• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par principiālām izmaiņām iecietības veicināšanas programmā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2008., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174774

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Par ES budžeta pārskatīšanas sabiedrisko apspriešanu

Vēl šajā numurā

30.04.2008., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par principiālām izmaiņām iecietības veicināšanas programmā

 

Tiesībsargs Romāns Apsītis neatbalsta izmaiņas, kas veiktas programmā iecietības veicināšanai 2009.–2013.gadam, kā rezultātā no dokumenta svītrotas konkrētas diskriminācijas pazīmes. Tas, ka programmā netiek minētas konkrētas grupas, pret kurām tiek pausta neiecietība, padara to par deklaratīvu un neefektīvu dokumentu.

“Programma iecietības veicināšanai jāveido konkrēta, pamatota un efektīva. Savukārt diskriminācijas pazīmju svītrošana no šā dokumenta ierobežo iespējas nākotnē, balstoties uz programmu, veikt noteiktus pasākumus, lai novērstu neiecietību. Tā var izpausties kā aizskaršana, diskriminācija vai pat vardarbība pret konkrētu sabiedrības grupu pārstāvjiem,” norāda tiesībsargs.

Viņš uzsver, ka, veidojot programmu, ir jāapzina tās sabiedrības grupas, pret kurām visvairāk izpaužas neiecietība, jākonstatē šīs izpausmes un jāizstrādā pasākumu komplekss, kas efektīvi uz to reaģētu. Iecietība ir saistīta ar cilvēka attieksmi, publisko vidi, tiesisko regulējumu un aizsardzības iespējām, tādēļ programmā būtu jāmin visi šie jautājumi.

Tiesībsarga biroja pārstāvis piedalījās arī darba grupā programmas iecietības veicināšanai izstrādei, un nav piekritis diskriminācijas pazīmju svītrošanai no programmas. Ja reliģisko grupu pārstāvju spiediens ir bijis viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc diskriminācijas pazīmes svītrotas no šā dokumenta, var tikt apšaubīts arī valsts un baznīcas šķirtības princips, kas noteikts Satversmē. Politikas dokumentu veidošanā ir jāiesaista pēc iespējas plašāka sabiedrības pārstāvība un dažādas grupas.

Tiesībsarga biroja, kas pārņēma Valsts cilvēktiesību biroja funkcijas, pieredze liecina, ka iedzīvotāji arvien biežāk sūdzas par nepamatotu atšķirīgu attieksmi un diskrimināciju dažādos gadījumos. 2006.gadā saņemtas 64 rakstiskas sūdzības un sniegtas 238 mutiskas konsultācijas, savukārt 2007.gadā – 112 rakstiskas sūdzības un 192 mutiskas konsultācijas par dažādiem diskriminācijas jautājumiem.

 

Tiesībsarga biroja Informācijas un komunikācijas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!