• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par veidlapu paraugu un tipveida līgumu apstiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.09.1999., Nr. 297/299 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17559

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.518

Par muitas brokeriem

Vēl šajā numurā

10.09.1999., Nr. 297/299

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 512

Pieņemts: 31.08.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests

Rīkojums Nr.512 Rīga 1999.gada 31.augustā

Par veidlapu paraugu un tipveida līgumu apstiprināšanu

1. Lai nodrošinātu Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija noteikumu Nr.236 "Noteikumi par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem alkoholiskajiem dzērieniem vai tabakas izstrādājumiem" 54.punkta izpildi, apstiprinu:

1.1. veidlapas paraugu "Pārskats par tabakas izstrādājumu akcīzes nodokļa nodrošinājuma izmantošanu";

1.2. veidlapas paraugu "Pārskats par alkoholisko dzērienu izstrādājumu akcīzes nodokļa nodrošinājuma izmantošanu";

1.3. tipveida ķīlas līgumu par nekustamā īpašuma ieķīlāšanu, ko Valsts ieņēmumu dienests noslēdz ar licencētu importētāju vai noliktavas turētāju;

1.4. tipveida ķīlas līgumu par kustamu lietu ieķīlāšanu, ko Valsts ieņēmumu dienests noslēdz ar licencētu importētāju vai noliktavas turētāju;

1.5. tipveida līgumu, ko Valsts ieņēmumu dienests noslēdz ar kredītiestādēm;

1.6. tipveida līgumu, ko Valsts ieņēmumu dienests noslēdz ar apdrošināšanas sabiedrībām.

2. Rīkojumu publicēt laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

3. Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Ģenerāldirektors A.Sončiks

VID1.GIF (23519 BYTES)
VID2.GIF (47655 BYTES)

VID3.GIF (23055 BYTES)
VID4.GIF (46050 BYTES)

Līgums

 

Rīgā ...........gada ............... ........................................

(aizpilda vārdiem)

 

Latvijas Republikas Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk tekstā — ĶĪLAS ŅĒMĒJS), ģenerāldirektora ..................................................................... personā, kas darbojas saskaņā ar likumu "Par Valsts ieņēmumu dienestu", no vienas puses, un ............................................................................................... tā ................................... personā, kas darbojas saskaņā ar .............................. (turpmāk tekstā— ĶĪLAS DEVĒJS), no otras puses, turpmāk tekstā kopā sauktas arī kā PUSES, vienojās par sekojošo:

 

1. LĪGUMA PRIEKŠMETS

1.1. Lai nodrošinātu atliktā akcīzes nodokļa maksāšanu, veicot uzņēmējdarbību ar alkoholiskajiem dzērieniem vai tabakas izstrādājumiem, saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija noteikumiem Nr.236 "Noteikumi par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem alkoholiskajiem dzērieniem vai tabakas izstrādājumiem" (turpmāk tekstā— Ministru kabineta noteikumi), ĶĪLAS DEVĒJS nodod un ĶĪLAS ŅĒMĒJS pieņem ķīlas tiesības uz ĶĪLAS DEVĒJAM piederošo nekustamo īpašumu (turpmāk tekstā— IEĶĪLĀTĀ MANTA):

1.1.1. .........................................................................................., kas atrodas ................................... un pieder ĶĪLAS DEVĒJAM uz īpašuma tiesību pamata, ko apliecina .......... .gada .......... ................................................................ pilsētas /rajona Zemesgrāmatas nodaļas izsniegts nostiprinājuma uzraksts un attiecīgā zemesgrāmata nodalījuma izraksts. Nekustamais īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatas nodalījumā (folijā) Nr...................., ar kadastra Nr...................... Zemesgrāmatas nodaļas izsniegta nostiprinājuma uzraksta un attiecīgā zemesgrāmatas nodalījuma izraksta notariāli apstiprinātas kopijas ir šī līguma neatņemamas sastāvdaļas.

1.1.2. ..........................................................., kas atrodas ................................... un pieder ĶĪLAS DEVĒJAM uz īpašuma tiesību pamata, ko apliecina ...............gada .......... ........................................................................... pilsētas /rajona Zemesgrāmatas nodaļas izsniegts nostiprinājuma uzraksts un attiecīgā zemesgrāmata nodalījuma izraksts. Nekustamais īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatas nodalījumā (folijā) Nr...................., ar kadastra Nr...................... Zemesgrāmatas nodaļas izsniegta nostiprinājuma uzraksta un attiecīgā zemesgrāmatas nodalījuma izraksta notariāli apstiprinātas kopijas ir šī līguma neatņemamas sastāvdaļas.

 

1.2. PUSES vienojas, ka IEĶĪLĀTĀS MANTAS vērtība sastāda .............................. ................................................................................................................................................................*

(Summa ir jāieraksta vārdiem)

 

1.3. IEĶĪLĀTĀ MANTA paliek ĶĪLAS DEVĒJA valdījumā.

1.4. ĶĪLAS DEVĒJS garantē, ka IEĶĪLĀTĀ MANTA ir tā īpašumā, nevienai citai fiziskai vai juridiskai personai tā vai tās daļa nav pārdota, uzdāvināta, aizdota, ieķīlāta, iznomāta vai izīrēta, nodota patapinājumā, lietošanai vai valdījumā, nav strīdu par tās piederību, lietošanu, tai nav uzlikti aizliegumi tās atsavināšanai, ieķīlāšanai, lietošanai vai piedziņas vēršanai pret to, nav nekā citādi iesaistīta darījumos ar trešajām personām, IEĶĪLĀTĀ MANTA ir brīva no trešo personu prasījumiem un tai nav uzlikts arests.

