• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas ieguldījumu austrumu kaimiņu attīstībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2008., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174770

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Uzbekistānas starpvaldību komisijas sēdi

Vēl šajā numurā

30.04.2008., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas ieguldījumu austrumu kaimiņu attīstībā

 

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš uzskata, ka Latvijai ir būtiski jāpalielina attīstības sadarbībai piešķirtā finansējuma apjoms, lai līdz 2010.gadam sasniegtu ES Ārējo attiecību padomes secinājumos noteiktos 0,17% no nacionālā kopprodukta. Šādu viedokli ārlietu ministrs pauda konferencē “Eiropas kaimiņu politikas ieguldījums austrumu kaimiņu attīstībā”.

Uzrunājot konferences dalībniekus, M.Riekstiņš norādīja, ka nozīmīgs ārpolitikas instruments, ko ES dalībvalstis izmanto nacionālajā līmenī, sniedzot atbalstu saviem kaimiņiem, ir attīstības sadarbība. Ministrs atzīmēja, ka jāvairo sabiedrības izpratne par Latvijas palīdzības nozīmi, kā arī attīstības sadarbības loma Eiropā un pasaulē.

Tajā pašā laikā ministrs uzsvēra, ka Latvijai, sniedzot savu ieguldījumu ES austrumu kaimiņu attīstībā, būtu svarīgi koncentrēties uz iespējami konkrētākām sadarbības jomām, izvairoties no sadrumstalotas un līdz ar to neefektīvas resursu izmantošanas. Kā pozitīvus paraugus šajā ziņā M.Riekstiņš minēja gan sadarbības modeli starp Latvijas un Gruzijas centrālajām vēlēšanu komisijām, mūsu robežsargu pieredzes nodošanu ieinteresētajām kaimiņvalstīm, sadarbību pašvaldību līmenī, kā arī nozarēs, kurās Latvija ir sasniegusi ievērojamu profesionalitātes un ekspertīzes līmeni Eiropas Savienības valstu vidū.

Runājot par Baltijas valstu prioritātēm Eiropas kaimiņu politikas kontekstā, ministrs atzīmēja, ka rīcība orientēta galvenokārt uz austrumu kaimiņiem, ko var pamatot gan ar ģeogrāfisko tuvumu, gan zināšanām šajā reģionā. M.Riekstiņš kā nozīmīgu faktoru akcentēja Latvijai doto uzticības kredītu no to austrumu kaimiņvalstīm, kuras izvēlējušās virzību pa Eiropas ceļu un saskata Latvijā un Baltijas valstīs kopumā pierādījumu veiksmīgam reformu iznākumam.

Ministrs norādīja, ka Eiropas Komisijas aprīļa sākumā izplatītie progresa ziņojumi par rīcības plānu izpildi katrā no kaimiņvalstīm uzskatāmi demonstrē valstu atšķirības gan izejas pozīcijās, gan reformu procesu īstenošanā. “Latvijai sarunās ar nākamo ES prezidentūru jāieņem austrumu kaimiņvalstu “advokāta” loma,” uzsvēra M.Riekstiņš.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!