• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas nākotni - šodien. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.09.1999., Nr. 297/299 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17533

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts budžeta ieņēmumiem

Vēl šajā numurā

10.09.1999., Nr. 297/299

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas nākotni — šodien

"Latvijas Vēstneša" speciālkorespondents, ārlietu redaktors Jānis Ūdris — vakar no Jaltas:

Milzīgā viesnīca Jaltā, Krimā, Melnās jūras krastā rotāta ar Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas, Somijas, Polijas, Vācijas, Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Čehijas, Slovākijas, Bulgārijas, Rumānijas, Moldovas, Turcijas, Grieķijas, Armēnijas, Gruzijas, Ungārijas, Krievijas karogiem. Šodien, 10.septembrī, šeit sākas Baltijas un Melnās jūras reģiona valstu sanāksme un starptautiskā konference "Baltijas — Melnās jūras sadarbība: uz integrētu XXI gadsimta Eiropu bez dalījuma līnijām".

Sanāksme un konferences dalībnieku saraksts tika precizēts līdz pēdējam brīdim. Jaltas sanāksmei savu līdzdalību jau laikus bija apsolījusi Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Lietuvas prezidents Valds Adamkus, Igaunijas prezidents Lennarts Meri, Somijas prezidents Marti Ahtisāri, Polijas prezidents Aleksandrs Kvašņevskis, kā arī Azerbaidžānas prezidents Heidars Alijevs, Bulgārijas prezidents Petrs Stojanovs, Gruzijas prezidents Eduards Ševardnadze, Armēnijas prezidents P.Kočarjans, Moldovas prezidents P.Lučinskis un Ungārijas prezidents Arpāds Gencs. Sanāksmes namatēva lomā ir Ukrainas prezidents Leonīds Kučma. Pēc Ukrainas Ārlietru ministrijas politiskās analīzes un plānošanas pārvaldes priekšnieka Andreja Veselovska informācijas, Krieviju Jaltas forumā pārstāvēs pirmais vicepremjers V.Hristenko, Turciju — ārlietu ministrs I.Džems, Čehiju — vicepremjerministrs E.Lanskis. Sanāksmē piedalīsies arī EDSO ģenerālsekretārs J.Kubišs, Dāniju, Vāciju, Norvēģiju un Zviedriju pārstāvēs šo valstu vēstnieki Ukrainā. Konferencē paredzēta arī Eiropas Savienības, NATO, EDSO, Eiropas Padomes un vairāku citu starptautisku organizāciju līdzdalība.

Priekšpusdienā Ukrainas prezidents Leonīds Kučma un citi sanāksmes dalībnieki svinīgi atklās Pasaules bērnu šaha olimpiādi starptautiskajā bērnu centrā "Arteks". Pēc tam sanāksmes dalībnieki dosies uz apspriedi Livādijas pilī, kas iegājusi vēsturē kā 1945.gada Jaltas konferences norises vieta. Toreiz, kā zināms, antihitleriskās koalīcijas valstu vadītāji šeit, apspriežot Eiropas likteni pēc Otrā pasaules kara, atstāja Baltijas valstis PSRS ietekmes sfērā. Ukrainas laikraksts "Fakti" šajā sakarā ievietojis vēsturisko Cērčila, Rūzvelta un Staļina fotogrāfiju pie Livādijas pils, rakstot: "54 gadus pēc slavenās Krimas konferences Jaltā atkal tiks lemta Eiropas nākotne."

Taču šoreiz Jaltas sanāksme un konference būs veltīti nevis ietekmes sfēru sadalīšanai Eiropā, bet kvalitatīvi jaunu starpvalstu attiecību izveidošanai vecajā kontinentā XXI gadsimtā.

Starptautiskās konferences pirmā sēde šodien būs veltīta Baltijas un Melnās jūras sadarbības politiskajai dimensijai, kā arī jau uzkrātajai sadarbības un integrācijas pieredzei jau pastāvošo Eiropas institūciju un iniciatīvu ietvaros. Savukārt pēcpusdienā tiks apspriesta Baltijas un Melnās jūras reģionu valstu sadarbības ekonomiskā dimensija. Paredzams, ka īpaši tiks akcentēta ekonomisko reformu un ekonomiskās drošības loma Eiropas integrācijas procesos.

Rīt paredzēts apspriest Baltijas un Melnās jūras reģionu valstu sadarbību Pasaules tirdzniecības organizācijas kontekstā, kā arī kopīgas investīciju telpas izveidošanas perspektīvas un sadarbības humāno dimensiju.

Pēc Ukrainas televīzijas ziņām, Baltkrievijas prezidents A.Lukašenko, kurš nav ielūgts uz Jaltas konferenci, šo faktu nosaucis par "nedraudzīgu žestu". Ukrainas puse paskaidrojusi, ka Baltkrievija neietilpst nevienā no konferencē pārstāvētajiem reģioniem.

Jaltas sanāksmes priekšvakarā savu līdzdalību atsaucis Grieķijas prezidents Konstantins Stefanopuls, sakarā ar Grieķijā izsludinātajām sērām.

Gan viesnīcā "Jalta", gan visā piekrastē un sanāksmes norises vietā veikti ārkārtēji drošības pasākumi. Visur izvietoti pastiprināti Ukrainas drošības struktūru posteņi, jūrā pie Jaltas sanāksmes laikā aizliegta kuteru pārvietošanās.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!