• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par Kultūras ministrijas 2007.gada finanšu revīziju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.2008., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175596

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

21.05.2008., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par Kultūras ministrijas 2007.gada finanšu revīziju

 

Valsts kontrole (VK) ir veikusi finanšu revīziju un sniegusi atzinumu par Kultūras ministrijas (KM) 2007.gada finanšu pārskatu. Revīzijas laikā konstatētās nepilnības būtiski neietekmē KM 2007.gada konsolidēto finanšu pārskatu, tomēr norāda uz trūkumiem iekšējās kontroles sistēmā, kā arī iespējamo interešu konfliktu.

Nepiemērojot “KM un tās padotībā esošo iestāžu grāmatvedības uzskaites kārtību” visās ministrijas pakļautības iestādēs, kā arī pakļautības iestādēm nepilnīgi izstrādājot grāmatvedības organizācijas un uzskaites politikas iekšējos normatīvos aktus, KM netiek nodrošināta konsekventa un caurskatāma darījumu veikšana un uzskaite, pieļaujot variācijas iespējas.

Revīzijā tika konstatēts, ka valsts aģentūras “Jaunie “Trīs brāļi”” iekšējā normatīvajā aktā nav noteikti vienoti principi un pamatnostādnes attiecībā uz pamatlīdzekļu izveidošanas un nepabeigtās celtniecības uzskaiti un novērtēšanu, kā rezultātā bilances postenī “Pamatlīdzekļu izveidošana un nebeigtā celtniecība” attiecināti administratīvie izdevumi un citas vispārējās netiešās izmaksas, kas paredzētas Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanai, piemēram, vakariņas ar darījumu partneriem, regulāru komandējumu un reprezentācijas izdevumi.

2007.gada 1.janvāra līdz 31.decembra izlasē ietverto darbinieku mēnešalga gadā veidoja no 46% līdz 91% no viņu kopējā atalgojuma gadā. Pārējo atalgojuma daļu veidoja piemaksas un prēmijas.

KM centrālajā aparātā prēmijās izmaksāti 313 959 lati jeb 26% no kopējā atalgojuma fonda, prēmijas izmaksātas līdz piecām reizēm gadā.

V/a “Jaunie “Trīs brāļi”” prēmijas izmaksātas četras reizes gadā, turklāt direktora vietniecei ar 2007.gada jūnijā izdotu rīkojumu izmaksāta prēmija par 2007.gada otrā ceturkšņa darba rezultātiem, lai gan direktora vietniece pieņemta darbā ar 2007.gada 1.jūniju.

V/a “Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs” prēmijas pārskata periodā izmaksātas piecas reizes. Izmaksājot prēmijas, nav izvērtēts katra darbinieka individuālais ieguldījums. Piemēram, ar 2007.gada jūnijā izdotu rīkojumu darbiniekiem piešķirtas prēmijas par 2007.gada pirmo pusgadu.

Revīzijas laikā ir konstatēts tiesību normu pārkāpums, ka Ventspils mūzikas vidusskolas direktors un Liepājas mākslas vidusskolas direktore nosaka sev piemaksas saskaņā ar pašu apstiprinātiem rīkojumiem. Minētais norāda uz iespējamu likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” pārkāpumu. Par konstatētajiem iespējamajiem interešu konflikta gadījumiem VK informēs prokuratūru.

KM nav izstrādāts iekšējais normatīvais akts, kas nosaka reprezentācijas izdevumu veidus, to iegādes un uzskaites kārtību, līdz ar to nav nodrošināta kontrole pār to uzskaiti un izlietojumu. Reprezentācijas izdevumos uzskaitīti izdevumi par aviobiļetēm, viesnīcām, ēdināšanu, konferenču organizēšanu, padotības iestāžu sanāksmes apkalpošanu, telpu iznomāšanu, darba vakariņām, konditorejas izstrādājumiem, augļiem, riekstiem, suvenīriem, konferences filmēšanu, semināru referentu ceļa izdevumiem.

KM un v/a “Tautas mākslas centrs” revīzijā konstatētais attiecībā uz dienesta transportlīdzekļu izmantošanu un ar to saistīto izdevumu atspoguļošanu finanšu uzskaitē norāda uz nepilnībām iekšējās kontroles sistēmā.

Izlases veidā pārbaudot KM un tās padotības iestāžu vadītāju sakaru pakalpojumu izmaksu kontroli, tika secināts, ka vairākos gadījumos personām, kurām piešķirts mobilais telefons, nav noteikts limits (Ls mēnesī), savukārt tām, kurām limits ir noteikts, tas svārstās robežās no 25 līdz 250 latiem mēnesī. Mobilā telefona limits 250 lati mēnesī noteikts v/a “Jaunie “Trīs brāļi”” direktoram.

Pēc KM 2007.gada finanšu pārskata revīzijas VK ir izstrādājusi 19 ieteikumus, kurus KM apņēmusies ieviest līdz 31.decembrim.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!