• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta darba vizīti Ēģiptē un piedalīšanos Pasaules ekonomikas forumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2008., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175549

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidenta darba vizīti Peru un piedalīšanos Eiropas Savienības–Latīņamerikas valstu un valdību vadītāju samitā

Vēl šajā numurā

20.05.2008., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta darba vizīti Ēģiptē un piedalīšanos Pasaules ekonomikas forumā

 

Ēģiptes pilsētā Šarmelšeihā Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers 18.maijā divpusējās tikšanās laikā ar Ēģiptes prezidentu Muhamedu Hosni Mubaraku ieinteresētā sarunā par abu valstu tālāko sadarbību
Foto: Gatis Bergmanis, VPK

 

Valsts prezidents Valdis Zatlers 18.maijā sāka darba vizīti Ēģiptes pilsētā Šarmelšeihā, kur piedalās Pasaules ekonomikas foruma sesijā. 18.maijā notika arī Valsts prezidenta Valda Zatlera un Ēģiptes prezidenta Muhameda Hosni Mubaraka divpusējā tikšanās (skat. 1.lpp.).

Prezidentiem tiekoties, tika pārrunātas turpmākās Latvijas un Ēģiptes divpusējo attiecību attīstības perspektīvas un sadarbības pilnveidošanas iespējas. Abas amatpersonas pozitīvi novērtēja līdzšinējo valstu sadarbību izglītībā un kultūrā, īpaši izceļot Latvijas ēģiptologu ieguldījumu Heopsa piramīdas un citu kultūrvēsturisku objektu izpētē, kā arī sadarbību starp augstskolām.

Tikšanās gaitā Valsts prezidents aktualizēja jautājumu par starpvalstu sadarbības paplašināšanu, piemēram, tūrisma, augstākās izglītības, kā arī tranzīta jomā.

Amatpersonas bija vienisprātis, ka turpmāku ekonomisko attiecību intensificēšanā būtiska loma būs abu valstu atbildīgo ministriju darbam, vienojoties par sadarbības līgumiem dažādās sfērās.

Tāpat pārrunāta turpmākā abu valstu sadarbība starptautisko organizāciju ietvaros. Amatpersonas tikšanās gaitā apsprieda arī šobrīd aktuālo daudzpusējo sadarbību jūras menedžmenta jautājumos un apmainījās viedokļiem par to, kāda daudzpusējās sadarbības pieredze ir Baltijas jūras valstīm Baltijas jūras valstu padomes ietvaros, kā arī kāda ir pieredze Vidusjūras valstīm, jo īpaši ņemot vērā iniciatīvu par Vidusjūras savienību. Valsts prezidents norādīja, ka laba un konstruktīva sadarbība jūras reģionu valstu ietvaros stiprina gan konkrēta reģiona konkurētspēju, gan dod būtisku ieguldījumu kaimiņvalstu divpusējo attiecību stiprināšanā.

Sarunas noslēgumā Valsts prezidents Valdis Zatlers saņēma Ēģiptes prezidenta mutisku ielūgumu apmeklēt Ēģipti oficiālā vizītē.

18.maijā, atklājot Pasaules ekonomikas forumu Tuvajos Austrumos, ar uzrunām uzstājās Amerikas Savienoto Valstu prezidents Džordžs Bušs, Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks, kā arī Jordānijas karalis Abdulla II.

19.maijā, turpinot darba vizīti Šarmelšeihā, Valsts prezidents V.Zatlers piedalījās Pasaules ekonomikas foruma Tuvajos Austrumos darba sesijas paneļdiskusijā “Tautu sadarbības spēks” (“The Power of Popular Collaboration”).

Paneļdiskusija “Tautu sadarbības spēks” bija veltīta nākotnes starptautiskās politikas un biznesa scenāriju modelēšanai un analīzei – gan ņemot vērā līdzšinējo globālo krīžu un konfliktu sniegtās mācības, gan analizējot jauno globālo draudu cēloņus un iespējamās sekas. Īpaša uzmanība diskusijā tika pievērsta informācijas pieejamības jautājumiem un informācijas ietekmei uz valstu turpmāko ekonomisko attīstību.

Uzstājoties diskusijā, Valsts prezidents runāja par Latvijas pieredzi informācijas pieejamības un brīvas aprites jautājumos, kā arī uzskaitīja vairākas pozitīvas izmaiņas kā ekonomikā, tā valsts pārvaldē, kuras pēc Padomju Savienības sabrukšanas un Latvijas neatkarības atjaunošanas bija iespējamas, tikai pateicoties brīvai pieejai informācijai.

