• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par orgānu ziedošanu un transplantāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.2008., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174505

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas satelītnavigācijas sistēmu "Galileo"

Vēl šajā numurā

25.04.2008., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par orgānu ziedošanu un transplantāciju

 

“Orgānu un donoru trūkuma samazināšana ir galvenais uzdevums, kas ES dalībvalstīm jārisina saistībā ar orgānu transplantāciju,” norādīts 22.aprīlī pieņemtajā Eiropas Parlamenta ziņojumā. Deputāti uzsver: deficītu palīdzētu novērst dalībvalstu koordinācija, vienlaikus nedrīkst pieļaut, ka orgānu var uzskatīt par preci. Pārstādīšanā jāgarantē drošība gan donoram, gan orgāna saņēmējam.

Cilvēku orgānu transplantācija glābj daudzas dzīvības un pēdējos gados tiek veikta arvien biežāk. To pacientu skaits, kas gaida rindā, Eiropā pieaug straujāk nekā ziedoto orgānu skaits. Eiropā gaidīšanas sarakstos iekļauti vairāk nekā 60 000 pacientu.   

“Ir pienācis laiks ES pilsoņiem rīkoties, mobilizējot esošos resursus, koordinēt, apmainīties ar labāko praksi, veicināt sabiedrības izpratni, izrādīt altruismu, kļūt pašiem par donoriem,” debatēs uzsvēra ziņojuma sagatavotājs Adamoss Adamu (Eiropas Apvienotā kreiso un Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku konfederālā grupa).

 

Nedrīkst pieļaut tirdzniecību

Deputātu skatījumā viens no pamatprincipiem cilvēku orgānu pārstādīšanā – ziedošanai jāsaglabā stingri nekomerciāls raksturs.   

“Orgānu ziedošana finansiālu apsvērumu dēļ degradē orgāna dāvinājumu, padarot orgānu par preci, un tādējādi ir cilvēka cieņas pārkāpums,” uzsver deputāti.

Jebkura atlīdzība, pēc deputātu domām, jāierobežo kā kompensācija par izdevumiem un neērtībām, ko radījusi ziedošana.

Deputāti aicina dalībvalstis apkarot “transplantātu tūrismu”, lai nepieļautu, ka nabadzīgākie un neaizsargātākie donori kļūst par orgānu tirdzniecības upuriem. Dalībvalstīm ieteikts izstrādāt tiesību normas, kas kavētu apdrošinātājus atmaksāt izdevumus par nelegālu orgānu transplantāciju.  

“Mēs visi zinām – bagāti tūristi no rietumiem izmanto nabadzīgāko valstu izcelsmes cilvēku ekonomiskās vajadzības,” debatēs norādīja ziņojuma autors.

Ziņojumā arī uzsvērts, cik svarīgi ir palielināt sabiedrības informētību par orgānu ziedošanu un transplantāciju, kas var uzlabot orgānu pieejamību. Vienlaikus Parlaments uzsver, ka ir jārespektē personas brīva izvēle ziedot vai neziedot orgānu un orgāna ziedošana ir jāuzskata par viena cilvēka dāvanu otram.

 

Dalībvalstu sadarbība

“Eiropas līmeņa sadarbība varētu sniegt acīmredzamas priekšrocības, īpaši mazajām dalībvalstīm,” uzsvērts ziņojumā. Parlaments aicina Eiropas Komisiju veicināt šādu dalībvalstu apvienību veidošanos.

Deputāti arī atbalsta ideju katrā valstī izveidot transplantācijas palīdzības telefona līniju ar numuru, uz kuru 24 stundas diennaktī atbildētu apmācīti un pieredzējuši profesionāļi, ātri sniedzot atbilstošu precīzu medicīnisku un juridisku informāciju.

 

Jāmazina risks

Deputāti atzīst, ka ir ārkārtīgi svarīgi nodrošināt orgānu ziedošanas un transplantācijas kvalitāti un drošību: tas samazinātu risku un transplantācijas blaknes, kā arī varētu ietekmēt orgānu pieejamību. Deputāti aicina Eiropas Komisiju palīdzēt dalībvalstīm šajā jomā uzlabot valsts tiesību aktus, tomēr neradot negatīvu ietekmi uz pārstādāmo orgānu pieejamību.

 

Kas darīts ES mērogā?

Pašlaik ES vienotu standartu vai sistēmas orgānu pārstādīšanas jomā nav. Ir spēkā asins, audu un šūnu drošības standarti. Nākotnē varētu tikt izstrādāta arī līdzīga direktīva par donoru orgāniem, pirms tam veicot nopietnu ietekmes novērtējumu.

Pēc deputātu domām, šādai direktīvai “vajadzētu papildināt un stiprināt dalībvalstu centienus izveidot aktīvu un efektīvu koordinācijas metodi”. Tomēr tai nevajadzētu “apdraudēt pastāvošās atzītās prakses” vai “ietvert prasības, kuru rezultātā potenciālo un faktisko donoru skaits samazinātos”.

Ziņojumam nav saistošs spēks, bet tas izsaka Eiropas Parlamenta kopīgo oficiālo viedokli.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!