• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par birokrātijas mazināšanu lēmumu pieņemšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2008., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175500

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem Saeimas kārtības rullī

Vēl šajā numurā

20.05.2008., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par birokrātijas mazināšanu lēmumu pieņemšanā

 

Jauna mājokļa būvniecību bijušajiem sociālās aprūpes centra “Reģi” iemītniekiem kavē lielā birokrātija, 14.maijā komisijas sēdē secināja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti. Ja jautājums valdībā būtu virzīts kā valstiski svarīga prioritāte un skatīts kā ārkārtas situācija, konkrētā gadījumā varētu iztikt bez iepirkuma procedūras un neskaitāmām tāmes pārskaņošanām starp ministrijām, kuras tāpat tiek veiktas tikai formāli, noskaidroja deputāti.

Labklājības ministrijā (LM) saistībā ar Gudenieku projekta kavēšanos veikta iekšējā dienesta pārbaude, kurā secināts, ka visi ministrijai pieejamie līdzekļi ir apgūti un ierēdņi savu pilnvaru ietvaros rīkojošies iespējami efektīvi. Ir izstrādāts projekts pansionāta izveidošanai bijušā Gudenieku bērnudārza telpās Kuldīgas rajonā, taču būvniecības darbi nav sākti – tam nav līdzekļu. Pērn rezervēto pusmiljonu latu izmantot nevarēja, jo tobrīd nebija gatava nepieciešamā dokumentācija, kuras sagatavošanu kavē skaņošana ar citām iestādēm. Lai arī gribētos procesu paātrināt, apiet valdību un Finanšu ministriju nedrīkst, skaidroja LM pārstāvji.

Kopš deviņdesmitajiem gadiem ir izaugusi milzīga birokrātija, kas nodrošina darbu ierēdņiem un aizvien attālina taustāmus darba rezultātus. Ja tā netiks lauzta, šādi gadījumi nebūs nekas neparasts, uzskata komisijas sekretārs Andris Bērziņš. Arī komisijas priekšsēdētāja Aija Barča pauda, ka šī nav pirmā reize, kad svarīgi sociālās jomas dokumenti iestrēgst valdības gaiteņu līkločos.

Vairāki deputāti kritizēja bijušo labklājības ministri Dagniju Staķi, norādot, ka viņa, esot amatā, nav spējusi panākt lēmumu, lai šo ārkārtas situāciju risinātu paātrināti. “Tas ir normāli, ka kritizējat manu darbību tajā laikā. Taču, ja mēs mēģinātu iet ātrāk un nebūtu ievērojuši visus birokrātiskos priekšrakstus, mēs dabūtu aizrādījumus no Valsts kontroles un viņiem būtu taisnība,” skaidroja D.Staķe.

Komisija nolēma aicināt valdību pievērsties birokrātijas mazināšanai savā darbā, kā arī pārskatīt ārkārtas situāciju definēšanu un atvieglot finansējuma piešķiršanas kārtību šādās situācijās. Tāpat LM līdzekļi Gudenieku projektam jāmeklē citās budžeta programmās, kurās gada otrajā pusē veidosies pārpalikumi. Saskaņā ar Finanšu ministrijas informāciju šogad ministrijas par to varēs lemt pašas. Tāpat komisija noskaidros, vai līdzekļus pansionāta būvniecībai iespējams iegūt no bijušo LM īpašumu privatizācijas.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!