 

2. PUŠU TIESĪBAS UN PIENĀKUMI

2.1. ĶĪLAS DEVĒJA tiesības un pienākumi:

2.1.1. ĶĪLAS DEVĒJAM ir tiesības veikt tādas konstruktīvas izmaiņas IEĶĪLĀTAJĀ MANTĀ, kas paaugstina tās vērtību.

2.1.2. ĶĪLAS DEVĒJS apņemas nepieļaut nekādu IEĶĪLĀTĀS MANTAS vērtības zudumu, pielietojot iespējamus, saprātīgus un likumīgus līdzekļus un pasākumus, nerīkoties ar IEĶĪLĀTO MANTU, izmantojot to pretēji ĶĪLAS ŅĒMĒJA interesēm, kā arī neveikt nekādas darbības, kas varētu samazināt IEĶĪLĀTĀS MANTAS vērtību vai pasliktināt tās stāvokli, vai kā citādi bez ĶĪLAS ŅĒMĒJA piekrišanas (mēģināt) grozīt ar šo līgumu nodibinātās tiesiskās attiecības.

2.1.3. ĶĪLAS DEVĒJS apņemas uz sava rēķina savlaicīgi un kvalitatīvi izdarīt nepieciešamos (kārtējos un kapitāl—) remontdarbus, lai uzturētu IEĶĪLĀTO MANTU tādā stāvoklī, kas atbilst tās stāvoklim uz šī līguma noslēgšanas brīdi, ievērojot tās nolietojumu un vērtības samazināšanos, kādi ir sagaidāmi no rūpīga un gādīga saimnieka, un normatīvi noteiktas amortizācijas normas.

2.1.4. ĶĪLAS DEVĒJS atbild par visām trešo personu prasībām, kas tiktu celtas pret IEĶĪLĀTO MANTU.

2.1.5. ĶĪLAS DEVĒJS ir tiesīgs veikt darbības, kas ir minētas šī līguma 1.4.punktā ar IEĶĪLĀTO MANTU šī līguma darbības laikā tikai ar ĶĪLAS ŅĒMĒJA rakstisku atļauju.

2.1.6. ĶĪLAS DEVĒJS apņemas nokārtot visus nepieciešamos dokumentus, kā arī segt visus izdevumus, kas saistīti ar IEĶĪLĀTĀS MANTAS pārdošanu šī līguma 2.2.punkta piemērošanas gadījumā.

2.1.7. Triju dienu laikā no šī līguma parakstīšanas dienas ĶĪLAS DEVĒJS apņemas reģistrēt šo līgumu ................................................. Zemesgrāmatu nodaļā.

2.1.8. ĶĪLAS DEVĒJS apņemas apmaksāt izdevumus, kas saistīti ar šī līguma reģistrāciju zemesgrāmatā.

2.1.9. Divu dienu laikā pēc šī apgrūtinājuma reģistrācijas zemesgrāmatā, ĶĪLAS DEVĒJS apņemas iesniegt ĶĪLAS ŅĒMĒJAM attiecīgā zemesgrāmatas nodalījuma izraksta notariāli apstiprinātu kopiju, kas apliecinātu ĶĪLAS ŅĒMĒJA ķīlas tiesības uz IEĶĪLĀTO MANTU.

2.2. ĶĪLAS ŅĒMĒJA tiesības un pienākumi:

2.2.1. Gadījumā, ja ĶĪLAS DEVĒJS savlaicīgi saskaņā ar normatīvo aktu prasībām nesamaksā atlikto akcīzes nodokli, ĶĪLAS ŅĒMĒJS pārņem IEĶĪLĀTO MANTU savā valdījumā un veic tās realizāciju:

2.2.1.1. ĶĪLAS ŅĒMĒJS var pats nekavējoties, bez izsoles un tiesas starpniecības, pārdot IEĶĪLĀTO MANTU vai arī pilnvarot trešo personu IEĶĪLĀTĀS MANTAS realizēšanai.

2.2.2. ĶĪLAS ŅĒMĒJS ir tiesīgs pārdot IEĶĪLĀTO MANTU par brīvu cenu bez iepriekšējas ĶĪLAS DEVĒJA brīdināšanas un ĶĪLAS DEVĒJA klātbūtnes un pilnvarojuma.

 

3. IEĶĪLĀTĀS MANTAS APDROŠINĀŠANA

3.1. Gadījumā, ja IEĶĪLĀTĀ MANTA jau ir apdrošināta pret zaudējumiem un bojājumiem, ĶĪLAS DEVĒJAM piecu dienu laikā no šī līguma noslēgšanas dienas ir jāvienojas ar apdrošinātāju, ka apdrošināšanas atlīdzība, iestājoties apdrošināšanas gadījumam, tiks izmaksāta ĶĪLAS ŅĒMĒJAM, izdarot attiecīgas izmaiņas apdrošināšanas līgumā (polisē), un šis līgums(polise) ir jāiesniedz ĶĪLAS ŅĒMĒJAM.

3.2. Gadījumā, ja IEĶĪLĀTĀ MANTA uz līguma noslēgšanas brīdi vēl nav apdrošināta, tad ĶĪLAS DEVĒJAM tā ir jāapdrošina piecu dienu laikā no šī līguma noslēgšanas dienas, apdrošināšanas līgumā (polisē) paredzot, ka apdrošināšanas atlīdzība tiks izmaksāta ĶĪLAS ŅĒMĒJAM, un šīs izmaiņas ir jāiesniedz ĶĪLAS ŅĒMĒJAM.

