• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbības paplašināšanu ar Kazahstānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.05.2008., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175947

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apsveicot Gruziju Neatkarības dienā

Vēl šajā numurā

28.05.2008., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbības paplašināšanu ar Kazahstānu

 

2008.gada 26.–27.maijā Astanā, Kazahstānā, notika Latvijas–Kazahstānas starpvaldību komisijas ekonomiskās un zinātniski tehniskās sadarbības jautājumos (SVK) 2.sēde, ko no Latvijas puses vadīja ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards.

Sēdē izskatīto jautājumu galvenie virzieni bija abu valstu uzņēmēju sadarbības paplašināšanas iespējas visās savstarpējo interešu jomās, transporta plūsmas veicināšana caur Latvijas ostām un dzelzceļu, kā arī sadarbības padziļināšanas iespējas tādās jomās kā tūrisms, finanšu pakalpojumi u.c.

Kazahstāna tradicionāli ir uzskatāma par stratēģiski nozīmīgu Latvijas ārējās ekonomiskās sadarbības partneri ārpus ES. Pēdējo gadu laikā ir vērojams Latvijas uzņēmēju intereses pieaugums par uzņēmējdarbības projektu īstenošanas iespējām šajā Centrālāzijas valstī.

Latvijas uzņēmēju preču un pakalpojumu eksporta palielināšana uz līdz šim mazapgūtiem tirgiem ir viena no Latvijas ārējās ekonomiskās politikas prioritātēm.

SVK sēdes laikā vairāku Latvijas uzņēmumu, tai skaitā LIDO, “Jauda”, “Biļešu paradīze”, pārstāvji iepazīstināja ar plānoto vai jau izstrādes procesā esošo sadarbības projektu virzību Kazahstānā.

SVK ietvaros 26.maijā notika ekonomikas ministra K.Gerharda tikšanās ar Kazahstānas ekonomikas un budžeta plānošanas ministru Bahitu Sultanovu. B.Sultanovs uzsvēra Kazahstānas interesi izmantot Latvijas ģeopolitiskās priekšrocības Kazahstānas kravu plūsmu tranzītā uz Rietumeiropu. Puses bija vienisprātis, ka plašs sadarbības potenciāls pastāv finanšu pakalpojumu un tūrisma jomā, kā arī pārtikas rūpniecības produkcijas eksportā uz Kazahstānu.

27.maijā ekonomikas ministrs K.Gerhards tikās ar Kazahstānas tirdzniecības un rūpniecības ministru Vladimiru Škoļņiku. Tikšanās laikā K.Gerhards informēja par SVK pārstāvēto Latvijas uzņēmumu LIDO, “Jauda” un “Biļešu paradīze” plāniem sadarbības projektu īstenošanā ar Kazahstānu, kā arī par lielākā Latvijas eksportētāja “Liepājas metalurgs” veiksmīgo sadarbību ar Kazahstānas partneriem.

Tāpat detalizēti apspriestas Latvijas aviokompānijas “AirBaltic” aktivitātes reģionā. Puses pārrunāja iespējas būtiski palielināt gan savstarpējās tirdzniecības apjomus, gan pārkrauto Kazahstānas kravu apjomus caur Latvijas ostām. Kā galvenie priekšnoteikumi šo virzienu attīstībā tika minēti transporta koridora attīstīšana virzienā no Ķīnas caur Kazahstānu, Krieviju un Latvijas ostām uz Rietumeiropu un citiem pasaules reģioniem. Ministri atzina Krievijas iestāšanās Pasaules tirdzniecības organizācijā nozīmi turpmākā savstarpējās tirdzniecības apjoma palielināšanā.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!