• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sieviešu iesaisti zinātnē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2008., Nr. 80 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175765

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vienotu mērauklu totalitāro režīmu noziegumu izvērtēšanā

Vēl šajā numurā

23.05.2008., Nr. 80

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sieviešu iesaisti zinātnē

 

Eiropas Parlaments 21.maijā pieņēma ziņojumu, kurā uzsvērta sieviešu zemā iesaiste zinātnes nozarē. Deputāti aicina dalībvalstis ieviest pārredzamākas darbā pieņemšanas procedūras un izvirzīt nesaistošu mērķi – zinātnes projektu vērtēšanas grupās un atlases komitejās gan sieviešu, gan vīriešu īpatsvaram jābūt vismaz 40%.

Deputāti atgādina, ka saskaņā ar Lisabonas stratēģiju zinātnē – vienā no vissvarīgākajiem izaugsmes virzītājiem – nepieciešams nodarbināt papildu 700 000 zinātniekus. Viens no zinātnieku deficīta iemesliem ir pārāk zemā sieviešu iesaiste. Zinātnieces Eiropas Savienībā pārstāv 35% pētniecības personāla publiskajā sektorā, bet tikai 18% privātajā. Lai gan doktora grādu ieguvēju vidū 43% ir sievietes, tikai 15% ieņem atbildīgus amatus augstskolās un universitātēs.

Ziņojums piedāvā vairākus veidus, kā novērst barjeras un stereotipus, kas kavē sievietes veidot zinātnisko karjeru. Viens no pretrunīgāk vērtētajiem punktiem ziņojumā ir aicinājums “paredzēt prasību par dzimumu līdzsvara garantēšanu novērtēšanas grupās, atlases komitejās un visās citās komitejās [..] izvirzot nesaistošu mērķi, ka šo grupu un komiteju sastāvā gan sieviešu, gan vīriešu īpatsvaram jābūt vismaz 40%”. Šo punktu deputāti atbalstīja ar 395 balsīm par, 267 pret un 14 atturoties.

Pašlaik ES Ceļvedī sieviešu un vīriešu līdztiesībā (2006–2010) ir izvirzīts mērķis panākt, ka sievietes līdz 2010.gadam ieņem 25% vadošo amatu zinātnes jomā valsts sektorā. Deputāti uzskata, ka šis mērķis ir pārāk zems: tas jāpaaugstina vismaz līdz 40%.

Kopumā ziņojumu Eiropas Parlaments pieņēma ar 416 balsīm par, 75 pret, 164 atturoties.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!