3.3. ĶĪLAS DEVĒJAM ir jānodrošina šī līguma 3.1.punkta un šī līguma 3.2.punkta minētajos gadījumos, ka apdrošināšanas līgumā (polisē) papildus ir jābūt atrunātam, ka apdrošinātājs apņemas nekavējoties rakstiski informēt ĶĪLAS ŅĒMĒJU par visām ĶĪLAS DEVĒJA darbībām/bezdarbībām, kuras varētu būt par iemeslu tam, kad apdrošināšanas atlīdzība netiek izmaksāta vai tiek izmaksāta daļēji.

 

4. LĪGUMA DARBĪBAS TERMIŅŠ

4.1. Līgums stājas spēkā, kad to ir parakstījušas abas PUSES un ĶĪLAS DEVĒJS ir izpildījis visus zemāk minētos noteikumus:

* ĶĪLAS DEVĒJS ir iesniedzis ĶĪLAS ŅĒMĒJAM līguma 1.punktā minētos pielikumus.

* ĶĪLAS DEVĒJS ir iesniedzis ĶĪLAS ŅĒMĒJAM līguma 2.1.9. punktā minēto notariāli apliecinātu dokumenta kopiju.

* ĶĪLAS DEVĒJS ir izpildījis šī līguma 3.punktā minētos noteikumus.

4.2. Līguma darbības termiņš ir līdz .............................. ............... .........

4.3. Līguma darbība var arī izbeigties arī ātrāk, ja iestājas viens no zemāk minētajiem gadījumiem:

* ĶĪLAS DEVĒJS ir samaksājis atlikto akcīzes nodokli viņš ir iesniedzis ĶĪLAS ŅĒMĒJAM rakstisku paziņojumu par nodrošinājuma turpmākās darbības atcelšanu.

* ĶĪLAS DEVĒJS nav izpildījis kādu no 2.1.2.;2.1.3. un 2.1.5. punkta prasībām.

* ĶĪLAS DEVĒJS nav savlaicīgi veicis visas nepieciešamās darbības, lai novērstu tā darbības/bezdarbības radušās sekas, kas varētu būt par pamatu apdrošināšanas atlīdzības pilnīgai vai daļējai neizmaksai ĶĪLAS ŅĒMĒJAM.

 

5. ĪPAŠIE NOSACĪJUMI

5.1. Visas ĶĪLAS ŅĒMĒJA un ĶĪLAS DEVĒJA tiesības, pienākumi, dotā līguma noteikumi un nosacījumi ir saistoši ĶĪLAS ŅĒMĒJA un ĶĪLAS DEVĒJA tiesību un saistību pārņēmējiem.

5.2. Strīdus, kas var rasties PUSĒM izpildot vai neizpildot šī līguma prasības (nosacījumus), ja tos nevar atrisināt savstarpējā vienošanās, izskata tiesa Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

5.3. Visas šī līguma izmaiņas un papildinājumi jānoformē rakstveidā kā šī līguma neatņemamas sastāvdaļas.

5.4. Latvijas Republikas Civillikuma noteikumi līdzējiem ir zināmi.

5.5. Katra no līguma pusēm ir materiāli atbildīga par šī līguma neizpildi vai tā nepienācīgu izpildi saskaņā ar Latvijas Republikas spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un šo līgumu.

5.6. Līgums sastādīts uz sešām lapām, trijos eksemplāros — pa vienam eksemplāram katrai PUSEI un .............................................................................................................

Zemesgrāmatu nodaļai. Visiem eksemplāriem ir vienāds juridisks spēks.

Pušu juridiskās adreses un rekvizīti

ĶĪLAS ŅĒMĒJS ĶĪLAS DEVĒJS

LR Valsts ieņēmumu dienests

Smilšu ielā 1 , Rīgā, LV—1978

Reģ. Nr. 90000069281

Norēķinu konts Nr. 22500101030

02—100100501 Unibankas Rīdzenes filiālē,

kods 310101900

.......................................................................... ...........................................................

Līgums

 

Rīgā ....................gada ................... ..............................

(aizpilda vārdiem)

 

Latvijas Republikas Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk tekstā — ĶĪLAS ŅĒMĒJS), ģenerāldirektora ..................................................................... personā, kas darbojas saskaņā ar likumu "Par Valsts ieņēmumu dienestu", no vienas puses, un ............................................................................................... tā ................................... personā, kas darbojas saskaņā ar .............................. (turpmāk tekstā— ĶĪLAS DEVĒJS) no otras puses, turpmāk tekstā kopā sauktas arī kā PUSES, vienojās par sekojošo:

 

1. LĪGUMA PRIEKŠMETS

1.1. Lai nodrošinātu atliktā akcīzes nodokļa maksāšanu, veicot uzņēmējdarbību ar alkoholiskajiem dzērieniem vai tabakas izstrādājumiem, saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija noteikumiem Nr.236 "Noteikumi par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem alkoholiskajiem dzērieniem vai tabakas izstrādājumiem" (turpmāk tekstā — Ministru kabineta noteikumi), ĶĪLAS DEVĒJS nodod un ĶĪLAS ŅĒMĒJS pieņem ķīlas tiesību uz ĶĪLAS DEVĒJAM piederošo īpašumu (turpmāk tekstā— IEĶĪLĀTĀ MANTA), kura uzskaitījums ir dots šī līguma 1.pielikumā.

1.2. ĶĪLAS DEVĒJS garantē, ka IEĶĪLĀTĀ MANTA pieder ĶĪLAS DEVĒJAM uz īpašuma tiesību pamata. ĶĪLAS DEVĒJS uzrāda īpašuma tiesības apliecinošu dokumentus (bilanci, inventarizācijas aktu u.tml.) un iesniedz ĶĪLAS ŅĒMĒJAM šo dokumentu notariāli apliecinātas kopijas, kas ir šī līguma neatņemamas sastāvdaļas.

