• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par samilzušo bērnudārzu problēmu risināšanas iespējām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2008., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175299

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvju vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

15.05.2008., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par samilzušo bērnudārzu problēmu risināšanas iespējām

 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija 7.maijā uzklausīja atbildīgo ministriju ziņojumus par iespējām, kā risināt valstī samilzušo bērnudārzu problēmu.

Deputāti lūdza darba grupā iesaistītās institūcijas apkopot informāciju par veicamajiem pasākumiem un tiem nepieciešamo finansējumu, lai tuvākajā laikā uzlabotu pieejamību bērnudārziem un alternatīviem aprūpes pakalpojumiem pirmsskolas vecuma bērniem. Patlaban ministrijas nevar precīzi atbildēt, cik pirmsskolas iestādē izmaksā viena bērna uzturēšana un cik jauni bērnudārzi pērn izveidoti, un cik nākamgad plānoti Rīgā, kur ar rindām ir vislielākās problēmas, norādīja komisijas deputāts Andrejs Klementjevs. Tad arī komisija varēs pieņemt tālākus lēmumus.

Kā vienu no iespējamiem risinājumiem Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāve Inita Juhņēviča minēja no valsts budžeta maksāt algas tiem bērnudārzu darbiniekiem, kas strādā ar bērniem vecumā no diviem līdz četriem gadiem. Tas gadā papildus prasīs 36 miljonus latu, taču pašvaldībās veicinās jaunu bērnudārzu veidošanu. Algas no valsts budžeta vajadzētu maksāt arī pedagogiem privātajās pirmsskolas iestādēs, taču tam nepieciešamo summu IZM nav aprēķinājusi. Lai īstenotu šādas reformas, nepieciešami grozījumi Izglītības likumā. Patlaban darbojas tikai 16 privātas izglītības iestādes pirmsskolas vecuma bērniem.

Tāpat valstī jāattīsta bērnudārziem alternatīvi risinājumi, kas pakalpojumus piedāvātu nepilnu dienu vai dažas stundas. Latvijā jau strādā 46 rotaļu un attīstības centri, un šogad durvis vērs vēl divi, deputātus informēja Bērnu un ģimenes lietu ministrijas pārstāve Līga Āboliņa. Liepājā pilotprojekta ietvaros izveidots aukļu dienests, kura pakalpojums vecākiem izmaksā 95 santīmus stundā. Projektā sākotnēji iesaistījušās 60 aukles, bet pakalpojums ir pieprasīts, un patlaban tiek sagatavotas vēl 30 aukles. Šis pakalpojums esot drošāks nekā ņemt aukli “no ielas”, jo cilvēki ir apmācīti un par pakalpojumu vecāki slēdz līgumu ar aukli un pašvaldību, kas sedz daļu no izmaksām.

Aukļu pakalpojumus veicinātu nodokļu likmes samazināšana, piemēram, kā tas ir viesnīcu pakalpojumu sniedzējiem, jo patlaban, noformējot darbu oficiāli, auklēm nodokļi jāmaksā tādā pašā apmērā kā jebkuram pakalpojumu sniedzējam.

Sociālo un darba lietu komisijas sēdē piedalījās pārstāvji no Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Bērnu un ģimenes lietu ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!