• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sociālās apdrošināšanas iemaksu apmēru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.2008., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174408

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas lēmumi

Par Aldi Laviņu

Vēl šajā numurā

24.04.2008., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sociālās apdrošināšanas iemaksu apmēru

 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija 22.aprīlī pirms otrā lasījuma atbalstīja priekšlikumu, kas uz pieciem gadiem paredz atcelt sociālās apdrošināšanas iemaksu objekta maksimālo apmēru.

Patlaban likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” nosaka, ka sociālās iemaksas jāveic no ienākumiem, kas nepārsniedz valdības noteiktu robežu. 2008.gadā tā ir 29,6 tūkstoši latu gadā. No ienākumiem, kas pārsniedz šo summu, sociālās iemaksas nav jāveic.

Komisijas atbalstītais priekšlikums paredz, ka no 2009.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 31.decembrim Ministru kabinets nenosaka iemaksu objekta maksimālo apmēru darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem.

Pēc Labklājības ministrijas aprēķiniem, likuma izmaiņas 2009.gadā budžetu papildinātu par 59 miljoniem latu, bet izdevumi sociālās apdrošināšanas pakalpojumu nodrošināšanai pieaugtu par 8,1 miljonu latu gadā.

Deputāti argumentē, ka daudzi cilvēki ar tik augstiem ienākumiem būtu gatavi veikt sociālās iemaksas no visiem ienākumiem, bet sociālās apdrošināšanas budžetā tas ienestu papildu ieņēmumus, ko varētu uzmantot pensiju palielināšanai un citu sociālās apdrošināšanas pakalpojumu finansēšanai.

Savukārt Labklājības ministrijas pārstāvji norādīja, ka šādas izmaiņas sākotnēji dos papildu budžeta ienākumus, bet pēc vairākiem desmitiem gadu tas budžetu var ietekmēt negatīvi, jo cilvēkiem, kas būs veikuši ļoti lielas sociālās iemaksas, pienāksies arī ļoti lielas pensijas, un budžeta izdevumi pēc 2040.gada palielināsies straujāk, nekā plānots patlaban.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!