• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome: Par Latvijas lauksaimniecības stāvokli un politiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.2008., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175417

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Centrālās vēlēšanu komisijas 2007. gada finanšu revīziju

Vēl šajā numurā

16.05.2008., Nr. 76

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome: Par Latvijas lauksaimniecības stāvokli un politiku

 

Stāvoklis lauksaimniecības nozarē Latvijā ir kritisks sakarā ar augsto inflāciju, subsīdiju lēno naudas apriti un vieniem no mazākajiem ES maksājumiem visā Eiropas Savienībā. Pastāv draudi, ka daudzi lauksaimnieki, jo īpaši piena un gaļas ražotāji, var bankrotēt un izbeigt ražošanu.

Lauksaimniecība ir liela tautsaimniecības nozare, kura ražo pašu nepieciešamāko resursu mūsu valsts iedzīvotājiem – pārtiku. Ja valsts nespēj savus iedzīvotājus nodrošināt ar pārtiku, tad tas ir solis tuvāk neatkarības zaudēšanai.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) uzskata, ka lauksaimniecībā jābūt ilgtermiņa politikai un arī nozares vadībai jābūt stabilai, kas nodrošina vienmērīgu lauksaimniecības attīstību, tādēļ:

• mēs uzskatām, ka par nozares attīstību un esošo situāciju un turpmāku attīstību atbildība ir jāuzņemas ne tikai zemkopības ministram, bet arī visai valdībai ar premjeru priekšgalā, jo, kaut arī zemkopības ministrs un ministrijas darbinieki ir profesionāli savā jomā, tomēr bez visas valdības labās gribas nav iespējams nodrošināt ilgtspējīgu lauksaimniecības attīstību;

• valdībai ir jāatrod līdzekļi krīzes situācijas novēršanai, un tai ir jānodrošina lauksaimniekiem atbalsts tādā apjomā, kā tas ir noteikts lauksaimniecības likumā;

• premjeram augstākā Eiropas Savienības līmenī ir jārisina jautājums par ES maksājumu palielināšanu Latvijai, lai mūsu ražotāji nesaņemtu mazākos maksājumus ES un mēs spētu ar vienlīdzīgiem nosacījumiem konkurēt ES vienotā tirgū ar citu ES valstu ražotājiem pārtikas produktu ražošanā;

• aicinām valdību izstrādāt ilgtermiņa politiku lauksaimniecībā, kas orientēta uz ārējo tirgu apgūšanu.

Pašreizējā krīzes situācijā neuzskatām par nepieciešamu destabilizēt situāciju nozarē, mainot ministru vai aicinot gāzt valdību. Mūsu mērķis ir konstruktīvi strādāt un sadarboties ar valsts institūcijām, lai lauksaimnieki tiek uzklausīti gan Latvijas, gan ES līmenī.

15.maijā, LOSP pārstāvjiem tiekoties ar Zemkopības ministrijas vadību, tika pārrunāti pasākumi lauksaimniecības konkurētspējas palielināšanai ilgtermiņā. Ņemot vērā pašreizējo ekonomisko situāciju valstī, tika mēģināts rast kopīgus risinājumus, lai stabilizētu lauksaimniecības ekonomiku.

Tikšanās reizē LOSP sniedza darbības virzienus, lai situācija tiktu virzīta ilgtermiņa politikas virzienā, nodrošinot lauksaimniecības attīstību.

Zemkopības ministrijas vadība tikšanās laikā uzsvēra, ka ir grūti panākt finansējuma izlīdzinājumu starp ES dalībvalstīm, taču šajā virzienā joprojām jāmēģina rast risinājumu, lai nākotnē Latvijas iespējas kopējā ES telpā padarītu vienlīdzīgākas. LOSP ar Zemkopības ministriju apsvēra iespēju sadarboties ar Lietuvu un Igauniju, lai kopīgi cīnītos par maksājumu izlīdzināšanu starp dalībvalstīm. Attiecībā par atbalstu lauksaimniecībai ir plānots panākt situāciju, ka lauksaimniecības subsīdijas sastādītu 2,5% no valsts kopējā budžeta, kā tas noteikts Lauksaimniecības likumā. Savukārt par ārējo tirgu apgūšanu tika panākta vienošanās, ka Zemkopības ministrija palīdzēs veicināt eksportu – sadarbībā ar Latvijas pārstāvniecībām tiks meklēti jauni eksporta tirgi.

Tā kā cūkkopības nozarei no kopējā valsts atbalsta solīto 3,5 miljonu latu vietā par vaislas sivēnmāšu sagatavošanu ierakstīšanai ciltsgrāmatā tika piešķirti 1,8 miljoni latu un pārējā summa tika novirzīta slaucamo govju sagatavošanai ierakstīšanai ciltsgrāmatā, tad no ministrijas puses tika solīts cūkkopības nozarei atdalīto summu tomēr kompensēt.

Biedrība “Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome” ir Latvijas nacionālā līmeņa lielākā un nozīmīgākā 37 lauksaimniecības daudznozaru un specifisko visu lauksaimniecības nozaru valsts līmeņa nevalstisko organizāciju apvienojoša organizācija ar savu pārstāvi Briselē, un tā ir iesaistījusies Latvijas lauksaimniecības un lauku politikas attīstības veidošanā un īstenošanā kopīgi ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.

 

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!