• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par konferenci "Risinājumi jaunām sociālajām parādībām". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.2008., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174871

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontrole

Par Augstākās tiesas un Satversmes tiesas finanšu revīziju

Vēl šajā numurā

07.05.2008., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par konferenci “Risinājumi jaunām sociālajām parādībām”

 

“ES ir būtiska nozīme sociālās labklājības veicināšanā,” sacīja ES nodarbinātības, sociālo lietu un iespēju vienlīdzības komisārs Vladimirs Špidla konferencē “Risinājumi jaunām sociālajām parādībām”, kas 5.maijā sākās Briselē un ilgst divas dienas. Šis pasākums, kas apvieno visus ES un dalībvalstu iesaistītos dalībniekus, palīdzēja sagatavot jaunu paziņojumu par ES Iespēju, pieejamības un solidaritātes programmu, ko plānots pieņemt 2008.gada jūnijā.

“Laikā, kad pasauli arvien straujāk pārņem globalizācija, Eiropas Savienībai ir jāturpina piedalīties šajos notikumos un gūt panākumus pasaulē. Lai mēs gūtu panākumus sociālajā jomā, būtu konkurētspējīgi un nodrošinātu dzīvotspējīgu ekonomiku, mums ir jāpatur un jāpiesaista prasmīgi un talantīgi cilvēki. Jo īpaši svarīgi ir nodrošināt, lai ES būtu pievilcīga vieta dzīvošanai un strādāšanai un lai tajā būtu pielāgotiesspējīga un integrāciju atbalstoša sabiedrība,” sacīja komisārs V.Špidla.

Viens no konferences punktiem ir 2005.gadā pieņemtā sociālā programma “Sociāla Eiropa pasaules ekonomikā: darbs un jaunas iespējas visiem”, ar kuru ir izveidots ES plāns Eiropas sociālā modeļa modernizēšanai. Sociālā programma ir daļa no Eiropas integrētās pieejas izaugsmei un nodarbinātībai, kas pazīstama kā Lisabonas stratēģija.

Lisabonas stratēģija ir palīdzējusi paātrināt reformas un uzlabot ES gūtos rezultātus, par ko liecina 17 miljoni darba vietu, kas izveidotas kopš 2000.gada. Miljoniem eiropiešu ir izmantojuši vienotā tirgus sniegtās priekšrocības, lai dzīvotu, studētu, strādātu vai pavadītu pensijas gadus citā dalībvalstī. ES ir izveidojusi stingrus noteikumus darba ņēmēju tiesību jomā. Taču tas nenozīmē, ka vairs nav nekā darāma.

16% ES iedzīvotāju, tostarp 19 miljoniem bērnu, draud nabadzība. Sieviešu atalgojums vēl joprojām par 15% atpaliek no vīriešu atalgojuma. Ir radušies jauni uzdevumi. Straujās tehnoloģijas pārmaiņas arvien vairāk palielina plaisu starp kvalificētajiem un nekvalificētajiem darba ņēmējiem. Sociālekonomiskie faktori ir viens no galvenajiem iemesliem lielajai nevienlīdzībai veselības aprūpē. Sociālā nodrošinājuma sistēma un veselības aizsardzības sistēma ir jāpielāgo demogrāfiskajām izmaiņām un ES novecojošās sabiedrības vajadzībām. Grūtības, ar kādām sastopas jaunieši, tostarp iespējas atrast darbu un mājokļus par pieņemamām cenām, palielina bažas, ka šī jauno eiropiešu paaudze nevar baudīt tādu pašu dzīves līmeni, kādu baudīja viņu vecāki.

Šajā sakarā Eiropas Komisija 2007.gadā sāka ES mēroga “sociālās realitātes analīzi”. Šīs apspriešanās mērķis bija apkopot informāciju par pārmaiņām, kas notiek Eiropas sabiedrībā. Tika apkopots plašs uzskatu klāsts par pašreizējām sociālajām tendencēm, kā arī par ietekmi, ko rada izmaiņas sociālajās attiecībās. Pamatojoties uz apspriešanās sākotnējiem rezultātiem, Komisija 2007.gada novembrī pieņēma paziņojumu “Iespējas, pieejamība un solidaritāte”, kurā izklāstīti pirmie iespējamie risinājumi problēmām, ar kurām saskaras Eiropas Savienība.

5.maija konference par risinājumiem jaunām sociālajām parādībām bija pamats dalībvalstu, ES iestāžu, sociālo partneru, pilsoniskās sabiedrības un ekspertu debatēm par aktuālajām sociālajām tendencēm un veicināja atjaunināta iespēju, pieejamības un solidaritātes plāna izstrādi, kuru Komisija varēs pieņemt 2008.gada jūnijā.

Konferenci atklāja nodarbinātības, sociālo lietu un iespēju vienlīdzības komisārs Vladimirs Špidla, bet noslēdza EK priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu.

Vairāk nekā 350 delegātiem, kuri apmeklē konferenci, bija iespēja:

• gūt informāciju par priekšrocībām un problēmām, ar kurām mainīgajā pasaulē saskaras Eiropas iedzīvotāji, kā arī gūt informāciju par inovatīviem risinājumiem sociālo risku jomā;

• dibināt attiecības ar ES un trešo valstu vadošajām iestādēm;

• sākt dialogu ar ieinteresētajām personām un citiem dalībniekiem, kuri darbojas sociālajā jomā;

• stimulēt diskusijas un debates par ES iedzīvotājiem aktuāliem jautājumiem.

Konference bija strukturēta trīs darba grupās: jauni politiski risinājumi problēmām, kas mainās; izmaiņas dalībnieku uzdevumos un pienākumos; ES nozīme iespēju, pieejamības un solidaritātes nodrošināšanā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā

Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!