• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par veselības aprūpi mazajās slimnīcās un feldšeru punktos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2008., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175297

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par VTUA un CSDD apvienošanas lietderību

Vēl šajā numurā

15.05.2008., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par veselības aprūpi mazajās slimnīcās un feldšeru punktos

 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti 13.maijā iztaujāja veselības ministru Ivaru Eglīti par veselības aprūpes politiku.

Runājot par veselības aprūpes sistēmas māsterplāna realizēšanu, deputāti norādīja, ka ekonomiskie ieguvumi no slimnīcu apvienošanas nedrīkst būt svarīgāki par pakalpojuma pieejamību. Savukārt Veselības ministrija (VM) uzskata, ka mazajām slimnīcām būtu jākooperējas, nevis jārada neveselīga konkurence, savstarpēji cīnoties par pacientiem. Laikā, kad akūti trūkst mediķu, nav normāla situācija, kad mazajās slimnīcās nedēļas nogalēs dežurē augsti kvalificēti speciālisti, kuriem darba ir ļoti maz, bet reģionālajās slimnīcās ārsti ir pārslogoti, norādīja veselības ministrs. VM neatkāpjas no finansējuma pārtraukšanas Priekules slimnīcai un argumentē, ka tā neatbilst lokālās slimnīcas statusam un objektīvu iemeslu dēļ nespēj nodrošināt visus pakalpojumus.

Komisijas deputāti nolēma ar situāciju Priekules slimnīcā iepazīties klātienē, apmeklējot to 13.jūnijā izbraukuma sēdē. Saeimas komisija plāno apmeklēt arī Aizputi, kur vietējā slimnīca nav apmierināta ar situāciju pēc apvienošanās ar Kuldīgas slimnīcu.

Spriežot par feldšeru punktu nākotni, deputāti norādīja, ka patlaban rodas situācija, ka cilvēki iet pie vietējiem feldšeriem un savu ģimenes ārstu nemaz neredz, bet ārsts par to saņem naudu. Daudzi feldšeri tajā pašā laikā ir spiesti strādāt uz pusi vai ceturto daļu slodzes, saņemot par to niecīgu atalgojumu – 170 vai pat 75 latus uz rokas, norādīja Saeimas deputāti. “Ministrijas politika ir apzināti iznīcināt vēl esošos feldšeru punktus,” uzskata deputāte Ingrīda Circene. VM pārstāvji skaidroja, ka iestājas par feldšeru punktu saglabāšanu un problēmu par atalgojumu cer risināt, papildinot feldšeru funkcijas.

Deputāti interesējās arī par situāciju medicīniskajā rehabilitācijā, paliatīvās aprūpes attīstību, kompensējamo medikamentu pieejamību, neatliekamās palīdzības sniegšanas kārtību bērniem, Rīgā dzīvojošo bērnu vakcināciju pret ērču encefalītu un daudziem citiem ar veselības aprūpi saistītiem jautājumiem.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!