• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Svētkos: Latvijas Pareizticīgās baznīcas Lieldienās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.2008., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174500

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrs: Par darba vizīti Amerikas Savienotajās Valstīs

Vēl šajā numurā

25.04.2008., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Svētkos: Latvijas Pareizticīgās baznīcas Lieldienās

 

Rīgas un visas Latvijas Pareizticīgās baznīcas metropolīts Aleksandrs

— Kristus Augšāmcelšanās svētkos Lieldienās:

Dievu mīlošiem draudžu ganiem, cienījamai mūku kārtai un visiem Latvijas
Pareizticīgās baznīcas uzticamajiem bērniem: “Svinam nāves nonāvēšanu, elles
sagraušanu, jaunas mūžīgas dzīves sākumu”
(Pashas kanona 7.dziesmas 2.tropārs)

 

 Kristus Augšāmcēlies!

Ar neizsakāmu prieku par augšāmcēlušos Kristu Pestītāju vēršos ar šiem vārdiem pie jums, mīļotie garīdznieki un diakoni, Dievu mīlošie inoki un inokiņas, labie ļaudis – visi Latvijas Pareizticīgās baznīcas uzticamie bērni!

Mēs atkal svinam Kristus Augšāmcelšanos, mēs no jauna pārdzīvojam gaismu nesošās Pashas nakts prieku, mēs līksmojam kopā ar eņģeļiem, un mūsu sirdis pārpilda svētku līksmība. Mēs svinam ne tikai vēsturisku tālas pagātnes notikumu, “mēs svinam diženo Augšāmcelšanās dienu kā nākamās dzīves priekšvēstnesi, dienu, kurā mēs saņemam nākamās mūžīgās dzīves apliecinājuma ķīlu” (Svt. Afanasijs Lielais, Pashas vēstījums 329.gadā).

Mūžīgai dzīvei un pestīšanai mūs aicina Kungs, uz to vērstas kristiešu domas un centieni, šim mērķim ir jāpakārto visa mūsu dzīve. Ar Savu Vienpiedzimušo Dēlu, kurš šodien Augšāmcēlies, Dievs sagatavojis mums labumus, “ko acs nav redzējusi un auss nav dzirdējusi, un kas neviena cilvēka sirdī nav nācis” (1 Kor. 2, 9).  

“Dižena un svēta ir mūsu Pasha: Dieva Vārds, Gaisma, Dzīvība, Gudrība un Spēks! Mēs svinam pašu augšāmcelšanos, nevis gaidas, bet piepildījušos notikumu, kurš ir samierinājis visu pasauli...” (Svt. Gregorijs Teologs, Svētās Pashas sprediķis). Dzīvudarošā Kristus Augšāmcelšanās diena sev līdzi nes tik daudz prieka, ka piepilda visus un visu – visu pasauli, redzamo un neredzamo.

Mani mīļotie! Ar Kristus Augšāmcelšanos uzvarēti lāsti un grēks, nonāvēta pati nāve un pār ļaudīm izstiepta Kunga svētījošā labā roka.

Kristus Augšāmcēlies un “Svētajā Garā atklājies kā Dieva Dēls spēkā” (Rom. 1, 4). Beigušies pazemošanas laiki, kuros Viņš cieta mūsu dēļ. Gaisma, atspīdējusi no Dzīvībasdevēja Kristus kapa, apspīdēja zemi.

Baudīsim šos svētku Svētkus un svinību svinības un piepildīsimies ar prieku par Augšāmcēlušos Kungu!

Šajā gaismu nesošajā un pestījošajā dienā sveiksim Viņu ar slavas vārdiem, kuri plūst no mūsu pateicīgajām un mīlošajām sirdīm: “O dievišķie, o, mīļie, o saldie Tavi vārdi! Tu patiesi solījies būt ar mums līdz laika galam, Kristu, tas mums ir cerības pamats, ticīgie, priecāsimies!” (Pashas kanona 9.dziesmas 1.tropārs).  

“Tagad viss gaismas piepildījies, debesis un zeme, un pazeme, lai svin visa radība Kristus celšanos, kurā stiprinās” (Pashas kanona 3.dziesmas 1.tropārs).

Šajā “izredzētajā un svētajā dienā” vēršos pie jums visiem, mani dārgie – “esiet līksmi, topiet pilnīgi, iepriecinājieties savā starpā, esiet vienprātīgi, turiet mieru; tad mīlestības un miera Dievs būs ar jums” (2 Kor. 13, 11).

Ar Pashas skūpstu sveicu visu manu mīļoto Vislatvijas draudzi un lūdzos visa laba Devēju Kungu un mūsu Vissvēto Dievadzemdētāju un Mūžamjaunavu Mariju, lai ikviens no jums top stiprināts pareizticībā, patiesā dievbijībā, īstenā mīlestībā, lai mēs visi kļūtu mūžīgās dzīves mantinieki, jo Kristus patiesi Augšāmcēlies!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!