• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 23. aprīļa lēmums Nr. 50 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.967/08/06/8 Par SIA "A Aptiekas" un SIA "ALKŠŅU APTIEKA" apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2008., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175055

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.51

Par tirgus dalībnieku apvienošanos
Lieta Nr.118/08/05/3 Par SIA "Eskāda", SIA "Terrat" un SIA "OVI" apvienošanos

Vēl šajā numurā

10.05.2008., Nr. 72

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 50

Pieņemts: 23.04.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.50

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2008.gada 23.aprīlī (prot. Nr. 19, 2.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.967/08/06/8

Par SIA “A Aptiekas” un SIA “ALKŠŅU APTIEKA” apvienošanos

Konkurences padome 08.04.2008. saņēma ziņojumu par SIA “A Aptiekas” un SIA “ALKŠŅU APTIEKA” apvienošanos (turpmāk – Ziņojums).

Iepazīstoties ar sniegto informāciju, Konkurences padome secina, ka Ziņojums atbilst Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi) noteiktajām prasībām un ir uzskatāms par pilnīgu no 08.04.2008.

SIA “A Aptiekas” 25.01.2005. ir reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar reģistrācijas numuru 40003723815. Juridiskā adrese: Ulbrokas iela 23, Rīga, LV–1021.

SIA “ALKŠŅU APTIEKA” ir reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar reģistrācijas numuru 51203007911. Juridiskā adrese: Piltenes iela 5b, Kuldīga, Kuldīgas rajons, LV–3301.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. SIA “A Aptiekas” darbības veidi saskaņā ar statūtiem ir farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecība, aptiekas, kurās sagatavo un izsniedz zāles.

(*)

Pēc SIA “Lursoft” www.lursoft.lv mājas lapā esošās informācijas, SIA “Magnum Medical” darbības veids ir farmaceitisko izstrādājumu vairumtirdzniecība, medicīnisko un ortopēdisko preču mazumtirdzniecība un SIA “Magnum Medical” īsteno izšķirošo ietekmi pār SIA “A Aptiekas”.

2. SIA “ALKŠŅU APTIEKA” darbības veidi saskaņā ar statūtiem ir medikamentu mazumtirdzniecība, aptiekas, kurās sagatavo un izsniedz zāles.

SIA “ALKŠŅU APTIEKA” ir reģistrētas 2 (divas) aptieku licences:

1) Nr.Ap-463/3, adrese: Piltenes iela 5B, Kuldīga, LV–3301

2) Nr.Ap-641/1, SIA “ALKŠŅU APTIEKA” Alkšņu aptieka – 1, adrese: Sūru iela 2, Kuldīga, LV–3301.

3. Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto tirgus dalībnieku apvienošanās ir “tāds stāvoklis, kad (..) viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst (..) tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem (..)”.

(*)

Tādējādi tiek veikta apvienošanās Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē.

(*)

4. Ziņojuma iesniegšanas brīdī Konkurences likuma 15.panta otrās daļas redakcija noteica, ka: “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Apvienošanās dalībnieku kopējo apgrozījumu nosaka saskaņā ar Noteikumu IV sadaļu “Apgrozījuma aprēķināšana”.

Saskaņā ar 2006.gada pārskata informāciju SIA “A Aptiekas” neto apgrozījums 2006.gadā, pēc SIA “Lursoft” www.lursoft.lv mājas lapā esošās informācijas, bija LVL 4 602 042, savukārt saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju 2007.gadā – LVL (*). SIA “Magnum Medical” konsolidētais apgrozījums kopā ar meitas komercsabiedrībām 2007.gadā bija LVL (*). Savukārt SIA “ALKŠŅU APTIEKA” kopējais neto apgrozījums 2007.gadā bija LVL (*).

Starp SIA “A Aptiekas” un SIA “ALKŠŅU APTIEKA” 2007.gadā nav bijuši savstarpēji darījumi. Līdz ar to tiešo apvienošanās dalībnieku apgrozījums 2007.gadā, kas aprēķināts, ņemot vērā Noteikumu 13.punktu, bija LVL (*).

Veicot galīgo kopējā apgrozījuma aprēķināšanu atbilstoši Noteikumiem, tas pārsniedz 25 miljonu latu slieksni. Līdz ar to Ziņojuma iesniegšanas brīdī izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā paredzētais kritērijs un SIA “A Aptiekas” pirms apvienošanās ir pienākums iesniegt Ziņojumu par apvienošanos Konkurences padomē.

5. Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 5.punktu konkrētais preces tirgus, kurš tiek ietekmēts apvienošanās sakarā, ir zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgus.

SIA “A Aptiekas” Ziņojumā norāda, ka Konkurences padome savos pieņemtajos lēmumos attiecībā uz līdzīgiem apvienošanās ziņojumiem ir secinājusi, ka konkrētais ģeogrāfiskais tirgus nosakāms attiecīgi tās pilsētas teritorijā, kurā reģistrētas aptiekas, kuras apvienošanās rezultātā nonāk SIA “A Aptiekas” īpašumā un kontrolē. Ziņojumā atspoguļotās tirgus dalībnieku apvienošanās rezultātā tiek iegūta kontrole pār divām aptiekām Kuldīgas pilsētā.

