• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ārlietu ministrijas 2007.gada finanšu revīziju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2008., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175537

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Bērnu un ģimenes lietu ministrijas 2007.gada finanšu revīziju

Vēl šajā numurā

20.05.2008., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ārlietu ministrijas 2007.gada finanšu revīziju

 

Valsts kontrole ir veikusi finanšu revīziju un sniegusi atzinumu par Ārlietu ministrijas (ĀM) 2007.gada finanšu pārskatu. Revīzijas laikā būtiskas neatbilstības netika konstatētas, tomēr atklātas vairākas nepilnības.

Izlases veidā pārbaudot komandējuma izdevumus, konstatēts, ka ĀM nav ievērojusi normatīvo aktu prasības, jo komandējuma dienas nauda izmaksāta personām, kas nav ĀM darbinieki, un ĀM valsts amatpersonai atlīdzināta piemaksa pie dienas naudas par laulāto, un vienlaikus laulātajam izmaksāta dienas nauda.

Ārlietu ministrija neievēro normatīvā akta prasības, kas nosaka, ka komandējuma izdevumi, kas apmaksāti ārvalsts valūtā, jāpārvērtē latos pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa saimnieciskā darījuma dienā, līdz ar to finanšu pārskatā netiek uzrādīti ieņēmumi vai zaudējumi no valūtas kursa svārstībām.

Revīzijā tika konstatēts, ka līdz 2007.gada 28.decembrim ĀM iekšējos normatīvajos aktos nebija noteikta kārtība, kādā ministrijas centrālajā aparātā apstiprināt reprezentācijas pasākumus un kā nodrošināt atskaitīšanos par reprezentācijai izlietotajiem līdzekļiem.

Ārlietu ministrija nav definējusi, vai pie reprezentācijas izdevumiem pieskaitāmi arī izdevumi par alkoholiskajiem dzērieniem, un nav noteikts, ka aktā par reprezentācijas līdzekļu izlietojumu jānorāda izlietojuma mērķis.

Pastāv risks, ka iekšējās kontroles sistēma vēstniecībās ir nepilnīga un nenodrošina efektīvu un ekonomisku budžeta līdzekļu izlietošanu atbilstoši paredzētajiem mērķiem, jo akti par reprezentācijas izdevumiem tiek noformēti nepilnīgi, kā arī ikmēneša reprezentācijas izdevumos ir iekļauti izdevumi par produktiem, kas pēc būtības nav klasificējami kā ikmēneša reprezentācijas preces.

ĀM iekšējā normatīvajā aktā ir noteikts prēmiju piešķiršanas process un prēmiju piešķiršanas kritēriji, tomēr nav paskaidrots, kā, izmantojot šos kritērijus, tiek noteikts prēmiju apmērs, tāpēc pastāv risks, ka prēmiju piešķiršana ĀM nav caurskatāma.

ĀM prēmijas izmaksātas līdz piecām reizēm gadā. Izlasē ietverto darbinieku mēnešalga 2007.gadā veidoja no 44% līdz 97% no viņu kopējā gada atalgojuma, pārējo atalgojuma daļu veidoja piemaksas un prēmijas.

Revīzijas laikā konstatēts, ka trijās no izlasē iekļautajām vēstniecībām to vadītāji 2007.gadā nebija noteikuši mobilo sakaru pakalpojumu apmaksas kārtību un limitus, netika aizpildītas transportlīdzekļu nobraukto kilometru un izlietotās degvielas atskaites, līdz ar to pastāv risks, ka netiek nodrošināta sakaru pakalpojumu un transportlīdzekļu izdevumu caurskatāmība.

Pēc Ārlietu ministrijas 2007.gada finanšu pārskata revīzijas VK ir izstrādājusi 19 ieteikumus, no kuriem 18 ieteikumus ĀM apņēmusies ieviest laikā līdz 31.decembrim un vienu ieteikumu – līdz 2010.gada 1.janvārim.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!