• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par Aizsardzības ministrijas 2007.gada finanšu revīziju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2008., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175538

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontrole: Par Ministru kabineta 2007.gada finanšu revīziju

Vēl šajā numurā

20.05.2008., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par Aizsardzības ministrijas 2007.gada finanšu revīziju

 

Valsts kontrole (VK) ir veikusi finanšu revīziju un sniegusi atzinumu par Aizsardzības ministrijas (AM) 2007.gada finanšu pārskatu. Revīzijas laikā būtiskas neatbilstības netika atklātas, tomēr konstatētas vairākas nepilnības.

Revīzijā konstatētie Publisko iepirkumu likuma un Ministru kabineta (MK) noteikumu “Kārtība, kādā veicami iepirkumi, kuru paredzamā līgumcena ir lielāka par 1000 latu, bet mazāka par 10 000 latu” pārkāpumi AM padotības iestādēs norāda uz trūkumiem AM iepirkumu kontroles procedūrās, kuras nenodrošina efektīvu valsts budžeta līdzekļu izlietojumu.

AM nav nodrošinājusi savlaicīgu MK noteikumu, kas nosaka atalgojuma apmēru un izmaksas kārtību zemessargiem, kuri ir iesaistīti dienesta uzdevumu pildīšanā ārpus līgumā paredzētā laika, izstrādāšanu, tā nenodrošinot likuma “Par Latvijas Republikas Zemessardzi” prasību izpildi.

MK noteikumi par apmēru un kārtību, kādā zemessargiem un Zemessardzes veterānu apakšvienību komandieriem izmaksā Zemessardzes dienesta uzdevumu izpildes vai mācību dienu kompensāciju un atalgojumu par dienesta uzdevumu pildīšanu ārpus līgumā paredzētā laika, tika apstiprināti tikai 2008.gada 8.aprīlī.

Vairākās AM padotības iestādēs pārskata gadā nav ievēroti MK noteikumos “Kārtība, kādā budžeta iestādes kārto grāmatvedības uzskaiti” un AM noteikumos noteiktie speciālā militārā inventāra uzskaites principi, kā arī šos principus vairākos gadījumos AM nav pietiekami skaidri definējusi.

Tā, piemēram, AM nav noteikta kārtība, kādā būtu jāveic remontdarbu ietekmes uz speciālā militārā inventāra funkcionālo stāvokli un tā uzskaites vērtību izvērtēšana, tā pieļaujot iespēju NBS struktūrvienībās bez pietiekama izvērtējuma norakstīt būtiskus izdevumus.

Saskaņā ar NBS struktūrvienības iesniegto informāciju 2007.gadā kuģu remontiem izlietoti kopumā 1 880 373 lati. Gada pārskatā kuģi uzrādīti vērtībā, kas neietver kuģu remontiem izlietoto izdevumu apjomu, piemēram, trīs kuģi ar kopējo vērtību 8300 latu, kuru remontu izdevumiem 2007.gadā ir izlietoti 413 100 latu, kas 50 reizes pārsniedz šo kuģu uzskaites vērtību; pieci kuģi ar kopējo vērtību 1353 lati, kuru remontu izdevumiem 2007.gadā ir izlietoti 244 895 lati, kas 180 reizes pārsniedz šo kuģu uzskaites vērtību.

Kaut gan AM ir izstrādāti noteikumi, pēc kuriem Aizsardzības ministrija un tās padotības iestādes, tai skaitā NBS struktūrvienības, atzīst reprezentācijas izdevumus, apstāklis, ka šie noteikumi nenosaka pieļaujamos reprezentācijas izdevumu veidus iestādes vadības organizētajos pasākumos, rada neefektīvas un neekonomiskas valsts budžeta līdzekļu izlietošanas risku.

Piemēram, 2007.gada 14. un 15.jūlijā NBS Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljonā tika rīkots bataljona 15.gadadienas pasākums, kura kopējie izdevumi bija 23 358 lati, tai skaitā grupas “Tumsa” piedalīšanās, pasākuma tehniskā aprīkojuma montāžas, demontāžas un transporta izdevumi, kā arī pasākuma dalībnieku ēdināšanas izdevumi, savukārt 2007.gada 7.augustā NBS Sauszemes spēku 2.kājnieku bataljonā tika rīkots bataljona 5.gadadienas pasākums, kura kopējie izdevumi bija 11 781 lats, tai skaitā grupas “Jumprava” piedalīšanās, skatuves, skaņas un gaismas aparatūras īre, pasākuma vadītāja un uguņošanas izdevumi, kā arī pasākuma dalībnieku ēdināšanas izdevumi.

Pēc AM 2007.gada finanšu pārskata revīzijas VK ir izstrādājusi sešus ieteikumus, kurus AM apņēmusies ieviest līdz 15.oktobrim.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!