• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par finansējuma problēmu Priekules slimnīcai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2008., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174795

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem Saeimas kārtības rullī

Vēl šajā numurā

06.05.2008., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par finansējuma problēmu Priekules slimnīcai

 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija 30.aprīlī skatīja jautājumu par plānoto finansējuma pārtraukšanu Priekules slimnīcai, kas faktiski nozīmētu, ka Priekules un apkārtnes iedzīvotāji tajā vairs nevarētu saņemt neatliekamo medicīnisko palīdzību un citus pakalpojumus.  

“Veselības ministrijas ierēdņi mūs šodien nespēja pārliecināt, ka pakalpojumu likvidēšana Priekules slimnīcā ļaus ietaupīt valsts naudu un nesīs kādas ērtības Liepājas rajona iedzīvotājiem. Tieši otrādi – priekuliešiem tas nozīmētu neatliekamo palīdzību saukt no gandrīz 50 kilometrus attālās Liepājas un uz slimnīcu doties pa izdangātu ceļu. Pa tādu ceļu, ka apendicīts slimniekam būs plīsis jau pie Grobiņas,” pauda komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Saskaņā ar veselības aprūpes sistēmas māsterplānu Priekules slimnīcu līdz 2010.gadam plānots apvienot ar Liepājas reģionālo slimnīcu. Savukārt Priekulē paliktu aprūpes slimnīca, kur ārstu palīdzība nebūtu pieejama 24 stundas diennaktī un nebūtu pieejami arī dzemdību pakalpojumi. Slimnīca varētu piedāvāt tikai plānveida operācijas, nevis neatliekamo palīdzību.

Deputāti pauda neizpratni, kādēļ jālikvidē dzīvotspējīga slimnīca, kura sniedz, piemēram, augstas kvalitātes pakalpojumus dzemdībās. Par to liecina fakts, ka daudzas liepājnieces izvēlas dzemdēt nevis savā pilsētā, bet brauc tieši uz Priekuli. Slimnīca dod darbu 145 cilvēkiem, un tās reorganizācija Priekulē radītu arī tādas sociālās problēmas, kas diezin vai atsvērtu potenciālos nākotnes ieguvumus, secināja komisija.

Sēdē noskaidrojās, ka stacionāro pakalpojumu finansēšanas pārtraukšanu Veselības ministrija (VM) ar atbildīgo pašvaldību – Liepājas rajona padomi –- patiesībā nav saskaņojusi, lai gan tas bija jāizdara, un VM ir paudusi, ka tas ir izdarīts. “Faktiski ministrija iesaistītos ir apzināti maldinājusi, un tas ir ļoti nopietni,” norādīja A.Barča.

VM valsts sekretāra vietnieks Rinalds Muciņš skaidroja, ka šādus jautājumus ar pašvaldībām saskaņot ir ļoti grūti. Viņš apgalvoja, ka labprāt atbalstītu lokālo slimnīcu uzturēšanu katrā vietā, kur ir vairāk par 25 tūkstošiem iedzīvotāju, taču finansiālo apsvērumu dēļ tas nav iespējams. Viņš izteica šaubas, vai Priekules slimnīca ar esošajiem cilvēku resursiem spēj nodrošināt kvalitatīvu neatliekamo palīdzību visu diennakti, un skaidroja, ka šajā slimnīcā no 100 gultasvietām aizņemtas vidēji tikai 57, kas ir salīdzinoši zems rādītājs. Slimnīcas apvienošana tūlītēju ekonomisku ieguvumu nedotu, taču ļautu uzlabot pakalpojumu kvalitāti Liepājā un neprasītu papildu valsts dotācijas pakalpojumu uzturēšanai, kā tas ir tagad.

Komisijas deputāti nolēma lūgt situācijas skaidrojumu veselības ministram, kā arī apmeklēt reģionu slimnīcas, lai klātienē iepazītos ar slimnīcu tīkla optimizācijas plusiem un mīnusiem. “Iespējams, deputātiem būs jāizmanto savas tiesības pievilkt bremzes māsterplānam,” norādīja komisijas priekšsēdētāja.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!