• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas satelītnavigācijas sistēmu "Galileo". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.2008., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174506

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas vīzu pieejamību

Vēl šajā numurā

25.04.2008., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas satelītnavigācijas sistēmu “Galileo”

 

Eiropas Parlaments 23.aprīlī atbalstīja regulu, kas Eiropas Savienībai ļauj jau šogad sākt Eiropas patstāvīgās satelītu navigācijas programmas “Galileo” pirmo  – izvietošanas – posmu. “Galileo” radīta tikai civiliem mērķiem un būs pilnīgi neatkarīga no citām satelītu navigācijas sistēmām.

Ar ES Padomi dalībvalstu pārstāvjiem panākto vienošanos par regulu Eiropas Parlaments 23.aprīlī atbalstīja ar 607 balsīm par, 36 pret, 8 atturoties. Izvietošanas posms ilgs līdz 2013.gadam, un šajā laikā paredzēts pabeigt “Galileo” infrastruktūras izveidi, izvietojot ap zemeslodi 30 satelītus un globālu zemes staciju tīklu. ““Galileo” būs pirmā kopīgā Eiropas infrastruktūra,” norādīja ziņojuma autore, Eiropas Parlamenta deputāte Etelka Bari-Pataki, uzsverot, ka sistēma nav konkrētas dalībvalsts vai kompānijas, bet kopīga Eiropas programma.

Pieņemtā regula nosaka Eiropas satelītu radionavigācijas programmu “Galileo” un signālu kvalitātes uzlabošanai domātā EGNOS un drošības prasības un to, ka infrastruktūru projektus īstenos uzņēmumi, ko izvēlēsies ar publiskā iepirkuma procedūru. Sistēmu pārvaldīs Eiropas Komisija kopā ar Eiropas Globālās navigācijas satelītu sistēmas (GNSS) uzraudzības iestādi.

Vienošanās atspoguļo vairumu Eiropas Parlamenta atbildīgās Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejas izvirzīto prasību, kam piekrita ES Padome.  

 

Piekļuve tehnoloģijām

Saskaņā ar vienošanos Eiropas Komisijai būs jāsagatavo pasākumi, lai nodrošinātu kontroli pār piekļuvi tehnoloģijām. Dalībvalstīm savukārt jāizstrādā stingri drošības noteikumi par klasificētās, ar “Galileo” saistītās ES informācijas aizsardzību.   

Riska gadījumā, kāds varētu rasties Eiropas Savienības vai tās dalībvalstu drošībai, regula paredz vienotu rīcību saskaņā ar ES Kopējās ārējās un drošības politiku.

 

Publiskā iepirkuma procedūras

Lai novērstu ilgtermiņa atkarību no viena piegādātāja vai ļaunprātīga dominances stāvokļa izmantošanu, vienam produktam paredzēts izraudzīties divus dažādus piegādātājus. Šādas prasības izvirzīja Eiropas Parlamenta Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komiteja.

Lai garantētu godīgu konkurenci, deputāti arī panāca, ka vairāk apakšuzņēmuma līgumu jāslēdz ar piegādātājiem, kas nepieder galvenā līgumslēdzēja grupai: vismaz 40% no kopējās šāda veida līgumu vērtības.

 

Izmaksas un cenas

Investējot “Galileo” 3,4 miljardus eiro, ES būs visu sistēmas aktīvu īpašniece. Dalībvalstis, trešās valstis un starptautiskas organizācijas varēs sniegt papildu finansējumu. Tieši finansējuma dēļ projekta īstenošana aizkavējās par pieciem gadiem salīdzinājumā ar sākotnējo plānu.

Eiropas Komisija pirms izvietošanas fāzes beigām, 2010.gadā, iesniegs priekšlikumus, kā projektu finansēt tālāk. Regula noteiks: to darot, jānodrošina, ka patērētājs saņem augstas kvalitātes pakalpojumus par godīgām cenām.

 

Patstāvīga Eiropas sistēma  

Eiropas radio satelītnavigācijas politikas mērķis ir nodrošināt divas satelītnavigācijas sistēmas ar divām programmām: EGNOS un “Galileo”. “Galileo” programmas mērķis ir izveidot pirmo pasaules mēroga radio satelītnavigācijas un pozicionēšanas infrastruktūru, īpaši izstrādātu civilām vajadzībām, un pilnīgi neatkarīgu no citām sistēmām. EGNOS mērķis – uzlabot jau esošo satelītnavigācijas sistēmu signālu kvalitāti.

Pašlaik pasaulē ir divas satelītu navigācijas sistēmas: ASV (GPS) un Krievijas (GLONASS). Abas izveidoja militārie dienesti, taču tikai ASV sistēma tiek sekmīgi izmantota civilajām vajadzībām.

Pirmais sistēmas satelīts GIOVE-A tika palaists 2005.gada decembrī, un svētdien, 27.aprīlī, no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā tiks palaists nākamais satelīts GIOVE-B.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!