1.3. PUSES vienojas, ka IEĶĪLĀTĀS MANTAS vērtība sastāda ........................ ....................................................................................................................................................................*

( Summa ir jāieraksta vārdiem.)

(Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem nodrošinājuma summa nedrīkst pārsniegt 80 % no IEĶĪLĀTĀS MANTAS tirgus vērtības.

1.4. IEĶĪLĀTĀ MANTA paliek ĶĪLAS DEVĒJA valdījumā.

1.5. ĶĪLAS DEVĒJS garantē, ka IEĶĪLĀTĀ MANTA ir tā īpašumā, nevienai citai fiziskai vai juridiskai personai tā vai tās daļa nav pārdota, uzdāvināta, aizdota, ieķīlāta, iznomāta vai izīrēta, nodota patapinājumā, lietošanai vai valdījumā, nav strīdu par tās piederību, lietošanu, tai nav uzlikti aizliegumi tās atsavināšanai, ieķīlāšanai, lietošanai vai piedziņas vēršanai pret to, nav nekā citādi iesaistīta darījumos ar trešajām personām, IEĶĪLĀTĀ MANTA ir brīva no trešo personu prasījumiem un tai nav uzlikts arests.

1.6. Papildus ĶĪLAS DEVĒJS iesniedz ĶĪLAS ŅĒMĒJAM izziņu no Komercķīlu reģistra, ka IEĶĪLĀTĀ MANTA nav reģistrēta Komercķīlu reģistrā. Komercķīlu reģistra izsniegtā izziņa ir šī līguma neatņemama sastāvdaļa.

 

2. PUŠU TIESĪBAS UN PIENĀKUMI

2.1. ĶĪLAS DEVĒJA tiesības un pienākumi:

2.1.1. ĶĪLAS DEVĒJAM ir tiesības veikt tādas konstruktīvas izmaiņas IEĶĪLĀTAJĀ MANTĀ, kas paaugstina tās vērtību.

2.1.2. ĶĪLAS DEVĒJS apņemas nepieļaut nekādu IEĶĪLĀTĀS MANTAS vērtības zudumu, pielietojot iespējamus, saprātīgus un likumīgus līdzekļus un pasākumus, nerīkoties ar IEĶĪLĀTO MANTU, izmantojot to pretēji ĶĪLAS ŅĒMĒJA interesēm, kā arī neveikt nekādas darbības, kas varētu samazināt IEĶĪLĀTĀS MANTAS vērtību vai pasliktināt tās stāvokli vai kā citādi bez ĶĪLAS ŅĒMĒJA piekrišanas (mēģināt) grozīt ar šo līgumu nodibinātās tiesiskās attiecības.

2.1.3. ĶĪLAS DEVĒJS apņemas uz sava rēķina savlaicīgi un kvalitatīvi izdarīt nepieciešamos (kārtējos un kapitāl—) remontdarbus, lai uzturētu IEĶĪLĀTO MANTU tādā stāvoklī, kas atbilst tās stāvoklim uz šī līguma noslēgšanas brīdi, ievērojot tās nolietojumu un vērtības samazināšanos, kādi ir sagaidāmi no rūpīga un gādīga saimnieka, un normatīvi noteiktas amortizācijas normas.

2.1.4. ĶĪLAS DEVĒJS atbild par visām trešo personu prasībām, kas tiktu celtas pret IEĶĪLĀTO MANTU.

2.1.5. ĶĪLAS DEVĒJS ir tiesīgs veikt darbības, kas ir minētas šā līguma 1.5.punktā ar IEĶĪLĀTO MANTU šī līguma darbības laikā tikai ar ĶĪLAS ŅĒMĒJA rakstisku atļauju.

2.1.6. Gadījumā, ja IEĶĪLĀTĀ MANTA vai arī tās daļa ir sauszemes transporta līdzeklis vai tā piekabe, ĶĪLAS DEVĒJAM ir aizliegts to izvest ārpus Latvijas Republikas.

2.1.7. ĶĪLAS DEVĒJAM ir aizliegts atkārtoti ieķīlāt IEĶĪLĀTO MANTU vai arī kādu tās daļu.

2.1.8. ĶĪLAS DEVĒJS apņemas nokārtot visus nepieciešamos dokumentus, kā arī segt visus izdevumus, kas saistīti ar IEĶĪLĀTĀS MANTAS pārdošanu šī līguma 2.2.punkta piemērošanas gadījumā.

2.1.9. Septiņu dienu laikā no šī līguma parakstīšanas dienas ĶĪLAS DEVĒJS apņemas reģistrēt šo līgumu Komercķīlu reģistrā.

2.1.10. ĶĪLAS DEVĒJS apņemas apmaksāt visus izdevumus, kas saistīti ar šī līguma reģistrāciju Komercķīlu reģistrā.

2.1.11. Divu dienu laikā pēc šīs ķīlas tiesības reģistrācijas Komercķīlu reģistrā, ĶĪLAS DEVĒJS apņemas iesniegt ĶĪLAS ŅĒMĒJA pilnvarotajai personai Komercķīlas reģistrācijas aktu, kas apliecina ĶĪLAS ŅĒMĒJA ķīlas tiesības uz IEĶĪLĀTO MANTU.

 

2.2. ĶĪLAS ŅĒMĒJA tiesības un pienākumi:

2.2.1. Gadījumā, ja ĶĪLAS DEVĒJS savlaicīgi saskaņā ar normatīvo aktu prasībām nesamaksā atlikto akcīzes nodokli, ĶĪLAS ŅĒMĒJS pārņem ieķīlāto mantu savā valdījumā un veic tās realizāciju:

2.2.1.1. ĶĪLAS ŅĒMĒJS var pats, bez izsoles un tiesas starpniecības, pārdot IEĶĪLĀTO MANTU vai arī pilnvarot trešo personu IEĶĪLĀTĀS MANTAS realizēšanai.

