• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par skolēnu tiesībām un darba drošības prasībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.2008., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175662

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par pilsētu politikas izstrādi ekspertu viedokļos

Vēl šajā numurā

22.05.2008., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par skolēnu tiesībām un darba drošības prasībām

 

Lai strādāšana vasaras brīvlaikā būtu droša un nekaitīga, Labklājības ministrija (LM) aicina skolēnus pirms darba sākšanas iepazīties ar savām tiesībām un drošību darbā.

“Darbs vasarā sniedz skolēniem iespēju gan iegūt pirmo darba pieredzi, gan arī nopelnīt. Tomēr prakse liecina, ka, sākot darbu, jauniešiem nav pietiekamu zināšanu par savām tiesībām un darba drošības jautājumiem. Tāpēc, lai darbā izvairītos no traumām un nelaimes gadījumiem, svarīgi ir atcerēties, ka darba vieta nav rotaļu laukums un tajā ir jāievēro darba drošības prasības,” uzsver LM Darba departamenta direktora vietnieks Renārs Lūsis.

Lai ikviens skolēns pirms darba gaitu sākšanas varētu iepazīties ar savām tiesībām darbā, LM speciālisti ir apkopojuši Darba likumā noteiktās prasības par skolēnu darba tiesībām, pieļaujamo darba un atpūtas laiku. Tā, piemēram, likumā noteikts, ka jaunieši nevar strādāt tādus darbus, kas ir saistīti ar paaugstinātu risku viņu drošībai un veselībai, t.sk., strādāt sprādzienbīstamos vai ugunsbīstamos darbos.

Jaunieši nedrīkst saskarties ar jonizējošu starojumu vai vēzi izraisošām vielām darba vietās u.c. Tāpat bērniem, kuri jaunāki par 18 gadiem, pirms darba sākšanas ir jāiziet obligātā medicīniskā apskate un jāsaņem vecāku rakstiska atļauja.

Bērniem nav atļauts strādāt no pulksten 20 vakarā līdz pulksten 6 no rīta. 13 gadus sasniegušie skolēni skolas brīvlaikā drīkst strādāt ne ilgāk par četrām stundām dienā, t.i., ne vairāk kā 20 stundas nedēļā. Savukārt pusaudžiem no 15 līdz 18 gadiem ir tiesības strādāt ne ilgāk par septiņām stundām dienā un ne vairāk kā 35 stundas nedēļā. Saskaņā ar Darba likumu bērniem nav atļauts strādāt virsstundas – vairāk par dienā un nedēļā atļautajām stundām.

Tāpat speciālisti apkopojuši galvenos darba drošības noteikumus, kuri skolēniem jāņem vērā, lai, sākot darba gaitas, izvairītos no traumām un nopietnām veselības problēmām. Tā pirms darba sākšanas skolēniem jāiepazīstas ar saviem darba pienākumiem, kā arī ar to, kā darbs ir pareizi un droši veicams. Savukārt jauniešiem, kuri strādā fizisku darbu, ir jālieto darba devēja piešķirtie darba aizsardzības līdzekļi – aizsargcimdi, aizsargķivere u.c.

Iepriekšminētā informācija ir pieejama Labklājības ministrijas interneta mājaslapā www.lm.gov.lv/news/id/348.

Šogad Nodarbinātības valsts aģentūras organizētajā skolēnu vasaras nodarbināšanas pasākumā plānots iesaistīt 12 tūkstošus skolēnu. Šim mērķim paredzēts izlietot vairāk nekā 1,2 miljonus latu no valsts budžeta līdzekļiem.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!