sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanas kārtību redzes un dzirdes invalīdiem, pakalpojuma saņēmējam turpmāk vēršoties tieši pie pakalpojuma sniedzēja.

Alternatīvo sociālo pakalpojumu sniegšana cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un šo cilvēku integrācija sabiedrībā ir pašvaldību uzdevums. Taču, lai pašvaldības varētu pieņemt lēmumu par šiem cilvēkiem piemērotāko pakalpojumu, nepieciešama pilnīga informācija par katru cilvēku, kurš pārceļas no valsts sociālās aprūpes centra (SAC) uz pašvaldības grupu māju.

Lai nodrošinātu precīzāku un kvalitatīvāku informācijas apmaiņu starp valsts SAC un pašvaldībām, LM precizējusi tos dokumentus, kuri būtu jānodod pašvaldībām, cilvēkam pārceļoties uz grupu māju. Tas ļautu pašvaldībām arī efektīvāk plānot alternatīvos sociālos pakalpojumus nākotnē.

Tāpat, lai vienkāršotu redzes invalīdiem nepieciešamo sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanas procedūru, paredzēts, ka neredzīgam cilvēkam nebūs nepieciešams okulista atzinums par funkcionālā traucējuma veidu un pakāpi. To apliecinās Rīgas pilsētas 9.Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas (specializējas redzes funkciju traucējumu noteikšanā) izsniegtā invalīda apliecība, kā arī invaliditātes izziņa.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

 

RAPLM: Par līdzekļiem lietavu radīto postījumu seku novēršanai Liepājas rajona Sakas novadā

21.aprīlī Ministru kabinets atbalstīja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) sagatavoto rīkojuma projektu piešķirt Liepājas rajona Sakas novada domei finanšu līdzekļus lietavu radīto postījumu seku novēršanai.

RAPLM Liepājas rajona Sakas novada domei piešķirs 26 458 latus pašvaldību ceļu remontam no Finanšu ministrijas pamatbudžeta “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Pērn ūdens straume pārrāva aizsprostu uz Dzelzceļa ielas, Pāvilostas pilsētā, kā rezultātā tika izpostīts Dzelzceļa ielas posms aptuveni 20 metru garumā. Šis pašvaldībai ir nozīmīgs ielas posms un Pāvilostas attīstības plānā šī iela iezīmēta kā otra galvenā iela.

Ministru kabineta rīkojuma projekts sagatavots, pamatojoties uz komisijas lēmumu par atbalstu finansējuma piešķiršanai Liepājas rajona Sakas novada domei pašvaldību uzbēruma un ceļu seguma atjaunošanai, avārijas pārplūdes izbūvei, lietavu un aizsprosta pārrāvuma radīto postījumu seku likvidēšanai.

Pamatojoties uz pašvaldības iesniegto izdevumu tāmi, lai veiktu minētos remonta darbus nepieciešami finanšu līdzekļi 33 073 latu apmērā. Pašvaldība nodrošina finansējumu 6615 latu apmērā, līdz ar to papildus no valsts budžeta nepieciešami finanšu līdzekļi 26 458 latu apmērā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

RAPLM: Par darba grupu koncepcijas izstrādei par otrā līmeņa pašvaldību izveidošanu

Ar Ministru kabineta rīkojumu 21.aprīlī izveidota darba grupa koncepcijas izstrādei par otrā līmeņa pašvaldību izveidošanas iespējām.

Darba grupas vadītājs būs reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns, bet darba grupas vadītāja vietniece – Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāre Laimdota Straujuma.

Darba grupā iekļauti pārstāvji no Ministru prezidenta biroja, Izglītības un zinātnes ministrijas, Kultūras ministrijas, Aizsardzības ministrijas, Tieslietu ministrijas, Labklājības ministrijas, Veselības ministrijas, Zemkopības ministrijas, Finanšu ministrijas, Vides ministrijas, Satiksmes ministrijas Latvijas Lielo pilsētu asociācijas, Latvijas Pašvaldību savienības.

