• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par situāciju piena tirgū Latvijā un Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.2008., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175607

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vācijas, Lietuvas, Igaunijas ārlietu ministru vizīti

Vēl šajā numurā

21.05.2008., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par situāciju piena tirgū Latvijā un Eiropā

 

Zemkopības ministrija (ZM) sagatavojusi informatīvo ziņojumu “Par situāciju piena tirgū saistībā ar piena izveduma apjomiem”, ar ko vakar, 20.maijā, iepazinās valdība. Ziņojumā apkopota informācija par kopējo situāciju piensaimniecības sektorā 2006. un 2007.gadā, definētas nozīmīgākās problēmas nozarē, kā arī ziņots par piena un piena produktu eksportu un importu (ziņojumu skat. – 49.–52.lpp.).

Zemkopības ministrijas sagatavotajā ziņojumā norādīts: lai gan piensaimniecības sektorā jau vairākus gadus norisinās strukturālas pārmaiņas, kuras ir veicinājis valsts un Eiropas Savienības (ES) piešķirtais atbalsts nozarei, tomēr tas joprojām ir diezgan sadrumstalots, jo ap 90% visu piena ražošanas saimniecību ir mazas.

Ņemot vērā piensaimniecības nozares nozīmi Latvijas lauksaimniecībā, 2007.gadā tika izstrādāta Latvijas piensaimniecības nozares darbības uzlabošanas stratēģiskā programma, kuras mērķis bija veicināt Latvijas piensaimniecības nozares esošā potenciāla efektīvu izmantošanu, konkurētspējas nodrošināšanu vidējā termiņā un nozares sagatavošanu Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformēšanai un iespējamai tālākai piena kopējās tirdzniecības organizācijas liberalizācijai.

Piensaimniecības nozare ir praktiski vienīgā lauksaimniecības izcelsmes produktu ražošanas nozare ar pozitīvu tirdzniecības bilanci. Ziņojumā norādīts, ka, neskatoties uz straujo importa pieaugumu, tomēr straujāk pieaudzis eksports.

Pēdējos gados nozīmīgākā eksporta prece ir bijis siers, kas veido aptuveni pusi no kopējās eksportēto produktu vērtības un ir viens no ienesīgākajiem piena produktiem, kā arī 2006. un 2007.gadā strauji un būtiski ir pieaudzis piena eksports no Latvijas. Salīdzinot ar 2005.gadu, piena eksports 2006.gadā un 2007.gadā pieauga apmēram 3,2 reizes, veidojot apmēram 78% no kopējā piena produktu eksporta.

Strauji ir pieaudzis arī piena un piena produktu imports Latvijā 2006. un 2007.gadā. Salīdzinot ar 2005.gadu, piena imports 2006.gadā pieauga apmēram 3,8 reizes, tomēr 2007.gadā ir novērojams piena importa samazinājums.

Ziņojumā teikts, ka pēdējos trīs četros gados ievērojami pieaugusi piena izvešana uz Lietuvu. Kopējais piena izvestais apjoms uz Lietuvu 2007.gadā bija 14% no kopējā saražotā piena, kas ļauj secināt, ka piens tiek izvests uz Lietuvu tālākai pārstrādei piena produktos šīs valsts uzņēmumos. Taču lielie piena izvešanas apjomi samazina pašražotas piena izejvielas pieejamību Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem, kas liecina par to, ka augstākas svaigpiena iepirkuma cenas piedāvāšana Latvijas tirgū nekā pašmāju tirgū rada aizdomas par iespējamu negodīgu konkurenci no Lietuvas uzņēmumu puses.

Zemkopības ministrijas sniegtajā informācijā tiek izvērtētas piena higiēnas prasības piena ražotājiem, transportētājiem, piena savākšanas centriem un pārstrādes uzņēmumiem. Kontroli veic Pārtikas veterinārais dienests.

Kā būtiskākās piensaimniecības nozares problēmas tiek minētas augstās izmaksas uz saražoto produkta vienību, piena pārstrādes sektora sadrumstalotība, nepietiekami efektīva piena kvalitātes valsts uzraudzība, vāji attīstīta vertikālā koordinācija starp piena produktu pievienotās vērtības ķēdē iesaistītajiem posmiem.

Ziņojumā ir sniegta informācija par turpmākās rīcības pasākumiem nozares darbības uzlabošanā gan valsts, gan nozares līmenī saskaņā ar izstrādāto Latvijas piensaimniecības nozares darbības uzlabošanas stratēģisko programmu.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!