• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta darba vizīti Peru un piedalīšanos Eiropas Savienības–Latīņamerikas valstu un valdību vadītāju samitā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2008., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175550

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrs: Uzrunājot ERAB pilnvarnieku sanāksmes dalībniekus

Vēl šajā numurā

20.05.2008., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta darba vizīti Peru un piedalīšanos Eiropas Savienības–Latīņamerikas valstu un valdību vadītāju samitā

 

Peru galvaspilsētas Limas Miraflotes pašvaldības mērs Manuels Masiass un Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, 15.maijā pašvaldības teritorijā atklājot Latvijas Republikas laukumu
Foto: Gatis Bergmanis, VPK

 

Valsts prezidents 15.maijā uzsāka darba vizīti Limā, Peru, kur piedalījās piektajā ES–Latīņamerikas valstu un valdību vadītāju samitā. Vizītes pirmajā dienā notika Valsts prezidenta Valda Zatlera un Kostarikas viceprezidentes Lauras Činčillas divpusējā tikšanās. Tāpat Valsts prezidents piedalījās svinīgā pilsētas laukuma, kuram dots Latvijas Republikas vārds, atklāšanas ceremonijā.

 

Valsts prezidents apmeklēja Limas pilsētas Miraflores pašvaldību, kuras teritorijā tika svinīgi atklāts Latvijas Republikas laukums (skat. 1.lpp.). Savā uzrunā klātesošajiem Valsts prezidents runāja par Latvijas un Peru attiecībām un sadarbības paplašināšanas iespējām, īpaši uzsverot kultūras sakaru un cilvēcisko kontaktu būtisko lomu turpmākā abu valstu divpusējo attiecību attīstībā.

“Lai gan Latviju un Peru šķir tūkstošiem kilometru, globalizācijas laikmetā šai ģeogrāfiskajai barjerai vairs nav nozīmes. To pierāda daudzie Latvijas tūristi, kas pēdējos gados aizvien biežāk par sava atvaļinājuma galamērķi izvēlas tieši Peru – valsti, kas bagāta ar izciliem kultūrvēsturiskiem pieminekļiem un unikālām seno civilizāciju liecībām. Arī Latvijas uzņēmēji jau iepazinuši Peru kā vienu no strauji augošas ekonomikas valstīm, sadarbības iespējas, ar kuru vēl nebūt nav pilnībā izmantotas.

Arī mūsu zināšanas vienam par otru ne tuvu nav pilnīgas, tāpēc esmu patiesi priecīgs šodien atklāt šo Latvijas Republikas vārdā nosaukto parku. Šis Latvijas simbols parkā ikvienam tā apmeklētājam – kā mazam, tā lielam – stāstīs par mūsu valsti, mudinās ieskatīties internetā vai enciklopēdijā un uzzināt kaut ko vairāk par valsti Latviju. Tāpēc parka nodēvēšana mūsu valsts vārdā ne vien apliecina to godu, ko Peru tauta izrāda Latvijai, bet arī kalpos Latvijas un Peru savstarpējo attiecību stiprināšanai un ļaus labāk iepazīt vienam otru. Turklāt es ceru, ka šis ēnainais parks būs vieta, kur cilvēkiem satikties un galvaspilsētas ātrajā dzīves tempā rast laiku sarunām, pārdomām vai vienkārši labi pavadīt brīvo laiku,” teica Valsts prezidents.

Pēc tam V.Zatlers apmeklēja Latvijas goda konsulātu Limā. Tiekoties ar Latvijas goda konsulu Raulu Lozano Merino, Valsts prezidents pateicās par ieguldīto darbu, stiprinot Latvijas un Peru divpusējās attiecības, kā arī norādīja, ka tieši Latvijas goda konsula aktīvā rīcība sekmējusi, ka Peru ir viens no aktīvākajiem Latīņamerikas valstu sadarbības partneriem Latvijai.

Tāpat Valsts prezidents pateicās goda konsulam par Latvijas iedzīvotājiem sniegto palīdzību dažādās problēmsituācijās un pauda cerību, ka sadarbība būs tikpat auglīga arī turpmāk.

Sarunas gaitā apspriesta arī Latvijas un Peru valdību pērn noslēgtā līguma “Par sadarbību kultūrā, zinātnē un izglītībā” loma abu valstu divpusējo attiecību stiprināšanā un pašvaldību sakaru attīstīšanā.

Pēcpusdienā notika Valsts prezidenta Valda Zatlera un Kostarikas viceprezidentes Lauras Činčillas divpusējā tikšanās, kuras gaitā amatpersonas apsprieda abu valstu turpmākās sadarbības iespējas, kā stiprinot divpusējās ekonomikas un kultūras saites, tā arī sadarbojoties starptautisko organizāciju ietvaros.

Sarunas gaitā skarti arī pieci ES–Latīņamerikas valstu un valdību vadītāju samita svarīgākie temati un turpmākā sadarbība starp ES un Latīņamerikas valstīm gan vides un klimata izmaiņu jautājumos, gan dažādu sociālās sadarbības projektu ietvaros.

16.maijā, turpinot darba vizīti Peru galvaspilsētā Limā, Valsts prezidents V.Zatlers piedalījās piektajā ES–Latīņamerikas valstu un valdību vadītāju samita atklāšanas un darba sesijā.