Darba grupai koncepciju jāizstrādā līdz 2008.gada 30.decembrim.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

SM: Par Eiropas Komisijas informēšanu par elektronisko sakaru tirgus lēmumprojektiem

Latvijai būs jāinformē Eiropas Komisija par lēmumprojektiem, kas var ietekmēt vienoto elektronisko sakaru nozares tirgu.

To paredz grozījumi Elektronisko sakaru likumā, kas 21.aprīlī tika apstiprināti valdības sēdē.

Grozījumos noteikts, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (Regulatoram) būs jāpaziņo Eiropas Komisijai (EK) un Eiropas Savienības dalībvalstu regulatoriem par plānotajām piemērojamām saistībām elektronisko sakaru komersantiem attiecībā uz piekļuvi un starpsavienojumu, kā arī pasākumiem, kas var ietekmēt tirdzniecību starp dalībvalstīm.

Ja attiecīgais Regulatora lēmums var radīt šķēršļus vienotam EK tirgum vai arī tas nav saskaņā ar EK tiesību aktiem, tad Regulators atliek lēmuma pieņemšanu līdz EK viedokļa saņemšanai.

Šādi likums tiek saskaņots ar Direktīvas 2002/21/EK par kopējiem reglamentējošiem noteikumiem attiecībā uz elektronisko komunikāciju tīkliem un pakalpojumiem un Direktīvas 2002/19/EK par piekļuvi elektronisko komunikāciju tīkliem, ar tiem saistītām iekārtām un to savstarpēju savienojumu prasībām.

Grozījumi arī nosaka, ka izņēmuma gadījumos Regulators elektronisko sakaru komersantam, kuram noteikta būtiska ietekme tirgū piekļuves vai starpsavienojumu jomā var uzlikt arī citas pamatotas saistības. Regulators šādu pamatotu saistību piemērošanu saskaņo ar EK.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

TM: Par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumu izstrādes nelietderību

Ministru kabinets 21.aprīlī uzklausīja Tieslietu ministrijas (TM) ziņojumu par izstrādes gaitu grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, ar kuriem bija paredzēts piešķirt pašvaldību būvvaldēm tiesības sodīt par to administratīvajās teritorijās esošo nekustamo īpašumu izmantošanu pretēji būves lietošanas veidam.

Kā teiks ziņojumā, grozījumi tika paredzēti, lai nodrošinātu, ka būves tiek izmantotas atbilstoši to projektētajām funkcijām, kā to nosaka Būvniecības likums, proti, grozījumi noteiktu pašvaldību būvvaldēm tiesības sodīt par tās administratīvajā teritorijā esošo nekustamo īpašumu izmantošanu pretēji būves lietošanas veidam.

TM izstrādāja grozījumu projektu un nosūtīja vēstuli Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai, Rīgas, Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales plānošanas reģionu attīstības padomēm, Latvijas Pašvaldību savienībai un Rīgas domei, kurā lūdza sniegt finanšu aprēķinus par grozījumu projekta iespējamo ietekmi uz pašvaldību budžetiem.

Atbildes tika saņemtas no Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, Rīgas un Kurzemes plānošanas reģionu attīstības padomēm, Latvijas Pašvaldību savienības un Rīgas domes. Vēstulēs tika minēts, ka, ievērojot pašvaldību skaitu Latvijā, nav iespējams precīzi novērtēt grozījumu ietekmi uz pašvaldību budžetiem. Turklāt Latvijas Pašvaldību savienība norādīja, ka nepiekrīt grozījumu projektam, ka pašvaldību būvvaldēm būs jāsoda par to administratīvajās teritorijās esošo nekustamo īpašumu izmantošanu pretēji būves lietošanas veidam.

Līdz ar to TM uzskata, ka nav lietderīgi izstrādāt šādus grozījumus, jo gan pašvaldības nevēlas veikt šādu kontroli, gan finanšu aprēķinus par grozījumu iespējamo ietekmi uz pašvaldību budžetiem arī nav iespējams noteikt, kā rezultātā izstrādātais grozījumu projekts nesasniegs tā mērķi.