2.2.1.2. ĶĪLAS ŅĒMĒJS ir tiesīgs pārdot IEĶĪLĀTO MANTU par brīvu cenu bez iepriekšējas ĶĪLAS DEVĒJA brīdināšanas un ĶĪLAS DEVĒJA klātbūtnes un pilnvarojuma.

 

3. IEĶĪLĀTĀS MANTAS APDROŠINĀŠANA

3.1. Gadījumā, ja IEĶĪLĀTĀ MANTA jau ir apdrošināta pret zaudējumiem un bojājumiem, ĶĪLAS DEVĒJAM piecu dienu laikā no šī līguma noslēgšanas dienas ir jāvienojas ar apdrošinātāju, ka apdrošināšanas atlīdzība, iestājoties apdrošināšanas gadījumam, tiks izmaksāta ĶĪLAS ŅĒMĒJAM, izdarot attiecīgas izmaiņas apdrošināšanas līgumā(polisē), un šis līgums(polise) ir jāiesniedz ĶĪLAS ŅĒMĒJA pilnvarotai personai.

3.2. Gadījumā, ja IEĶĪLĀTĀ MANTA uz līguma noslēgšanas brīdi vēl nav apdrošināta, tad ĶĪLAS DEVĒJAM tā ir jāapdrošina piecu dienu laikā no šī līguma noslēgšanas dienas, apdrošināšanas līgumā(polisē) paredzot, ka apdrošināšanas atlīdzība tiks izmaksāta ĶĪLAS ŅĒMĒJAM, un šīs izmaiņas ir jāiesniedz ĶĪLAS ŅĒMĒJA pilnvarotai personai.

3.3. ĶĪLAS DEVĒJAM ir jānodrošina šī līguma 3.1.punkta un šī līguma 3.2.punkta noteiktajos gadījumos, ka apdrošināšanas līgumā (polisē) papildus ir jābūt atrunātam, ka apdrošinātājs apņemas nekavējoties rakstiski informēt ĶĪLAS ŅĒMĒJU par visām ĶĪLAS DEVĒJA darbībām/bezdarbībām, kuras varētu būt par iemeslu tam, kad apdrošināšanas atlīdzība netiek izmaksāta vai tiek izmaksāta daļēji.

 

4. LĪGUMA DARBĪBAS TERMIŅŠ

4.1. Līgums stājas spēkā, kad to ir parakstījušas abas PUSES un ir izpildīti visi zemāk minētie apstākļi noteikumus:

* ĶĪLAS DEVĒJS ir iesniedzis ĶĪLAS ŅĒMĒJAM līguma 1.punktā minētos dokumentus, to notariāli apliecinātas kopijas.

* ĶĪLAS DEVĒJS ir iesniedzis ĶĪLAS ŅĒMĒJAM līguma 2.1.11. punktā minēto dokumentu.

* ĶĪLAS DEVĒJS ir izpildījis šī līguma 3.punktā minētos noteikumus.

* Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, ĶĪLAS ŅĒMĒJS ir reģistrējis ĶĪLAS DEVĒJA iesniegto vienreizējo vai vispārējo nodrošinājumu.

4.2. Līguma darbības termiņš ir līdz .............................. ............... .........

4.3. Līguma darbība var izbeigties arī ātrāk, ja iestājas viens no zemāk minētajiem gadījumiem:

4.3.1. ĶĪLAS DEVĒJS ir samaksājis atlikto akcīzes nodokli un viņš ir iesniedzis ĶĪLAS ŅĒMĒJAM rakstisku paziņojumu par nodrošinājuma turpmākās darbības atcelšanu.

4.3.2. ĶĪLAS DEVĒJS nav ievērojis vai izpildījis kādu no 2.1.2.; 2.1.3.; 2.1.5.; 2.1.6. un 2.1.7. punkta prasībām.

4.3.3. ĶĪLAS DEVĒJS nav savlaicīgi veicis visas nepieciešamās darbības, lai novērstu tā darbības/bezdarbības radušās sekas, kas varētu būt par pamatu apdrošināšanas atlīdzības pilnīgai vai daļējai neizmaksai ĶĪLAS ŅĒMĒJAM.

 

5. ĪPAŠIE NOSACĪJUMI

5.1. Visas ĶĪLAS ŅĒMĒJA un ĶĪLAS DEVĒJA tiesības, pienākumi, dotā līguma noteikumi un nosacījumi ir saistoši ĶĪLAS ŅĒMĒJA un ĶĪLAS DEVĒJA tiesību un saistību pārņēmējiem.

5.2. Ķīlas ŅĒMĒJS pilnvaro .........................................................................................

veikt visas turpmākās darbības, kas ir saistītas ar Komercķīlas reģistru, tai skaitā— aizpildīt un parakstīt komercķīlas reģistrācijas pieteikumu, saņemt un pieprasīt informāciju no Komercķīlu reģistra utml.

5.3. Strīdus, kas var rasties, PUSĒM izpildot vai neizpildot šī līguma prasības (nosacījumus), ja tos nevar atrisināt, savstarpēji vienojoties, izskata tiesa Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

5.4. Visas šī līguma izmaiņas un papildinājumi jānoformē rakstveidā kā šī līguma neatņemamas sastāvdaļas.

5.5. Latvijas Republikas Civillikuma noteikumi līdzējiem ir zināmi.

5.6. Katra no līguma pusēm ir materiāli atbildīga par šī līguma neizpildi vai tā nepienācīgu izpildi saskaņā ar Latvijas Republikas spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un šo līgumu.

