• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Nobela prēmijas laureātu — Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju locekli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.05.2008., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175948

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbības paplašināšanu ar Kazahstānu

Vēl šajā numurā

28.05.2008., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Nobela prēmijas laureātu — Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju locekli

 

Nobela prēmijas laureāts profesors Kurts Vītrihs (Kurt Wüthrich), kurš 26.maijā viesojās Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), no RTU rektora akadēmiķa Ivara Knēta saņēma RTU Paula Valdena balvu, nolasīja lekciju par savu darbu ķīmijas zinātnē un atzina, ka panākumi zinātnē nav atkarīgi no valsts, kurā zinātnieks dzīvo, bet gan no centības un aizrautības, ar kādu viņš strādā.

Profesora Kurta Vītriha goda vizītes galvenais iemesls bija gan aizvadītā gada nogalē RTU piešķirtā Paula Valdena balva par izciliem sasniegumiem ķīmijas zinātnē, gan Latvijas Zinātņu akadēmijas piešķirtais Ārzemju locekļa diploms. Paula Valdena medaļu 2007.gada decembrī saņēma arī K.Vītriha kolēģis RTU profesors un Latvijas Organiskās sintēzes institūta Fizikāli organiskās laboratorijas vadītājs akadēmiķis Edvards Liepiņš par ievērojamu devumu organisko vielu un proteīnu struktūras atšifrēšanā ar kodolu magnētiskās rezonanses (KMR) spektroskopijas palīdzību. E.Liepiņš trīs gadus (1990–1993) ir stažējies K.Vītriha vadītajā laboratorijā Cīrihē un uzskata profesoru Vītrihu par skolotāju, no kura daudz mācījies.

Izklāstot ar ķīmijas zinātni saistīto pētījumu nozīmi, RTU notikušajā lekcijā K.Vītrihs pateicās E.Liepiņam par darbu laboratorijā Cīrihē un aicināja Latvijas kolēģus meklēt jaunus aspektus tradicionālajos pētījumos, vairāk tajos iedziļināties un neatlaidīgi iet uz mērķi, kaut arī zinātnē bieži vien darba rezultātus nākas gaidīt pat gadiem ilgi.

Profesors Kurts Vītrihs Nobela prēmiju ķīmijā saņēma 2002.gada 10.decembrī par nozīmīgiem pētījumiem un nopelniem KMR spektroskopijas attīstībā.

Sevišķi iespaidīgi ir K.Vītriha laboratorijas sasniegumi pēdējos gados, jo līdz ar TROSY (transversās relaksācijas optimizētās spektroskopijas) un CRINEPT (kross–korelētās relaksācijas pastiprinātās polarizācijas pārneses) metožu ieviešanu ir iespējams būtiski palielināt pētāmo objektu izmērus un molekulsvaru (pat līdz 800–1000 kDa). Šīs metodes padara iespējamus struktūras un dinamikas pētījumus membrānu proteīniem, kas konstituēti ūdenī šķīstošās micellās, kā arī milzīgu proteīnu agregātu pētījumus, kuri tieši raksturo fizikālķīmiskos parametrus bioloģiskajos dzīvības procesos.

Visu šo darbu netiešs, bet ārkārtīgi būtisks pielietojums ir K.Vītriha laboratorijā izstrādāto KMR spektrālo metožu un principu izmantošana jaunu ārstniecības preparātu radīšanā. Medicīnisko preparātu prototipu molekulu mijiedarbības pētījumi ar biomakromolekulām vairākkārt paātrina zāļu radīšanas procesu, līdz ar to revolucionizē medicīnisko preparātu radīšanas tehnoloģiju un dod milzīgu ekonomisko efektu.

”Strādāt lielajā zinātnē ir ārkārtīgi grūts un smags darbs, un ne katrs tam ir piemērots,” K.Vītriha lekcijas laikā atzina E.Liepiņš. ”Ne velti profesoru K.Vītrihu un viņa kolēģus, stažējoties Cīrihē, bija ierasts sastapt laboratorijā pat svētdienās. Zinātne šāda līmeņa zinātniekiem ir visa dzīve.”

K.Vītrihs ir Šveices Federālā tehnoloģiju institūta (ETH Swiss Federal Institute of Technology) Bioloģijas un biofizikas institūta profesors, kā arī Skrippsa Pētniecības institūta (Scripps Research Institute (TSRI) in La Jolla) LaHollā (ASV) viesprofesors.

Paula Valdena balvu par izciliem sasniegumiem ķīmijas zinātnē RTU pasniedz kopš 1988.gada. Pauls Valdens (1863–1957) bija izcils ķīmijas profesors, septiņu dažādu valstu zinātņu akadēmiju īstenais loceklis, četru universitāšu goda doktors, kā arī RTU (tolaik – Rīgas Politehniskā institūta) direktors no 1902. līdz 1905.gadam un no 1917. līdz 1918.gadam.

Egita Kancāne, RTU Informācijas centra korespondente

 

Pirmdien, 26.maijā, Rīgas Tehniskās universitātes zālē Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis pasniedza LZA piešķirto Ārzemju locekļa diplomu Nobela prēmijas laureātam ķīmijā Kurtam Vītriham (attēlā pa labi). Savukārt Rīgas Tehniskās universitātes rektors Ivars Knēts izcilajam zinātniekam pasniedza RTU Paula Valdena balvu
Foto: Ansis Starks, A.F.I.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!