Uzklausot TM ziņojumu, valdība nolēma, ka TM nav jāgatavo grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

 

TM: Par ierakstu izdarīšanas pieteikumiem Uzņēmumu reģistra žurnālā par Eiropas kooperatīvo sabiedrību

21.aprīlī Ministru kabinets pieņēma noteikumus par pieteikumiem ierakstu izdarīšanai Uzņēmumu reģistra (UR) žurnālā par Eiropas kooperatīvo sabiedrību (EKS). Noteikumu projektu izstrādājuši UR un Tieslietu ministrijas speciālisti, ievērojot EKS likumā ietverto deleģējumu Ministru kabinetam.

Noteikumos aprakstīti veidlapu paraugi pieteikumiem, uz kuru pamata tiek izdarīti ieraksti UR žurnālā par EKS, piemēram, pieteikums izmaiņu ierakstīšanai UR žurnālā par EKS, pieteikums ieraksta izdarīšanai UR žurnālā par EKS likvidācijas uzsākšanu un pieteikums EKS izslēgšanai no UR.

EKS ir brīvprātīga apvienība no fiziskām un juridiskām personām, kuras ir pastāvīgie iedzīvotāji vismaz divās dalībvalstīs vai kuras dibinātas saskaņā ar dalībvalsts tiesību aktiem, kuras reglamentē vismaz divu atšķirīgu dalībvalsts tiesību akti. EKS mērķis ir sniegt pakalpojumus tās biedru vajadzību apmierināšanai un dalībnieku ekonomisko un sociālo darbību attīstība.

 

TM: Par grozījumiem Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā

21.aprīlī Ministru kabinets pieņēma grozījumus Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā. Tos izstrādājuši Tieslietu ministrijas speciālisti.

Pašlaik likumā noteikts, ka jāapdrošina visi pasākumi, kas atbilst publiska pasākuma jēdzienam. Tādējādi lauku pašvaldībām rodas pienākums apdrošināt tās rīkotos publiskos pasākumus, lai arī tie būtu ar zemu pasākuma drošības risku. Pēc grozījumu stāšanās spēkā būs noteikts, ka valsts vai pašvaldības iestādei, ja tā ir vienīgais pasākuma organizators, būs tiesības pašai izvēlēties apdrošināt vai neapdrošināt publisko pasākumu.

Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likums nosaka, ka publisks pasākums ir personas organizēts sabiedrībai pieejams svētku, piemiņas, izklaides, sporta vai atpūtas pasākums publiskā vietā neatkarīgi no īpašuma piederības. Taču pašlaik likumā nav izskaidrots publiskas vietas jēdziens, kas rada sabiedrības neizpratni. Turklāt likumos ietverti dažādi publiskas vietas jēdziena skaidrojumi, līdz ar to nav saprotams, kurš termina skaidrojums ņemams vērā šā likuma izpratnē, teikts grozījumu anotācijā.

Pēc grozījumu stāšanās spēkā būs noteikts, ka publiska vieta būs jebkura vieta, kura neatkarīgi no tās izmantošanas vai īpašuma formas kalpos sabiedrības kopējo vajadzību un interešu nodrošināšanai. Tā par maksu vai bez maksas būs pieejama ikvienai personai, kas nav attiecīgās vietas īpašnieks, valdītājs, turētājs, algots darbinieks vai cita persona, kuras atrašanās attiecīgajā vietā ir saistīta ar pasākuma organizēšanu vai uz uzņēmuma līguma pamata.