5.7. Līgums sastādīts uz sešām lapām, trijos eksemplāros — pa vienam eksemplāram katrai PUSEI un Komercķīlu reģistram. Visiem eksemplāriem ir vienāds juridisks spēks.

 

Pušu juridiskās adreses un rekvizīti

ĶĪLAS ŅĒMĒJS ĶĪLAS DEVĒJS

LR Valsts ieņēmumu dienests

Smilšu ielā 1 , Rīgā, LV—1978

Reģ. Nr. 90000069281

Norēķinu konts Nr. 22500101030

02—100100501 Unibankas Rīdzenes filiālē,

kods 310101900

...................................................................... ...........................................................

(tikai bankām)

Līgums

 

Rīgā ...............gada .......................................

 

Latvijas Republikas Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk — VID), ģenerāldirektora personā, kurš rīkojas saskaņā ar Latvijas Republikas 1993.gada 28.oktobra likumu "Par Valsts ieņēmumu dienestu", no vienas puses un .............................. ................................................................................................................... (turpmāk — Banka), tās

(bankas nosaukums)

........................................................................................................ , kurš (—a ) rīkojas saskaņā ar

(amats, vārds, uzvārds)

......................................................................................... , no otras puses, turpmāk tekstā sauktas arī kā Puses, noslēdz šo līgumu par turpmāk minēto.

1. Līguma priekšmets

 

1.1. Lai nodrošinātu akcīzes nodokļa (turpmāk — nodoklis) maksājumu iekasēšanu atbilstoši likumam "Par akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem" un likumam "Par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem", Puses vienojas par to, ka Bankai ir tiesības izsniegt galvojumus alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu licencētiem importētājiem vai noliktavu turētājiem (turpmāk — Galvojuma ņēmējs), uzņemoties saistību atbildēt par Galvojuma ņēmēja iespējamo nodokļa parādu.

1.2. Ar šo līgumu Puses vienojas par kārtību, kādā Banka veic visus likumos paredzētos maksājumus Galvojuma ņēmēja nodokļa parāda segšanai, neatsvabinot Galvojuma ņēmēju no viņa parāda. Banka atbild par Galvojuma ņēmēja nodokļa parādu kā pats parādnieks.

1.3. Noslēdzot šo līgumu, Banka iegūst nodrošinātāja statusu saskaņā ar Ministru kabineta 29.06.1999. noteikumiem Nr.236 "Noteikumi par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem alkoholiskajiem dzērieniem vai tabakas izstrādājumiem".

2. Pušu pienākumi un tiesības

2.1. Banka apņemas:

2.1.1. uzņemties galvinieka saistības saskaņā ar Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, šī līguma noteikumiem un izsniegto galvojumu;

2.1.2. pēc VID rakstiska pieprasījuma, 3 darbadienu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas, sniegt informāciju par Bankas izsniegtajiem galvojumiem, kas izsniegti uz šī līguma pamata;

2.1.3. 10 (desmit) kalendāra dienu laikā pēc VID rakstiska pieprasījuma un nodokļa parāda rašanos apliecinošo dokumentu saņemšanas veikt visus likumos noteiktos maksājumus Galvojuma ņēmēja nodokļa parāda segšanai. Nodokļa parāds jāiemaksā valsts budžetā VID pieprasījumā norādītajos kontos.

2.2. Ja Banka pieņem lēmumu par galvojuma darbības termiņa vai galvojuma summas grozīšanu, tad tā ne vēlāk kā 10 (desmit) darbadienas pirms grozījumu spēkā stāšanās dienas rakstiski par to paziņo VID.

2.3. VID apņemas:

2.3.1. pēc Bankas rakstiska pieprasījuma, 10 darbadienu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas, sniegt ziņas par atsevišķām Galvojuma ņēmēju veiktajām vai neveiktajām darbībām, kas saistītas ar šo līgumu, ja minēto ziņu sniegšanu neaizliedz spēkā esošie normatīvie akti;

2.3.2. nekavējoties, tiklīdz tas kļuvis iespējams, līguma 2.4.punktā paredzētajā kārtībā paziņot Bankai par galvojuma saistību iestāšanos (nodokļa parāda rašanos).

2.4. Ja Galvojuma ņēmējs Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un termiņos nav izpildījis savas saistības pret valsts budžetu sakarā ar nodokļa parāda nomaksu, VID bezstrīda kārtībā noraksta no Galvojuma ņēmēja norēķinu konta bankā nepieciešamo naudas summu nodokļa parāda segšanai. Ja tiek konstatēta parāda piedziņas neiespējamība, bezstrīda kārtībā norakstot nepieciešamo naudas summu no Galvojuma ņēmēja norēķinu konta bankā, tad VID griežas pie Bankas ar pieprasījumu nomaksāt Galvojuma ņēmēja radušos nodokļa parādu.

2.5. Ja Banka, saskaņā ar izsniegto galvojumu un šo līgumu, ir nomaksājusi Galvojuma ņēmēja radušos nodokļa parādu, bet pēc tam Banka vai Galvojuma ņēmējs ar dokumentiem pierāda, ka VID pieņemtais lēmums par nodokļa parāda rašanos nav bijis pamatots, tad VID 15 (piecpadsmit) darbadienu laikā pieņem attiecīgu lēmumu un 15 (piecpadsmit) dienu laikā atmaksā Bankai tās nomaksāto nodokļa parāda summu. Pieprasījums par nepamatota nodokļa parāda atmaksāšanu iesniedzams ne vēlāk kā triju gadu laikā pēc attiecīgā nodokļa parāda iegrāmatošanas.

3. Izņēmumi

3.1. Puses tiek atbrīvotas no atbildības par daļēju vai pilnīgu šī līguma saistību neizpildi vai nepienācīgu izpildi, ja pierāda, ka tam par cēloni ir bijuši nepārvaramas varas apstākļi, kurus Puses nevarēja paredzēt, novērst, ietekmēt un par kuru rašanos nav atbildīgas.

