• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par Zemkopības ministrijas 2007.gada finanšu revīziju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.2008., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175659

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

22.05.2008., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par Zemkopības ministrijas 2007.gada finanšu revīziju

 

Valsts kontrole (VK) ir veikusi finanšu revīziju un sniegusi atzinumu par Zemkopības ministrijas (ZM) 2007.gada finanšu pārskatu, secinot, ka pārskats visos būtiskajos aspektos sniedz skaidru un patiesu priekšstatu par Zemkopības ministrijas finansiālo stāvokli un darbības rezultātiem pārskata gadā, tomēr revīzijā tika konstatētas ministrijas un tās padotības iestāžu iekšējās kontroles sistēmas nepilnības.

Zemkopības ministrijas padotības iestādēs – Latvijas Zivju resursu aģentūras zivju audzētavās – 1996.–1999.gadā tika sākti zivju audzētavu un ūdens apgādes sistēmu rekonstrukcijas darbi, tajos ieguldot 905 000 latu. Projekti joprojām nav pabeigti, jo netiek piešķirts iepriekš plānotais finansējums to pabeigšanai 197 000 latu apmērā.

Līdz ar to budžeta līdzekļi investēti, neizvērtējot nākotnē paredzamos izdevumus, un pastāv risks, ka ieguldītie budžeta līdzekļi izlietoti nelietderīgi.

Revīzijā tika konstatēts, ka ZM konsolidētajā gada pārskatā nomātie pamatlīdzekļi nav ņemti uzskaitē pēc vienota principa, tādējādi netiek atspoguļota pilnīga informācija par lietošanā esošajiem nomātajiem pamatlīdzekļiem un to kopējo vērtību.

Vairākas ZM padotības iestādes neveic atbilstošu nomāto pamatlīdzekļu inventarizāciju, līdz ar to netiek gūta pārliecība par nomāto pamatlīdzekļu eksistenci dabā un patiesu uzrādīšanu pārskatā.

Lai gan pastāv ārējie normatīvie akti, kas nosaka kārtību jaunu automašīnu iegādei un izmantošanai, paredzot vērtības un nomas maksas ierobežojumus, normatīvo aktu, kas noteiktu prasības attiecībā uz lietotu automašīnu nomu dienesta vajadzībām, nav, tāpēc Valsts meža dienests (VMD) operatīvā līzinga līgumus par lietotajām automašīnām slēdz bez to vērtības un nomas maksas ierobežojumiem, kas rada valsts budžeta līdzekļu neracionālas izlietošanas risku.

Revīzijā tika konstatēts, ka Zemkopības ministrijā un tās padotības iestādēs strādājošajiem 2007.gadā izmaksātas trīs līdz sešas prēmijas gadā, un to apjoms svārstās robežās no 50% līdz 277% no darbinieku mēnešalgas.

2007.gada jūlijā Valsts meža dienesta Dienvidkurzemes virsmežniecība par piedalīšanos sporta spēlēs izmaksājusi darbiniekiem prēmijas 18 150 latu apmērā (četriem darbiniekiem par piedalīšanos iepriekš minētajās spēlēs izmaksātas pat divas prēmijas), tādējādi nav tikusi analizēta piešķirto valsts budžeta līdzekļu izmantošanas lietderība.

Revīzijā tika konstatētas arī vairākas neatbilstības reprezentācijas izdevumu uzskaitē un noformēšanā.

Tā, piemēram, 2007.gada decembrī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) organizējis semināru “PVD veterinārās un pārtikas uzraudzības nodrošināšanā iesaistīto speciālistu ikdienas darba organizēšana, mērķu sasniegšana un starppersonu komunikācija”, kura ietvaros iegādātas Latvijas Nacionālās operas biļetes 381 lata vērtībā operas izrādes apmeklējumam.

Tika konstatēts arī, ka PVD struktūrvienības – Sanitārās robežinspekcijas – pieci darbinieki 2007.gadā nosūtīti komandējumā uz Spāniju piedalīties seminārā “Latvijas grāmatvedības standartu pielietojums gada pārskata sastādīšanā” un “Psiholoģiskais kontakts – veids, kā vadīt un uzturēt attiecības ar darbiniekiem. Koleģiālās vadīšanas instrumenti”. Kopējās semināra izmaksas bija 2891 lats.

PVD iegādātas arī elektroniskās dāvanu kartes par 2540 latiem un dāvanu kartes darbinieku bērniem par 997 latiem, kas klasificētas kā pārējie iestādes reprezentācijas un ar iestādes darbības nodrošināšanu saistītie pakalpojumi. Dāvanu kartes darbinieku bērniem nav uzrādītas kā darbinieku ienākumi, un no šīs summas nav ieturēts algas nodoklis.

ZM padotības iestāžu struktūrvienībās 2007.gadā nebija noteikta vienota kārtība un ierobežojumi mobilo tālruņu sakaru pakalpojumiem, kā arī vienota pieeja dienesta transportlīdzekļu izmantošanai un ar to saistīto izdevumu uzrādīšanai finanšu uzskaitē.

Pēc ZM 2007.gada finanšu pārskata revīzijas VK ir izstrādājusi 88 ieteikumus, kurus Zemkopības ministrija apņēmusies ieviest līdz 31.decembrim.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!