• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par plašākām pilnvarām Valsts darba inspekcijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.2008., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174407

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas priekšsēdētāja tikšanos ar EDSO komisāru

Vēl šajā numurā

24.04.2008., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par plašākām pilnvarām Valsts darba inspekcijai

 

Lai cīnītos ar nelegālo nodarbinātību un mazinātu traumas un mirstību darba vietā, Valsts darba inspekcijai (VDI) jaunajā likumā paredzētas plašākas un precīzākas kontroles un uzraudzības funkcijas, norādīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisija.  

“Valsts darba inspekcijai līdz šim nereti nācies strādāt sasietām rokām, jo viņus atsevišķos celtniecības objektos varēja vienkārši neielaist. Jaunais likums darba inspektoriem dos plašākas pilnvaras, tostarp tiesības veikt pārbaudes arī privātpersonām piederošos būvobjektos,” uzskata Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Ja uzņēmumā pārkāptas darba aizsardzības prasības vai darba tiesisko attiecību normas un visi pārkāpumi noteiktajā termiņā nav novērsti, jaunais likumprojekts paredz VDI tiesības pilnībā vai daļēji apturēt uzņēmuma darbību. Bez iepriekšēja brīdinājuma to varēs darīt, ja vairāk nekā puse no strādājošajiem ir nodarbināti nelegāli vai arī konstatētie pārkāpumi rada draudus cilvēku dzīvībai.

Deputāti uzskata, ka jaunā likuma normas palīdzēs efektīvāk atklāt nelegālās nodarbinātības gadījumus, jo liela daļa cilvēku bez darba līguma strādā tieši privātos objektos. Tāpat likums mudinās darba devējus vairāk rūpēties par darba drošību savos uzņēmumos. Deputāti cer, ka tādējādi mazināsies nelaimes gadījumu skaits un to cilvēku skaits, kas gājuši bojā darba vietā.

Likumprojekts nosaka VDI funkcijas un uzdevumus, uzraudzības un kontroles jomas, VDI direktora pienākumus un tiesības, kā arī regulē citus jautājumus.

Sociālo un darba lietu komisijas deputāti 22.aprīlī atbalstīja izskatīšanai 2.lasījumā likumprojektu “Valsts darba inspekcijas likums”.

Pēc Labklājības ministrijas informācijas, VDI pērn atklājusi 2846 nelegāli nodarbinātus cilvēkus. Vairāk nekā puse no tiem strādājuši būvniecības nozarē, pārējie – galvenokārt kokapstrādē, tirdzniecībā un pakalpojumu jomā.

VDI pērn veikusi 13,5 tūkstošu uzņēmumu apsekojumu, gandrīz 4000 no tiem bijuši saistīti ar nereģistrētās nodarbinātības samazināšanu.

Pēc VDI informācijas, līdz šā gada 21.aprīlim darba vietā bojāgājuši 14 cilvēki un smagas traumas guvuši 70 darbinieki.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!