• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sankciju pastiprināšanu pret Birmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.2008., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174508

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

25.04.2008., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sankciju pastiprināšanu pret Birmu

 

24.aprīlī ar 551 balsi par, 7 pret un 8 atturoties pieņemtajā rezolūcijā par Birmu Eiropas Parlaments prasa atsākt un pastiprināt Eiropas Savienības sankcijas pret Birmu. Birmas militārā hunta gatavojas 10.maijā rīkot referendumu par jauno konstitūciju, kas paredz nesamērīgas pilnvaras militārpersonām. Deputāti rezolūcijā arī prasa nekavējoties atbrīvot vairāk nekā 1800 politieslodzīto, tostarp Nobela Miera prēmijas laureāti un Saharova balvas ieguvēju Aung San Suu Kyi.

Saskaņā ar jauno konstitūciju ceturtā daļa vietu abās parlamenta palātās ir paredzēta militārpersonām. Valsts bruņoto spēku virspavēlniekam ir tiesības jebkurā brīdī pārtraukt konstitūcijas piemērošanu. Valsts amatpersonas nevar sodīt par pārkāpumiem, kas veikti, atrodoties amatā, un prezidenta vēlēšanās nav iespējas balotēties kandidātiem, kura dzīvesbiedrs vai bērns ir ārvalstnieks.

Tā kā Birmas pilsoņiem nav demokrātisko pamattiesību, kas viņiem ļautu rīkot konstitūcijas teksta atklātu apspriešanu un pēc tam brīvi izteikties referendumā, Eiropas Parlaments rezolūcijā norāda, ka konstitucionālā referenduma procesā nav ievērota demokrātiskā leģitimitāte.  

Parlaments rezolūcijā mudina Eiropas Savienības Padomi atjaunot un paplašināt ES sankcijas: ierobežot piekļuvi starptautiskiem banku pakalpojumiem uzņēmumiem, kas pieder militārpersonām, un uzņēmējdarbībai, kas cieši saistīta ar militāro jomu; ierobežot atsevišķu ģenerāļu un viņu tuvāko ģimenes locekļu iespējas izmantot ES privātās uzņēmējdarbības iespējas, veselības aprūpi, iespējas iepirkties un izglītot savus bērnus; konsekventi aizliegt veikt jebkāda veida finanšu darījumus atsevišķām personām un organizācijām.

Deputāti prasa nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot politiskos oponentus un visus vairāk nekā 1800 politieslodzītos, tostarp Aung San Suu Kyi, Eiropas Parlamenta 1990.gada Saharova balvas un 1991.gada Nobela Miera prēmijas laureāti.

Birmas režīma pārstāvjiem Parlaments prasa sniegt informāciju par visiem 2007.gada septembra budistu mūku un demokrātijas aizstāvju protestu apspiešanas laikā cietušajiem un pazudušajiem cilvēkiem, tostarp darīt zināmu pazudušo mūku un mūķeņu atrašanās vietu.

Deputāti rezolūcijā prasa arī ES aktīvi cīnīties par vispasaules ieroču embargo noteikšanu Birmai. Parlaments norāda, ka ES ieroču embargo nav efektīvs, jo Birmas militārā valdība militārās preces iegādājas Ķīnā, Krievijā un Indijā.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!