3.2. Banka tiek atbrīvota no galvojuma saistību izpildes tad, ja Galvojuma ņēmēja nodokļa parāda rašanās cēlonis ir bijuši nepārvaramas varas apstākļi, kurus Galvojuma ņēmējs nav varējis paredzēt, novērst, ietekmēt un par kuru rašanos nav atbildīgs.

4. Strīdu izskatīšanas kārtība

4.1. Visi strīdi un nesaskaņas starp Pusēm, kas radušies sakarā ar šo līgumu vai tā izpildi, risināmi savstarpējo pārrunu ceļā.

4.2. Ja strīdus un nesaskaņas nevar noregulēt savstarpējo pārrunu ceļā, tos nodod izskatīšanai tiesā saskaņā ar Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

5. Līguma darbības termiņš un grozījumi

5.1. Līgums stājas spēkā no ...............gada ....................................... , un tas tiek noslēgts uz nenoteiktu laiku.

5.2. Līgumu var izbeigt katra no Pusēm, rakstiski par to brīdinot otru Pusi 30 (trīsdesmit) dienas iepriekš.

5.3. Līguma izbeigšana neietekmē jau izsniegto galvojumu spēku un ar tiem uzņemtās saistības.

6. Citi noteikumi

 

6.1. Jebkuri grozījumi un papildinājumi šajā līgumā ir spēkā tikai tad, ja tie izdarīti rakstveidā un tos attiecīgā veidā parakstījuši Pušu pilnvaroti pārstāvji.

6.2. Pušu reorganizācijas gadījumā līguma saistības pāriet to tiesību un saistību pārņēmējiem.

6.3. Ja kādai Pusei mainās juridiskā adrese, reģistrācijas numurs, nodokļu maksātāja kods, banku rekvizīti, tad tā 1 (vienas) dienas laikā par to rakstiski paziņo otrai Pusei.

6.4. Jautājumi, kas nav noteikti šajā līgumā, tiek risināti saskaņā ar Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

6.5. Ja kāds līguma nosacījums zaudē spēku atbilstoši Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un tas būtiski ietekmē Pušu stāvokli, Puses nekavējoties notur savstarpējas pārrunas un pieņem lēmumu par līguma turpināšanas noteikumiem vai arī par līguma izbeigšanu.

6.6. Šis līgums sastādīts uz 3 (trīs) lapām latviešu valodā un parakstīts divos identiskos eksemplāros, no kuriem viens — VID, bet otrs — Bankai. Abiem līguma eksemplāriem ir vienāds juridisks spēks.

 

7. Pušu juridiskās adreses un paraksti

 

....................................................... .......................................................

 

....................................................... .......................................................

(tikai apdrošināšanas sabiedrībām)

Līgums

 

Rīgā ...............gada ........................................

 

Latvijas Republikas Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk - VID), ģenerāldirektora personā, kurš rīkojas saskaņā ar Latvijas Republikas 1993.gada 28.oktobra likumu "Par Valsts ieņēmumu dienestu", no vienas puses un .................... ............................................................................... (turpmāk - Apdrošināšanas sabiedrība), tās

(apdrošināšanas sabiedrības nosaukums)

............................................................................................................. , kurš (-a ) rīkojas saskaņā ar

(amats, vārds, uzvārds)

......................................................................................... , no otras puses, turpmāk tekstā sauktas arī kā Puses, noslēdz šo līgumu par turpmāk minēto.

 

1. Līguma priekšmets

1.1. Lai nodrošinātu akcīzes nodokļa (turpmāk — nodoklis) maksājumu iekasēšanu atbilstoši likumam "Par akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem" un likumam "Par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem", Puses vienojas par to, ka Apdrošināšanas sabiedrībai ir tiesības veikt alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu licencētu importētāju vai noliktavu turētāju (turpmāk - Apdrošinājuma ņēmējs) saistību izpildes apdrošināšanu, uzņemoties saistību atbildēt par Apdrošinājuma ņēmēja iespējamo nodokļa parādu.

1.2. Ar šo līgumu Puses vienojas par kārtību, kādā Apdrošināšanas sabiedrība veic visus likumos paredzētos maksājumus Apdrošinājuma ņēmēja nodokļa parāda segšanai, neatsvabinot Apdošinājuma ņēmēju no viņa parāda.

1.3. Noslēdzot šo līgumu, Apdrošināšanas sabiedrība iegūst nodrošinātāja statusu saskaņā ar Ministru kabineta 29.06.1999. noteikumiem Nr.236 "Noteikumi par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem alkoholiskajiem dzērieniem vai tabakas izstrādājumiem".

 

2. Pušu pienākumi un tiesības

2.1. Apdrošināšanas sabiedrība apņemas:

2.1.1. veikt Apdrošinājuma ņēmēja saistību izpildes apdrošināšanu saskaņā ar Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un šī līguma noteikumiem;

2.1.2. pēc VID rakstiska pieprasījuma, 3 darbadienu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas, sniegt informāciju par Apdrošināšanas sabiedrības noslēgtajiem apdrošināšanas līgumiem, kuri noslēgti uz šī līguma pamata.

2.1.3. 10 (desmit) kalendāra dienu laikā pēc VID rakstiska pieprasījuma un nodokļa parāda rašanos apliecinošo dokumentu saņemšanas veikt visus likumos noteiktos maksājumus Apdrošinājuma ņēmēja nodokļa parāda segšanai. Nodokļa parāds jāiemaksā valsts budžetā VID pieprasījumā norādītajos kontos.

