• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Viņa ideāls bija laimīga latviešu tauta (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.1999., Nr. 300/301 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17598

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Viņš audzināja tautu Rietumu demokrātijas izpratnē, nelokāmi nostiprinot Latviju kā tiesisku valsti"

Vēl šajā numurā

14.09.1999., Nr. 300/301

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume:

Viņa ideāls bija laimīga latviešu tauta

Cienījamie Jāņa Čakstes memoriālā muzeja atklāšanas pasākuma dalībnieki, godātā Čakstes dzimta, dāmas un kungi!

Pēc divām dienām būs 140 gadi, kopš dzimis Jānis Čakste — pirmais Latvijas Republikas Valsts prezidents, Latvijas Republikas Satversmes sapulces priekšsēdētājs, politiķis, kurš stāvēja pie Latvijas dzimšanas, politiķis, pateicoties kuram Latvija ieguva starptautisko atzīšanu, ieguva panākumus izglītībā un zinātnē.

Jānis Čakste bija ideālists. Viņa ideāls bija laimīga latviešu tauta. Un tauta viņu saprata, tauta viņam ticēja, cienīja un mīlēja viņu. Viņu augstu novērtēja arī lielvaru diplomāti.

Latvijas Republikas Satversme neparedz Valsts prezidentam milzīgu varas un darbības apjomu. Taču Jānis Čakste savas darbības laikā centās šajā apjomā ielikt visu sevi, apvienojot dažādos viedokļus viena, visiem ļoti svarīga mērķa — latviešu tautas labklājības — sasniegšanai.

Šodien es gribētu īpaši pieminēt kādu faktu, kas varbūt plašā sabiedrībā nav īpaši izskanējis. Pirms gada, kad tika atzīmēta 150. gadadiena, kopš daudzviet pasaulē sākās revolūcijas, kad tika atzīmēta 50. gadadiena, kad tika pieņemta Vispārējā cilvēktiesību deklarācija, Šveicē tika atklāta Brīvības halle, kurā godināja pasaules demokrātijā vislielāko ieguldījumu devušos simt cilvēkus. Mēs varam būt lepni un gandarīti, ka Jānis Čakste ir šo cilvēku vidū.

Zīmīgi ir savulaik Kārļa Skalbes teiktie vārdi par J.Čaksti: "Viņš dzīvoja laikmetā, kad bija viegli strādāt ar demagoģiju, bet viņš nebija tādas dabas cilvēks. Viņš vienkārši un mīļi piegāja savai tautai."

Mazāk demagoģijas, vairāk vienkāršības un sirds siltuma. Tās ir vērtības, kas kļūst arvien aktuālākas Latvijā.

Man ir ļoti liels gods šodien piedalīties Jāņa Čakstes memoriālā muzeja atklāšanā. Es gribētu īpaši pateikties Čakstes dzimtai, kuras līdzekļi un ieguldījums ir par pamatu tam, ka šodien atveram vēl vienu lappusi mūsu vēsturē mūsu nākamajai paaudzei. Latvijai šodien un arī mūsu nākamajai paaudzei ir paraugs — valstsvīrs stāvēja pie mūsu valsts šūpuļa, kurš izpelnījās savas tautas un starptautiskās sabiedrības nedalītu atzinību, īstens, izcils latvietis — Jānis Čakste.

Uzruna Jelgavas rajona "Aučos" 1999. gada 12.septembrī

C19.JPG (24474 BYTES) C17.JPG (26410 BYTES) CC1.JPG (24195 BYTES) C15.JPG (24700 BYTES)
Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume un Jelgavas rajona padomes priekšsēdētājs Daumants Olte atklāj jauno muzeju "Aučos" Nacionālo bruņoto spēku orķestris piedalās svinībās gan Jelgavā, gan Aučos Sākas iepazīšanās ar ekspozīciju gan telpās, gan klausoties translāciju Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektors profesors Voldemārs Strīķis saņem no Annas Čakstes Kavužu fonda piešķirto balvu
C5.JPG (17366 BYTES) T.JPG (27576 BYTES) CC3.JPG (28051 BYTES) C10.JPG (25589 BYTES)
Pirmdien, 13.septembrī, tiek atklāta izstāde arī Kara muzejā. Svinību sākumā sveces aizdedzina J.Čakstes mazmazdēls Kārlis Čakste ar dēlu Antonu Svinību dalībniekus uzrunā Jelgavas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Andris Tomašūns — Jelgavas kultūras un izglītības dzīves veidotājs Prezidenta mazdēlu Jāni Čaksti sveic Zemgales zelteņu pārstāve Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume Ilgas Čakstes sabiedrībā

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!