“Pirms 18 gadiem, kad mūsu sabiedrība piedzīvoja vēsturiskas pārmaiņas, viens no pirmajiem un būtiskākajiem ieguvumiem bija brīva pieeja informācijai. Tikai balstoties uz zināšanām, varējām pārveidot valsts ekonomisko sistēmu no plānveida uz brīvā tirgus ekonomiku. Tikpat būtiskas pārmaiņas notika arī citās sfērās – izglītībā, valsts pārvaldē un likumdošanā. Šodien, atskatoties uz aizvadītajiem 18 neatkarības gadiem, varu teikt, pozitīvās pārmaiņas nebūtu tik ātras un nozīmīgas, ja nebūtu pieejamas citviet demokrātiskajā pasaulē uzkrātās zināšanas un pieredze,” teica V.Zatlers.

Runājot par nacionālās identitātes pazaudēšanas draudiem, kurus kā vienu no hyberlinked society negatīvajiem aspektiem min daudzās arābu valstīs, Valsts prezidents noradīja uz izglītības vietu un lomu sabiedrībā. “Arī mēs, latvieši, dažādos laikos esam baidījušies zaudēt savu nacionālo identitāti. Ja padomju okupācijas laikā tas bija agresīvs režīms, kas apdraudēja latviešus, tad tagad daudzi runā par globalizāciju un nacionālās piederības zaudēšanu. Taču no pieredzes varu teikt – mēs esam maza, bet lepna un pašpārliecināta nācija, kura apzinās savu veiksmes stāstu, nebaidās no savu kļūdu analīzes, kas zina savu vēsturi un ciena savas tradīcijas. Tikai ar šādu pārliecību dzīvojot, var nebaidīties atvērt brīvas informācijas plūsmas vārtus. Es zinu, ka mūsu valsts veiksmes stāsta stūrakmens bija brīva pieeja informācijai un prasme to izmantot.

Jūs jautāsiet, kas dara mūs stiprus? Tā ir piederības sajūta savai valstij un apziņa, ka šajos globalizācijas apstākļos jebkurš cilvēks, jebkura sabiedrība var būt konkurētspējīga vien tad, ja ir izglītota un unikāla – atšķirīga un pamanāma,” teica Valsts prezidents.

Tāpat viņš uzsvēra izglītības un informācijas pieejamības lomu valsts ekonomiskajā attīstībā, norādot, ka panākumu pamatā šodien ir tieši uz zināšanām balstīta ekonomika.

“Ja cilvēkam trūkst zināšanu, viņš jūtas apdraudēts. Ja uzņēmumam trūkst informācijas, tas nav drošs par savu attīstību nākotnē. Vienīgi jāapzinās, ka šodien ar informāciju vien būs par maz, ir jāspēj to analizēt, jāspēj prognozēt nākotne un jāprot pieņemt atbildīgi lēmumi. Protams, brīvai informācijas pieejamībai ir arī daži negatīvi efekti, piemēram, naids internetā – taču no šiem blakusefektiem nevajag baidīties. Tos jāapzinās, un jāprot adekvāti rīkoties,” teica V.Zatlers.

Runājot par Tuvo Austrumu reģiona nākotnes attīstības scenārijiem, Valsts prezidents norādīja uz tā attīstības iespējām un cilvēku potenciālu, kuru gan reģiona, gan globālajai turpmākai attīstībai varētu izmantot vēl efektīvāk, ja vien “informācijas un zināšanu vārtus atvērtu plašāk”.

Valsts prezidenta preses dienests

Ēģiptes pilsētā Šarmelšeihā (attēlā no kreisās): Valdis Zatlers un Slovēnijas prezidents Danilo Tirks, tiekoties ar Ēģiptes prezidentu Muhamedu Hosni Mubaraku

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers sarunā ar Saūda Arābijas karaliskās ģimenes princesi Lolou Al Feisalu Al Saūdu

 

Pasaules ekonomikas forumā: Portugāles prezidents Žoržs Sampaiju, Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Latvijas vēstnieks Ēģiptē Māris Selga

 

Valdis Zatlers diskusijā ar Pasaules ekonomikas foruma dibinātāju un izpildpriekšsēdētāju profesoru Klausu Švābu

 

Latvijas Valsts prezidents un Aleksandrijas bibliotēkas direktors Ismaels Seragaldīns

Foto: Gatis Bergmanis, VPK

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!