• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides ministrs: Tiekoties ar Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.2008., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174518

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

25.04.2008., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides ministrs: Tiekoties ar Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjiem

 

24.aprīlī vides ministrs Raimonds Vējonis tikās ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvjiem, lai pārrunātu aktuālos sadarbības jautājumus vides jomā. Tikšanās gaitā apspriesti tādi jautājumi kā ūdenssaimniecība, atkritumu saimniecība, īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, klimata pārmaiņas.

Vides ministrs informēja, ka 2008.gada 16.aprīlī stājās spēkā likums “Grozījumi Atkritumu apsaimniekošanas likumā”, un aicināja pašvaldības, kuras to vēl nav izdarījušas, pieņemt savus saistošos noteikumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, lai varētu pilnībā realizēt Atkritumu apsaimniekošanas likumā un likumā “Par pašvaldībām” noteikto kompetenci sadzīves atkritumu apsaimniekošanas jomā. Savukārt pašvaldībām, kuras jau ir pieņēmušas saistošos noteikumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, būtu ieteicams pārskatīt savus saistošos noteikumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, ņemot vērā minētās likuma normas un to, ka Atkritumu apsaimniekošanas likumā izdarītie grozījumi būtiski ietekmē sadzīves atkritumu apsaimniekošanas norises un nosaka vairākas jaunas prasības sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmas organizēšanā.

Pašvaldībām būtu jāpievērš uzmanība, lai publisko iepirkumu konkursa darba uzdevumā un ar izraudzīto apsaimniekotāju noslēgtajā līgumā par sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu un uzglabāšanu būtu iekļauta prasība, ka apsaimniekotājs sniedz šos pakalpojumus visiem attiecīgās pašvaldības administratīvās teritorijas vai sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonas iedzīvotājiem par vienādu samaksu.

Joprojām aktuāls jautājums ir īpaši aizsargājamo dabas teritoriju (ĪADT) un mikroliegumu izveides un apsaimniekošanas jautājumi, pirmkārt dabas aizsardzības plānu izstrāde, jo šīm teritorijām jāparedz attiecīgs apsaimniekošanas finansējums, kur vajadzīgais bieži vien atšķiras no plānotā. Kopš 2007.gada aprīļa ir apstiprināts 21 dabas aizsardzības plāns. Pašreiz vidēji gadā dabas aizsardzības plānu skaits (aptuveni 30 plāni tiek izstrādāti, aptuveni 20 plāni apstiprināti) ir optimāls gan no uzraudzības, gan no plānu izstrādātājfirmu kapacitātes viedokļa. Tā kā apstiprinātais dabas aizsardzības plāns ir obligāts priekšnosacījums finansējuma iegūšanai no dažādiem fondiem un projektiem, tādēļ ir pašvaldības, kas aktīvi iesaistās finansējuma piesaistē, piemēram, Zemgales plānošanas reģiona iniciētais projekts, kas plāno finansējuma piesaisti sešu ĪADT dabas aizsardzības plānu izstrādei.

Šogad ir plānots arī sākt zemes atpirkšanu īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos. 2008.gadā atbilstoši likumam “Par valsts budžetu 2008.gadam” zemes atpirkšanai ir paredzēts 500 000 latu (kompensāciju mehānisma par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās realizācijai). Zemes atpirkšanu administrēs Dabas aizsardzības pārvalde.

Šā gada martā un aprīlī Vides ministrija organizēja sanāksmes piecos Latvijas plānošanas reģionos ar pašvaldībām, kuru teritorijās atrodas īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, lai informētu pašvaldības par dabas aizsardzības sistēmas, t.sk. “Natura 2000” apsaimniekošanas, attīstību valstī un vienotos par darba grupas izveidi “Natura 2000” aizsargājamo teritoriju pārvaldes un apsaimniekošanas jautājumu kopīgai risināšanai.

Vides ministrija ir aicinājusi rajona padomes deleģēt pašvaldību pārstāvjus, kā arī deleģēt plānošanas reģionu pārstāvjus minētajai darba grupai Eiropas nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju “Natura 2000” apsaimniekošanā. Pārstāvjus lūgts deleģēt līdz šā gada 6.maijam.

 

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!