Savā ievadrunā samita sesijā “Ilgtspējīga attīstība. Vide. Klimata izmaiņas. Enerģētika” Valsts prezidents akcentēja katras valsts un starptautiskās sabiedrības kopumā atbildību nākamo paaudžu priekšā, veidojot ilgtspējīgu, videi draudzīgu un klimata izmaiņu nestās ietekmes bremzējošu ekonomisko politiku. Šajā kontekstā Valsts prezidents minēja vairākus veicamos darbus un politiskās domāšanas maiņas nepieciešamību, lemjot gan par valstu prioritāro nozaru attīstību, gan ražošanas un enerģētikas politikas veidošanu kopumā. Turklāt, kā norādīja V.Zatlers, starptautiskais dialogs šajos jautājumos ir būtiski svarīgs, jo bezatbildīga politika vienā reģionā var būtiski sekmēt klimata izmaiņu radītās negatīvās sekas citā reģionā.

Savā uzrunā Valsts prezidents īpaši uzsvēra enerģijas jautājumu ietekmi uz klimata izmaiņām. Runājot par Latvijas politiku vides un enerģētiskās drošības jautājumos, viņš uzsvēra, ka tā analizējama kopīgās ES politikas ietvaros un izvirzīto kopīgo mērķu – ogļskābās gāzes apjoma pieauguma kontrole, klimata izmaiņu seku novēršana, atjaunojamās enerģijas apjoma palielināšana, enerģijas avotu diversifikācija un enerģētiskās neatkarības stiprināšana – kontekstā.

“Atbildīga politika klimata izmaiņu un enerģētiskās drošības jautājumos prasa ne vien būtiskas izmaiņas politisko lēmumu pieņemšanā, bet arī katram cilvēkam liek mainīt domāšanu – dzīvot un saimniekot videi draudzīgāk,” teica V.Zatlers.

Savukārt, uzstājoties sesijā par tēmu “Nabadzība. Nevienlīdzība. Integrācija”, Valsts prezidents uzsvēra sabiedrību sociālās saliedētības nozīmīgumu mūsdienu globalizācijas apstākļos, norādot uz nepieciešamību apzināt valstu veiksmes stāstus, tāpat arī būtiskākās pieļautās kļūdas sociālās politikas veidošanā, jo tieši atbildīga un taisnīga sociālā politika ir viens no būtiskākajiem faktoriem stabilai valsts ekonomiskajai attīstībai ilgtermiņā.

“Lai īstenotu sociāli atbildīgu politiku, ārkārtīgi svarīgs ir savlaicīgs un konstruktīvs sociālo partneru dialogs. Dialogs starp valdībām un dažādām interešu grupām, īpaši jau tām, kuras pārstāv sabiedrības mazāk aizsargātos sociālos slāņus un kuras pārstāv dažādu valsts reģionu vai ekonomikas nozaru intereses. Zinot Latvijas pieredzi, varu jums teikt: sociālā dialoga trūkums valstij nozīmē nestabilitāti, ekonomiskās izaugsmes tempu mazināšanos un, pats galvenais, šķeļ sabiedrību, padarot to nīgru un neapmierinātu. Un to mēs nevaram atļauties,” teica V.Zatlers.

Tāpat savā uzrunā Valsts prezidents analizēja 2006.gadā pieņemtās Lisabonas stratēģijas īstenošanas gaitu – panākumus un problēmas, ar kurām Eiropas valstis, tajā skaitā arī Latvija, saskārušās, veidojot sociāli saliedētu sabiedrību. Savukārt uzrunas beigās Valsts prezidents akcentēja nepieciešamību katram politiķim spēt uzstādīt kā īstermiņa, tā ilgtermiņa mērķus un, kas vēl svarīgāk, – spēt sabiedrībai izskaidrot ceļu, kādā šie mērķi tiks sasniegti un pēc kādiem kritērijiem tiks mērīti panākumi.

“Tas ir mūsu pienākums katrai ģimenei, katram pilsonim dot skaidru nākotnes redzējumu un rīkoties tā, lai nerastos šaubas, ka valsts pret viņiem būs taisnīga,” teica Valsts prezidents.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Attēlā pa kreisi: Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers 16.maijā Peru galvaspilsētā Limā, piedaloties piektajā Eiropas Savienības–Latīņamerikas valstu un valdību vadītāju samitā. Attēlā pa labi: Valdis Zatlers (otrajā rindā centrā) kopā ar samita dalībniekiem – Polijas premjerministru Donaldu Tusku (otrajā rindā pa kreisi), Peru prezidentu Alanu Garsiju Peresu (pirmajā rindā pa labi), Spānijas premjerministru Hosē Luisu Rodrigesu Sapatero (pirmajā rindā pa kreisi)

Attēlā pa kreisi: Valsts prezidents Valdis Zatlers 15.maijā Peru, tiekoties ar Kostarikas viceprezidenti Lauru Činčillu. Attēlā pa labi: Valdis Zatlers kopā ar Latvijas goda konsulu Raulu Lozano Merino
Foto: Gatis Bergmanis, VPK

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!