Saskaņā ar spēkā esošos likuma redakciju pašvaldība izskata iesniegumu par publiska pasākuma rīkošanu desmit dienu laikā, neatkarīgi no tā, cik dienas pirms attiecīgā publiskā pasākuma norises sākuma ir iesniegts iesniegums. Līdz ar to iespējama situācija, ka iesniegums par publiska pasākuma rīkošanu var tikt iesniegts pašvaldībā arī dažas minūtes pirms pasākuma norises sākuma. Grozījumi paredzēs, ka iesniegums par publiska pasākuma rīkošanu būs jāiesniedz ne vēlāk kā 15 dienas pirms plānotā pasākuma norises sākuma un pašvaldība izskatīs iesniegumu desmit dienu laikā no iesniegšanas brīža.

Likumu grozījumi jāpieņem Saeimā.

 

TM: Par kārtību komercdarbības organizēšanai ieslodzījuma vietās

Ministru kabinets 21.aprīlī pieņēma kārtību, kādā komersanti tiek iesaistīti ar brīvības atņemšanu notiesāto nodarbinātības organizēšanā un kādā slēdzami līgumi notiesāto nodarbinātības organizēšanai. Noteikumus izstrādājuši Tieslietu ministrijas un Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) speciālisti.

Šie noteikumi ir būtiski, jo līdz šim komersantu iesaistīšanas kārtība notiesāto nodarbināšanā nebija īpaši noregulēta, norāda noteikumu autori.

Noteikumos paredzēts, ka IeVP un Tieslietu ministrijas mājaslapā būs jāievieto informācija par notiesāto nodarbināšanas iespējām, brīvajām telpām ražošanai un to specifikāciju, kas tiks atjaunota ne retāk kā reizi pusgadā.

Paredzēts, ka piedāvājumu nodarbināt notiesātos komersantam būs jāiesniedz IeVP vai brīvības atņemšanas iestādes administrācijai. Noteikumos regulēti nodarbināšanas līguma satura būtiski elementi un tā noslēgšanas kārtība. Tiks paredzēts arī notiesāto nodarbinātības organizēšanas izmaksu sadalījums, nosakot, ka komersants par saviem līdzekļiem nodrošinās notiesāto darba samaksu un nodokļu un nodevu maksājumus, nomas maksu par telpām, iekārtām, maksu par komunālajiem pakalpojumiem, transportu, notiesāto apmācību, izņemot gadījumu, kad apmācību veiks arodizglītības iestāde par valsts budžeta līdzekļiem. Savukārt brīvības atņemšanas iestāde par saviem līdzekļiem nodrošinās notiesāto nogādāšanu uz un no darba veikšanas vietas brīvības atņemšanas iestādes teritorijā, notiesāto apsardzi un uzraudzību darbu veikšanas laikā.

Noteikumu autori uzskata, ka to ieviešana veicinās nodarbinātību, tādējādi palīdzot ieslodzītajiem saglabāt gan sociālās, gan profesionālās iemaņas, kas būs nepieciešamas, meklējot darbu brīvībā, kā arī saņemt obligāti sociāli apdrošinātai personai noteiktās garantijas.

 

TM: Par ierakstu izdarīšanas pieteikumiem Maksātnespējas reģistrā

21.aprīlī Ministru kabinets pieņēma noteikumus par pieteikumiem ierakstu izdarīšanai Maksātnespējas reģistrā. Noteikumu projektu izstrādājuši VA “Maksātnespējas administrācija” un Tieslietu ministrijas speciālisti.

Noteikumu projekts paredz apstiprināt pieteikumu veidlapas Maksātnespējas likumā noteikto ierakstu izdarīšanai Maksātnespējas reģistrā.

Noteikumos paredzēti veidlapu paraugi pieteikumiem, uz kuriem pamatojoties tiek izdarīti ieraksti maksātnespējas reģistrā, proti, pieteikums ieraksta izdarīšanai maksātnespējas reģistrā par kreditoru sapulci, pieteikums par izsoles norisi un pieteikums ieraksta izdarīšanai maksātnespējas reģistrā par pārrobežu maksātnespējas procesu.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

VesM: Par sportistu veselības pārbaudēm pie ģimenes ārsta

21.aprīlī Ministru kabineta sēdē apstiprināja grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas paredz, ka turpmāk daļu no sporta ārstu pienākumiem varēs veikt ģimenes ārsti.

