• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lielāku juridisko noteiktību sportā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2008., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175082

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nodarbinātības valsts aģentūra: Par bērnu un pusaudžu nodarbinātības iespējām vasarā

Vēl šajā numurā

10.05.2008., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lielāku juridisko noteiktību sportā

 

Asāk vērsties pret dopingu, nepiemērot komandu spēlētāju kvotas pēc valsts piederības, ieviest lielāku juridisko skaidrību – šie ir daži no priekšlikumiem, ko Eiropas Parlaments iesaka 8.maijā ar 518 balsīm par, 49 pret un 9 atturoties pieņemtajā ziņojumā par sportu. Ziņojumā, kas gatavots kā atbilde uz Eiropas Komisijas 2007.gada Balto grāmatu, deputāti uzsver sporta ievērojamo sabiedrisko nozīmi: aptuveni 60% Eiropas iedzīvotāju regulāri nodarbojas ar sportu 700 000 klubos vai ārpus tiem. Sports 2004.gadā ir radījis pievienoto vērtību ES iekšzemes kopproduktā 407 miljardu eiro jeb 3,4% apmērā un nodrošinājis darbavietas 15 miljoniem cilvēku jeb 5,4% no darbaspēka.

 

Juridiskā noteiktība

Sagatavojoties brīdim, kad stāsies spēkā Lisabonas līgums, Eiropas Parlaments aicina “nodrošināt lielāku juridisko noteiktību, izstrādājot precīzas vadlīnijas” par to, kā ES tiesību akti piemērojami sportam. Deputāti arī iesaka atvēlēt atbilstošus līdzekļus 2009.gada budžetā, jo dalībvalstis, Lisabonas līgumā izvirzot mērķi “attīstīt Eiropas dimensiju sportā”, vienojušās stimulēt ar sportu saistītus pasākumus. Vienlaikus deputāti piekrīt Eiropas Komisijai, ka vairumu jautājumu sportā iespējams atrisināt pašpārvaldes ceļā, ļaujot Komisijai “veicināt un papildināt, bet ne reglamentēt dalībvalstu un sporta organizāciju darbību”.

 

Dopings

Viena no jomām, kur dalībvalstīm jāvienojas par kopīgu pieeju, ir dopings. Deputāti mudina cīnīties ar nelegālu dopinga vielu tirdzniecību tāpat kā ar narkotikām. Cīņai pret dopingu deputāti aicina izstrādāt vadlīnijas, lai novērstu pārmērīgi noslogoto sportistu dienaskārtību, jo tā nopietni palielina sportistu spriedzi.

 

Sporta raidījumi

Tā kā tiesības uz sporta spēļu pārraidīšanu televīzijā ir viens no galvenajiem ienākumu avotiem lielajiem klubiem, deputāti mudina daļu šo ieņēmumu izmantot attiecīgā sporta veida brīvprātīgo un bezpeļņas sektora atbalstam.

Vienlaikus deputāti atgādina ES tiesībās noteikto bezmaksas piekļuvi sabiedrībai nozīmīgākajiem notikumiem. Parlaments atkārtoti pauž atbalstu tam, ka dalībvalstis izveido sabiedrībai svarīgāko pasākumu sarakstu, kurā iekļautie pasākumi saskaņā ar Audiovizuālo plašsaziņas līdzekļu pakalpojumu direktīvu jātranslē bezmaksas televīzijas kanālos, un nosoda to, ka FIFA saistībā ar šo jautājumu ierosinājusi sūdzības tiesā.

 

Derības

Paužot bažas par iespējamo azartspēļu un loteriju tirgus liberalizāciju, deputāti aicina Eiropas Komisiju “sagatavot priekšlikumu, kas nodrošinātu nevainojamu sporta derību sektora darbību, kā arī nepieļautu to ļaunprātīgu izmantošanu un korupciju”.

 

Amatieru un jauniešu sports

Lai atbalstītu jauniešu un amatieru sportu, deputāti uzsver, ka arī turpmāk jādod iespēja sportam piemērot zemāku PVN likmi. Parlaments arī aicina jaunajiem sportistiem nodrošināt īpašas, pielāgotas izglītības iespējas un aicina aizsargāt jaunos sportistus, atbalstot tādas iniciatīvas kā Starptautiskās futbola federācijas reglamenta noteikums, kas ES aizliedz par 16 gadiem jaunāku spēlētāju nodošanu komandu starpā. Deputāti arī piekrīt principam, ka pirmais profesionāla spēlētāja līgums ir jāparaksta ar to klubu, kas spēlētāju ir sagatavojis.

 

Rasisms sportā

Ņemot vērā vardarbības un rasisma izpausmes, ar ko nākas saskarties vairākos sporta sacensību veidos, Parlaments arī aicina profesionālās sporta organizācijas un sporta klubus sākt kampaņas pret diskrimināciju, rasismu un ksenofobiju gan sporta nodarbību, gan spēļu laikā.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!