• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Saeimas un nevalstisko organizāciju otro forumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.2008., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175655

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Signi Bāliņu

Vēl šajā numurā

22.05.2008., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Saeimas un nevalstisko organizāciju otro forumu

 

19.maijā Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) otrā foruma dalībnieki diskutēja par sabiedrības līdzdalību lēmumu pieņemšanā un parlamenta atbalstu pilsoniskās sabiedrības stiprināšanā. Plašas diskusijas norisinājās Saeimas komisijās, kurās NVO pārstāvji runāja par katrai organizācijai aktuālām tēmām.

Saeimas priekšsēdētāja biedre, foruma vadītāja Karina Pētersone uzskata, ka gan politikas veidotājiem, gan lēmumu pieņēmējiem ir svarīgi, lai NVO būtu spēcīgs sadarbības partneris, kurš aktīvi līdzdarbojas sabiedrībai svarīgu lēmumu pieņemšanā. Forums ir apliecinājums parlamentāriešu pārliecībai, ka pilsoniskā sabiedrība ir nozīmīgs sabiedrības attīstības stūrakmens.

Atskatoties uz paveikto, K.Pētersone informēja, ka pirmajā forumā NVO izteiktie konkrētie priekšlikumi iespēju robežās īstenoti un jau veikti vairāki uzlabojumi, lai Saeima būtu pieejamāka, bet parlamenta darbs – saprotamāks. Saeimas komisijās ir nozīmētas koordinējošās personas sadarbībai ar NVO, kuras sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem sniedz nepieciešamo informāciju par komisijas sēdēm un tajās izskatāmajiem jautājumiem.

Ir pilnveidota likumprojektu datubāze Saeimas mājaslapā, padarot to lietotājam draudzīgāku, savukārt masu mediju pārstāvjiem ir pieejama plašāka informācija par Saeimas komisiju darbu. Tomēr vēl ir idejas, kuras neļauj realizēt tehniskie ierobežojumi, tādēļ Saeima plāno sākt darbu pie jaunas mājaslapas izstrādes.

Tāpat K.Pētersone aicināja NVO pārstāvjus par sev aktuāliem jautājumiem uzrunāt arī Saeimas komisiju priekšsēdētājus. Tā ir iespēja NVO aktīvāk iesaistīties parlamenta ikdienas darbā, turklāt komisijas vislabāk pārzina nozaru specifiku un var palīdzēt atrisināt jautājumus, ko grūti atrisināt šādu forumu ietvaros.

Savukārt nākotnē lēmumu pieņemšanā jāmazina birokrātiskās procedūras, kā arī jāveicina informācijas aprite un atklātība, foruma noslēgumā secināja klātesošie.

Foruma dalībnieki diskutēja arī par finansējuma nepieciešamību sabiedriskajām organizācijām, kuras tika aicinātas šo jautājumu kā savu prioritāti aktualizēt jau kārtējā valsts budžeta veidošanas procesā.

Dalībai otrajā Saeimas un NVO forumā bija pieteikušies ap 100 nevalstisko organizāciju pārstāvju.

Saeima 2006.gada 30.martā pieņēma Deklarāciju par pilsoniskās sabiedrības attīstību Latvijā un sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām, kurā noteikti Saeimas un nevalstisko organizāciju sadarbības principi un veicamie uzdevumi sadarbības pilnveidošanā. Deklarācijas mērķis – uzlabot Saeimas un nevalstisko organizāciju sadarbību, balstoties uz savstarpēju izpratni un atbalstu, kā arī uzsvērt nevalstisko organizāciju darbības nozīmi demokrātiskā valstī.

Pirmais Saeimas un NVO forums notika 2007.gada 28.maijā.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!