Turpmāk paredzēts, ka medicīniskās pārbaudes pēc akūtas slimības vai traumas, hroniskas slimības paasinājuma vai vismaz pusgada ilga sporta treniņu pārtraukuma, kā arī profilaktiskās medicīniskās pārbaudes pirms sporta sacensībām varēs veikt ne tikai sporta ārsts, bet arī ģimenes ārsts.

Latvijā ir tikai 49 sertificēti sporta ārsti, tādēļ, lai uzlabotu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, tika veiktas izmaiņas Ministru kabineta noteikumos.

Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas datiem, tās padotībā esošajās iestādēs un pašvaldību dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs nodarbojas 32 540 sportisti un bērni ar paaugstinātu fizisko slodzi; sporta federācijās un klubos ir reģistrēti 6230 sportisti; profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādēs nodarbojas 4302 sportisti un bērni ar paaugstinātu fizisko slodzi; sporta pasākumos un nodarbībās vispārējās izglītības iestādēs piedalās 49 840 skolēni; sporta veidu grupās augstākās izglītības iestādēs nodarbojas 10 407 studenti; Latvijas Olimpiskajā vienībā šobrīd ir 130 sportisti.

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

 

ZM: Par grozījumiem Sēklu aprites likumā

Valdība 21.aprīlī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto likumprojektu “Grozījumi Sēklu aprites likumā”.

Grozījumos Sēklu aprites likums papildināts ar pantu, kas nosaka nodevu nepieciešamību par atļaujas saņemšanu un pagarināšanu tādu šķirņu sēklu izvietošanai tirgū, par kurām ir iesniegts iesniegums, bet kuras vēl nav iekļautas Latvijas augu šķirņu katalogā vai kādā no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu nacionālajiem katalogiem, kā arī par atļaujas saņemšanu uz laiku tirgot sēklas, kas neatbilst minimālās dīgtspējas prasībām.

Grozījumi likumā paredz bioloģiskās sēklas krājumu uzskaites administratīvās procedūras vienkāršošanu, tas ir, bioloģiskās lauksaimniecības sēklaudzētājam vairs nevajadzēs sniegt informāciju par bioloģiskās sēklas krājumiem, jo Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) jau ir izveidojis attiecīgo informācijas sistēmu.

Likuma grozījumos arī noteikts, ka turpmāk no Amerikas Savienotajām Valstīm vai Kanādas ievesto sēklu varēs apliecināt šo valstu Pilnvaroto sēklas analītiķu asociācijas (AOSA) izsniegts sēklu kvalitāti apliecinošs dokuments.

Tāpat grozījumi likumā nosaka, ka selekcionārs varēs pārdot izmēģinājumiem un testiem arī jaunās šķirnes sēklas, kuras vēl nav iekļautas Latvijas augu šķirņu katalogā vai kādā no ES dalībvalstu nacionālajiem katalogiem. Savukārt tām institūcijām, kuras izmēģinās šo šķirņu sēklas, vajadzēs iesniegt to testa rezultātus.

Grozījumi likumā stāsies spēkā pēc to akceptēšanas Saeimā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

ZM: Par ES atbalsta piešķiršanas kārtību atsevišķiem zivsaimniecības un lauku attīstības pasākumiem

Valdība 21.aprīlī akceptēja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos trīs dažādus Ministru kabineta (MK) noteikumus, kuros noteikta Eiropas Savienības (ES) atbalsta piešķiršanas kārtība atsevišķiem zivsaimniecības un lauku attīstības pasākumiem.

Valdība apstiprināja šādus normatīvos aktus: “Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība lauku un zivsaimniecības attīstībai atklātu projekta iesniegumu konkursu veidā”; “Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība Lauku attīstības programmas 2007.–2013.gadam pasākumam “Lauku saimniecību modernizācija””; “Valsts un Eiropas Savienības atbalsta Lauku attīstības programmas 2007.–2013.gadam pasākumam “Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)” piešķiršanas kārtība”. Šie noteikumi tika izstrādāti, veicot grozījumus MK 2007.gada 8.maija noteikumos “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauku attīstībai atklātu projekta iesniegumu konkursu veidā”.

