• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Augstākās tiesas un Satversmes tiesas finanšu revīziju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.2008., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174866

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija

Viedoklis par Saeimas priekšlaicīgu vēlēšanu mehānisma pilnveidošanu

Vēl šajā numurā

07.05.2008., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole:
Par Augstākās tiesas un Satversmes tiesas finanšu revīziju

 

Valsts kontrole ir veikusi finanšu revīziju un sniegusi atzinumus par Latvijas Republikas Augstākās tiesas (AT) un Satversmes tiesas (ST) 2007.gada finanšu pārskatiem. Revīzijās netika konstatētas būtiskas neatbilstības finanšu pārskatu sagatavošanā, tomēr tika atklātas nepilnības.

Likums par tiesu varu paredz, ka tiesnesi var prēmēt atbilstoši darba ieguldījumam, tomēr likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” ir noteikti valsts amatpersonas darbības ierobežojumi.

Valsts kontrole konstatēja, ka gan ST, gan AT ir noteiktas prēmēšanas procedūras, tomēr abu institūciju izveidotās premēšanas sistēmas nenodrošina likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” prasību izpildi un līdz ar to pastāv risks, ka Satversmes tiesas un Satversmes tiesas priekšsēdētājs var nonākt interešu konflikta situācijā.

Finanšu revīzijā ST, izlases veidā pārbaudot grāmatvedības uzskaites datus, netika konstatēti citi ārējo vai iekšējo normatīvo aktu pārkāpumi vai nepilnības iekšējās kontroles sistēmā.

Savukārt AT tika konstatēts, ka ar priekšsēdētāja rīkojumu apstiprinātā AT priekšsēdētāja prēmēšanas kārtībā priekšsēdētāja vietniekiem ir noteikts parakstīt rīkojumus par viņa prēmēšanu, taču AT priekšsēdētāja vietnieki tos ir parakstījuši laikā, kad viņš nav atradies prombūtnē un ar rīkojumu nav noteicis sevi aizstāt, tādējādi nav ievērotas likuma “Par tiesu varu” prasības.

Līdzās iespējamam interešu konfliktam Augstākajā tiesā Valsts kontrole (VK) konstatējusi, ka AT 2007.gada martā un jūnijā, neizvērtējot darba ieguldījumu un darba rezultātus, kā to paredz likums “Par tiesu varu” un Ministru kabineta noteikumi “Prokuratūras un tiesu darbinieku darba samaksas noteikumi”, prēmēti visi AT nodarbinātie, “sagaidot Lieldienas” un “sagaidot Līgo svētkus”, 115 635 latu apmērā.

VK uzskata, ka tādējādi pastāv risks, ka AT nodarbinātajiem neveidojas pareiza izpratne par prēmiju kā novērtējumu par darba izpildes rezultātiem.

Revīzijā arī konstatēts, ka AT iekšējos normatīvajos aktos nav precīzi noteikta kārtība un nav izstrādātas procedūras drošības naudas atmaksai sūdzību iesniedzējiem un praksē tiek izmantoti dažādi drošības naudas atmaksas pieprasīšanas veidi, līdz ar to pastāv risks drošības naudas nepareizai atmaksai.

Pēc AT 2007.gada finanšu pārskata revīzijas VK ir izstrādājusi četrus ieteikumus, kurus AT apņēmusies ieviest laikā līdz 15.oktobrim.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!