2.2. Ja Apdrošināšanas sabiedrība pieņem lēmumu par apdrošināšanas polises darbības termiņa vai apdrošinājuma summas grozīšanu, tad tā ne vēlāk kā 10 (desmit) darbadienas pirms grozījumu spēkā stāšanās dienas rakstiski par to paziņo VID.

2.3. VID apņemas:

2.3.1. pēc Apdrošināšanas sabiedrības rakstiska pieprasījuma, 10 darbadienu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas, sniegt ziņas par atsevišķām Apdrošinājuma ņēmēju veiktajām vai neveiktajām darbībām, kas saistītas ar šo līgumu, ja minēto ziņu sniegšanu neaizliedz spēkā esošie normatīvie akti;

2.3.2. nekavējoties, tiklīdz tas kļuvis iespējams, līguma 2.4.punktā paredzētajā kārtībā paziņot Apdrošināšanas sabiedrībai par apdrošināšanas gadījuma iestāšanos (nodokļa parāda rašanos).

2.4. Ja Apdrošinājuma ņēmējs Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un termiņos nav izpildījis savas saistības pret valsts budžetu sakarā ar nodokļa parāda nomaksu, VID bezstrīda kārtībā noraksta no Apdrošinājuma ņēmēja norēķinu konta bankā nepieciešamo naudas summu nodokļa parāda segšanai. Ja tiek konstatēta parāda piedziņas neiespējamība, bezstrīda kārtībā norakstot nepieciešamo naudas summu no Apdrošinājuma ņēmēja norēķinu konta bankā, tad VID griežas pie Apdrošināšanas sabiedrības ar pieprasījumu nomaksāt Apdrošinājuma ņēmēja radušos nodokļa parādu.

2.5. Ja Apdrošināšanas sabiedrība, saskaņā ar noslēgto apdrošināšanas līgumu un šo līgumu, ir nomaksājusi Apdrošinājuma ņēmēja radušos nodokļa parādu, bet pēc tam Apdrošināšanas sabiedrība vai Apdrošinājuma ņēmējs ar dokumentiem pierāda, ka VID pieņemtais lēmums par nodokļa parāda rašanos nav bijis pamatots, tad VID 15 (piecpadsmit) darbadienu laikā pieņem attiecīgu lēmumu un 15 (piecpadsmit) dienu laikā atmaksā Apdrošināšanas sabiedrībai tās nomaksāto nodokļa parāda summu. Pieprasījums par nepamatota nodokļa parāda atmaksāšanu iesniedzams ne vēlāk kā triju gadu laikā pēc attiecīgā nodokļa parāda iegrāmatošanas.

3. Izņēmumi

3.1. Puses tiek atbrīvotas no atbildības par daļēju vai pilnīgu šī līguma saistību neizpildi vai nepienācīgu izpildi, ja pierāda, ka tam par cēloni ir bijuši nepārvaramas varas apstākļi, kurus Puses nevarēja paredzēt, novērst, ietekmēt un par kuru rašanos nav atbildīgas.

3.2. Apdrošināšanas atlīdzība netiek izmaksāta, ja apdrošināšanas gadījuma iestāšanās cēlonis ir bijuši nepārvaramas varas apstākļi, kurus Apdrošinājuma ņemējs nav varējis paredzēt, novērst, ietekmēt un par kuru rašanos nav atbildīgs.

4. Strīdu izskatīšanas kārtība

4.1. Visi strīdi un nesaskaņas starp Pusēm, kas radušies sakarā ar šo līgumu vai tā izpildi, risināmi savstarpējo pārrunu ceļā.

4.2. Ja strīdus un nesaskaņas nevar noregulēt savstarpējo pārrunu ceļā, tos nodod izskatīšanai tiesā saskaņā ar Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

 

5. Līguma darbības termiņš un grozījumi

5.1. Līgums stājas spēkā no ...............gada ....................................... , un tas tiek noslēgts uz nenoteiktu laiku.

5.2. Līgumu var izbeigt katra no Pusēm, rakstiski par to brīdinot otru Pusi 30 (trīsdesmit) dienas iepriekš.

5.3. Līguma izbeigšana neietekmē jau izsniegto apdrošināšanas polišu spēku un ar tām uzņemtās saistības.

6. Citi noteikumi

6.1. Jebkuri grozījumi un papildinājumi šajā līgumā ir spēkā tikai tad, ja tie izdarīti rakstveidā un tos attiecīgā veidā parakstījuši Pušu pilnvaroti pārstāvji.

6.2. Pušu reorganizācijas gadījumā līguma saistības pāriet to tiesību un saistību pārņēmējiem.

6.3. Ja kādai Pusei mainās juridiskā adrese, reģistrācijas numurs, nodokļu maksātāja kods, banku rekvizīti, tad tā 1 (vienas) dienas laikā par to rakstiski paziņo otrai Pusei.

6.4. Jautājumi, kas nav noteikti šajā līgumā, tiek risināti saskaņā ar Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

6.5. Ja kāds līguma nosacījums zaudē spēku atbilstoši Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un tas būtiski ietekmē Pušu stāvokli, Puses nekavējoties notur savstarpējas pārrunas un pieņem lēmumu par līguma turpināšanas noteikumiem vai arī par līguma izbeigšanu.

6.6. Šis līgums sastādīts uz 3 (trīs) lapām latviešu valodā un parakstīts divos identiskos eksemplāros, no kuriem viens - VID, bet otrs - Apdrošināšanas sabiedrībai. Abiem līguma eksemplāriem ir vienāds juridisks spēks.

7. Pušu juridiskās adreses un paraksti

 

............................................................ .......................................................

............................................................ .......................................................

*Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem nodrošinājuma, summa nedrīkst pārsniegt 80 % no IEĶĪLĀTĀS MANTAS tirgus vērtības.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!