Ministru kabineta noteikumi “Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība lauku un zivsaimniecības attīstībai atklātu projekta iesniegumu konkursu veidā” attieksies uz tiem Latvijas Lauku attīstības programmas 2007.–2013.gadam, kā arī Rīcības programmas Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalsta ieviešanai Latvijā 2007.–2013.gadam pasākumiem, kuros atbalsts tiks piešķirts atklātu projekta iesniegumu konkursu veidā.

Savukārt MK noteikumos “Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība Lauku attīstības programmas 2007.–2013.gadam pasākumam “Lauku saimniecību modernizācija”” noteikta kārtība, kādā piešķir valsts un ES atbalstu Lauku attīstības programmas 2007.–2013.gadam pasākumam “Lauku saimniecību modernizācija”.

Šā atbalsta pasākuma galvenie mērķi ir nodrošināt lauksaimniecības nozares konkurētspējas un ienākumu līmeņa palielināšanu lauku reģionos, kā arī nodrošināt augstāku dzīvnieku labturības, darba drošības un vides standartu ieviešanu. Tādējādi tiktu uzlaboti ekonomiskās darbības rādītāji un ražošanas efektivitāte, kas veicinātu lauku iedzīvotāju ienākumu līmeņa palielināšanos, lauku sociālekonomiskās telpas attīstību un mazinātu lauksaimniecības nelabvēlīgo ietekmi uz vidi. Atbalsta pasākumu finansēs Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai (ELFLA) ar Latvijas valsts līdzfinansējumu.

Noteikumos arī paredzēts, ka Lauku atbalsta dienests (LAD) nodrošinās vienmērīgu sabiedriskā finansējuma sadali starp LAD Reģionālajām lauksaimniecības pārvaldēm. Tāpat arī projektos, kuros paredzēta gan tehnikas un iekārtu pirkšana, gan būvniecība, nebūs noteikta dažāda atbalsta intensitāte, kā tas bija paredzēts iepriekš. Noteikumi arī precizē maksimālās attiecināmās izmaksas publiskā finansējuma aprēķināšanai galvenajiem būvju tipiem.

Ministru kabineta noteikumos “Valsts un Eiropas Savienības atbalsta Lauku attīstības programmas 2007.–2013.gadam pasākumam “Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)” piešķiršanas kārtība” noteikta kārtība, kādā piešķir ES atbalstu Lauku attīstības programmas 2007.–2013.gadam pasākumam “Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai”.

Atbalsta pasākuma mērķis ir veicināt nelauksaimnieciska rakstura uzņēmējdarbību vai nodarbinātību lauku teritorijā, attīstot alternatīvus ienākumu avotus un ienākumu līmeņa palielināšanos lauku reģionos. Ieviešot atbalsta pasākumus, tiks uzturēta lauku apdzīvotība un mazināsies lauku iedzīvotāju emigrācija uz pilsētām. Atbalsta pasākumu finansēs Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai ar Latvijas valsts līdzfinansējumu.

Noteikumi precizē atbalstāmo nozaru sarakstu, svītrojot no saraksta vairākas komercpakalpojumu nozares un datorprogrammēšanas, konsultēšanas un līdzīgus pakalpojumus.

Jau ziņots, ka lauksaimnieku pieteikšanās Lauku attīstības programmas 2007.–2013.gadam pasākumos “Lauku saimniecību modernizācija” un “Uzņēmumu radīšana un attīstība” notika no 2007.gada 3.septembra līdz 3.oktobrim. Savukārt pasākuma “Lauku saimniecību modernizācija” otrā kārta noritēja no šā gada 14.janvāra līdz 14.februārim. Projektu vērtēšanas maksimālais termiņš ir pieci mēneši.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!