• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Igaunijas, Lietuvas un Polijas prezidentu vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2008., Nr. 80 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175775

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Kirgizstānas premjerministra vizīti Rīgā 22.maijā un abu valstu turpmāko divpusējo sadarbību

Vēl šajā numurā

23.05.2008., Nr. 80

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Igaunijas, Lietuvas un Polijas prezidentu vizīti

 

Vakar, 22.maijā, Rīgas pilī notika Polijas prezidenta Leha Kačiņska, Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa, Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera un Lietuvas prezidenta Valda Adamkus tikšanās (attēlā). Tikšanās noslēgumā prezidenti apmeklēja Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncertu, bet šorīt kopīgi dodas uz Enerģētikas samitu Ukrainas galvaspilsētā Kijevā
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

 

Par Igaunijas, Lietuvas un Polijas prezidentu vizīti Rīgā 22.maijā un četrpusējās sarunās skartajiem jautājumiem

IGAUNIJAS, LATVIJAS, LIETUVAS UN POLIJAS PREZIDENTU

RĪGAS DEKLARĀCIJA

Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas prezidenti apsveic Gruziju, tai veiksmīgi izturot demokrātijas eksāmena pārbaudi – sarīkojot brīvas un konkurētspējīgas parlamenta vēlēšanas. Sākotnējie ziņojumi liecina, ka vēlēšanas Gruzijā noritējušas saskaņā ar starptautiskajiem noteikumiem, Vienoto Vēlēšanu kodeksu un Gruzijas centrālās vēlēšanu komisijas izstrādāto kārtību un atspoguļoja Gruzijas tautas gribu. Prezidenti uzskata, ka lielā vēlētāju aktivitāte pierāda Gruzijas tautas demokrātisko briedumu.

Vēlēšanu procesa caurspīdīgumu nodrošināja daudzskaitlīga starptautisko novērotāju klātbūtne. Novērotāji no Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas, kā arī citām valstīm, kuri atradās dažādos Gruzijas reģionos, nav ziņojuši par būtiskiem pārkāpumiem.

Gruzija ir pierādījusi savus spēcīgos demokrātijas ideālus. Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas prezidenti turpinās padziļināt intensīvo dialogu ar Gruziju un atbalstīt Gruzijas centienus integrācijai Eiroatlantiskajās struktūrās.

Prezidenti arī izteica pilnu atbalstu Gruzijas teritoriālajai integritātei un suverenitātei starptautiski atzīto robežu ietvaros un aicināja Krievijas Federāciju respektēt savas starptautiskās saistības un izvairīties spert soļus, kas izraisītu stāvokļa destabilizāciju Gruzijā un reģiona valstīs.

Tiekoties Rīgā, valstu vadītāji vērsa uzmanību uz Bukarestes NATO samita deklarāciju un vēlreiz apliecināja gatavību strādāt, lai Gruzija un Ukraina kļūtu par pilntiesīgām NATO loceklēm, kā arī lai tās saņemtu Rīcības plānu dalībai NATO (MAP) NATO ārlietu ministru tikšanās laikā decembrī.

Rīga, 2008.gada 22.maijs

 

Vakar, 22.maijā, Rīgas pilī delegāciju sarunu laikā (attēlā no kreisās): Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Lietuvas prezidents Valds Adamkus un Polijas prezidents Lehs Kačiņskis. Sarunu gaitā tika apspriestas ES aktualitātes pēc Lisabonas līguma spēkā stāšanās, enerģētikas neatkarības jautājumi un šodien Kijevā notiekošā samita darba kārtība, kā arī formulēta vienota nostāja par situāciju Gruzijā. Noslēgumā prezidenti izteica līdzjūtību Lietuvai sakarā ar karavīra zaudējumu Afganistānā
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

 

Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas prezidentu kopīgajā preses konferencē 22.maijā:

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers:

Tikko beidzās Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas prezidentu tikšanās. Tā bija ļoti intensīva. Mēs pārrunājām galvenokārt trīs jautājumus.

Pirmkārt, kāda būs ES nākotne pēc Lisabonas līguma stāšanās spēkā.

Nākamais bija enerģētikas jautājums, ko turpināsim apspriest vēl arī šovakar, un rīt mēs visi dosimies uz enerģētikas konferenci Kijevā.

Novērtējām arī Gruzijas vēlēšanu rezultātus un esam sagatavojuši kopīgu deklarāciju [skat. augstāk]. Mēs paužam pilnīgu atbalstu Gruzijas demokrātiskajiem procesiem, kā arī Gruzijas ceļam uz eiroatlantiskajām struktūrām. Mūsu valstu novērotāji šajās vēlēšanās nav konstatējuši nekādus būtiskus pārkāpumus, un tās uzskatāmas par demokrātiskām, brīvām un godīgām vēlēšanām.

