• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Piedaloties neformālā valstu vadītāju sanāksmē Austrijas pilsētā Grācā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2008., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174825

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents: Piedaloties 4.Maija svētkos un saņemot Latvijas valsts augstākos apbalvojumus

Vēl šajā numurā

06.05.2008., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Piedaloties neformālā valstu vadītāju sanāksmē Austrijas pilsētā Grācā

 

29.aprīlī Valsts prezidents Valdis Zatlers piedalījās Araijošas grupas neformālajā valstu vadītāju sanāksmē Grācā, kā arī divpusējās sarunās tikās ar Austrijas prezidentu Heincu Fišeru.

Neformālā galotņu tikšanās sākās ar oficiālo augsto viesu sagaidīšanas ceremoniju Grācas pilī, kurai sekoja pirmā darba sesija.

Pirmā valstu vadītāju darba sesija “Eiropas perspektīvas Lisabonas līguma gaismā” bija veltīta diskusijām par aktualitātēm un izmaiņām ārpolitikas veidošanā, kas Eiropas Savienības dalībvalstis sagaida līdz ar Lisabonas līguma spēkā stāšanos.

Valsts prezidents diskusijā akcentēja mazo valstu intereses Eiropas ārpolitikas dienesta veidošanas procesā un aicināja diskutēt par mehānismu, kā panākt kvalitatīvu katras dalībvalsts interešu pārstāvniecību ES, veidojot kopējas ārpolitiskās nostādnes attiecībā uz trešajām valstīm. 

“Eiropai jāspēj runāt vienā balsī ar trešajām valstīm, bet tajā pašā laikā mums, katras dalībvalsts prezidentiem, jāspēj saviem cilvēkiem mājās skaidri likt manīt, ka mūsu valstu nacionālās intereses ir ņemtas vērā. Man kā Latvijas prezidentam ir svarīgi, lai brīdī, kad Eiropa vienā balsī runā ar Krieviju, saviem pilsoņiem varu ar pārliecību teikt, ka arī Latvijas nacionālās intereses šajā dialogā ir ņemtas vērā,” diskusijā teica V.Zatlers.

Tāpat Valsts prezidents, runājot par Eiropas kopējo ārlietu dienestu, uzsvēra, ka Latvija būtu ieinteresēta, lai dienests tiktu veidots iespējami kompakts, darbotiesspējīgs un efektīvs, kā arī lai jau no pašiem pirmsākumiem tajā būtu sava vieta mazo valstu pārstāvjiem.

Pārrunājot līguma ratifikācijas gaitu dalībvalstīs, Valsts prezidents uzsvēra, ka katras valdības uzdevums ir skaidrot sabiedrībai, kādi būs ieguvumi līdz ar Lisabonas līguma stāšanos spēkā un ko līguma nestie jauninājumi nozīmēs katram Eiropas Savienības pilsonim.

Pēc pirmās darba sesijas valstu vadītāji apmeklēja Grācas Domu, kā arī iepazinās ar laikmetīgās mākslas izstādi “Thyssen-Bornemisza Art Contemoporary”.

Pirmās darba dienas noslēgumā notika V.Zatlera un Austrijas prezidenta Heinca Fišera divpusējā tikšanās. Tās gaitā amatpersonas pārrunāja abu valstu divpusējās attiecības, īpašu uzmanību pievēršot tieši ekonomiskajiem jautājumiem, tajā skaitā apmainījās viedokļiem, kā globālā ekonomiskā stagnācija ietekmējusi katras valsts ekonomiskās izaugsmes prognozes. Tāpat apspriesta divpusējās sadarbības intensificēšana tūrismā un kultūrā.

Sarunas gaitā amatpersonas pārrunāja arī aktuālos starptautiskās politikas jautājumus un sadarbību starptautisko organizāciju ietvaros, piemēram, ANO. Tāpat amatpersonas apsprieda Lisabonas līguma ratifikācijas gaitu abās valstīs un turpmāku Eiropas Savienības paplašināšanās procesu.

Sarunas noslēgumā Valsts prezidents norādīja, ka kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas nav notikusi neviena Austrijas prezidenta valstsvizīte mūsu valstī, un uzaicināja Austrijas kolēģi šādā vizītē.

 

30.aprīlī Valsts prezidents Valdis Zatlers piedalījās neformālajā valstu vadītāju sanāksmē Grācā un divpusējās sarunās tikās ar Polijas prezidentu Lehu Kačiņski.

Neformālās galotņu tikšanās otrās dienas sesija “Eiropas ārlietu un drošības politikas jautājumi” bija veltīta diskusijām par Eiropas Savienības drošības politikas aktualitātēm un turpmāko sadarbību dažādu starptautisko organizāciju starpā, kā sekmējot stabilitāti un drošību atsevišķos pasaules reģionos, tā arī novēršot jaunus globālos draudus kopumā.

Valsts prezidents diskusijā runāja par jaunajiem draudiem, ar kuriem jāsaskaras ES valstīm, kā piemēru minot kiberapdraudējumu. Tāpat V.Zatlers runāja par nepieciešamību rast racionālāko un efektīvāko civilo un militāro misiju mijiedarbības mehānismu, jo tikai tā iespējams runāt par drošību un stabilitāti ilgtermiņā.

Valstu vadītāju kopīgajā noslēguma preses konferencē Valsts prezidents runāja par ES nākotnes izaicinājumiem drošības un ārējās politikas veidošanas jautājumos, kā arī nepieciešamību palielināt ES kā globālā spēlētāja ietekmi dažādu konfliktu risināšanas procesā. Tāpat Valsts prezidents norādīja, ka nepieciešams vienots un stingrs Eiropas Savienības atbalsts Gruzijai, lai nepieļautu situācijas eskalāciju Abhāzijā. “Mūsu pienākums ir atbalstīt Gruziju, nepieļaujot jaunu konflikta zonu rašanos Eiropā,” teica V.Zatlers.

Pēc valstu vadītāju neformālās sanāksmes notika Valsts prezidenta Valda Zatlera un Polijas prezidenta Leha Kačiņska divpusējā tikšanās. Tās gaitā amatpersonas pārrunāja abu valstu divpusējās attiecības, īpašu uzmanību pievēršot tieši NATO paplašināšanās jautājumiem, kā arī situācijai Gruzijā.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!