• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Reģionālajai reformai - vēl tikai mugurkauls...". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.1999., Nr. 300/301 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17604

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Reģionālajai reformai - vēl tikai mugurkauls..." (turpinājums)

Vēl šajā numurā

14.09.1999., Nr. 300/301

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Reģionālajai reformai — vēl tikai mugurkauls..."

Ministru prezidents Andris Šķēle — reģionālās preses pārstāvjiem 10. septembrī

Pats svarīgākais sarunu temats bija par gaidāmo reģionālo reformu, viens no pirmajiem jautājumiem par finansējumu, iespējamo ārvalstu palīdzību un to izlietojumu šajā ziņā.

A.Šķēle:

— Eiropa kopumā ļoti skeptiski vērtē mazos administratīvos veidojumus. Situācija, kāda ir pašlaik Latvijā — ar 26 rajoniem, 480 pagastiem —, Eiropas kontekstā tiek uzskatīta par nepieņemamu. Mēs zinām, kā šie 26 rajoni radās, un neatgriezīsimies pie padomju laikiem, kad tos iedibināja. Viens no tādiem mēroga skaitļiem, par ko Eiropas Savienības (ES) valstis šo fondu ietvaros iedibina, — un tā varētu būt ļoti nozīmīga palīdzība arī mūsu reģioniem — ir aptuveni mērogs ar 200 000 iedzīvotājiem. Par to parasti notiek debates, un šis skaitlis tiek atzīts par optimālu. Vai šajā pašlaik konceptuāli atbalstītajā sadalījumā, kas paredz deviņus reģionus esam tuvinājušies minētajam skaitlim? Aptuveni — jā. ES nav tik lieli iebildumi, ja viena vai divu administratīvi teritoriālo struktūru ietvaros ir viens palīdzības projekts. Šobrīd gatavojamies pirmajam izmēģinājuma projektam, un es darīšu visu, valdībā iestāšos par to, lai šis projekts tiktu atbalstīts un mēs pirmoreiz to izmēģinātu Latgales pusē. Šajā ziņā tiek izvirzītas, ja tā var teikt, četras pazīmes: divas sliktas un divas labas. Man šķiet, ka Latgale jau tagad kvalificējas visā. Pirmā pazīme: tiem reģioniem, kam sniedz šo īpašo palīdzību, ir jābūt ar zemu ienākumu uz vienu iedzīvotāju. Latgale tam atbilst, jo te ir viszemākais ienākums, rēķinot uz vienu iedzīvotāju.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!