Farmācijas likuma 36.pants un Ministru kabineta 05.03.2002. noteikumi Nr.102 “Aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritēriji” nosaka pieļaujamo aptieku skaitu noteiktā administratīvā teritorijā vai apdzīvotajā vietā.

Konkrētais ģeogrāfiskais tirgus tiek noteikts kā Kuldīgas pilsētas teritorija, ņemot vērā to, ka apvienošanās sakarā tiek iegādātas divas aptiekas Kuldīgas pilsētā, un šajā teritorijā piedāvājuma un pieprasījuma tendences, administratīvās un citas barjeras ir līdzīgas, kā arī konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir līdzīgi visiem tirgus dalībniekiem.

Pamatojoties uz Konkurences likuma 1.panta 4.punktu, konkrētais tirgus lietā ir zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgus Kuldīgas pilsētas teritorijā.

6. Pavisam Kuldīgas pilsētā uz 18.03.2008., pēc Latvijas Republikas Veselības ministrijas Zāļu valsts aģentūras www.zva.gov.lv mājas lapā publicētā Licencēto aptieku saraksta, ieskaitot slēgta tipa aptiekas un aptiekas, kuru darbība ir apturēta, bija izsniegtas licences 5 aptiekām.

Konkurences padome, vadoties no iepriekš izvērtētajām līdzīgām apvienošanās lietām1, secina, ka konkrētais tirgus veidojas no vispārēja jeb atvērta tipa aptiekām, neiekļaujot konkrētajā tirgū slēgta tipa aptiekas, jo slēgta tipa aptiekās ir aizliegts izplatīt medikamentus fiziskajām personām.

No 5 aptiekām Kuldīgas pilsētā visas ir vispārēja jeb atvērta tipa aptiekas, kurām ir izsniegta licence. No tām nav neviena SIA “A Aptiekas” īpašumā esošā vispārēja jeb atvērta tipa aptieka Kuldīgas pilsētā. Pēc apvienošanās SIA “A Aptiekas” piederēs 2 (divas) aptiekas Kuldīgas pilsētā.

Saskaņā ar Zāļu valsts aģentūras 15.04.2008. vēstulē Nr.4-4/439 sniegto informāciju Kuldīgas pilsētas vispārējā tipa aptieku kopējais zāļu realizācijas apgrozījums (latos bez pievienotās vērtības nodokļa) 2007.gadā bija LVL 1 552 300. Savukārt SIA “ALKŠŅU APTIEKA” aptieku “ALKŠŅU APTIEKA” un “ALKŠŅU APTIEKA – 1” kopējais zāļu realizācijas apgrozījums (latos bez pievienotās vērtības nodokļa) Kuldīgas pilsētā 2007.gadā bija LVL (*).

Apvienošanās rezultātā SIA “A Aptiekas” iegūst kontroli pār 2 (divām) aptiekām no 5 (piecām) aptiekām Kuldīgas pilsētā, savukārt, rēķinot tirgus daļu pēc zāļu realizācijas apgrozījuma (latos bez pievienotās vērtības nodokļa), tā būs lielāka par 40% (*). Savukārt, tā kā līdz šim SIA “A Aptiekas” Kuldīgas pilsētā nav piederējusi neviena aptieka un Kuldīgas pilsētā jau darbojas Latvijas Republikā lielākiem zāļu mazumtirdzniecības tīkliem (AS “Sentor Farm Aptiekas” un SIA “Hansa Pharma”) piederošās aptiekas, tad Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā viens tirgus dalībnieks nomainīs otru, neietekmējot konkurences struktūru un nesamazinot konkurenci konkrētajā tirgū.

Pēc Zāļu valsts aģentūras mājas lapā pieejamās informācijas, SIA “Magnum Medical” tirgus daļa zāļu vairumtirdzniecības tirgū 2007.gadā bija 8,2%. Apvienošanās rezultātā SIA “Magnum Medical” tirgus daļas pieaugums vairumtirdzniecības tirgū būtiski nemainīsies un tās neietekmēs situāciju konkrētajos tirgos. Līdz ar to Konkurences padome secina, ka zāļu vairumtirdzniecības tirgos neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis un netiks būtiski samazināta konkurence.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otro daļu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut apvienošanos, kas paredzēta, SIA “A Aptiekas” iegūstot izšķirošo ietekmi pār SIA “ALKŠŅU APTIEKA”.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija.

1 Konkurences padomes 25.11.2005. lēmuma Nr.71 6.punkts, Konkurences padomes 13.06.2007. lēmuma Nr.62 6.punkts (www.kp.gov.lv).

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. S.Ābrama

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!