• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pētniecības stipendijām Latvijas jaunajām zinātniecēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.2008., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175405

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministre: Vienojoties ar iekšlietu ministru par rīcību eksāmenu laikā

Vēl šajā numurā

16.05.2008., Nr. 76

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pētniecības stipendijām Latvijas jaunajām zinātniecēm

 

15.maijā Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) tika pasniegtas “L`Oréal” Latvijas stipendijas “Sievietēm zinātnē” ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu. Lai padarītu mūsu valsti zinātnei draudzīgāku un atbalstītu dzīvības zinātņu un materiālzinātņu jomā strādājošās pētnieces, Latvijā šīs stipendijas tiek piešķirtas jau ceturto gadu pēc kārtas starptautiskā “L`Oréal” un UNESCO kopprojekta “Sievietēm zinātnē” (For Women In Science) ietvaros.

2005.gadā iedibinātās stipendijas, kuru goda patronese ir bijusī Valsts prezidente akadēmiķe Vaira Vīķe-Freiberga, tiek piešķirtas pētījumiem un zinātniskajam darbam tepat Latvijā, lai mazinātu “smadzeņu noplūdi”, popularizētu zinātnieces karjeras iespēju sievietēm un iedvesmotu potenciālās jaunās pētnieces saistīt savu dzīvi ar šo jomu, izceļot un godinot zinātnieces, kas šajā ziņā var sniegt pozitīvu paraugu. Šī ir nevis balva par nopelniem un jau paveikto, bet atbalsts perspektīviem, jauniem pētījumiem un atklājumiem, kuru ietekme uz mūsu dzīvi gaidāma tuvākā vai tālākā nākotnē.

Ņemot vērā situāciju Latvijā, stipendiju piešķīrēji – “L`Oréal Baltic”, UNESCO LNK un LZA – ir vienojušies šogad akcentēt atbalstu jaunajām zinātniecēm: divas no stipendijām paredzētas disertācijas izstrādei un piešķirtas doktorantēm līdz 33 gadu vecumam. Trešā stipendija, kas paredzēta kā finansiāls atbalsts iecerēto zinātnisko pētījumu veikšanai, piešķirta zinātņu doktorei. Gada stipendijas summa ir 4000 latu katrai stipendiātei.

Pieteikumus izvērtēja un trīs stipendiātes izraudzījās īpaši šim nolūkam izveidota žūrijas komisija LZA Senāta priekšsēdētāja akadēmiķa Jāņa Stradiņa vadībā, pieaicinot LZA Ķīmijas, bioloģijas un medicīnas zinātņu nodaļas un LZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļas ekspertus.

Šogad stipendiju saņēma:

• Bioloģijas zinātņu doktore Tatjana Voronkova, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošā pētniece, darbam “Terapeitiskas papilomas vīrusa vakcīnas konstruēšana uz kāmju poliomas vīrusveidīgu daļiņu bāzes”. Papilomas vīruss izraisa dzemdes kakla vēzi. Šī problēma ir ļoti aktuāla – Latvijā vien ik gadu uz katrām 100 000 sievietēm 14 sievietes mirst no šīs slimības. Uz šo brīdi pastāv tikai profilaktiska vakcīna, kas palīdz vēl nesaslimušajām sievietēm. T.Voronkovas darba mērķis ir izveidot terapeitisku, t.i., ārstējošu vakcīnu, kas palīdzēs ārstēt sievietes, kas ar dzemdes kakla vēzi jau ir saslimušas.

• Dabaszinātņu maģistre fizikā Ilze Aulika, LU Cietvielu Fizikas institūta zinātniskā asistente, disertācijas izstrādei par tēmu “Funkcionālu nanostrukturētu polāru kārtiņu veidošana un fizikālo īpašību pētījumi”. Veidojot ļoti plānu materiālu kārtiņas, tām parādās jaunas fizikālas īpašības. I.Aulika pēta plānas strukturētas kārtiņas – kādas ir to īpašības un iespējamais pielietojums elektronikā (piem., atmiņas elementi), optiskās sakaru ierīcēs (piem., planārie viļņvadi) un optiskos pārklājumos (piem., fotohromās brilles), saules bateriju elementi. Pētījums dos ieguldījumu un nākotnes perspektīvu videi un veselībai draudzīgu materiālu, piemēram, svinu nesaturošu, plānu kārtiņu izveidošanā, pētījumos un pielietojumos, aizstājot pašreiz izmantotās svinu saturošās kārtiņas dažādās ierīcēs. Pētījums dos arī ieguldījumu miniaturizētu elektronisko ierīču izveidē (piem., mazāka izmēra un vieglāki portatīvie datori un mobilie tālruņi, pat uzlabojot to darbības efektivitāti).

• Dabaszinātņu maģistre bioloģijā Jolanta Pupure, LU Medicīnas fakultātes Farmakoloģijas katedras zinātniskā asistente, disertācijas izstrādei par tēmu “Uz mitohondrijiem mērķēto vielu pētījumi Parkinsona slimības modelī”. Parkinsona slimību šobrīd nav iespējams izārstēt, medicīna spēj tikai mazināt simptomus. Jaunākie pētījumi liecina, ka šīs saslimšanas pamatā ir tā sauktās šūnu spēkstacijas – mitohondriju – bojājumi. Zinātnieku grupa, kurā darbojas Jolanta Pupure, meklē vielas, kas spētu pasargāt mitohondrijus no bojājumiem vai normalizēt to funkcionēšanu, ja bojājums jau noticis. Rezultātā varētu apturēt neirodeģeneratīvos procesus (neironu bojāeju) jau to sākumposmā.

UNESCO un “L`Oréal” starptautiskais sadarbības projekts “Sievietēm zinātnē” aizsākās 1998.gadā un sekmīgi turpinās nu jau desmito gadu. Tā mērķis ir starptautiskā mērogā atbalstīt sieviešu piedalīšanos zinātniskajos pētījumos un veicināt viņu panākumus dažādās zinātņu nozarēs.

Starptautiskajai programmai “Sievietēm zinātnē” ir trīs sadaļas:

Lai izteiktu atzinību par izcilu veikumu zinātnē, ik gadu tiek piešķirtas “L`Oréal”–UNESCO prēmijas.

Lai atbalstītu talantīgas jaunās pētnieces, divus gadus vēlāk tika izveidotas UNESCO–“L`Oréal” starptautiskās stipendijas.

Lai attīstītu daudzveidību, atsevišķās valstīs izveidotas nacionālās stipendijas “Sievietēm zinātnē”, ko piešķir koncerna “L`Oréal” attiecīgās valsts filiāle ar UNESCO Nacionālās komisijas un zinātniskās sabiedrības atbalstu.

 

Ilga Tālberga, LZA Zinātniskais sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!