Nobeigumā vēlos izteikt līdzjūtību Lietuvai par karavīra zaudēšanu Afganistānā.

Polijas prezidents Lehs Kačiņskis:

Es gribu vispirms izteikt visdziļāko līdzjūtību prezidentam Valdam Adamkum un viņa personā visai lietuviešu tautai par milzīgo nelaimi, kas notika šodien – pirmā lietuviešu karavīra bojāeju Afganistānā.

Runājot par mūsu tikšanos, gribu pateikties Latvijas prezidentam Zatlera kungam par tikšanās labo organizāciju tik īsā laikā, tieši pirms samita Kijevā. Kā jau prezidenta kungs minēja, mēs daudz runājām par vēlēšanām Gruzijā, pret kurām nav nekādu pretenziju. Tāpat nav apšaubāmas šīs tautas svētās tiesības uz suverenitāti. Tas teikts arī mūsu kopīgajā deklarācijā.

Runājot par ES nākotni pēc Lisabonas līguma stāšanās spēkā – mēs ticam, ka tas tiešām stāsies spēkā, – tad ES notiks institucionālas izmaiņas. Parādīsies jauni amati ES vadībā, un sakarā ar šo amatu ieņemšanu radīsies jautājums par tā sauktajām jaunajām ES dalībvalstīm. Domāju, pirmkārt ir ļoti svarīga dalība šajā procesā. Piedalīšanās diskusijās un kandidātu ievēlēšana. Protams, ļoti svarīga ir arī pārliecība, ka šīs vietas neaizņems tikai tā sauktās vecās ES dalībvalstis. Cik zinu, visai drīz par to turpināsim sarunas.

Vēlreiz pateicos prezidentam Zatlera kungam par šīs tikšanās sagatavošanu.

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess:

Pirmkārt, mēs izsakām līdzjūtību Lietuvas prezidentam par karavīra zaudēšanu šodien Afganistānā. Mēs savā valstī zinām, ko tas nozīmē, un izsakām līdzjūtību Lietuvai. Bet vienlaikus jāsaka, ka tā vienkārši ir lieta, kas jādara. Ka mums tur vienkārši ir jābūt.

Manuprāt, mūsu šodienas sarunas ir ļoti efektīvas. Protams, tās vēl turpināsies. Esam ļoti pateicīgi par iespēju apspriest šos jautājumus, kā arī gatavoties enerģētikas samitam Ukrainā. Pēdējā pusgadā mēs – Igaunija, Latvija, Lietuva un Polija – esam kopā pavadījuši daudz laika, un ir bijusi ļoti vērtīga sadarbība. Manuprāt, mums ir izdevies panākt kopīgu viedokli daudzos jautājumos.

Un šāda pozīciju harmonizācija ir viens no veidiem, kā mūsu valstis var uzstāties ES un NATO ar daudz spēcīgāku balsi.

Lietuvas prezidents Valds Adamkus:

Pirmkārt, es vēlos izteikt pateicību klātesošajiem prezidentiem par līdzjūtību. Par šo zaudējumu es uzzināju tieši ceļā uz Rīgu. Bet gribu uzsvērt, ka brīvība nenāk tikai ar deklarācijām. Par brīvību ir jāmaksā, un jāmaksā dārga cena. Liels paldies!

Tas stiprinās mūsu vēlmi iestāties par mūsu kopīgajiem principiem. Es ceru, ka konference, kurā tiks apspriesti visas Eiropas jautājumi, sekmēs arī mūsu pašu solidaritāti.

Kā parādīsim savas kopīgās intereses un kopīgās rūpes par stabilitāti un mūsu tautu labklājību. Un arī par nākotni, kas ir mūsu vīzijās.

Mūsu šodien apspriestie jautājumi, vispirms jau par nule notikušajām vēlēšanām Gruzijā, rāda, ka mēs neesam vieni. Šie cilvēki pierādījuši, ka viņi ir cienīgi pievienoties starptautiskajai demokrātiskajai sabiedrībai, un mūsu kopīgā apņemšanās ir atbalstīt viņu centienus un cerības kļūt par brīvu tautu, kas izmantos tās pašas brīvības, ko izmantojam mēs.

Mūsu kopīgo pozīciju aizvedīsim uz Kijevu, kur, es domāju, izvērsīsim diskusijas ļoti praktiskos jautājumos. Vispirms jau par enerģētiku, kas ir svarīgi mūsu nākotnes attīstībai. Tajā pašā laikā gatavojamies uzsvērt mūsu uzticību principiem, par kuriem kopīgi iestājamies.

Es pateicos maniem kolēģiem un Latvijas Valsts prezidentam Valdim Zatleram par mums nodrošināto iespēju satikties.

 

Jānis Ūdris,

pēc ieraksta “LV” diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!